Æterisk olie – “Men det er jo naturligt”

06.01.13
Body Shop Ceramiske oliebrændere

Body Shop Ceramiske oliebrændere

Hvis du er fan af ren æterisk olie eller gerne vil prøve dem for deres terapeutiske egenskaber, så er duftlamper som dem fra Body Shop et rigtig godt alternativ.

Hvis jeg havde en femmer for hver gang jeg har hørt en sælger eller behandler sige “Det er helt sikkert og allergivenligt, det er nemlig kun naturlig parfume og æteriske olier. Der er ingen kunstig parfume i”, så ville jeg være en meget rig kvinde.

På en god dag smiler jeg sødt og lader som ingenting, på en dårlig dag får de mit foredrag…

For at naturlige parfumer og æteriske olier skulle være sundere, renere eller mindre allergifremkaldende er så langt fra sandheden, som noget kan være. Tværtimod er de NATURLIGE parfumestoffer den HYPPIGSTE årsag til parfumeallergi. (Kilde: Informationscenter for Miljø & Sundhed)

Du øger altså din risiko for parfumeallergi ved at bruge naturlige parfumestoffer i stedet for kunstig parfume.

26 allergene parfumestoffer
Blandt andet derfor er det blevet lovpligtigt at deklarere de 26 særligt allergene parfumestoffer, som vi skriver så meget om. Du kan blandt andet se listen her hos Astma- og Allergiforbundet. 

Disse parfumestoffer findes også i produkter uden æteriske olier, men de er altid at finde på ingredienslisterne, når der er æteriske olier i spil. Fx. indeholder Lavendelolie meget store mængder linalool, citrusolierne indeholder blandt andet limonene osv.

Æteriske olier er ofte giftige
Æteriske olier er som oftest giftige på den ene eller anden måde i deres rene form. Det er derfor reguleret i, hvor høje koncentrationer man må bruge dem på huden. I deres rene form må man ALDRIG bruge æteriske olier på kroppen. Kun neutrale olier uden duft.

Det er der flere årsager til. Først og fremmest er de giftige. På hvilken måde er afhængig af typen af olie. Mange af dem er fotoksiske. Det vil sige, at huden bliver lysfølsom efter kontakt med den æteriske olier. Dette gælder fx. bergamotte, lime, citron og bitter orange. Hvis din hud kommer i kontakt med høje koncentrationer af nogle af disse olier bør du undgå kontakt med solen i min. 12 timer. Du kan se hele listen her på denne udmærkede side om æteriske olier.

Lavendel er fx. cytotoksisk. Det vil sige, at det kan give celledød. (Helt seriøst, du kan blandet andet læse om det i tidsskriftet Cell Proliferation fra juni 2004). Og listen er meget meget længere.

IFRA er den internationale parfumeorganisation, der sætter standarder for brugen af både kunstige og naturlige parfumestoffer, og deres standarder er meget interessant læsning, hvis man er nørdet nok og har tid nok. En ting er sikkert – naturligt er IKKE bedre! Som en klog aromaterapeut skrev til mig i en kommentar på siden her engang: Vi bruger det til dufte – vi kunne ikke drømme om at putte det på huden!

Irriterer huden
Derudover er æteriske olier lokalirriterende på huden – også selvom man ikke er allergisk. Oplever du rødme og problemer med sart hud? Så prøv at se om der ikke er “naturlige parfumestoffer” i din hudpleje.

Er alt naturligt æteriske olier?
Jeg har en veninde med astmaeksem, som er gået i den modsatte grøft og (med god grund) blevet helt hys overfor alle ingredienser, der lyder som om, de stammer fra en plante. Det er der absolut ingen grund til, selvom du ikke kan tåle parfume, der findes masser af gode planteingredienser, som ikke er hverken parfumerede, allergene eller noget som helst andet. Sheasmør, olivenolie, kakaosmør, granatæble og mange mange andre virkelig gode ingredienser kommer fra naturen. Naturen er som alt andet – både godt og skidt.

Er æteriske olier så farlige?
Til sidst vil jeg sige, at jeg selv har masser af produkter på hylderne, som indeholder æteriske olier. Produkter som jeg elsker og bruger jævnligt (jeg er IKKE allergiker skal jeg lige slå fast).

Jeg er absolut ikke fortaler for at undgå al parfume og forkaste ellers gode produkter med æteriske olier i af frygt for, at de er farlige (med mindre du har allergi eller er i risiko for det). Men lad for guds skyld være med at tro, at de naturlige parfumeolier på nogen som helst måde er bedre eller sundere end de kunstige!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Christa

Hej
Der er bare lige det ved det, at æterisk olie efter min mening er bedre end en gang kemi. Det fås nemlig økologisk og er i flere århundreder også blevet brugt som naturlige remedier. f.eks. pebermynte mod luft i maven, hvilket er dokumenteret. Men ja de skal fortyndes. Man kan ikke bare bruge løs. Men jeg forestrækker til hver en tid noget som er økologiske og potente produkter i stedet for en gang kemi er kommes i produkterne kun for at de kan fylde dem med vand! Hvilket gør dem både billigere og nogle gange føles lettere at smøre ind. Men helt ærlig det er et dårligt tegn at f.eks. bodylotionen forsvinder som dug for solen. Den skal give din hud næring! Man behøver slet ikke konservaringsmidler, hvis man holder op med at stoppe alt det vand i hudpleje produkter!

Katja Moikjær

Kære Christa. Du har fuldstændig ret til din mening, men som du kan læse, så foretrækker vi til hver en tid en god gang kemi. Hvilket i øvrigt er en virkelig dårlig måde at beskrive kunstigt fremstillede ingredienser – der er lige så meget “kemi” i naturen.
https://pudderdaaserne.dk/2015/02/24/kemien-os-alle/
Bare fordi noget er naturligt og har været brugt i århundreder er det ikke bedre, hvis du spørger mig. Tværtimod – videnskaben har gjort fremskridt siden middelalderen.

Janne

Tak for det indlæg. Jeg har aldrig været allergisk overfor noget som helst…. ind til jeg blev 35, så blev jeg nærmest allergisk overfor ALT. Startede med at jeg købte HELE serien fra REN. Kort tid efter blev jeg lidt forkølet, troede jeg. Den forkølelse varede i 2 år, og endte med at jeg måtte have bortopereret mine næsemuslinger fordi de havde været kronisk hævede i 2 år og ikke længere kunne trække sig sammen selv. I dag kan jeg ikke bruge nogen form for hudpleje med Rene naturlige ingredienser, så jeg sværger til kemi, for der får jeg i gen reaktion.
Har lige vundet for 3500kr Eve Lom produkter, men desværre blev de smidt ud efter 1. Brug, da jeg reagerede øjeblikkeligt med løbende øjne og næse, konstant nyden og rødt udslæt.
Jeg har tidligere arbejdet med Sisley og sværheds til Rene naturlige ingredienser, ja jeg nærmest foragtede mærker som Clinique. I dag er jeg af en helt anden opfattelse. Man har jo lov til at blive klogere.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *