Fredagsfavorit: Spartler

Pudderdåsernes ordbog over makeup og begreber

Vi får jævnligt kommentarer om, at vi skriver indforståede ord, som om alle naturligvis ved, hvad highlighter er, eller hvad contouring betyder. Det er vi godt klar over og prøver nu at råde bod på med en ordbog. Vi vil fortsætte med at opdatere den og lægge link til den i højrespalten. Og hvis der er noget, du ikke forstår – så spørg! Vi er her for at alle skal kunne være med.

Amorbuen
Huden lige over spidsen af overlæben. Kan med fordel fremhæves med en lille smule diskret highlighter, når du går med læbestift.

BB Cream 
BB Cream står af uforståelige årsager i vestlige lande for beauty balm, men i de originale koreanske versioner betød det blemish balm. De koreanske BB Creams er et multiprodukt, der både indeholder ingredienser mod akne og som kan lysne huden (populært i asien). Herhjemme er BB Cream bare et andet ord for farvet dagcreme. Produkter solgt under navnet BB Cream er det samme, som i gamle dage hed farvet dagcreme og er altså bare en meget let foundation. At visse firmaer bruger udtrykket om alt lige fra pudder til øjencreme er bare meningsløst.

Blending
At blende er et engelsk udtryk, der betyder at tone ud. Vi bruger det ofte, når vi snakker om øjenskygge, der skal tones ud, men man bruger det generelt om al makeup.

Blush
Blush er det, der i gamle dage hed kindrødt (elsker det ord!) og også hedder rouge. Det er et farvet produkt – rød, orange, pink, koralfarvet – som du lægger på.

Bronzer
Er en orange/rød-brun pudder med eller uden glimmer, som du bruger til at lægge en gylden farve øverst i panden, på næseryggen, kindbenene, hagen og andre steder, som solens stråler ellers ville ramme dig. Du kan også finde bronzere i form af creme, sticks og andre konsistenser. En almindelig fejl er at bruge bronzer i hele ansigtet. Så ser du bare ud som om, du er halvbeskidt eller har for mørk foundation på.

CC Cream
CC står for “color correcting” og er BB-creamens lillesøster. Teoretisk er CC Cream et produkt, der både dækker og behandler pigmentpletter og ujævn hudtone, hvor BB Cream er rettet mod uren hud. I praksis er mange BB og CC cream dog reelt det samme – nemlig en farvet dagcreme. Der findes også CC cream, der er farvekorriggerende med undertoner af for eksempel fersken eller lilla, så hold øje med hvilken farve, der reelt er i produktet. Begrebet dækker i praksis over mange ekstremt forskellige typer produkter.

Concealer
En concealer er et meget dækkende hudfarvet produkt, som du bruger til at dække fx. bumser og andet med. Den bør ikke indeholder glimmer i nogen form og skal være præcis samme farve som din hud.

Contour
Ved hjælp af mørk og lys pudder eller creme kan man fremhæve strukturen i ansigtet. Man lægger mørk farve fx. under kindbene og lys farve ovenpå kindbenene for at fremhæve deres form. Dette er ret avanceret makeup og egner sig bedst til fotografering og professionelle. Det er i særdeleshed ikke noget, man skal bruge i dagslys.

Corrector
Corrector bruger du til at udjævne rødme, mørke rande, gul hud eller lignende. I modsætning til en concealer er en corrector ikke hudfarvet, men derimod ofte lyserød, laksefarvet, grøn, gul eller lilla.

Cut the crease – Udtrykket dukker ofte op på youtube videoer. “Crease” er globelinjen (se nedenfor) og “cut the crease” betyder at lave en øjenmakeup med en meget skarp kant under globelinjen. Det er ikke noget, vi nogensinde har brugt her på Pudderdåserne.

Globelinjen
Det punkt på øjenlåget som er dybest. Hvis du mærker efter lige over dit øjeæble kan du mærke dit brynben. Under det er det hulrum, der hedder globelinjen. Den er mere eller mindre tydelig afhængig af, hvor i verden du stammer fra, og hvordan dine øjne ser ud. Men med den rette makeup kan du fremhæve den, hvilket fremhæver øjets facon smukt.

Highlighter
Er et lyst produkt som regel med glimmer i en eller anden form, som du bruger til at fremhæve fx. kindben, amorbuen, under og over øjenbrynet osv. Highlighter findes som både pudder, creme, flydende, stift osv., og en lys øjenskygge kan også bruges til formålet.

Pakke øjenskygge på
At pakke sin øjenskygge på betyder at lægge farven meget koncentreret på. Det gør du ved at duppe farven på i stedet for at trække penslen henover huden.

Pigment
Farvepigment er det som giver læbestift, øjenskygge, foundation og så videre den farve, som de nu har. Betegnelsen pigment bliver også ofte brugt om løs pulverøjenskygge. Når vi for eksempel omtaler en læbestift, som pigmenteret, betyder det at den indeholder meget farvepigment og at dækkeevnen er god.

Primer
Primer betyder direkte oversat “grunder”, og det er ret en præcis beskrivelse. Primere er en fællesbetegnelse for produkter, man bruger før sin makeup. Du kan få primere til både ansigt, øjne og læber, og de kan have et utal af forskellige funktioner. Til øjnene vil de oftest skulle forlænge holdbarheden af din makeup og få den til at se pænere ud. En god lip primer forhindrer din læbestift i at løbe ud i linjer omkring munden. Ansigtsprimere kan have et utal af funktioner: Justere misfarvning, udfylde porer, få rynker til at syne mindre og meget mere.

Rouge 
Se under blush – det er det samme.

Serum
Serum er en måde at beskrive en særlig konsistens på. Det er bare en typisk lettere konsistens uden fedtstoffer i modsætning til en creme, der som regel er federe. At noget hedder serum er ikke ensbetydende med, at det er mere koncentreret eller effektivt. Det beskriver en tyndere konsistens.

Setting spray
Er en spray med vand eller skintonic, som du sprayer ovenpå pudder for ikke at se pudret ud og give ekstra glød (går også under mange andre navne).

Smudge
At smudge betyder på godt dansk at tvære ud. Vi snakker som regel om at smudge øjenskygge eller eyeliner ud, og det betyder, at man tager sin pensel og tværer den til ud, til den er pænt tonet ud.

Stippling
Stippling er et ord, der igen mest dukker op på engelske youtube videoer. En stippling brush er en pensel som typisk består af både sorte og hvide hår (Fx. MAC 187). De yderste hår sidder med større mellemrum, og man kan derfor opnå en smuk finish med dem. “Stippling” betyder at man fx. lægger foundation ved at “duppe” sin foundation på med sådan en pensel, så alle de små prikker man laver til sidst skaber en airbrushed effekt. Se video her. Jeg bruger ordet at “duppe” i mangel af bedre dansk oversættelse.

Transparent pudder
Transparent pudder er gennemsigtig pudder uden farve, som du kan bruge til alle hudfarver. Desværre er de færreste transparente puddere reelt transparente. De fleste er lyse puddere med meget lidt farve, som man bliver grå i ansigtet af, hvis man er mørk i huden. Hvis du har lys hud, er de som regel gode. (I de naturlige varianter går det også under navnet mineral veil)

 

Hvilke ord mangler vi ellers at forklare?

48 kommentarer

 • Stippling ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Fantastisk ordbog …. Top Nice at der også lige kommer med hvor fx highlighter skal på …. Jeg kunne jo ha fundet på at smide det på øjelågene, hvis jeg ikke havde vidst bedre, haha.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det kan man da også godt – du skal bare lægge det rigtigt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mangler ordet “rouge” ikke? Måske er det meget mormor men det er dét jeg kalder blush/kindrødt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Flensted

  Hvor er i geniale ;), tusind tak for den fine nyttige makeup ordbog <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten

  Det er ikke et udtryk jeg er stødt på hos jer, men I ved sikkert hvad det betyder: cut the crease? Jeg har forstået, at det er relateret til øjenskygge, men kan I uddybe?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ja – se listen nu :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirsten

   Tak for forklaringen! Og nej, jeg kan egentlig godt forstå, at I ikke bruger det så meget. Men det er rart at vide hvad det betyder. Og hvor er det fedt, at listen er alfabetisk!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Tak Kirsten :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • :D aaarhh… I er da bare fantastiske!

  Knus Sofia

  Har du lyst til at vinde gavekort til sko, så kig gerne forbi min blog :)
  http://beautifulmess.bloggersdelight.dk/arkiver/759

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Elsker den! Og i har sat den i alfabetisk rækkefølge, genialt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Fantastisk:-) Ulempen ved at blive klogere er bare, at man opdager alt det man ikke kan (lægge de forskellige typer make up) eller har (mangler da op til flere ting i min samling) :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   “Klogest er den, der ved, hvad denne ikke ved” :) Du må bare i gang

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Shila

  Rigtig fin ordbog.

  Er dog ikke helt enig i, at contouring kun er noget der skal bruges til fotografering og professionelle, og ikke i dagslys.
  Jeg bruger selv en mørk contour pudder, der er en eller to toner mørkere end min egen hudfarve, og ligger en anelse under kindbenene. Dette gør jeg ofte dagligt og det gør så meget en forskel i mit ansigt, der ellers godt kan se meget rundt ud. Med contour pudderen har jeg pludselig fundet mine kindben :)
  Men jo, man skal virkelig passe på, ellers ligner det, at man har nogle frygtelige fartstriber, men hvis man toner den ordentligt ud og virkelig passer på med ikke at få for meget på, gør det virkelig en forskel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Bare sørg for at se dig selv fra siden :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Shimmer :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja

  Jeg kunne godt tænke mig en guide fra renset hud til færdig make up.
  Jeg er i tvivl om nogle basale ting som hvornår min primer til øjnene skal på: før foundation eller efter? Og skal øjenlågene også have “almindelig” primer eller hvordan? Og så er der det med mascara og øjenskygge – kan ikke blive klog på rækkefølgen. Til sidst er der concealeren. En dame hos complete me fortalte at den skal på EFTER foundation (for før det kan man ikke vide hvor meget der skal bruges) men er det også rigtigt? og skal der så foundation ovenpå igen? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Det tror jeg ikke vi kan i et indlæg. Men vi må snakke om det :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fantastisk indlæg, tak for det.. Har tit undret mig over nogle af disse ord, men nu ved jeg jo hvor jeg skal gå til. Iøvrigt tak for en god blog, følger dn fra tid til anden.. :)

  Mvh Amira

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Love it. Tak :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Synes det er dumt at skrive at en almindelig fejl er at bruge bronzer i hele hovedet. Jeg bruger Nilens jords Bronzing powder matt no. 528 i hele ansigtet, og det fungere rigtig godt for mig, da jeg ikke har så uren hud og ikke føler at jeg har brug for så meget dække ved foundation. Min bronzer passer godt til min hudfarve og ser bare rigtig fin ud og giver en smule glød til min hud. Så kan ikke helt se hvorfor det skulle være en fejl?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Helene

   Hej Mette
   Du kan heldigvis gøre lige, hvad du vil!
   Jeg synes også det var vildt pænt, dengang jeg fyrede highlighter i hele ansigtet. Det gør det ikke mere rigtigt. Noget bliver umoderne med tiden og andre ting er bare aldrig rigtig hensigtsmæssige.
   Med en mørk/mørkere mat pudder understreger du knoglestrukturen, og derfor er det en rigtig dårlig idè at bruge den i hele ansigtet. Det er forklaringen og den står jeg 100% ved.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Som sagt passer den godt til min hudfarve da det ikke er en særlig mørk farve, og den vil sikkert ligne den farve jeg ville vælge hvis jeg skulle ud og købe mig en pudder.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej.
  Jeg har nogle stykker :)
  1. Setting spray
  2. Translucent powder
  3. Mineral veil
  4.facial refreshner
  5. face mist
  Jeg støder meget på disse engelske ord for makeup-et-eller-andet fordi jeg shopper på nettet. Jeg kan oversætte dem, men ikke helt regne funktionen ud (nogle er muligvis det samme?). Ville være taknemmelig for forklaring :)
  Venlig hilsen
  Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Pigment :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maya

  Hejsa.
  Det er for det første en fantastisk side og jeg fik svar på alle mine spørgsmål.

  Havde dog lige et mere… Hvad betyder det når der er meget produkt i make-up’en??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hedvig

  Har I et forslag til en fast pudder som rent faktisk ER transparent og virker matterende? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Hedvig
   Det hurtige og lidt trælse svar er nej. Og så alligevel… skal den kunne fotograferes? Hvordan lægger du den på?
   Der er jo de såkaldte HD powders, men det er meget forskelligt, hvor godt de matterer. Min egen favorit til at mattere i T-zonen er L’Oréal Nude Magique BB Powder. Ellers er der den noget dyrere Make Up For Ever Pro > Finish, som egentlig er en foundation… Men den er i sagens natur ikke transparent.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Iben Pinvig

  Bake?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sayeh ranjbar-darestani

  Hej hvad er setting powder???

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Sayer
   Som navnet antyder er det et pudder man anvender, for at øge holdbarheden af for eksempel en cremefoundation. Det er altså et produkt, du bruger oven på din øvrige makeup, så den bliver mere holdbar og i de fleste tilfælde også mat.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • PERNILLE

  I har skrevet hvad bb er men hvad med cc creme og hvad forskellen er på. Bb og cc creme

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Jeg har et spørgsmål, der lyder, hvad forskellen er på mineralizer og highlighter?

  Mvh. Amalie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Amalie
   Mig bekendt er en mineralizer et vandfilter? Mac har flere produkter under navnet Mineralize XXX blandt andet en række highlightere under navnet Mineralize Skinfinish. Hvis det er sådan en, du taler om, så er Mineralize Skinfinish altså en highlighter. Og i så fald er det bare et andet navn, for det samme produkt.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carsten

  Mascara???

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Carsten
   Tak for dit spørgsmål!
   Mascara er en farvet creme, man bruger på vipperne for at få dem til at se længere, fyldigere og mere buede ud. Hvis du søger på bloggen, er jeg sikker på, du kan se en hel del eksempler på brugen af mascara, for eksempel i vores Lørdagslooks ;-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mandy

  Hej! Hvad er forskellen på translucent og transparent pudder? Tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Baking :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi forhandler Jeres produkter på DinApoteker.dk
  Vil I ikke sætte os på jeres forhandlerliste?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fredagsfavorit: Spartler