Føntørring basics – sådan gør du

22.04.12

Vi går til rigtigt mange pressemøder og bloggerevents, og mange af dem går med at drikke et glas champagne, spise lidt mad og hyggesnakke, mens man lytter lidt halvhjertet til en stakkels produktansvarlig, der prøver at få sit budskab igennem.

Men nogle gange møder man også nogle mennesker, som virkelig har styr på det, de laver, og som man bliver både inspireret af og lærer noget nyt af. Ghd’s danske Creative Educator Mette Boll Petersen, som jeg oplevede til en ghd event for nylig sammen med blandt andet Emilie, Simone og Johanne var sådan en oplevelse. Jeg har siden fået genopfrisket og ændret, hvordan jeg føner mit hår – med virkelig gode hårdage til følge, og jeg vil nu benytte mig af lejligheden til at dele lidt føntørring basics med jer.

En del af ordene er mine egne, men rigtig meget credit skal gå til Mette fra ghd.

Brug den rette føntørrer
Først og fremmest kommer du ikke udenom, at den rette føntørrer er alfa og omega. Mere om det i dette indlæg. Heldigvis er det ikke raket-videnskab at købe en god føn, og det behøver slet ikke koste en formue.

70 procent tørt før du føner
Der er ingen fordel i at blæse vand ud af håret, og som regel er det det, du gør i starten af din føntørring. Så vent med at føntørre til dit hår er 70 procent tørt. Det er overraskende meget, du kan både nå morgenmad og at få ungen i tøjet imens. Det handler også om, at hvis du putter et stylingprodukt i drivvådt hår, hvorefter du føntørrer det, så blæser du bare produktet ud af håret igen. Hvis du har travlt, så kan du føntørre dit hår uden stylingprodukt i, til det er 70 procent tørt med hovedet nedaf. Derefter putter du stylingprodukt i og begynder at style det med føntørreren.

Føn det på toppen med børste i tre etaper
Her kommer Mettes fantastiske råd ind. Man kan bruge halve timer på at føntørre det med rundbørste i den rette form. Eller man kan dele sit hår i tre dele (se på billedet). De to sider, og det på toppen. Det på toppen inddeler du så igen i tre dele, som du tager en efter en med en god rundbørste, som du sætter på og fønner op af. Hver hårbid børster du godt igennem, før du fønner den.

Og det er her, jeg sparer mange armkræfter nu. For tricket er bare at holde rundbørsten stille nede ved hårrødderne og så fønne op mod den. Bare af at gøre det på toppen af hovedet kan du hurtigt blæse resten igennem, og så ligner din føntørring en million. Med et minimum af indsats.

På billedet kan du se Helene med de tre etaper sat op med klemmer. Det er smart og lækkert, men det når jeg ikke, og jeg har kun to klemmer. Billedet er mest ment som en illustration af, hvad det er for tre dele af håret, du skal føntørre ad gangen.

Og brug en GOD rundbørste, Jeg har nu købt ghd’s egen rundbørste af vildsvinehår, hvilket overraskede mig meget, at det ville virke på mit tynde hår. Men det gør det. De keramiske børster virker bedre til andre – det er et helt indlæg for sig.

Husk den kolde luft
Når du føntørrer (eller bruger enhver anden for for varmestyling), så er det varmen, der får håret til at åbne sig, hvilket gør det muligt at ændre formen på det. Det vil sige, at hvis du slipper håret igen, mens det er varmt, så ændrer det form tilbage igen. Der kommer den kolde luft på din føntørrer ind i billedet. Hver gang du har givet et område af dit hår varm luft, skal du – når det er helt tørt – bruge den kolde luft til at køle det ned. Og håret skal tørres HELT hver eneste gang.

Tør hårret helt
Hvis du – som jeg gjorde før – føntørrer dit hår, og så tænker “aaaah der er en smule vådt der stadig, det lufttørrer lige, mens jeg spiser morgenmad”, så har du i princippet ødelagt hele din styling. Den falder sammen igen, hvis du ikke tørrer håret 100 procent. Så hellere vente længere (som jeg skrev før) FØR du starter med at føntørre. Det behøver ikke være ret vådt, når du går i gang.

Brug det rette stylingprodukt
Når du føntørrer bør du altid have et stylingprodukt i – ikke mindst for at beskytte det mod varme. GHD har en god serie, men den er dyr, og den er ikke den eneste gode på markedet. Jeg er både rigtig glad for GHD Root Spray og for TRESemmé Volume Blow Dry Lotion. Husk på, at jeg har tyndt og fint hår – hvis du har stort hår og krøller, skal du ikke købe det samme produkt som mig!

Og hvad er så fordelen?
Når du så har føntørret det færdig og det er helt tørt, kan du gå i gang med at style dit hår. For mit vedkommende betyder det nu på en hurtigt hverdag en smule hårspray og hurtigt ud af døren. Det er fordelen ved den rette føntørring.

Derudover betyder den grundige føntørring, at jeg ikke skal vaske mit hår så ofte og at det ikke fedte i nærheden af nær så hurtigt, som det gjorde før. Jeg kan nu gå en dag mere mellem hårvaske (det er UHØRT for mig) med et lille pust tørshampoo. Mette fortalte, at hun selv vasker hår en gang om ugen. Resten af ugen styler hun det bare en smule, inden hun går ud af døren. Jeg arbejder hen imod det.

Og med dette meget lange indlæg, så ved jeg godt, at det lyder som om, det tager både halve og hele timer. Det gør det ikke, jeg bruger maks. 5-10 minutter på det.

Føntørring don’ts!
Rulle vådt hår sammen på toppen af hovedet i håndklædet – du ødelægger dit hår!
Føntørre drivvådt hår med stylingsprodukt i
Ikke tørre sit hår helt færdigt og 100 procent tørt
Røre ved sit hår i løbet af dagen – niks pille!

Og ja, vi fumlede da vi sad der og skulle have føntørrer i den ene hånd, rundbørste i den anden og spray i den tr… hov der er ikke hænder nok! For slet ikke at tale om, da vi gik i gang med ghd styleren (mere om det en anden god gang). Men efter et par gange hjemme får man ret god styr på at koordinere både børste og føntørrer. Også når man er lidt motorikspasser, som jeg er.

Læs mere om at vælge den rette føntørrer her

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
32 kommentarer
Inge

Jeg er kommet i tvivl om hvilken børste der vil fungere bedst for mig – jeg har tyndt langt skandinavisk hår, som jeg desperat prøver at fønne lidt volumen ind i. Havde troet at det var den keramiske rundbørste jeg skulle gå efter til føntøringen, men nu skriver du Katja, at børsten med vildsvinehår fungerer bedst for dig. Vil du uddybe lidt?

Pudderdåse Katja

Jeg har også altid undgået svinebørster fordi de gjorde mit tynde hår elektrisk. Indtil jeg prøvede ghd’s. Det virker altså bare! Jeg ved ikke om min teknik er bedre eller deres kvalitet er bedre? Jeg reder mit fugtige hår let igennem med en bred billig plastbørste og så føntørrer jeg det med vildsvinebørsten. Går aldrig tilbage til de keramiske igen!

Karen

Ok.. har lige et dumt spørgsmål.. Hvordan ved man hvornår håret er 70 % tørt? 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Karen
Det er det, når du synes;-)
Det er ret tørt, men ikke helt…
Du må prøve dig frem, så længe håret ikke er 100 % tørt, når du starter, og det er det, når du slutter, så er du forholdsvis sikker på et godt resultat 🙂
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *