Guide og top 3: Bedste mineralske foundations

21.06.13
Mineralsk foundation

Mineralsk foundation

Der eksisterer utrolig mange myter om mineralsk foundation. Helene overhørte en ekspedient forklare en kunde, hvordan man lavede forskellige farver mineralske foundations.

“De får forskellige nuancer, alt efter hvilken del af klippen man har kværnet”

Helene var nødt til at forlade butikken for ikke at blive kvalt i latter.

Mineralsk foundation = løs pudder
Nej, bare rolig, der er ingen pænt hudfarvede bjerge, der er kommet til skade under produktionen af din mineralske foundation. Mineralsk foundation består primært af to ting: Talc og mica. Talc er hovedingrediensen i stort set al pudder, hvad end den kalder sig noget med mineralsk eller ej. Og ja, det er et mineral – men det er din mormors gamle pudder også.

Mica er også et mineral og er glitter. Den samme glitter, som du finder det i stort set alle produkter med glimmer i ligefra cremer til øjenskygger. Hvis der står noget med “lysreflekterende pigmenter” på produktet, så er det mica.

Der er altså ikke noget sundere eller renere ved mineralsk foundation. Det er bare en anden type foundation. Det er en løs pudder, der dækker mere end almindelig pudder og typisk har en smule shimmer over sig fra mica’en. Det er ikke en dårlig ting overhovedet, jeg prøver bare lige at få mineralerne ned på et realistisk plan.

Fordele og ulemper ved mineralsk foundation
Der er fordele og ulemper ved alle typer foundation, og det handler i sidste ende om at finde den type, der passer bedst til din hudtype.

Jeg kan godt lide mineralsk foundation (kan vi ikke bare kalde det pudderfoundation?) på dage, hvor det skal gå stærkt, og hvor jeg bare lige skal bruge en pænere hud på 2 sekunder, før jeg løber ud af døren.

Der er en del snak om, hvorvidt mineralsk foundation er bedre til akne hud og tilstoppede porer. Der er muligvis noget om snakken, men det kræver en forklaring. Visse studier viser, at det, der kan tilstoppe porerne er kombinationen af rødt farvestof (som der er i foundation) og olie, som ‘lægger’ det ned i porerne. Rødt farvestof er ikke et problem for porerne i sig selv, olie er heller ikke. Men når du kombinerer de to ingredienser, så kan de være. Dette kan muligvis være forklaringen på, at nogen med akne oplever en bedring med mineralsk foundation. Der findes altså også mange flydende foundations, der heller ikke har det problem. Og der findes mange med akne, der reagerer på mineralsk foundation – det er super individuelt.

Driller ofte tør hud
Jeg synes dog godt, man kan konkludere, at pudderfoundation sjældent er det bedste valg til tør hud. Derudover hører de oftest ikke til de mest holdbare, og afhængig af dem kan der være mere glitter i end godt er på grund af micaen. Og så er de fleste af dem et utroligt svineri af støv udover det hele, når man bruger dem.

De bedste mineralske foundations er til gengæld nemme og hurtige at arbejde med og giver en naturlig og let finish.

Indtil for kort tid siden kunne jeg helt ærligt ikke se pointen med mineralsk foundation. Jeg har skiftet hudtype ret meget de sidste par år og dengang min hud var mere fedtet, og min foundation havde meget svært ved at holde, røg mineralsk pudder af mig igen på et øjeblik. Ja, de var pæne, men kun i 30 minutter. Min hud er anderledes i dag (hormoner…), og nu kan min foundation holde bedre af sig selv, hvilket også gøre det muligt for mig at bruge den slags produkter her.

Clarins Skin Illusion Loose Powder Foundation

Clarins Skin Illusion Loose Powder Makeup

Clarins nye pudderfoundation var produktet, der fik mig omvendt. Det er en superlet løs pudder foundation, som ser ud som om du ikke har noget på, men blot har fået lidt pænere hud. Den har en dækkeevne der er let og lader huden ses igennem og resultatet er næsten usynligt. Hvis jeg skal have fuld makeup på, så er det ikke nok, men til en meget let makeup giver den en meget smuk hud og glød.

Indpakningen er stor og tung og med indbygget pensel i låget. Penslen er faktisk af en helt i orden kvalitet, selvom jeg stadig vælger en at bruge en anden. Det, Clarins har gjort rigtig fint, er hullet ned i krukken, som mindsker problemet med støv over det hele, som er et kronisk problem med løs pudderfoundation/mineralsk foundation, der altid sviner over det hele, og det hjælper Clarins indpakning på. Jeg bruger den i farven 105 Nude.

Youngblood Natural Mineral Foundation

Youngblood Natural Mineral Loose Foundation

Hvis du nogensinde har set backstage til et modeshow, så kan du være stensikker på at se masser af Youngblood Natural Mineral Foundation (uanset hvilket makeup brand, der i øvrigt har lagt navn til showet). Youngblood er alle makeupartisters favorit mineralsk foundation og med god grund. Den er virkelig god.

Den dækker pænt og giver et naturligt udseende på samme tid. Den er nem at arbejde med og ligger meget fint på huden. Derudover er den lille flade krukke meget praktisk at transporterer, og den er heller ikke spor slem til at støve. Når min almindelige foundation af en eller anden grund er gået i fisk, så kan et lag af denne oven på redde den. Så nem er den at have med at gøre.

Når almindelige dødelige skal vælge en Youngblood foundation, skal vi passe godt på, for der er nogle ret spøjse farver i blandt. Der er nogle MEGET gule, pink og orange toner i blandt, som nok er praktiske, hvis man er makeupartist, men der findes altså ikke mennesker, der er så gule i hovedet. Jeg bruger farven “Neutral”.

MAC Mineralize SPF 15 Foundation

MAC Mineralize Foundation SPF 15

Der er INTET mineralsk ved denne foundation udover navnet. Ikke engang solfaktoren er mineralsk, men absolut kemisk (og uden UVA-beskyttelse). Det gælder i øvrigt de fleste “mineralske” produkter, der ikke er decideret løse pudderfoundation. Mineraler i en læbestift fx. har bare aldrig rigtig fungeret i praksis. Men navnet sælger sikkert godt.

Jeg er dog fuldstændigt ligeglad, for det her er en af de absolut bedste foundations, jeg kender – mineralsk eller ej. Den er fantastisk til tør og kombineret hud, som den dækker godt uden at udtørre. Huden ser stadig naturlig og glødende ud, og det er en utrolig holdbar foundation. Samtidig er den i en praktisk kompakt.

Som I også kan se, bruger jeg den rigtig meget. Jeg er faktisk på min anden eller tredje kompakt efterhånden. Det er også en af de foundations jeg anbefaler oftest. Den kræver lidt mere arbejde, den kan have en tendens til at “hænge” lidt og skal arbejdes godt ind i huden. Men resultatet er virkelig fantastisk og holder hele dagen. Dette er farve NC20.

Her kan du købe det
Clarins Skin Illusion Loose Powder kan du blandt andet købe i Matas for 330 kroner.

Youngblood kan du købe blandt andet på Matas.dk, i Magasin og i udvalgte Matas, og den koster 410 kroner.

MAC Mineralize Foundation SPF 15 koster 295 kroner og kan købes på MACs danske webshop og i MACs butikker i Magasin, Salling og Stylebox.

Bruger du mineralsk foundation?

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
47 kommentarer
Vinni

Hej Katja.
Jeg har i lang tid brugt Youngblood mineral foundation men den glider af min hud og min hud begynder at skinne efter lidt tid.
Min hud er fedtet og den skinner en del i løbet af dagen – kan du anbefale en god pudder/foundation etc. der kan dække mine urenheder samt stoppe den skinnende hud?
På forhånd tak.

Else

Hej Vinni,
Hvis jeg vil sikre mig lidt ekstra holdbarhed på en mineralfoundationpudder samt en naturlig og let dækning/udviskning af små farveforskelle i huden, tager jeg et tyyyyndt lag BB-cream på først (Gosh’s virker super for mig) og derefter et let og godt indarbejdet lag mineralfoundationpudder. Dét, suppleret med lidt consealer og pudderblush (shading, highlight og bronzer er optional og tidsafhængigt!), virker fint for mig.
Om det vil virke for dig kan jeg ikke sværge på, da jeg ikke ved hvordan en hud du har og hvordan du buffer produkterne ind i den.. Hvis din hud er meget fedtet vil BB-creamen alene måske ikke gøre det som en god primer. Måske skal du bare have en suppleringspudder med i tasken? Mener også at der findes noget ris-setting-pudder-halløjsa, men har aldrig prøvet det. Måske har vores yndlingsdåser mere styr på det?Synes det lyder en kende støvet, i hvert fald til pletvis tør hud, så har aldrig kastet mig over det.

Pudderdåse Katja

Det er en rigtig god idé. Gosh BB Cream er faktisk en rigtig god primer.
Setting powder er godt til at mattere. Det er det, pudder kan 🙂

Vinni

Tak for svar 🙂

Pudderdåse Katja

Det er SÅ svært at vælge foundations til andre. Jeg synes, du skal overveje MAC Pro Longwear eller en af disse tre: https://pudderdaaserne.dk/2013/04/23/top-3-billige-holdbare-foundations/
Og så skal du LOVE mig, at du får prøver på dem allesammen og prøver dem grundigt derhjemme, før du køber nogen.

Charlotte Louise

Prøvede engang en mineralfoundation fra MaxFactor, som efter et par timer gav mig udslæt og kløe på kæben. Den (og ret mange andre) indeholder bismuth oxychloride, som mange åbenbart reagerer på. Øv!
Men min yndlings pudderfoundation fra Clinique er vist udgået og når jeg løber tør er jeg nok nødt til at finde mig en ny yndlings. Har prøvet en i Magasin, jeg kan desværre ikke huske navnet, men den var fyldt med glimmer. Forstod det slet ikke, jeg lignede et glittermonster!
Er der bismuth oxychloride i Yongblood? 🙂 Og ved I egentlig om man kan risikere at finde parfume i mineralfoundations?

Pudderdåse Katja

Ja! Godt du sagde det – det glemte jeg at sige. Der er parfume i Clarins.
Og ja, der er Bismuth Oxychloride i dem begge (ikke i MACs)

Christiane

Jeg holder mig langt væk fra Bismuth Oxychloride. Jeg brugte i lang tid Younbloods, og kunne ikke forstå, at jeg havde så uren hud. Det forsvant ret hurtigt efter, jeg skiftede mærke. Prøvede derefter få gange liiiige at bruge Youngblood ved festlige lejligheder, for farven passede perfekt. Men efter blot et par timer fik jeg små bumser ved næsen og munden, ad.

Pudderdåse Helene

Du kan med fordel vælge Lily Lolo, som er uden Bismuth Oxychloride og helt uden glitter! den er rigtig god og findes i mange farver 🙂
Kh. Helene

Heidi Winther

For flere år siden brugte jeg Smashbox Halo Hydrating Perfecting Powder (Mineralsk?) og kan huske at jeg var glad for den. Synes det er smart at man kan dosere den mængde man vil bruge, så det fine pulver ikke er ud over det hele.

Pudderdåse Katja

Og nu er Smashbox tilbage i Danmark 🙂

Jo

Pure Finish Mineral Powder Foundation fra Elizabeth Arden. Den er med kværn så den støver ikke så meget…

Anna

Jeg har den fra Youngblood, og den er rigtig pæn. Farven er ikke helt 100% perfekt, men efter en halv time så har min hud og pudderen fundet hinanden. Synes ikke at man behøver at være helt så dead on ift farve med pudder som med flydende, men det er stadig et helvede at stå foran Youngbloods stander og se på farver. Jeg har problemer med akne, og jeg synes, at Youngblood giver et rigtig pænt resultat.
Mit problem er bare, at jeg hader at bruge pensler, fordi jeg ikke får dem rengjort ofte nok. Jeg bruger derfor som regel en flydende foundation, hvor jeg kan bruge fingrene. Det er altså ikke resultatet, der gør udslaget, men påføringen.

Marianne

Hej Anne,
Hvis du kan lide det matte look og har problemer med pudderfoundation pga pensler, så prøv denne http://www.couleur-caramel.dk/cca/se-makeuppen-her/23-couleur-caramel/produkter-til-din-hud/36-flydende-foundation-hydracoton-foundation.
Den giver et fin mat look og er nem at fordel med fingrene

Bodil P

Tromborg mineral foundation slår stadig alt og er den jeg altid vender tilbage til.

E

PAS PÅ med mineral foundation hvis du har den mindste tendens til urenheder. Jeg fik selv mineralpudder anbefalet af en kosmetolog (BareMinerals), men fik virkelig uren hud af det. Siden fandt jeg ud af, at mange får uren hud, fordi der samler sig en masse bakterier i låget, hvor man blender mineralpudderen ind i børsten. Så man skal både sørge for at rense børste og låg grundigt! Alternativt kan man også bruge en skål, men personligt synes jeg, det blev FOR omfattende med alle de ting, der skulle rengøres. Så hellere bare vaske hænderne og på med noget flydende foundation. Men dejligt for dem, det virker for, for det er dejligt hurtigt 🙂

Anna

Hej hej
Jeg eeeelsker mineral foundation. Primært fordi jeg er jævnt doven og så tager det 2 minutter at få fin fin hud.
Jeg har været rimelig vidt omkring i mineral(eller skulle man sige pudder)foundation junglen og vender altid tilbage til Youngblood. Jeg bruger Ivory.
I starten syntes jeg at det var voldsomt dyrt, men jeg har så også sådan en bøtte i 6-9 måneder, og så det er lige pludselig ikke så slemt.
Jeg har ellers hørt gode ting om Tromborg, men jeg syntes ikke den dækkede særlig godt og der var lidt for meget glitter i den. Men det er jo altså en smagssag. Min hud fedter en del, så jeg har ikke brug for så meget glimmerdims oveni.
Apropos fedtet hud og foundation, jeg har engang læst et eller andet sted, at ens foundation kan blive mere orange hvis ens hud er fedtet. Passer det nogen steder?

Pudderdåse Katja

Mange foundations bliver orange på huden i løbet af dagen – desværre. De gode foundation oxiderer ikke på den måde og holder farven stabil.
Om det fænomen er værre, hvis man har fedtet hud, det ved jeg simpelthen ikke?

Ida N

Har kredset om den Clarins i et stykke tid, og ventede bare på en anmeldelse efter jeg så den på dit makeup bord i posten om makeuphylder og hvordan de ikke skal hænges op 🙂 Escentual har den til under 200 kr..
http://www.escentual.com/make-up/?l=grid&p=3&b=100161

Pudderdåse Katja

Oooh har de det? Tusind tak, jeg smider da lige et link ind

Line

Kommer Jane Iredale’s mineral pudder slet ikke i betragtning i forhold de 3 her ? 🙂

Pudderdåse Katja

JO, den er også god. Men dels så har jeg ikke prøvet den siden ruder konge var knægt og dels så skulle jeg jo vælge 3 🙂

Mette

Jeg bruger id bareminerals mineral foundation, men løber snart tør. Er der skadelige stoffer i Jane Iredale? Eller parfume? Kan I anbefale et mærke uden det der bismut osv ? 🙂

Helene Randløv

Hej Mette
Jeg har ikke styr på alle mærker uden Bismuth, men jeg ved at Lily Lolo er uden!
Kh. Helene

Nadine

Hej Mette. Nej der er ikke Bismuth Oxychloride(CI 77163) eller parfume i 😀

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *