Myten om aluminium i deodorant – og hvorfor natron er et dårligt alternativ

14.07.14
Natron eller Sanex deo?

Natron eller Sanex deo?

Det hele startede med en tysk dokumentar i DR kaldet aluminium-alderen. Derpå kørte DR i sædvanlig stil videre med nyheder som denne. Resultatet har været en sand forbrugerflugt de seneste måneder, hvor folk forsager deodoranter og prøver alle alternativer i angst for, hvad aluminium kan have af skadelige effekter. Og det er da klart, når Danmarks Radio i en overskrift kalder aluminium for skadeligt.

Problemet er bare at det slet ikke passer. Det er vandrehistorier, løse rygter og undersøgelser, der for længst er blevet tilbagevist.

Myte 1: Aluminium er kræftfremkaldende
Jeg har ikke selv nogen baggrund for at kunne udtale mig om kræft, men kan kun holde mig til alle dem, der har. Både Kræftens Bekæmpelse, britiske Cancer Research UK  og den amerikanske National Cancer Institute afviser en sammenhæng mellem brug af deodorant og brystkræft.

Myte 2: Aluminium giver Alzheimer
Igen ligger vi her klart uden for mit ekspertområde, men her er en meget klar udtalelse fra Alzheimer’s Association.

“However, studies since then have failed to document a clear role for aluminum in causing Alzheimer’s. Every perspective from which researchers have explored the question has yielded contradictory data. For virtually every study suggesting that aluminum may be linked to Alzheimer’s, there is another study failing to confirm those results.”

Myte 3: Aluminium er neurotoksisk
Jep det er det. Aluminium ER giftigt. Jeg kan derfor ikke anbefale at drikke det eller sprøjte det direkte ind i blodårerne. Men som eksperter udtaler på WebMD:

“The aluminum salts do not work as antiperspirants by being absorbed in the body. They work by forming a chemical reaction with the water in the sweat to form a physical plug… which is deposited in the sweat duct, producing a blockage in the areas that it’s applied,” says David Pariser, MD, professor of dermatology at Eastern Virginia Medical School and past president of the American Academy of Dermatology. “Even [with] nicks from shaving, the amount is so negligible that it doesn’t make a whole lot of scientific sense.”

Læs mere på WebMD

Aluminiumsaltene er blevet undersøgt i hoved og armhuler, og der er ingen dokumentation fundet endnu på, at de har nogen skadelig effekt.

Alternativerne: Natron, zinc ricinoleate og æteriske olier
Som i historien med parabenerne er problemet igen: Hvad bruger vi i stedet? Hvis vi nu bare kunne smøre lidt vaseline under armene og fjerne lugten af sved, så ville alt være godt. Men hvis vi også vil opnå en effekt, så er det en mere kompliceret historie.

Du kan selvfølgelig bare vælge at lugte af gnu, så er du på den sikre side og skal ikke høre et ondt ord fra mig. Problemet er nemlig, at der ikke er et godt alternativ til aluminiumsaltene. Det er dem, der virker i deodoranter. De er effektive og med minimal risiko for irritation.

Natron er hverken naturligt eller sikkert
Hjemmelavede natron-deodoranter florerer på internettet nu. Men det er IKKE det naturlige og sikre valg, det bliver fremhævet som.

Natron er et husholdningskemikalie. Det bliver brugt i industrien til alt lige fra at slukke ildebrande til at fjerne maling med. I køkkenet bruger vi det som et hævemiddel. Og det er ikke mere naturligt end aluminium er.

Natron er et bestemt ikke farligt, problemet er, at det ikke er skabt til at blive brugt på huden. Samtidig bruger de anvisninger vi ser på internettet til hjemmelavede deodoranter nogle voldsomt høje koncentrationer af ren natron på huden. Og natron kan irritere huden og især øjnene i dets rene form. Du kan se mere her på en producents produktsikkerhedsdatablad.

Dertil er natron basisk. Det har en ph-værdi på over 8. Vores huds naturlige ph-værdi ligger omkring 5,5 med nogen variation. At bruge en base på huden vil kunne både irritere den og skabe grobund for infektioner. Læs mere om vigtigheden af at opretholde hudens naturlige ph-værdi her. På huden har vi en beskyttende syrekappe, der holder infektioner og andet skidt væk. Det kan du fjerne ved at bruge en kraftig base som ren natron.

Natron er selvfølgelig ikke farligt som sådan, men det er altså et husholdningskemikalie, der ikke er beregnet til at blive brugt på huden i så høje koncentrationer. Vær søde at love mig, at I stopper prompte med det, hvis I oplever reaktioner på huden. Jeg kan læse mange historier om folk, der oplever udslæt, og det er altså IKKE meningen. Og det er i særdeleshed ikke fordi din hud ‘detox’er’ giftige aluminiumsalte ud!

Æterisk olie – der findes antibakterielle æteriske olier, som kan have en mindre effekt på svedige armhuler. Som altid indebærer brugen af æteriske olier direkte på huden en risiko for allergi, samt forskellige cytotoksiske, fototoksiske mm. effekter.

Zinc ricinoleate – der er begyndt at dukke aluminiumsfri deodoranter op med zinc ricinoleate i stedet. De er mindre effektive end aluminium og vi ved ikke meget om dem.

Alun – Alun er godt! Alun virker fremragende og med minimal risiko for irritation. Alun er nemlig på alle måder en aluminiumsalt ligesom de øvrige udskælte aluminiumsalte.

Jeg bruger i øvrigt selv Sanex Dermo Invisible. Den med det lilla låg.

Hvad bruger du?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
86 kommentarer
Ann Katrine

God Info!!

Stine P

Jeg har i de sidste 8-9 år brugt Cliniques roll-on deodorant. Den fungerer som den skal og jeg kan slet ikke forestille mig at skifte den ud.

Yasmin Jensen

Rigtig fin artikel, og fedt at høre det fra en anden vinkel. Jeg var også sprunget på Natron deo, har dog ikke kunne mærke nogle komplikationer. Overvejer dog nu at stoppe og gå tilbage til min Sanex deo stik 🙂

Helle

Jeg bruger Niveas stress deo, som ifølge en test, som DR lavede i forbindelse med programmet, indeholdte mindst aluminium – hvor Neutral og änglamark faktisk var nogle af dem der indeholdte mest, så vidt jeg husker. Uanset om Aluminium er farligt eller ej, så kan man jo lige så godt holde det på et minimum, så længe det ikke går ud over effekten af deodoranten. At der så kan være så meget andet skidt i Nivea varianten orker jeg ikke altid at tage stilling til 🙂

Signe W

Åh, I er fantastiske! Jeg har virkelig haft dårlige nerver over at bruge min deo efter barbering efter den dr1 dokumentar.
Jeg bruger Sanex, og elsker det, så er mægtig tilfreds nu! THANK YOU for igen at have oplyst mig!

Merete

Fin orientering! Jeg bruger Rudolph Care deo og den er super! Neutral duft og bare lækker! Jeg var længe plaget af kløe i armhulerne. Købte en deo på apoteket uden aluminium og kløen forsvandt næsten helt. Prøvede en aluminiumsfri deo hos Helsekosten, ligeledes god tilfredshed. Nu bruger jeg Rudolph Care, fik den i gave og den er min favorit. Myte eller ej, jeg får kløe af aluminium på huden.
Mvh Merete.

Katja Moikjær

Rudolph Cares deo er også supergod. Og indeholder aluminium 😉 Af denne type: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Potassium_alum

Merete

Det gode ved at følge Jer er at I ved så utrolig meget! Tak fra en fast læser! Tak for vejledning!

Katja Moikjær

Jeg er glad for, at du kan bruge det 🙂

Mathilde

Hej pudderdåserne, jeg skal snart til bryllup, men ønsker at finde et sted hvor jeg kan få lagt makeup og sat hår (København). Kender i nogle anbefalelsesværdige steder?

Helene Randløv

Kære Mathilde
Jeg er i tvivl, om de sætter hår, men jeg har hørt om mange, som er glade for Dollhouse.
Det er desværre det eneste, jeg sådan rigtig kan komme i tanke om 🙁
Kh. Helene

Pernille

Hæh.. jeg bruger faktisk krystaldeo, og det er den bedste deo jeg nogensinde har haft – og mest økonomiske og holdbare. Tror det var i 2011 jeg begyndte og er pt på nr. 2… jeg er dog ikke blevet helt skræmt af myten, lidt research afklarer den sag, så jeg er glad for at trygt kunne beholde min krystaldeo 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *