Liposomer – har forskerne aflivet rynkecremer?

01.03.13

Der har verseret en historie i nyhederne de sidste par dage – blandt andet på Politiken.dk, som det lykkedes at lave en overskrift med ekstraordinær dårlig dækning i artiklen for.

Historien er, at forskerne nu har fundet årsagen til, at rynkecremer ikke virker – nemlig at liposomer ikke virker som man hidtil har troet. Det er absolut en historie, der ikke er dækning for.

Jeg betvivler ikke, at liposomerne ikke virker, som man hidtil har troet. Det passer helt sikkert. Men hvad det har med nutidens rynkecremer at gøre, det har jeg svært ved at se.

Hvad er liposomer?
Liposomer er ikke en ingrediens, det er leveringssystem, som ved at indkapsle de aktive ingredienser i små fedtbobler kan transportere dem dybere ned i hudlagene. Forskerne har nu fundet ud af, at det system muligvis ikke virker alligevel.

Det er relevant teknisk forskning for dem, der producerer cremerne. Men det har ikke en fløjtende hat at gøre med de aktive ingredienser, som liposomerne indeholder. De kan godt finde vej til huden på anden vis. Det er langt langt fra alle cremer, der bruger dette system. Og selv hvis de gør, så siger forskeren selv:

»Det er muligt, at stofferne finder vej til de ønskede dybe områder under huden ad anden vej end via liposom-transport. Det har vi ikke undersøgt«, siger han.

Og som Politiken.dk selv skriver:

Luis. A Bagatolli understreger, at forskerne ikke har set på effekten af de stoffer, som skønhedscremernes liposomer indeholder.

At sætte lighedstegn mellem at liposomer ikke virker og at rynkecremer generelt ikke virker, svarer til at sige, at fordi et dæk er punkteret så virker biler som koncept ikke.

Liposomer er et lille område af hudpleje, og de aktive ingredienser, der bliver brugt i rynkecremer i dag, virker ganske fint mod rynker bare ved at blive smurt på huden, og så skal de nok finde vej helt selv. Det er der endnu flere undersøgelser, der viser. Og dem skal jeg gerne vise til de journalister, der vist er lige lovlig hurtige til at skrive deres konklusioner…

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *