Guide: Fedtet hud og skinnende T-zone

09.11.12

Fedtet hud, hvad enten det er i hele ansigtet eller i den klassiske t-zone, er et problem for rigtig mange. Og faktisk et af de vanskeligere at løse. Det er egentlig utroligt, at vi ikke har taget emnet særskilt op før, men jeg fik en mail fra Maria, som spurgte mig til råds, og det blev min anledning til at gøre noget ved det.

Fedtet hud er hormonelt betinget
Det vigtigste at huske er, at din huds fedtproduktion er styret af hormoner. Det er de mandlige kønshormoner, der er ansvarlige for fedtet hud, og hvad du putter på din hud udefra gør derfor basalt set ingen forskel for produktionen af fedt i din hud. Det er styret centralt i din krop. Du kan gøre fedtet hud VÆRRE ved at bruge de forkerte produkter. Men en overproduktion af fedt, som stammer fra et højt niveau af mandlige kønshormoner, kræver et besøg hos lægen. Ofte vil du opleve at huden reagerer på brug af p-piller og andre hormonelle forandringer. Behandling med den rette type p-piller kan også hjælpe på fedtet hud, ligesom man i ekstreme tilfælde kan have gavn af behandling med systemisk isotretinoin (accutin).

Undgå produkter der forværrer fedtet hud
Det vigtigste du kan gøre for din hud er at undgå produkter, der forværrer problemet. Det drejer sig primært om fede cremer, olier, renseprodukter i fast form og lignende. Gå efter produkter i lette konsistenser som serum, gel eller lette lotions.

Hvis du har tør hud andre steder (som mig selv der har fedtet næse og pande, men verdens tørreste kinder), så er det en rigtig god ide kun at bruge de fede cremer på de tørre steder og undgå det på de fedtede steder. Fedtet hud har IKKE behov for yderligere fedt, tværtimod.

Eksfoliér med BHA
Eksfoliering med salicylsyre hjælper på udseendet af hudens porer og overskydende døde hudceller, der kan være med til at forværre problemerne. Det eneste anbefalelsesværdige produkt med ren BHA/salicylsyre, jeg kender, er fra Paula’s Choice samt Extra Mild Clarifying Lotion fra Clinique. (Endelig ikke de andre i serien!) MD Formulations og Avene har også gode blandringer af AHA og BHA.

Fjern overskydende fedt
Du kan holde overskydende fedt på afstand på flere måder. Traditionelle ansigtsmasker er en måde at gøre det på. Forvent ikke mirakler af ansigtsmasker – de absorberer bare det lag fedt, der ligger i overskud. Indtil der kommer et nyt. Der findes også primere fra de fleste firmaer, der kan opsuge fedt i forskellig grad.

Min personlige favorit er blotting paper. Det er et stykke rispapir – ofte med en smule transparent pudder på – som du kan bruge i løbet af dagen til at duppe overskydende fedt og shine væk med. Det virker især fantastisk på makeup halvvejs gennem en dag. Læs mere her om min favorit fra Shiseido.

Vælg den rigtige makeup
Det er svært at finde holdbare foundations til fedtet hud, men der er flere gode. Prøv dig frem og få altid en prøve, før du køber! Jeg kan primært godt lide flydende foundations som MAC Pro Longwear, YSL Teint Resiste og Maybelline 24 hr Superstay, der holder bedst og er bedst til at holde skinnende hud under kontrol. Pudderfoundation og mineralsk foundation er sjældent effektive nok. Men ekstra pudder ovenpå foundation er en god ide.

Hvad gør du for at holde fedtet hud i skak?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
48 kommentarer
Nanna

Hej Pudderdaaserne! Jeg er selv begyndt at få fedtet hud, hvilket jeg aldrig har haft problemer med før. Jeg tror måske at grunden er at jeg har skiftet p-pille mærke? Jeg er også begyndt at få fedtet hår efter meget kort tid. Har I et godt råd mod dette?

Pudderdåse Katja

Det er meget sandsynligt pga p-pillerne. Jeg har kun to råd. Skift tilbage til det gamle mærke (afhængig af årsagen til at du skiftede?) eller hav tålmodighed. Hormonerne retter sig efter noget tid.

Nanna

Jeg skiftede tilbage til den gamle generation efter anbefaling fra min læge.

Pudderdåse Katja

Læger er nemlig dem, der har styr på hormoner. Jeg håber, det virker for dig.

Baysen

Jeg har både fedtet og tør hud, typisk nok de samme steder. Særligt området omkring næsen er et problem. Derudover har jeg i en længere periode døjet med urenheder og ujævn hud. Min løsning har været Medex Porus Mask under ansigtscremen, som den sidste måneds tid har været Purely Professionals Repair Cream. Det undrer mig lidt, at jeg kan bruge den som ansigtscreme, men den har virkelig gjort en forskel! Slut med urenheder og ujævnheder, og min hud bliver også lidt mindre fedtet. Derfor kan jeg som regel holde den nede med et let lag pudder. Dog ikke hvis jeg er træt, så er der bare ikke noget at gøre.
Det er i øvrigt interessant, det du skriver om de mandlige hormoner. Det forklarer i hvert fald min søsters problemer med fedtet hud (hun har PCOS).

Pudderdåse Katja

Fedtet og uren hud er et af de klassiske symptomer på PCOS. Det skal hun have fat i en dygtig gynækolog om. (Svend Lindenberg!)
Porus Mask har jeg ikke prøvet (det er en primer der holder på fedtet, eller..?) men repair creme er også fast i brug her 🙂

Baysen

Tak, det tip vil jeg give videre til hende.
Porus Mask er nok nærmere en beroligende gel-maske. Den indeholder bla. aloe vera. Selvom det er en maske, kan den også bruges under dag-/natcremen. Kigger lige nærmere på den og vender tilbage med en mere uddybende forklaring 🙂

Jette Arildsen

Jeg har i gennem de sidste 8 år brugt rense og pleje produkter fra Exuviance…… de er intet mindre end GENIALE!!!!!
Elsker at forkæle min hud med en muddermaske (African rhassoul clay)
Min hud flipper HELT ud og fedter nærmest med det samme jeg har kommet min makeup på og en flydende foundation gør det bare endnu værre!! Jeg syntes det fungere bedst på min hud kun at bruge lidt concealer på problemområderne og ellers bruger jeg kun lidt pudder (m.a.c mmf)

Pudderdåse Katja

Hej Jette
Ja, jo mindre makeup jo bedre. Hvor irriterende for dig, at du reagerer så kraftigt.
Exuviance har faktisk lige lavet en Foundation. Jeg har ikke selv fået prøvet den endnu, men Beautyjunkies har: http://beautyjunkie.looklab.dk/make-up/foundation-test-exuviance-skin-caring-foundation-spf-15/
Har du prøvet den?

Jette Arildsen

Ja i mit tilfælde gælder det i hvert fald jo mindre jo bedre!!!!!!!
Det er SÅ belastende at leve med!! Jeg førsøger at trøste mig med at jeg får færre/senere rynker 😉
Ved godt de har lavet foundations men har ik prøvet dem da jeg havde lovet mig at jeg havde spildt nok penge på at prøve mig frem :S

Caroline

Hej Pudderdåser
Jeg synes det er svært at finde ordenlige oliefri cremer. Langt de fleste indeholder alkohol, parfume, menthol eller andet skidt..
Det er heller ikke alle cremer hvor det står skrevet på at de er oliefri, men tænker at de ingredienser man bør undgå er petrolatum, parafinum liquidum og vegetabilske olier. Er der andre ingredienser man skal være opmærksom på hvis man vil have en oliefri creme?
Kan I anbefale nogle oliefri cremer?
Tak for en super blog!

malou christensen

cool blog du har bliv ved med din blog
tjekker du ikke min ud og ligger en sød hilsen tilbage
kram malou

Pudderdåse Helene

Hej Malou
Tak for ros, vi er to dåser her på bloggen, så en af os kommer sikkert forbi 🙂
Kh. Helene

Stine

Jeg har sart, kombineret hud, som er fedtet i t-zonen og tør på kinderne. Mit store problem er min pande, som jeg aldrig har fattet – og aldrig har kunnet finde en god creme til. Den er nemlig nærmest spejlblank men tør (!?) og skællende. Det er som om, de cremer, jeg bruger, ikke trænger rigtigt ind, så når jeg bruger pudder for at mattere panden, skaller huden af under pudderet. Og jeg har prøvet MANGE cremer. Clinique, La Roche-Posay (inkl. én til Acne-hud under udtørrende behandling), Avène, Vichy, Dr. Hauschka, Weleda, Decubal, Matas Natur, A-Derma etc etc. (Jeg har Rosacea og holder mig så vidt muligt fra parfume) Af puddere har jeg brugt L’Oréal, Rimmel, E.L.F. Mac, Clinque… Jeg bliver snart skør!
Jeg har aldrig hørt om andre, der har blank men tør hud. Hvis en af jer kender til dette problem og kan anbefale plejeprodukter, vil jeg være jer evigt taknemmelig.
Tak i øvrigt for en voldsomt god blog.

Pudderdåse Helene

Hej Stine
Først tak for ros :-*
Jeg tænker eksfoliering!? Er det noget, du gør dig i? Jeg kender udmærket problematikken, og er kommet noget af problemet til livs ved at bruge eksfoliering og olie. En primer vil sandsynligvis hjælpe dig til at huden får en pæn overflade. Derudover skal du nok blive gode venner med blotpapiret.
Skriv endelig igen, hvis der er noget, som skal uddybes 🙂
Kh. Helene

Sofie

Ja det er altså træls med den fedtede hud… Har lige købt Melissas AHA-frugtsyreserum, men det er måske ikke den rigtige at bruge?
Synes La Roche-Posays Effaclar serie er rigtig god (bruger den der hedder Duo da jeg også har urenheder). De gør i hvert fald ikke problemet værre.
Tror alligevel jeg skal et smut til lægen til en snak om at skifte p-piller og om PCOS – det kan jo aldrig skade…

Pudderdåse Katja

Det er en god ide at få tjekket. P-piller har store konsekvenser – både den ene og den anden vej.
La Roche Posay Effaclar er nemlig med de samme ingredienser, men jeg har desværre ikke fået prøvet den endnu.
Melissa har jeg ikke megen fidus til.

Line

For tiden bruger jeg Cliniques 3-trins-system og deres nye Pore refining solutions serum og stay-matte hydrator. Det virker rigtig godt. Som foundation bruger jeg enten Cliniques Stay-matte foundation eller deres Anti-blemish solutions foundations. De er begge ret gode til oil control. Jeg er desuden en stor fan af Urban Decays De-slick make-up setting spray. Den er også rigtig god! 🙂

Bodil

Det er aktid en god ide at slå ingredienser op inden man smører det på huden. Bed altid om en prøve og få købet plumberet, så du i ro og mag kan slå op hjemme på PCén. Undgå alt hvad der kan tilstoppe porerne og alt hvad der kan irritere din hud.

Annette

Jeg får af og til fedtet næse, selv om min hud er sart og småtør. Sørger altid for at pleje min hud med masser af fugt, uden parfume eller lignende irriterende ingredienser. Har tænkt på at prøve noget AHA/BHA, men ved ikke om jeg tør med min sarte hud :/

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *