Tirsdagstip: Tag et kig dine skønhedspletter #becomeaskinchecker

21.04.15
#becomeaskinchecker
#becomeaskinchecker
Foto: La Roche-Posay

Nogen gør det hele året, andre gør det, når de husker det, og nogen gør det nærmest ikke… Det handler om at beskytte sig mod solens skadelige stråler.
Der er vel ingen tvivl om, at vi ikke kan leve uden solen… Men vi bliver nødt til at gøre det på en anden måde, end vi gør nu. Det er dybt foruroligende, at Danmark har så sindssygt mange tilfælde af malignt melanom, og at vi har nået første pladsen over tilfælde i verden!
Derfor bliver vi nødt til alle sammen at gøre en indsats, tage ansvaret for vores egne men også familiens solvaner, og vi bliver nødt til at opfordre andre til at gøre det samme, med andre ord få styr på dine (og familiens) solvaner. Tal med kollegerne, børnene, vennerne og alle andre der lytter til dig om det.

”Jamen solen skinner”
I halvfjerdserne lå alle, jeg kender, og stegte i solen. Allerede dengang hadede jeg det, faktisk finder jeg solbadning så ualmindelig demotiverende, at det kun lykkes for mig, hvis jeg falder i søvn, og det er jo heller ikke særlig smart. Min mor syntes, det var så pænt, at jeg blev så brun, så den brune kulør blev dyrket næsten religiøst, fordi hun ikke selv bliver brun. Det resulterede naturligvis i utallige skoldninger, der nu er blevet til solskader. Derfor var det altid den højest mulige SPF, jeg smurte mig med, da jeg selv blev herre over indkøb af solcreme, og det har det været siden.
Selv i dag får jeg tics, hvis jeg hører sætningen: ”Jamen solen skinner”, underforstået at det nærmest er en dødssynd at sidde i skyggen. Og det gør jeg ALTID! Først og fremmest hader jeg at svede. På den anden side tager jeg altså min hud alvorligt, når den fortæller mig, at det ikke er sjovt længere.

Er du selv blevet tjekket?
De kedelige statistikker taler et tydeligt sprog: vi er alt for dårlige til at passe på os selv og alt for dårlige til at gå til læge i tide. Det ville nemlig ikke se så sort ud, hvis bare vi fik tjekket modermærkerne. Der er virkelig gode chancer for at blive helbredt, når bare canceren bliver opdaget i tide. Faktisk bliver 90 % af de tilfælde, der er opdaget i tide, kureret.
La Roche-Posay har i flere år kæmpet kampen sammen med hudlægerne: Oplysning, undersøgelser og kampagner, men er du selv blevet tjekket? I år har de lanceret #becomeaskinchecker kampagnen, som på billedet og videoen herunder.
Selvom jeg opfatter mig selv som rimelig oplyst på dette område, så sidder jeg alligevel her i skrivende stund og bliver klar over, at jeg kan sætte kryds ved seks ud af ni punkter i forhold til at udvikle hudcancer…

Gør det selv og få lidt hjælp
Såvidt jeg ved, bliver de fleste født med ganske få eller slet ingen skønhedspletter. Min krop ser ud som om, de er blevet drysset rundhåndet ud over mig. Faktisk har jeg forsøgt at tælle mange gange, men det er både svært og stort set umuligt selv. Og det er derfor vi skal gøre det sammen. Få en god veninde, kæreste eller en anden du er knap så blufærdig over for til at tjekke ALLE de steder du ikke selv kan se. Og skynd dig til lægen og få en henvisning, hvis du er i tvivl eller har behov for vished.

#becomeaskinchecker
Mine sønner er virkelig seje til at bruge solcreme, faktisk er de så seje, at de har fået min mand til at forstå nødvendigheden af at bruge det. Det er jeg naturligvis virkelig stolt af, for det er resultatet af gentagne kærlige men bestemte indsmøringer og oplysning om nødvendigheden af ”den fæle creme”.
Der er gradvis kommet mere og mere information ind over i takt med, at de er blevet ældre og for et par år siden introducerede jeg dem for A, B, C, D og E metoden, som man netop benytter sig af, når man skal tjekke modermærker og skønhedspletter:

  • A for asymmetry: Kig efter modermærker med ujævn facon eller farve.
  • B for border: Kig efter modermærker med takket eller på anden måde ujævn kant.
  • C for colour: Kig efter modermærker med forskellige farver, altså dem der på en gang er for eksempel røde, brune og hvide.
  • D for diameter: Hold øje med modermærker, der er mere den seks millimeter i diameter.
  • E for evolution: Hold øje med modermærker, der hurtigt ændrer form, farve eller tykkelse. Og hvis de bløder eller klør.

Sidste år fik yngsten fjernet et modermærke på skulderen. Det var i løbet af kort tid blevet tykt og udflydende, det ændrede farve og så kløede det. Der var ikke noget, men det er et perfekt eksempel på, at man skal være på vagt uanset alder og antal af skønhedspletter (han har stort set ingen).

Euromelanoma
Det er ikke en skræmmekampagne! Blot en bøn om at du bliver tjekket både af dig selv, eller hvis du er i tvivl eller nervøs af en læge. Som nævnt ovenfor kender jeg alt for godt de dårlige undskyldninger og ikke mindst udsættelsen af lægebesøget, så det er heller ikke en løftet pegefinger.
Den 6. maj er det den internationale Euromelanoma dag, hvor du har mulighed for at blive tjekket. Lad være med at udskyde det, fordi ”det kun sker for naboen”, du ikke har tid, eller fordi du er bange for resultatet. Lad os stå sammen om at knække den stadigt stigende kurve og få Danmark væk fra den virkelig bekymrende top fem.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
5 kommentarer
Maiken A

Jeg har faktisk tænkt rigtig meget over, hvad jeg skal gøre med mit ansigt og solcreme her til sommer.
Jeg har tendens til meget fedtet hud i ansigtet. Og nu her, hvor det bare er blevet lidt varmere i luften bruger jeg kun jeres T-zone peeling i ansigtet. Bare tanken om at skulle smøre solcreme i ansigtet, får mig til at føle mig helt fedtet og klisteret i ansigtet.
Kan i anbefale nogle produkter som vil være god til min hudtype? ☺

Stine

Det er da den fineste kampagne, jeg har set for det emne!
Efter en del år bosat i Australien, hvor de kører heftige kampagner (og har mange tilfælde desværre), er jeg også meget obs på solbeskyttelse og har slet ikke samme behov for at suge al sol muligt til mig. Min datter på to er som dine så vant til at skulle smøres ind, at hun selv spørger efter solcremen 🙂
Jeg synes dog, der er langt i mellem solcremer, der er behagelige at have på, så hvis du ligger inde med viden her, så del endelig…

Helene Randløv

Hej Stine
Jeg skrev lidt om det i torsdags, måske du kan bruge en af dem. Min erfaring er, at det gælder om at finde en som virker let matterende i hvert fald om sommeren.
https://pudderdaaserne.dk/2015/04/30/torsdags-top-ti-spf-50-til-ansigtet/
Kh. Helene
Kh. Helene

Eva Jensen

Jeg har faktisk et modermærke som lever op til mange af de punkter du har listet op. Det er blevet tjekket – 2 gange endda – men alligevel siddet frygten i mig.
Ved du hvad der er den sikreste måde ift at få tjekket modermærket? Så man er helt sikker på der ikke er noget skidt i det? Eller kan man stole på at lægens øjne er skarpe nok når hun siger at man ikke bør være bekymret?

Helene Randløv

Hej Eva
Æv, en kedelig frygt at gå rundt med :-/ Min søn fik som sagt et fjernet, og det der blev fjernet blev tjekket, og jeg vil mene, at det er den sikreste metode. Du skal til en dermatolog, jeg tror heller ikke selv, jeg ville satse på lægens ord alene.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *