Dåseposten: Kan man forberede huden på solen?

09.07.12

Hej Pudderdåser,

Jeg har tendens til soleksem, og derfor blev jeg opmærksom på de såkaldte “tan optimizers”, der ligesom skulle forberede huden på solen. I den forbindelse blev jeg anbefalet denne fra Decléor: http://www.decleor.co.uk/products/aromessence-solaire-body-tan-activator-serum. Virker den slags produkter? Der findes vist også sådan nogle tan optimizer-piller i Matas, som er herredyre.

Tak for en fantastisk inspirerende blog!

Kh Isabel

Hej Isabel

Tak for din mail og tak for dine pæne ord.

Først og fremmest vil jeg gerne slå noget helt fast (som egentlig ikke har noget med decleor at gøre overhovedet). Men jeg har hørt mange misforståelser omkring det – desværre for det kan være farligt.

Selvbrunere og solbruning har INTET med hinanden at gøre. Den brune farve, man opnår ved selvbruner kommer ved nogle helt andre mekanismer end solbruning, og den brune farve man får ved selvbruner beskytter på ingen måde mod solens stråler.

Det samme gælder betacaroten, som er det stof, der er i fx. gulerødder. Det kan i høje doser gøre huden en orange farve (os med små børn har måske især oplevet den farve hos spædbørn, der har spist rigtig meget gulerodsmos). Men det kan heller ikke beskytte huden mod sollys. Der har været forsket i betakarotens evne til at beskytte mod solens stråler, og der er studier, der viser en effekt og andre, der ikke viser nogen effekt. Jeg ville ikke sætte min lid til det – læs mere her. Desuden har disse studier handlet om betakaroten som kosttilskud, det vil sige, noget du spiser. Det er noget ganske andet at smøre en olie på huden – vi ved ikke, hvilken effekt det har.

AROMESSENCE™ SOLAIRE BODY – TAN ACTIVATOR SERUM
For at vende tilbage til Decleors Tan Activator Serum. Først og fremmest skal jeg understrege, at jeg ikke har prøvet det selv. Men ingredienslisten siger jo som bekendt en del om et produkt.

At æterisk olie fra geranium skulle beskytte huden mod UV-stråling kan jeg ikke finde belæg for nogle steder, og jeg vil også betragte det som en umulighed. Kamille er bestemt godt ved huden, og en sund hud kan selvfølgelig bedre modstå solskader.

Jeg ville ikke satse på, at et sådan type produkt kan på forhånd øge din huds modstands kraft overfor solen. Der er kun: Solbeskyttelse, solbeskyttelse og solbeskyttelse. Det vil sige skygge, hat, tøj og solcreme. De samme gamle og kedelige råd. Det påstår Decleor heller ikke selv det kan overhovedet. Hvis det kunne det, så ville de nok sige det.

Den kan meget vel give en hurtigere brun kulør ligesom lignende tanning optimizer produkter, men den slags farve må man som sagt endelig ikke forveksle med solbruning og vil derfor ikke beskytte dig mod soleksem.

Solarium? Nu er hun da gået fra koncepterne
Hvis du ved, at du går en hård sommer i møde (og nu slår Helene sikkert hånden af mig) så kan en lille smule meget forsigtig brug af solarium faktisk godt være en reel mulighed. Jeg anbefaler ALDRIG solarium ellers, men jeg har selv haft nogle grimme, grimme somre med voldsom soleksem, og en smule solarium i det tidlige forår hjalp mig. Dette blev jeg faktisk rådet til af min læge dengang. Og det er fordi, at det kun er bruning af huden ved UV-lys, der kan beskytte mod soleksem. Og det får man altså kun af solen eller af solarium.

Derudover vil jeg råde dig til at sørge for en solcreme med masser af UVA beskyttelse i. Man ved i dag, at soleksem sandsynligvis hænger sammen med UVA-strålerne.

Kh. Katja

Stil et spørgsmål til Pudderdåserne her

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
7 kommentarer
Stine

Hej pudderdåser
Jeg har ikke før døjet med soleksem, men jeg må konstatere at det har ramt mig denne sommer. Jeg har købt en ansigst-solblocker fra Dermalogica til sensitiv hud der giver mit ansigt fred, men har stadig ikke fundet den perfekte solcreme til kroppen. Efter jeres indlæg om Matas nylancerede svanemærkede og parfumefri solcreme overvejer jeg den, men er faktor 30 nok?
Har I et bud på en god solcreme til über sensitiv eksem hud?

Pudderdåse Katja

Hej Stine
Herhjemme er vi også hårdt ramt af soleksem (mig og min 3-årige søn). La Roche-Posay og Vichy i de høje faktor-tal er favoritterne her. Jeg har skrevet en del om det, hvis du søger under solcreme. Der er btw. ikke nogen grund til at bruge forskellig solcreme i ansigt og krop.
Kh. Katja

henrik Boysen

prøv derma baby faktor 30 koster 60 for 200 ml
ingen parfume eller farvestoffer, og parabener, (hvis du altså er imod det)
selv om den indeholder fysisk solfilter Titanium Dioxide,
(som er kendt som en af de mest hudvenlige sol ingredienser overhovedet) er den overraskende nem at smøre ud. Og man er ikke hvid som et spøgelse.

Isabel

Tusind tak for det udførlige svar, Katja! Jeg allierer mig med en ordentlig omgang solcreme og ser, om det ikke skulle kunne gøre tricket. Så sparede jeg da de hundrede kroner på æteriske olier 😀

Pudderdåse Katja

Det tror jeg er en god ide. Masser af solcreme – og så lidt mere endnu 😉

Lise Munck-Alstrup

Hej Pudderdåser. Har I mon en opdateret version af svaret på dette spørgsmål? Min datter er utrolig lys i huden og bliver aldrig brun, men rød. Hun skal en tur til Ghana i 3 uger med sin skole og jeg vil derfor gerne forberede hendes hud så godt som muligt. Imedeen? Betakaroten-piller? Andet? Hun får faktor 50 med i tasken også, selvfølgelig. Venlig hilsen Lise

Helene Randløv

Kære Lise
Der er stadig ingen forskning, der tyder på, at hverken det ene eller det andet kan forberede huden på solen. Tilstrækkelig beskyttelse er vejen frem og det er MEGET creme hun skal have med! Husk at hun skal op omkring 40 ml. for at være ordentligt beskyttet. Så rækker en stor creme på 300 ml. stadig ikke ret langt, hvis hun skal være meget ude. Husk solhat, en god solstift til læberne og ørerne og øv i at smøre ordentligt ind eventuelt ad flere gange. Hver gang hun bliver rød, bliver huden skadet, så det skal undgås!
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *