Nikkelallergi kan give problemer med mascaraen

27.07.15
jernoxid
jernoxid
jernoxid

Er du en af de cirka 15 procent af danskere kvinder, der er allergiske overfor nikkel? Så kan det også give dig problemer med din makeup. Hvis du har nikkelallergi og har svært ved at tåle eyeliner og mascara, så kan det være forklaringen.

Vi har skrevet om det flere gange før, men efter så mange år som skønhedsbloggere og så mange blogposts, så kan nogle af de gamle råd godt trænge til en gentagelse.

Ingen kosmetik er tilsat nikkel. Det er ulovligt og i øvrigt er der ingen god grund til det. Men nikkel findes som et rest-stof i jernoxid (iron oxide hvis du kigger på ingrediens listen), der er det sorte farvestof, man bruger i makeup.

Og når jeg siger “man”, så mener jeg alle. Uden undtagelse. Jeg har endnu ikke set et alternativ til jernoxid som sort farvestof. Og ingen producenter af jernoxid kan garantere, at det er 100 % fri for nikkel.

Så hvis et makeup-produkt er sort indeholder det en eller anden form for mikroskopisk mængde nikkel. Spørgsmålet er hvor meget?

For langt de fleste af os er det så bittebittesmå mængder, at det aldrig bliver et problem. Selv de fleste nikkelallergikere reagerer aldrig på makeup. Hvis du aldrig har reageret på makeup med sort farve i, er der ingen grund til at undgå det. Der er intet farligt i det.

Men nogle nikkelallergikere oplever at reagere med rødme eller kløe på makeup på grund af restindholdet af nikkel. Og hvis du har nikkelallergi og oplever problemer med mascara og eyeliner er der altså god grund til at tjekke det efter.

Sådan undgår du makeup med nikkel i
Der findes kun nikkel i makeup med jernoxid – altså makeup med sort farve i. Og det drejer sig stort set udelukkende om mascara, eyeliner og enkelte farver øjenskygger. Hvis du vil undgå nikkel helt, så skal du helt undgå disse produkter. Læbestift, foundation, pudder, lysere øjenskygger mm. giver yderst sjældent problemer.

Mange vil (næsten) hellere undvære en arm end undvære mascara. Og der er stadig muligheder derude, selvom du har reageret på en sort mascara pga. nikkel.

Forskel på nikkelindholdet – Først og fremmest er der stor forskel på nikkelindholdet. Der er desværre ingen nyere laboratorietests, der viser indholdet af nikkel af aktuelle mascara på markedet. Der findes butikker, der sælger mascara og påstår, at de er nikkelfri. Hvis de gør det, så har de allerede stemplet sig selv som utroværdige, for det findes ikke! Der findes derimod mange gode mascara derude med et lavere indhold af nikkel. Desværre har jeg ikke lige det testlaboratorium, der skal til for at tjekke det. Og jeg har ikke selv den nikkelallergi, der skal til for at lave min helt egen uvidenskabelige test. Men jeg vil bede alle jer, der har nikkelallergi om at skrive en kommentar og fortælle, hvilke mascara I har både positive OG negative erfaringer med, så vi kan få skabt en brugbar oversigt herunder.

Brun mascara – Et andet godt råd er at bruge brun mascara i stedet for sort, da det indeholder mindre mængder af det sorte farvestof. Det samme gælder farvede mascara. (Vær dog obs på de farvede mascara hvis du er allergiske overfor krom eller kobolt).

Transparent mascara – Det helt sikre valg hvis du slet ikke kan tåle sort farve er selvfølgelig at bruge klar mascara.

Og husk – hvis du ikke har nikkelallergi men bare har svært ved at tåle mascara, så er forklaringen højst sandsynligt en anden. Det er ret sjældent at få allergi overfor nikkel i mascara.

Nikkelallergikere – hvilke mascara og eyelinere kan I tåle, og hvilke kan I ikke tåle?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
16 kommentarer
Henriette

Jeg er super nikkel allergisk men jeg har fundet mild den inde holder ikke nikkel.

Helene Randløv

Hej Henriette
Den indeholder jernoxid (CI 77499), som altid indeholder nikkel, indholdet er bare så lavt, så du ikke reagerer.

Kh. Helene

Louise Nielsen

Hej. Jeg er på udkig efter en transparent mascara – og helst ikke bare den billigste på markedet. Nogle anbefalinger fra jer som har testet så mange produkter på markedet?

Helene Randløv

Hej Louise
Det afhænger lidt af, hvad du forventer af den? Det er nærmest kun budgetmærkerne, der har transparent mascara i sortimentet. Der er en fra IsaDora, som skulle være virkelig god. Og så er der én fra Clarins. Jeg har ikke erfaringer med nogen af dem.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *