Guide og top 3: Bedste mineralske foundations

21.06.13
Mineralsk foundation

Mineralsk foundation

Der eksisterer utrolig mange myter om mineralsk foundation. Helene overhørte en ekspedient forklare en kunde, hvordan man lavede forskellige farver mineralske foundations.

“De får forskellige nuancer, alt efter hvilken del af klippen man har kværnet”

Helene var nødt til at forlade butikken for ikke at blive kvalt i latter.

Mineralsk foundation = løs pudder
Nej, bare rolig, der er ingen pænt hudfarvede bjerge, der er kommet til skade under produktionen af din mineralske foundation. Mineralsk foundation består primært af to ting: Talc og mica. Talc er hovedingrediensen i stort set al pudder, hvad end den kalder sig noget med mineralsk eller ej. Og ja, det er et mineral – men det er din mormors gamle pudder også.

Mica er også et mineral og er glitter. Den samme glitter, som du finder det i stort set alle produkter med glimmer i ligefra cremer til øjenskygger. Hvis der står noget med “lysreflekterende pigmenter” på produktet, så er det mica.

Der er altså ikke noget sundere eller renere ved mineralsk foundation. Det er bare en anden type foundation. Det er en løs pudder, der dækker mere end almindelig pudder og typisk har en smule shimmer over sig fra mica’en. Det er ikke en dårlig ting overhovedet, jeg prøver bare lige at få mineralerne ned på et realistisk plan.

Fordele og ulemper ved mineralsk foundation
Der er fordele og ulemper ved alle typer foundation, og det handler i sidste ende om at finde den type, der passer bedst til din hudtype.

Jeg kan godt lide mineralsk foundation (kan vi ikke bare kalde det pudderfoundation?) på dage, hvor det skal gå stærkt, og hvor jeg bare lige skal bruge en pænere hud på 2 sekunder, før jeg løber ud af døren.

Der er en del snak om, hvorvidt mineralsk foundation er bedre til akne hud og tilstoppede porer. Der er muligvis noget om snakken, men det kræver en forklaring. Visse studier viser, at det, der kan tilstoppe porerne er kombinationen af rødt farvestof (som der er i foundation) og olie, som ‘lægger’ det ned i porerne. Rødt farvestof er ikke et problem for porerne i sig selv, olie er heller ikke. Men når du kombinerer de to ingredienser, så kan de være. Dette kan muligvis være forklaringen på, at nogen med akne oplever en bedring med mineralsk foundation. Der findes altså også mange flydende foundations, der heller ikke har det problem. Og der findes mange med akne, der reagerer på mineralsk foundation – det er super individuelt.

Driller ofte tør hud
Jeg synes dog godt, man kan konkludere, at pudderfoundation sjældent er det bedste valg til tør hud. Derudover hører de oftest ikke til de mest holdbare, og afhængig af dem kan der være mere glitter i end godt er på grund af micaen. Og så er de fleste af dem et utroligt svineri af støv udover det hele, når man bruger dem.

De bedste mineralske foundations er til gengæld nemme og hurtige at arbejde med og giver en naturlig og let finish.

Indtil for kort tid siden kunne jeg helt ærligt ikke se pointen med mineralsk foundation. Jeg har skiftet hudtype ret meget de sidste par år og dengang min hud var mere fedtet, og min foundation havde meget svært ved at holde, røg mineralsk pudder af mig igen på et øjeblik. Ja, de var pæne, men kun i 30 minutter. Min hud er anderledes i dag (hormoner…), og nu kan min foundation holde bedre af sig selv, hvilket også gøre det muligt for mig at bruge den slags produkter her.

Clarins Skin Illusion Loose Powder Foundation

Clarins Skin Illusion Loose Powder Makeup

Clarins nye pudderfoundation var produktet, der fik mig omvendt. Det er en superlet løs pudder foundation, som ser ud som om du ikke har noget på, men blot har fået lidt pænere hud. Den har en dækkeevne der er let og lader huden ses igennem og resultatet er næsten usynligt. Hvis jeg skal have fuld makeup på, så er det ikke nok, men til en meget let makeup giver den en meget smuk hud og glød.

Indpakningen er stor og tung og med indbygget pensel i låget. Penslen er faktisk af en helt i orden kvalitet, selvom jeg stadig vælger en at bruge en anden. Det, Clarins har gjort rigtig fint, er hullet ned i krukken, som mindsker problemet med støv over det hele, som er et kronisk problem med løs pudderfoundation/mineralsk foundation, der altid sviner over det hele, og det hjælper Clarins indpakning på. Jeg bruger den i farven 105 Nude.

Youngblood Natural Mineral Foundation

Youngblood Natural Mineral Loose Foundation

Hvis du nogensinde har set backstage til et modeshow, så kan du være stensikker på at se masser af Youngblood Natural Mineral Foundation (uanset hvilket makeup brand, der i øvrigt har lagt navn til showet). Youngblood er alle makeupartisters favorit mineralsk foundation og med god grund. Den er virkelig god.

Den dækker pænt og giver et naturligt udseende på samme tid. Den er nem at arbejde med og ligger meget fint på huden. Derudover er den lille flade krukke meget praktisk at transporterer, og den er heller ikke spor slem til at støve. Når min almindelige foundation af en eller anden grund er gået i fisk, så kan et lag af denne oven på redde den. Så nem er den at have med at gøre.

Når almindelige dødelige skal vælge en Youngblood foundation, skal vi passe godt på, for der er nogle ret spøjse farver i blandt. Der er nogle MEGET gule, pink og orange toner i blandt, som nok er praktiske, hvis man er makeupartist, men der findes altså ikke mennesker, der er så gule i hovedet. Jeg bruger farven “Neutral”.

MAC Mineralize SPF 15 Foundation

MAC Mineralize Foundation SPF 15

Der er INTET mineralsk ved denne foundation udover navnet. Ikke engang solfaktoren er mineralsk, men absolut kemisk (og uden UVA-beskyttelse). Det gælder i øvrigt de fleste “mineralske” produkter, der ikke er decideret løse pudderfoundation. Mineraler i en læbestift fx. har bare aldrig rigtig fungeret i praksis. Men navnet sælger sikkert godt.

Jeg er dog fuldstændigt ligeglad, for det her er en af de absolut bedste foundations, jeg kender – mineralsk eller ej. Den er fantastisk til tør og kombineret hud, som den dækker godt uden at udtørre. Huden ser stadig naturlig og glødende ud, og det er en utrolig holdbar foundation. Samtidig er den i en praktisk kompakt.

Som I også kan se, bruger jeg den rigtig meget. Jeg er faktisk på min anden eller tredje kompakt efterhånden. Det er også en af de foundations jeg anbefaler oftest. Den kræver lidt mere arbejde, den kan have en tendens til at “hænge” lidt og skal arbejdes godt ind i huden. Men resultatet er virkelig fantastisk og holder hele dagen. Dette er farve NC20.

Her kan du købe det
Clarins Skin Illusion Loose Powder kan du blandt andet købe i Matas for 330 kroner.

Youngblood kan du købe blandt andet på Matas.dk, i Magasin og i udvalgte Matas, og den koster 410 kroner.

MAC Mineralize Foundation SPF 15 koster 295 kroner og kan købes på MACs danske webshop og i MACs butikker i Magasin, Salling og Stylebox.

Bruger du mineralsk foundation?

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
47 kommentarer
Mille

Hej pudderdåser.
Jeg står og er lidt i tvivl omkring youngbloods mineral foundation, jeg vil gerne købe en nu hvor der er tilbud, men så kommer farveproblemet..
Jeg har lys hud og klar hud, som hverken stråler rød(pga. rødme) eller gul, gylden eller noget som helst. Jeg har heller ikke det store problem med bumser. Jeg bruger garniers “anti-dark circles” roll-on i to forskellige farver, de er nemlig så lyse at de passer rigtig godt.
Gosh BB-cream i nr. 2 lyseste farve er ikke direkte for mørk, men den ser bare ret så gul/orange ud, så jeg føler mig kunstig.
Har i et bud til hvilken farve, jeg skal vælge?:-)
– Jeg skal nok lade være med at hænge jeg ud for det, kunne bare godt tænke mig et bud.
Knus en fast læser <3

Pudderdåse Katja

Jeg er også nummer 2 i Gosh BB Cream, så hvis jeg SKAL svare bliver det Neutral, ligesom mig. (men du ved hvordan vi har det 😉 )
Ikke mindst fordi det stort set er den eneste af de lysere farver, der ikke er enormt gul, pink eller fersken.

Luca

Jeg bruger Youngblood. Min hud er tør og virkelig sart, men med urenheder (FYI skide irriterende kombination)
Youngblood pudder får min hud til at “slappe af” og mindsker irritation med det samme jeg kommer den på. Jeg bruger en kombination af Soft Beige og Honey. Har ingen problemer med farverne, heldigvis. Og så går begge disse farver godt i spænd med farven på min flydende foundation (Chanel Vitalumière Aqua i farven 30 Beige, som jeg ELSKER! Selvom den godt kan gøre mine urenheder værre)

Pudderdåse Helene

Hej Luca
Min hud er mindst lige så irriterende 😛 og ja, det er virkelig en træls kombination. Vores oprindelige test af mineral foundations blev udsat, fordi min hud netop blev en ørken af alt det pudder 😛
Hvis kombinationen af de to virker for dig, så lad endelig være med at lave om på det… men hvorfor tror du, at Chanel Vitalumière Aqua gør urenhederne værre?
Kh. Helene

Katrine

Hej! har lige set Youngblood til 299,- hvilket jeg tænkte, jeg ville dele med jer 😀 (fragt 25-39 kr :i )
http://www.cocopanda.dk/products/youngblood

Pudderdåse Katja

Tak 🙂

Christa

Hejsa 🙂 Jeg vil bare skynde mig at tilføje Iduns mineral pudder til listen, den er FANTASTISK! Jeg har tør hud, så troede slet ikke jeg ku nøjes med en mineral pudder foundation, har altid brugt flydende foundations. Men med en god creme som passer og Iduns mineral pudder foundation, så er den perfekt til min sarte og tørre hud. Den dækker perfekt, er holdt helt op med at bruge concealer også og så har de én der er lys nok til min utrolig blege hud 🙂

Janni

Hej
Jeg vil rigtig gerne prøve mineralpudder fra Youngblood. Især da jeg har fået en lille baby og har ladt mig fortælle at Youngblood bruger naturlige ingredienser i deres produkter. Så skal jeg ikke være nervøs for skadelige stoffer. Desværre forhandles Youngblood ikke i nærheden af mig. Så jeg må prøve at bestille en fra nettet. Derfor er mit spørgsmål, den der hedder Neutral, er den en sikker vinder hos alle?
Jeg er har sart og lys hud, men også en masse fregner. Så jeg er meget i tvivl om hvilken farve jeg skal gå efter… Pudderet skal være min eneste make up her til sommer (udover øjen og læbeprodukter). Jeg føler nemlig bb creme, flydende foundation osv. smelter af ansigtet når det er varmt. Så pudderet skal bare matte mit ansigt ned og få huden til at se ensartet ud…

Helene Randløv

Hej Janni
Mineral makeup er i langt de fleste tilfælde præcis så fulde af ingredienser, som alt mulig andet makeup. Det er en meget almindelig misforståelse, at man har et “rent” produkt i hånden. Jeg har selv brugt Youngblood i flere år og var glad for den, men i dag ville jeg ikke vælge den. Ikke fordi den ikke er god, for det er den! Jeg synes bare ikke mineralpudder ligger særlig pænt, og det naturlige look skal man lede efter.
Hvis du er fast besluttet på mineral foundation, så kan du for eksempel kigge efter Lily Lolo og Idun (kan fås på apoteket) som ikke indeholder bismuth oxychloride (det er der en del, der reagerer på).
Jeg skriver alt dette, fordi du skriver at du har sart hud… Mineralpudder er sandsynligvis noget af det værste, du kan byde en sart hud, fordi du skal påfører det med en kabukipensel. Det er på ingen måde hensigtsmæssigt!
Nu ved jeg ikke hvilke “skadelige stoffer” du forsøger at undgå? Men du er altså ikke garanteret et renere produkt ved at vælge mineralprodukter! Jeg ville gå efter en farvet dagcreme med høj SPF i stedet.
Kh. Helene

Christina

Hej 🙂 Jeg ved ikke om der stadig er liv i denne tråd, men nu prøver jeg alligevel. Jeg har nemlig fået en Mineral foundation fra Trombog, og har brugt den i ca. 1 uge nu. For ca. 3-4 dage siden begyndte jeg at få urenheder i panden, på hagen og kæbepartiet. Sådan lidt knopagtige i panden men mere rigtige bumser på hagen. Jeg kan virkelig ikke finde ud af om det er den der er problemet, for alle snakker så godt om den – især fordi den ikke indeholder Bismuth halløj længere, og den skulle være dejligt “naturlig”. Jeg er samtidig begyndt på en ny concealer fra MAC “Pro Longwear”, og oven i det er jeg begyndt på EGF-serum fra BioEffect (Ja, det er mange nye produkter på én gang – og valget af produkter lugter vist også lidt af at jeg følger med på jeres side ;-)) Jeg har en meget tør og sart hud, med tendens til urenheder (latterligt koncept), og er samtidig følsom over for parfume – jeg ved ikke om der er tale om egentlig allergi.
Så efter denne lange smøre, er mit spørgsmål til jer, om i har noget bud på om det kunne være mineral foundationen der er problemet? Eller om der er noget jeg har overset i de andre nye produkter? (Jeg har selv gransket både kost, livsstil, hormoner osv., men der er intet der tyder på at være problemet). 🙂

Helene Randløv

Hej Christina
Har du brugt EGF-serum før? Det kan godt lave lidt ballade i starten… Det kan også være cirka hundrede andre ting du kan reagere på, så det er ikke SÅ let at komme det nærmere. Jeg ville nok introducere tingene langsomt en ad gangen, på den måde kan du i hvert fald lidt lettere få et overblik over, hvad din hud kan lide eller ikke kan lide.
Kh. Helene

Isabella

Hej, jeg bruger normalt nw 15 / nw 20 hos mac. Hvilken farve vil i anbefale fra youngblood til mig? 🙂

Helene Randløv

Kære Isabella
Det kan jeg desværre ikke svare dig på, da jeg slet ikke har overblik over farverne hos YB. Find en forhandler så du kan prøve de forskellige farver på huden.
Kh. Helene

Christina

Nej jeg har ikke prøvet at bruge EGF før, jeg var ikke klar over, at den kunne være problemet – Godt du siger det! Hvor længe kan jeg regne med at der går, før min hud bliver normal igen ved brug af den?

Helene Randløv

Kære Christina
Det kan jeg desværre ikke svare på. Jeg tror, det tog 3-4 uger for mig, før min hud faldt til ro. Den er jo ret rig, så huden kan godt blive lidt overvældet 🙂
Kh. Helene

Katja Moikjær

På BIOeffects egen Q&A står der:
I‘ve noticed I have developed some pimples after using BIOEFFECT EGF SERUM. Can the serum be causing them?
A small number of people report the formation of minor pimples when they begin using BIOEFFECT EGF SERUM. This may be due to the highly active ingredients causing increased cellular activity at the epidermis surface. Users normally find the pimples disappear after one or two weeks. If this is not the case please discontinue use and seek further advice.
http://bioeffect.com/products/faq/

Christina

Tusind tak for jeres tilbagemelding, det har været meget brugbart 🙂 Jeg må lige se tiden an, og se hvad der sker med min hud 🙂

Maria Nadia

Kom Tromborg’s slet ikke i betragtning ?
Det er den bedste jeg har brugt.

Helene Randløv

Hej Maria Nadia
Vi skriver om de produkter, vi prøver, om Katja havde prøvet Tromborg dengang i 2013, ved jeg ikke. Personligt synes jeg, at den er mere lysreflekterende, end jeg bryder mig om, og jeg kan sagtens forestille mig, at det kan være en af grundene til, at Katja ikke har medtaget den her. Hvis den fungerer for dig, ved du jo allerede at den er bedst for dig :-*
Kh. Helene

Sybille clausen

Jeg har opdaget mærket Filorga, som jeg er blevet helt forelsket i.
IsærOxygen-Peel og nutri-filler lips, som føles godt at have på og slet ikke klistrer. Desuden skaber den volumen til os med små læber, der ikke har lyst til fillers. Dette vil jeg gerne slå et slag for. Hilsen Sybille

Katja Moikjær

De laver også mange dejlige produkter 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *