Kunstig vs. naturlig parfume

24.05.15

De økologiske og naturlige mærker reklamerer med at deres tilsatte parfume er 100 procent naturlig, helt uden syntetiske duftstoffer.

På den anden side taler konventionelle hudplejemærker om at deres hudpleje er tilsat “hypoallergen” syntetisk parfume.

Så hvad skal man tro? Er naturlig parfume mindre allergen end kunstig eller er det omvendt?

Naturlig er ikke sundere
Miljøstyrelsen har længe advaret om at, at naturlige parfumer og æteriske olier er lige så allergene som al anden parfume. Og det er efterhånden slået fast med syvtommersøm. Naturlig parfume er ikke sundere end kunstig parfume.

Kunstig er ikke sundere
Men i takt med at oplysningen om farerne ved naturlige parfumestoffer er blevet udbredt, har begreber som “hypoallergen parfume” sneget sig ind, når man taler om udelukkende syntetisk parfume eller blot parfume uden de 26 særligt deklarationspligtige parfumestoffer.

Begrebet “hypoallergen” har da også ved flere lejligheder fået Forbrugerrådet Tænk til at kritisere for eksempel apotekermærkerne.

På en eller anden måde er budskabet “naturlig parfume er ikke bedre end kunstig parfume” til “kunstig parfume er bedre end naturlig parfume”.

Parfume er parfume
Der findes 2500 kendte duftstoffer. Ud af dem er 100 kendt som allergifremkaldende, men alle parfumestoffer kan potentielt give allergi. At EU har besluttet at 26 parfumestoffer skal deklareres særskilt, fordi de er særligt allergene, er ikke det samme, som at øvrige parfumestoffer ikke er allergene. Tværtimod er det meget kompliceret at forudse, hvilke duftstoffer, der kan give allergi. Det kan man læse en meget teknisk rapport om fra EU her.

Dertil kommer, at vi som forbrugere ikke aner, hvilke parfumestoffer der gemmer i en parfume – udover de 26 særligt deklarationspligtige – og at det heller ikke nødvendigvis siger noget om, hvorvidt man vil kunne reagere på den. Risikoen for allergi er meget svær at forudse. En undersøgelse fra Videnscenter for Allergi har vist, at de 26 særligt deklarationspligtige parfumestoffer “kun” står for cirka halvdelen af tilfældende af parfumeallergi.

I sidste ende er parfume = parfume. Hvad end den er kunstig eller naturlig eller en kombination af begge dele. Tomato – tomato.

Hvis man er parfumeallergiker, skal man undgå alle former for parfume. Og hvis man vil mindske sin risiko for parfumeallergi, skal man generelt nedbringe sit forbrug af parfume – hvad end den er kunstig eller naturlig.

I Astma- og Allergi Danmarks bladtema om parfumeallergi kan du læse om, at det næppe er koncentrationen af parfume i et enkelt produkt, der giver parfumeallergi. Tværtimod mener forskerne, at det er cocktaileffekten fra alle de produkter med parfume, vi omgiver os med i hverdagen. Og her skelner vi ikke mellem, om den har naturlig eller syntetisk oprindelse.

Jeg bruger selv både parfume, kunstig parfume, æteriske olier og uparfumerede produkter i en skøn blanding. Jeg er bestemt ikke den rette til at moralprædike om, at man skal undgå parfume for enhver pris. Og jeg kan desværre helller ikke trøste mig med, at noget parfume er sundere og bedre end andet.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Maria

Hej igen, super mange tak for at tage emnet op, da jeg bestemt synes at det er til stor forvirring. Jeg har fået det forklaret således, at når man må kalde en duft hypoallergen så er det når man har “kappet allergenerne af”, så duften ikke kan fremkalde allergi med mindre man allerede har konstateret en parfume allergi. I må selv have hørt fx LRP og Vichy bruge disse formuleringer om deres produkter. Har i sat spørgsmålstegn ved det nogensinde og hvad siger de så selv? Fx til lancering af et nyt produkt? Mvh Maria 🙂

Lærke

Dejligt at I sætter fokus på det. Jeg har fx stået i Magasin og spurgt efter uparfumerede hårprodukter og blev vist hen til hylderne med produkter “uden” parfumer. Jeg fandt ikke et eneste. Jeg går 100% efter produkter uden parfume. Ikke fordi jeg er specielt allergisk for det. Men er allergiker, så jeg tager mine forbehold. Så alle mine produkter er uden parfumer. Så når jeg tager parfume på, så står den også rent uden at blive blandet af alt andet 😉

Anne Sofie A

Jeg har et spørgsmål/kommentar til dig. Når man handler hos Feelunique.com så lægges der told OG afgift på varerne, da de jo kommer fra Jersey der godt nok er engelsk men ikke er medlem af EU, varerne bliver hermed ofte dyrere end herhjemme. Der er iøvrigt. 20% på solproduceret i disse dage. God fridag fra mig.

Helene Randløv

Hej Anne Sofie A
Det er ikke altid vi husker det, men vi har skrevet det mange gange.
Mvh. Helene

En anden Maria

Jeg er også meget nysgerrig omkring LRP. Jeg var på apoteket forleden for at købe deres parfumefrie toleriane ultra. Den var udsolgt, men apotekeren foreslog en anden ansigtscreme fra LRP og fortalte, at det allergifremkallende i parfume molekylet var fjernet/lukket af. Jeg købte det ikke, da jeg har allergi over for flere parfumer og undgår parfume i produkter jeg bruger hver dag. Jeg gik derfra og tænkte om der mon var noget om det eller om det er bavl på linje med de spa’er der gang på gang har forsøgt at sælge mig deres cremer med naturlige æteriske olier.

Stine

Er just hjemkommet fra Matas hvor jeg købte en Clarins ansigtscreme. Der er “noget” jeg ikke kan tåle og jeg ved endnu ikke hvad det er jeg reagerer på. Tænk jeg fik kommentaren “Jamen Clarins bruger kun naturlige ingredienser!” Indeni rystede jeg på hovedet, tænkte over om hun virkelig selv tror på det eller hun har lært at sige det. Og jeg havde også lyst til at sige til hende: “Kender du pudderdåserne.dk?” Men jeg har lært så meget af min allergiske reaktioner, og det er af Lisa Eldridge at der er kun en vej: Try – Error – Learn! Parfume er ret højt oppe på ingredienslisten på cremen jeg købte, men jeg er ikke sikker på det er det, jeg reagerer på. Hudlægen jeg har været ved flere gange siger at jeg ikke er allergisk over for noget (læs: han kan måle!) Og endnu engang tak for jer, så jeg ikke bare lapper Matasdamens ord i mig, og faktisk glor på ingredienslisten og slår de svære ord op på nettet, så jeg måske hen ad vejen opdager, hvad jeg reagerer på :).

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *