Myten om aluminium i deodorant – og hvorfor natron er et dårligt alternativ

14.07.14
Natron eller Sanex deo?

Natron eller Sanex deo?

Det hele startede med en tysk dokumentar i DR kaldet aluminium-alderen. Derpå kørte DR i sædvanlig stil videre med nyheder som denne. Resultatet har været en sand forbrugerflugt de seneste måneder, hvor folk forsager deodoranter og prøver alle alternativer i angst for, hvad aluminium kan have af skadelige effekter. Og det er da klart, når Danmarks Radio i en overskrift kalder aluminium for skadeligt.

Problemet er bare at det slet ikke passer. Det er vandrehistorier, løse rygter og undersøgelser, der for længst er blevet tilbagevist.

Myte 1: Aluminium er kræftfremkaldende
Jeg har ikke selv nogen baggrund for at kunne udtale mig om kræft, men kan kun holde mig til alle dem, der har. Både Kræftens Bekæmpelse, britiske Cancer Research UK  og den amerikanske National Cancer Institute afviser en sammenhæng mellem brug af deodorant og brystkræft.

Myte 2: Aluminium giver Alzheimer
Igen ligger vi her klart uden for mit ekspertområde, men her er en meget klar udtalelse fra Alzheimer’s Association.

“However, studies since then have failed to document a clear role for aluminum in causing Alzheimer’s. Every perspective from which researchers have explored the question has yielded contradictory data. For virtually every study suggesting that aluminum may be linked to Alzheimer’s, there is another study failing to confirm those results.”

Myte 3: Aluminium er neurotoksisk
Jep det er det. Aluminium ER giftigt. Jeg kan derfor ikke anbefale at drikke det eller sprøjte det direkte ind i blodårerne. Men som eksperter udtaler på WebMD:

“The aluminum salts do not work as antiperspirants by being absorbed in the body. They work by forming a chemical reaction with the water in the sweat to form a physical plug… which is deposited in the sweat duct, producing a blockage in the areas that it’s applied,” says David Pariser, MD, professor of dermatology at Eastern Virginia Medical School and past president of the American Academy of Dermatology. “Even [with] nicks from shaving, the amount is so negligible that it doesn’t make a whole lot of scientific sense.”

Læs mere på WebMD

Aluminiumsaltene er blevet undersøgt i hoved og armhuler, og der er ingen dokumentation fundet endnu på, at de har nogen skadelig effekt.

Alternativerne: Natron, zinc ricinoleate og æteriske olier
Som i historien med parabenerne er problemet igen: Hvad bruger vi i stedet? Hvis vi nu bare kunne smøre lidt vaseline under armene og fjerne lugten af sved, så ville alt være godt. Men hvis vi også vil opnå en effekt, så er det en mere kompliceret historie.

Du kan selvfølgelig bare vælge at lugte af gnu, så er du på den sikre side og skal ikke høre et ondt ord fra mig. Problemet er nemlig, at der ikke er et godt alternativ til aluminiumsaltene. Det er dem, der virker i deodoranter. De er effektive og med minimal risiko for irritation.

Natron er hverken naturligt eller sikkert
Hjemmelavede natron-deodoranter florerer på internettet nu. Men det er IKKE det naturlige og sikre valg, det bliver fremhævet som.

Natron er et husholdningskemikalie. Det bliver brugt i industrien til alt lige fra at slukke ildebrande til at fjerne maling med. I køkkenet bruger vi det som et hævemiddel. Og det er ikke mere naturligt end aluminium er.

Natron er et bestemt ikke farligt, problemet er, at det ikke er skabt til at blive brugt på huden. Samtidig bruger de anvisninger vi ser på internettet til hjemmelavede deodoranter nogle voldsomt høje koncentrationer af ren natron på huden. Og natron kan irritere huden og især øjnene i dets rene form. Du kan se mere her på en producents produktsikkerhedsdatablad.

Dertil er natron basisk. Det har en ph-værdi på over 8. Vores huds naturlige ph-værdi ligger omkring 5,5 med nogen variation. At bruge en base på huden vil kunne både irritere den og skabe grobund for infektioner. Læs mere om vigtigheden af at opretholde hudens naturlige ph-værdi her. På huden har vi en beskyttende syrekappe, der holder infektioner og andet skidt væk. Det kan du fjerne ved at bruge en kraftig base som ren natron.

Natron er selvfølgelig ikke farligt som sådan, men det er altså et husholdningskemikalie, der ikke er beregnet til at blive brugt på huden i så høje koncentrationer. Vær søde at love mig, at I stopper prompte med det, hvis I oplever reaktioner på huden. Jeg kan læse mange historier om folk, der oplever udslæt, og det er altså IKKE meningen. Og det er i særdeleshed ikke fordi din hud ‘detox’er’ giftige aluminiumsalte ud!

Æterisk olie – der findes antibakterielle æteriske olier, som kan have en mindre effekt på svedige armhuler. Som altid indebærer brugen af æteriske olier direkte på huden en risiko for allergi, samt forskellige cytotoksiske, fototoksiske mm. effekter.

Zinc ricinoleate – der er begyndt at dukke aluminiumsfri deodoranter op med zinc ricinoleate i stedet. De er mindre effektive end aluminium og vi ved ikke meget om dem.

Alun – Alun er godt! Alun virker fremragende og med minimal risiko for irritation. Alun er nemlig på alle måder en aluminiumsalt ligesom de øvrige udskælte aluminiumsalte.

Jeg bruger i øvrigt selv Sanex Dermo Invisible. Den med det lilla låg.

Hvad bruger du?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
86 kommentarer
Charlotte

Fedt at I tager et sagligt og videnskabeligt udgangspunkt. Jeg synes det er så ærgerligt, at sådan en myte får så godt greb i folk, fordi den danner et ubegrundet hysteri. Tak for posten

Anne

Tak for indlægget, det vil jeg og mine omgivelser sætte pris på, når jeg går tilbage til Sanex’ effektive deodoranter!
Vh Anne

Karin

Jeg troede at problemet med antiperspiranter, var at de danner en barriere, så affaldsstofferne ikke kan komme ud af kroppen?
Jeg har set programmet, og jeg synes der var andre dele af programmet, der var mere overbevisende og skræmmende, end sammenhængen mellem aluminium og brystkræft.

Katja Moikjær

Hvilke affaldsstoffer? Vi har ingen affaldsstoffer ophobet i kroppen, som kommer ud via armhulerne. Jeg ved i hvert fald ikke hvilke det skulle være?

Louise

Åhhh, hvor jeg elsker jer og elsker sådanne indlæg. Jeg vil fortsætte med at bruge Neutral deo med god samvittighed 🙂

Tine

Tak! Jeg havde forsøgt mig med en økologisk deo uden aluminium, men den virkede ikke. Så jeg vendte tilbage til min antiperspirant creme fra apoteket og dårlig samvittighed. Det sidste lægger jeg fra mig igen nu 🙂

Helene Randløv

Gør det Tine!
Det bliver man s’gu bare gammel og bitter af!
Kh. Helene

Flemming

Hvordan kan det at kræftens bekæmpelse osv. afviser noget gøres til at en myte bliver aflivet. Jeg siger ikke at myten er sand, men at sige det andet er jo ikke mere sandt. De sammenslutninger der her henvises til er ikke uvildige, og i min optik er der kun en ting der tæller og det er resultater. Kræftens bekæmpelse har skovlet mange penge ind de sidste mange år og stadig er kræft i stigning og ingen løsninger er blevet fremvist. Det samme er tilfældet med trådløse net osv. alt bliver afvist selvom der fremkommer flere og flere mennesker der får problemer. Så at juble over dette endlæg og samtidig sige, nej hvor dejligt med klar tale, gør jo ikke den klare tale mere rigtig, og intet her er fremkommet andet end alle hele tiden har kunnet læse netop på respektive sider.
.

Katja Moikjær

Kære Flemming. Du har selvfølgelig ret til din egen mening men Kræftens Bekæmpelse har den største viden på området herhjemme efter min mening.
Husk at der er stor forskel på kræftformer og hvilke der er i stigning og hvilke, der bliver færre af. Kh Katja

Malou

Hej Katja. Ved du noget om mærket Soapwalla? Jeg har set den hypet flere steder, og skulle efter sigende være effektiv og uden aluminium. Tak for god blog. Vh. Malou

Helene Randløv

Hej Malou
Der er ikke aluminium i, men masser af æteriske olier, om den er effektiv, ved jeg ikke.
Kh. Helene

Stine

Jeg syntes ikke at det er rimeligt at i kalder det en myte! Der ligge videnskabelige undersøgelser til grund for den Norske rapport – Man vil altid kunne finde forskere som kan modbevise hvad jeg vil kalde fakta.
Hvorom alting er, syntes jeg at det er usagligt at i ukritisk bruger Amerikansk forskning – USA er lobbyerne land! Som bloggere og meningsdannere syntes jeg at i skylder jeres læsere at sætte tingene mere i perspektiv.
Ikke desto mindre, vil jeg give jer ret i at man skal passe på ikke at blive for hysterisk – EU lagde fast i maj 2014 at man ikke kan påvise at aluminium på nuværende tidspunkt udgør nogen sundhedsmæssige risiko i deodoranter. Meeen regn og sprøjtegifte er jo også 100 år om at trænge ned i grundvandet.. Dermed ikke sagt at det ikke gør skade.
Dertil skal siges, at man stadig forsker i emnet – Da man ikke har nogen klare beviser! Miljøstyrrelsen anbefaler:
“Da indtaget af aluminium fra fødevarer sandsynligvis er relativt højt allerede, anbefaler Miljøstyrelsen, at man ikke bruger deodoranter med aluminium lige efter f.eks. barbering eller voksning af armhulen, eller hvis man har eksem eller lignende, da huden optager mere aluminium, hvis huden er lettere beskadiget. ”
Altså, det skal ses i en større sammenhæng!
Jeg anvender kun antiperspirantdeo når jeg ved at jeg vil være i pressede og stressede situation – der hvor sveden kommer til at lugte meget ramt. Ellers bruger jeg en uden aluminium fra Colosé som heller ikke indeholder parabener

Brian

Du burde læse denne undersøgelse. Aluminium er noget forbandet shit!
http://suppversity.blogspot.de/2014/04/aluminium-more-of-threat-than-thought.html

Katja Moikjær

Det er ikke en undersøgelse i linket? Det er bare en anden blogger, der er uenig med mig.

Michael

Jeg bruger kokosfedtdeo indeholdende natron. Jeg har aldrig haft udslet, men jeg sørger også for ikke at overdosere med natron. Det er det bedste jeg nogensinde har brugt. Jeg er ikke sikker på hvad du mener med at natron ikke r naturligt? Det er klart at det ikke er naturligt beregnet til huden, men det forkommer flere steder som mineral i naturen. Skal tilføje at jeg ikke bruger natron alternativet fordi jeg er bange for aluminium, men fordi jeg prøver at undgå overflødige og ugenbrugelige plastikindpakninger som brændes af som restaffald.

Katja Moikjær

Hvis natron er “naturligt”, så er alt naturligt. Hvilket vi også godt kan blive enige om – det giver ingen mening at skelne mellem “naturligt” og “kemisk”.
Din skepsis overfor indpakning kan jeg virkelig godt forstå. Det er den helt store miljøsynder. I den sammenhæng giver det rigtig god mening at gå efter miljømærkerne, der i høj grad beskæftiger sig med emballagen: http://www.ecolabel.dk/da/blomsten-og-svanen/om-blomsten-og-svanen

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *