Miljø- og allergimærkede solcremer mangler høj UVA-beskyttelse

20.03.14
Danske solcremer

Danske solcremer

Danske solcremer med miljø- og allergimærker kan ende med at blive et fravalg af høj UVA-beskyttelse. Når producenten både skal overholde kravene fra Svanemærket, Astma- og Allergi Danmark og i nogle tilfælde også Eco-Cert, så er der ofte ikke nogle solfiltre tilbage, der dækker de lange UVA-stråler.

Mærker som Derma, Rudolph Care og Avivir lider alle af det samme problem. Mange af deres solcremer indeholder ingen af de ingredienser, der kan beskytte mod de lange UVA-stråler helt op til 400 nm.

Følgende solfiltre kan beskytte helt op til 400nm, også kaldet UVA1.

  • Titanium dioxid
  • Zinc oxid
  • Avobenzone
  • Mexoryl
  • Tinosorb S
  • Tinosorb M

Hvis ikke en af disse ingredienser er i din solcreme, så får du ikke beskyttet dig mod UVA-stråler i spektret 370nm-400nm (UVA1 er betegnelsen for 340-400 nm).

UVA1 stråler knyttet til hudkræft
Sammenhængen mellem UVB-stråler og hudkræft ved vi meget om. UVB-stråler er dem, du bliver rød eller brun af, og enhver form for solskoldning øger din risiko for hudkræft dramatisk. Faktoren på din solcreme siger alene noget om beskyttelsen mod UVB-strålerne.

UVA-strålerne ved vi mindre om, men nyere forskning knytter de lange UVA-stråler til visse former for hudkræft. Læs mere om sammenhængen mellem hhv. UVA1, UVA2, UVB og hudkræft i blandt andet dette indlæg hos American Academy of Dermatology Association.

De amerikanske myndigheder har lavet en meget fin folder, der forklarer mere om forskellen på de forskellige solfiltre.

Jeg har taget dette skema ud derfra. Som I kan se, så vil vi helst have zink oxid, avobenzone, ecamsule (Mexoryl) og til dels titanium dioxid i en solcreme. Dertil skal I lægge Tinosorb S og Tinosorb M, som er godkendt i EU, men ikke i USA og derfor ikke optræder i denne tabel.

Kilde: epa.gov
Kilde: epa.gov

Kun et enkelt filter tilbage
Problemet opstår, efter Astma- og Allergimærket og miljømærket Svanen har været listen igennem.

De to mineralske filtre titanium dioxide og zink oxid bruges i dag i nanoform og er derfor dømt ude af Svanen. Det er selvfølgelig teknisk muligt stadig at lave solcremer af disse filtre uden at det er i nanoform, men det forekommer sjældent (Dermas Baby-solcreme er en behagelig undtagelse). Resultatet af mineralske solfiltre i ikke-nano form er nemlig den klassiske hvide klistrede spøgelses-solcreme.

Ecamsule (Mexoryl) er et patent, som L’Oreal koncernen har udviklet og ejer. Så det finder du kun hos mærker som La Roche-Posay, Vichy, L’Oreal Paris og de øvrige L’Oreal mærker. Og ingen af dem har hverken blå krans eller svanemærket.

Tinosorb M er dømt ude af svanemærket på grund af dets effekter på vandmiljøet.

Så har vi altså Avobenzone og Tinosorb S tilbage, og før octocrylene-krigen rasede i 2011, var Avobenzone da heldigvis også i mange af de mærker, som jeg startede med at nævne. Men (meget groft sagt) så er det nødvendigt med en lille smule octocrylene for at kunne holde avobenzone stabilt, og dermed forsvandt avobenzone fra de astma- og allergimærkede produkter sammen med octocrylene.

Tinosorb S
Tilbage står vi altså med Tinosorb S som den eneste mulighed for et bredtsprektet UV-filter, hvis du vil sælge solcreme med både astma- og allergimærket og med miljømærket svanen.

Det er heldigvis også i flere af de danske solcremer, men langt fra alle.

EU har nemlig en lovgivning der siger, at UVA-beskyttelsen kun behøver at gå op til 370 nm for at man kan få det runde UVA-mærke, og de regler overholder producenterne jo alle som en.

Men følgende solcremer indeholder IKKE beskyttelse over 370 nm:

Alle Derma solprodukter undtagen Sollotion SPF30 Høj, Ansigtssolcreme SPF 30 Høj, Sollotion SPF30 Høj, Derma ECO baby sollotion SPF30 (indeholder titanium dioxid i ikke-nano form), Solstift SPF50 Høj, Sollotion SPF50+ Meget høj. Ingen af de øvrige produkter fra Dermas solserie, herunder deres Kids-produkter, indeholder beskyttelse mod de lange UVA-stråler over 370 nm.

Ingen af Avivirs Aloe Vera solcremer indeholder beskyttelse over de 370 nm.

Rudolph Care har ingen beskyttelse over de 370 nm udover i følgende tre produkter: Organic Sun Body Oil SPF 15, Organic Sun Face Cream SPF 50 og Organic Sun Stick SPF 50.

De gode alternativer
Hvis du vil have høj UVA-beskyttelse og foretrækker, at din solcreme er mærket med de danske mærker, så er der stadig gode muligheder derude.

Først og fremmest har Matas nu sørget for, at alle deres stribede solcremer indeholder Tinosorb S og dermed kan beskytte helt op til 400nm.

Der er bestemt heller ingen grund til at fravælge de førnævnte solcremer fra Derma og Rudolph Care, der indeholder Tinosorb S.

Der er også mange andre mærker på markedet, som jeg ikke har været igennem, men hvis du har en solcreme, der er mærket med astma- og allergimærket eller miljømærket Svanen, så vend den om og se efter, om der står Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine på den. Det er Tinosorb S.

Er alle de solfiltre nødvendige?
Jeg ved at mange er kritiske overfor at bruge så meget solcreme. Den diskussion vil jeg ikke gå ind i her, men blot minde om igen at unge danske kvinder har europarekord i hudkræft. Antallet af nye tilfælde af hudkræft hos kvinder stiger med hele fem procent om året.

Samtidig er vi rigtig mange kvinder med hyperpigmentering som følge af hormonel prævention eller graviditet, og uden solcreme så forsvinder de ikke.

Der er ingen tvivl om, at det vigtigste er at opholde sig i skyggen, undgå solbadning og solarie og at dække sig til i solen. Men der kan være mange gode grunde til at supplere med en bredspektret solcreme.

Problemet er i sidste ende den samme historie som parabenerne. Det er fint nok at råbe vagt i gevær, når nogle ingredienser kommer under mistanke. Men man glemmer at spørge sig selv: Hvad skal vi så bruge i stedet?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
70 kommentarer
Krisser

Hej!
Jeg har netop købt en solcreme fra La Roche-Posay på 50 ml med spf 50+ til mit ansigt. Den hedder nærmere bestemt: “La Roche-Posay Ultra-Léger Anthelios XL 50+ (50 ml).
Men nu hvor jeg kigger ingredienslisten igennem kan jeg slet ikke se nogen af de vigtige solfiltre, der beskytter mod UVA1 (Titanium dioxid, Zinc oxid, Avobenzone, Mexoryl, Tinosorb S,Tinosorb M)
1)Har solcremen så overhovedet er stort nok spektrum?
2) Jeg kan altså ikke se Ecamsule (Mexoryl), som I siger er en særlig ingrediens i La Roche-Posay.
Her er ingredienslisten på den solcreme, jeg har købt: aqua/water, diisopropyl sebacate, alcohol denat, glycerin, dimethicone, isohexadecane, butyl methoxydibenzoylmethane, octocrylene, silica, dometrizole, trisiloxane, isononyl isononaoate, zea maysstarch/cornstarch, c12-15 alkylbenzoate, styrene/acrylates copolymer, ethylhexyl triazone, peg-30 dipolyhydroxystearate, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, isododecane, phenoxyethanol, isopropyl lauroyl sarcosinate, terephthalylylidenedicamphor sulfonic acid, silicasilylate, lauryl peg/ppg-18/18 methicone, triethanolamine, disteardimonium,hectorite, tocopherol, disodium edta, dodecene, propylene, carbonate, poloxamer 407, zinc gluconate, perute
Mvh.

Helene Randløv

Hej Krisser
Butyl methoxydibenzoylmethane er et andet navn for avobenzone, så du skal ikke bekymre dig om UVA-beskyttelsen.
L’Oréal koncernens fine UV-filter Mexoryl XL hedder “dometrizole trisiloxane” på INCI’en og Ecamsule eller Mexoryl SX hedder “terephthalylidene dicamphor sulfonic acid” på INCI’en.
Kh. Helene

Charlotte Jørgensen

Super god artikel, som jeg fandt da jeg ville vide, hvilke jeg skal vælge for at få både UVA og UVB beskyttelse. Men er stadig lidt i tvivl. Hvis en solcreme indeholder zink dioxid og titanium dioxid, er man så sikker?

Helene Randløv

Hej Charlotte
Ja, det er man 🙂
Kh. Helene

Ditte-Maria Nissen

Hejsa rigtig god artikel, men jeg synes stadig det er en jungle og finde ud af, hvad jeg skal vælge af mærke/produkt til mig selv og mine børn. Kan du komme med nogle konkrete mærker/produkter der beskytter optimalt, er uden parfumer og parabener og så trænger hurtigt ind? Hvis det muligt ellers bare det der bedst lever op til det. 😊
På forhånd tak.
Venlig hilsen
Ditte-Maria

Helene Randløv

Hej Ditte-Maria
Dem vi oftest selv vælger er La Roche-Posay, Avéne og Vichy. Og så er der Pharmaceris, der er super godt og budgetvenligt mærke.
Kh. Helene

Kathrine S.

Kære pudderdåserne.
Faldt over jeres artikel og blev fanget 😉
Håber I kan hjælpe…
Skal på ferie med vores søn på 1 år inden længe, og søger selvfølgelig den bedste solcreme til ham, men også en uden parfume og parabener, og det kan jeg forstå bliver lidt svært! Det skal være faktor 50 – kan I hjælpe mig?
Og gerne en til os voksne, som har de nødvendige uvb og uva1 filtre, men også meget gerne uden parfume og parabener 🙂
Håber I kan hjælpe 🙂
Vh Kathrine

Helene Randløv

Hej Kathrine
Gå efter La Roche-Posay, Vichy, Avéne eller det budgetvenlige mærke Pharmaceris. Solcreme til børn er næsten altid ekstra “vandfast” kig på emballagen, det står der altid. Ovennævnte er i hvert fald dem jeg ville vælge.
Kh. Helene

Annette Ritz

Hej,
Jeg kan ikke rigtig forstå, jeres beskrivelse af Denmark solcreme. Det fremgår som om deres sp 30 høj er en af de få af deres solcremer der indeholder den rette UVA beskyttelse, men kan ikke lige se det på ingrediensliste. Kan I evt hjælpe mig:
Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethylhexyl Methoxycinnamate, C12-15 Alkyl Benzoate, Dicaprylyl Carbonate, Titanium Dioxide, Trimethoxycaprylylsilane, Glycerin,-2, Dipolyhydroxystearate, Magnesiuma Sulfate, Ethylhexyl Triazone, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Tocopherol, Hydrogenated castor oil, Phenoxyethanol, Saccharide Isomerate, Ethylhexylglycerin

Katja Moikjær

Hvilken solcreme taler du om Annette? Hvilken solcreme er den der ingrediensliste fra? Den har jeg ikke umiddelbart set før

Anna

Fantastisk hjemmeside og artikel – mange tak!
Mht. “Rudolph Sun Body Lotion SPF 50”, så indeholder den både “Diethylhexyl Butamido Triazone”, som også dækker UVA1. Samt “Triazine”, som er lig med “Bis‐ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine” – altså “Tinosorb S” (mit gæt eftersom de kun har skrevet “Triazine” på ingredientslisten).
Mht. “Rudolph Sun Face Cream SPF 50”, så indeholder den både “Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine” – dvs. “Tinosorb S” og “Diethylhexyl Butamido Triazone”, som også dækker UVA1.
For mig ser det således ud som om, at de dækker lige godt / bredt og begge vil være fine valg?!
Jeg er en smugle forvirret over alt dette, så jeg ville meget gerne have din insigtsfulde kommentar;-)
Kh
Anna
Reference
http://www.skinacea.com/sunscreen/uv-filters-chart.html#idc-container

Katja Moikjær

Kære Anna
Mange tak for din kommentar, og jeg vil bare sige at jeg stadig er i gang med at undersøge det nærmere. Og jeg kommer til at skrive mere om det igen snart.
Kh. Katja

karen

Jeres indlæg er uheldigt formuleret.
… indeholder ikke de “gode filtre” , “undtagen” …
Dermed indeholder nogle af feks Dermas produkter jo NETOP de gode UVA filtre.
Der er hele 6 gode produkter at vælge imellem ifølge jeres indlæg.
At dette så kunne være mærket på produktet bedre , så man kan se forskel , er en anden sag.

Josephine

Kære Dåser:
PLEASE hjælp mig! Skal jeg forstå det sådan, at min solcreme har tilstrækkelig UVA beskyttelse når den indeholder både avobenzone og octorylene sammen? (nærmere 3% avobenzone og 7% octo)
Jeg er så forvirret og fedter rundt i jeres meget informative poster, men synes jeg bare forvirrer mig selv mere og mere. Cetaphil PRO oil absorbing moisturizer spf 30 er min yndlingssolcreme (jeg har backup af den! link: https://www.cetaphil.com/pro-oil-absorbing-moisturizer-spf-30),
men er den GOD?? Ellers vil jeg bruge min Evy eller Coola. Her er en ingrediensliste hvis det kan hjælpe:
Active Ingredients
Avobenzone 3%, Octisalate 5%, Octocrylene 7%
Inactive Ingredients
Water, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Glycerin, Dimethicone, Diisopropyl Sebacate, Silica, Polymethyl Methacrylate, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Sucrose Tristearate, Dimethiconol, Pentylene Glycol, Polysorbate 61, Sodium Stearoyl Glutamate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Tocopheryl Acetate, Glycyrrhetinic Acid, Panthenol, Triethanolamine, Allantoin, Carbomer, Potassium Sorbate, Zinc Gluconate, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Hydroxypalmitoyl Sphinganine (Ceramide)
Beklager den lange post. Rigtig god solrig weekend til jer!

Helene Randløv

Kære Josephine
Da der er Avobenzone i din SPF dækker den også mod de lange UVA-stråler (op til 400nm altså UVA1).
Kh. Helene

Laura

Ren har altså en virkelig god ansigtasolcreme med faktor 30 baseret på ikke-nano Zink Oxid. Man får IKKE en hvid hinde i hovedet af den (i mere end 5 sekunder) of konsistensen er behagelig (måske ikke, hvis du har meget tør hud, men ellers). Den hedder Clean Screen.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *