Pudderdåsernes ordbog over makeup og begreber

16.02.13

Vi får jævnligt kommentarer om, at vi skriver indforståede ord, som om alle naturligvis ved, hvad highlighter er, eller hvad contouring betyder. Det er vi godt klar over og prøver nu at råde bod på med en ordbog. Vi vil fortsætte med at opdatere den og lægge link til den i højrespalten. Og hvis der er noget, du ikke forstår – så spørg! Vi er her for at alle skal kunne være med.

Amorbuen
Huden lige over spidsen af overlæben. Kan med fordel fremhæves med en lille smule diskret highlighter, når du går med læbestift.

BB Cream 
BB Cream står af uforståelige årsager i vestlige lande for beauty balm, men i de originale koreanske versioner betød det blemish balm. De koreanske BB Creams er et multiprodukt, der både indeholder ingredienser mod akne og som kan lysne huden (populært i asien). Herhjemme er BB Cream bare et andet ord for farvet dagcreme. Produkter solgt under navnet BB Cream er det samme, som i gamle dage hed farvet dagcreme og er altså bare en meget let foundation. At visse firmaer bruger udtrykket om alt lige fra pudder til øjencreme er bare meningsløst.

Blending
At blende er et engelsk udtryk, der betyder at tone ud. Vi bruger det ofte, når vi snakker om øjenskygge, der skal tones ud, men man bruger det generelt om al makeup.

Blush
Blush er det, der i gamle dage hed kindrødt (elsker det ord!) og også hedder rouge. Det er et farvet produkt – rød, orange, pink, koralfarvet – som du lægger på.

Bronzer
Er en orange/rød-brun pudder med eller uden glimmer, som du bruger til at lægge en gylden farve øverst i panden, på næseryggen, kindbenene, hagen og andre steder, som solens stråler ellers ville ramme dig. Du kan også finde bronzere i form af creme, sticks og andre konsistenser. En almindelig fejl er at bruge bronzer i hele ansigtet. Så ser du bare ud som om, du er halvbeskidt eller har for mørk foundation på.

CC Cream
CC står for “color correcting” og er BB-creamens lillesøster. Teoretisk er CC Cream et produkt, der både dækker og behandler pigmentpletter og ujævn hudtone, hvor BB Cream er rettet mod uren hud. I praksis er mange BB og CC cream dog reelt det samme – nemlig en farvet dagcreme. Der findes også CC cream, der er farvekorriggerende med undertoner af for eksempel fersken eller lilla, så hold øje med hvilken farve, der reelt er i produktet. Begrebet dækker i praksis over mange ekstremt forskellige typer produkter.

Concealer
En concealer er et meget dækkende hudfarvet produkt, som du bruger til at dække fx. bumser og andet med. Den bør ikke indeholder glimmer i nogen form og skal være præcis samme farve som din hud.

Contour
Ved hjælp af mørk og lys pudder eller creme kan man fremhæve strukturen i ansigtet. Man lægger mørk farve fx. under kindbene og lys farve ovenpå kindbenene for at fremhæve deres form. Dette er ret avanceret makeup og egner sig bedst til fotografering og professionelle. Det er i særdeleshed ikke noget, man skal bruge i dagslys.

Corrector
Corrector bruger du til at udjævne rødme, mørke rande, gul hud eller lignende. I modsætning til en concealer er en corrector ikke hudfarvet, men derimod ofte lyserød, laksefarvet, grøn, gul eller lilla.

Cut the crease – Udtrykket dukker ofte op på youtube videoer. “Crease” er globelinjen (se nedenfor) og “cut the crease” betyder at lave en øjenmakeup med en meget skarp kant under globelinjen. Det er ikke noget, vi nogensinde har brugt her på Pudderdåserne.

Globelinjen
Det punkt på øjenlåget som er dybest. Hvis du mærker efter lige over dit øjeæble kan du mærke dit brynben. Under det er det hulrum, der hedder globelinjen. Den er mere eller mindre tydelig afhængig af, hvor i verden du stammer fra, og hvordan dine øjne ser ud. Men med den rette makeup kan du fremhæve den, hvilket fremhæver øjets facon smukt.

Highlighter
Er et lyst produkt som regel med glimmer i en eller anden form, som du bruger til at fremhæve fx. kindben, amorbuen, under og over øjenbrynet osv. Highlighter findes som både pudder, creme, flydende, stift osv., og en lys øjenskygge kan også bruges til formålet.

Pakke øjenskygge på
At pakke sin øjenskygge på betyder at lægge farven meget koncentreret på. Det gør du ved at duppe farven på i stedet for at trække penslen henover huden.

Pigment
Farvepigment er det som giver læbestift, øjenskygge, foundation og så videre den farve, som de nu har. Betegnelsen pigment bliver også ofte brugt om løs pulverøjenskygge. Når vi for eksempel omtaler en læbestift, som pigmenteret, betyder det at den indeholder meget farvepigment og at dækkeevnen er god.

Primer
Primer betyder direkte oversat “grunder”, og det er ret en præcis beskrivelse. Primere er en fællesbetegnelse for produkter, man bruger før sin makeup. Du kan få primere til både ansigt, øjne og læber, og de kan have et utal af forskellige funktioner. Til øjnene vil de oftest skulle forlænge holdbarheden af din makeup og få den til at se pænere ud. En god lip primer forhindrer din læbestift i at løbe ud i linjer omkring munden. Ansigtsprimere kan have et utal af funktioner: Justere misfarvning, udfylde porer, få rynker til at syne mindre og meget mere.

Rouge 
Se under blush – det er det samme.

Serum
Serum er en måde at beskrive en særlig konsistens på. Det er bare en typisk lettere konsistens uden fedtstoffer i modsætning til en creme, der som regel er federe. At noget hedder serum er ikke ensbetydende med, at det er mere koncentreret eller effektivt. Det beskriver en tyndere konsistens.

Setting spray
Er en spray med vand eller skintonic, som du sprayer ovenpå pudder for ikke at se pudret ud og give ekstra glød (går også under mange andre navne).

Smudge
At smudge betyder på godt dansk at tvære ud. Vi snakker som regel om at smudge øjenskygge eller eyeliner ud, og det betyder, at man tager sin pensel og tværer den til ud, til den er pænt tonet ud.

Stippling
Stippling er et ord, der igen mest dukker op på engelske youtube videoer. En stippling brush er en pensel som typisk består af både sorte og hvide hår (Fx. MAC 187). De yderste hår sidder med større mellemrum, og man kan derfor opnå en smuk finish med dem. “Stippling” betyder at man fx. lægger foundation ved at “duppe” sin foundation på med sådan en pensel, så alle de små prikker man laver til sidst skaber en airbrushed effekt. Se video her. Jeg bruger ordet at “duppe” i mangel af bedre dansk oversættelse.

Transparent pudder
Transparent pudder er gennemsigtig pudder uden farve, som du kan bruge til alle hudfarver. Desværre er de færreste transparente puddere reelt transparente. De fleste er lyse puddere med meget lidt farve, som man bliver grå i ansigtet af, hvis man er mørk i huden. Hvis du har lys hud, er de som regel gode. (I de naturlige varianter går det også under navnet mineral veil)

 

Hvilke ord mangler vi ellers at forklare?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
52 kommentarer
Line

Stippling 😉

Pudderdåse Katja

Done 🙂

Maria

Fantastisk ordbog …. Top Nice at der også lige kommer med hvor fx highlighter skal på …. Jeg kunne jo ha fundet på at smide det på øjelågene, hvis jeg ikke havde vidst bedre, haha.

Pudderdåse Katja

Det kan man da også godt – du skal bare lægge det rigtigt 🙂

cecilie

Mangler ordet “rouge” ikke? Måske er det meget mormor men det er dét jeg kalder blush/kindrødt

Pudderdåse Katja

Jo! Du har helt ret. Det er gjort nu

Rikke Flensted

Hvor er i geniale ;), tusind tak for den fine nyttige makeup ordbog <3

Pudderdåse Katja

Tak Rikke 🙂

Kirsten

Det er ikke et udtryk jeg er stødt på hos jer, men I ved sikkert hvad det betyder: cut the crease? Jeg har forstået, at det er relateret til øjenskygge, men kan I uddybe?

Pudderdåse Katja

Ja – se listen nu 🙂

Kirsten

Tak for forklaringen! Og nej, jeg kan egentlig godt forstå, at I ikke bruger det så meget. Men det er rart at vide hvad det betyder. Og hvor er det fedt, at listen er alfabetisk!

Pudderdåse Katja

Tak Kirsten 🙂

Sofia Nguyen//BEAUTIFULMESS+BY+SOFIA

😀 aaarhh… I er da bare fantastiske!
Knus Sofia
Har du lyst til at vinde gavekort til sko, så kig gerne forbi min blog 🙂
http://beautifulmess.bloggersdelight.dk/arkiver/759

Emilie

Elsker den! Og i har sat den i alfabetisk rækkefølge, genialt

Pudderdåse Katja

Tak Emilie 🙂

Pernille

Fantastisk:-) Ulempen ved at blive klogere er bare, at man opdager alt det man ikke kan (lægge de forskellige typer make up) eller har (mangler da op til flere ting i min samling) 🙂

Pudderdåse Katja

“Klogest er den, der ved, hvad denne ikke ved” 🙂 Du må bare i gang

Shila

Rigtig fin ordbog.
Er dog ikke helt enig i, at contouring kun er noget der skal bruges til fotografering og professionelle, og ikke i dagslys.
Jeg bruger selv en mørk contour pudder, der er en eller to toner mørkere end min egen hudfarve, og ligger en anelse under kindbenene. Dette gør jeg ofte dagligt og det gør så meget en forskel i mit ansigt, der ellers godt kan se meget rundt ud. Med contour pudderen har jeg pludselig fundet mine kindben 🙂
Men jo, man skal virkelig passe på, ellers ligner det, at man har nogle frygtelige fartstriber, men hvis man toner den ordentligt ud og virkelig passer på med ikke at få for meget på, gør det virkelig en forskel.

Pudderdåse Katja

Bare sørg for at se dig selv fra siden 🙂

Emilie

Shimmer 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *