Den kedelige sandhed om naturlige hårfarver

23.04.11
Tints of Nature
Tints of Nature
Naturlig hårfarve. Eller er det?

Økologiske frisører popper op overalt i bybilledet, og det vrimler med naturlige hårfarver til hjemmefarvning. Og det er fristende produkter, for vi ved vel godt alle, at det ikke er det sundeste at farve år. Alene duften, når man får farvet hår, giver en klar reminder om, at det ikke er kamillete og agurkevand, man får i håret.

Men hvad er det så, de økologiske frisører kan tilbyde? Er de økologiske hårfarvninger reelt bedre? Svaret er ret nedslående.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at der findes ingen kontrol med ordet ‘økologisk’, når det handler om andet end mad. Enhver kan altså smække et skilt op og kalde sig for økologisk frisør eller sælge økologisk hårfarve uden at have noget at have det i. Det er et generelt problem indenfor kosmetik, at vi ikke har et rødt Ø-mærke og kontrol med begrebet økologi, som vi har det indenfor madvarer. Der er ikke nogen form for offentlig kontrol overhovedet.

Dernæst kan kan man inddele de ‘naturlige’ hårfarver i to kategorier.

De rigtige plantebaserede hårfarver
Der findes rent faktisk rene plantebaserede hårfarver. Men de har sine begrænsninger. I denne kategori finder du Henna, og de farver dit hår på overfladen. De svarer altså til en toningsfarve, og du kan ikke blege håret eller fundamentalt ændre hårfarve. Du kan kun ændre det nogle nuancer og i et begrænset antal farver. Disse hårfarver er de eneste rigtigt naturlige hårfarver, der findes. Og husk at Henna findes altså kun i den røde version. Hvis Henna har en anden farve, er det tilsat et eller andet. Mærker som Logona hører hjemme her, Logona blev også vurderet som den mest sikre hårfarve i TÆNK for noget tid siden sammen med en konventionel skyllefarve.

De permanente naturlige hårfarver
Så er der alle de hårfarver, der kalder sig naturlige, men kan ændre din hårfarve permanent og i et utal af farve på samme måde som traditionel hårfarve. Og gæt engang. Det er fordi, de indeholder akkurat det samme som traditionel hårfarve.

Almindelig hårfarve består groft sagt af tre faser. Først en kraftig base, som åbner hårskaftet. Dernæst hydrogen peroxid, som fjerner den eksisterende hårfarve og dernæst selve farvemolekylerne, som binder sig til håret. Når man nærlæser disse ‘naturlige’, permanente hårfarver, kan man se, at de indeholder fuldstændig samme farvestoffer, hydrogen peroxid og en base på samme måde som almindelig hårfarve, ganske enkelt fordi det er det eneste, der virker. Det, der er naturligt i disse produkter, er alt det andet udenom. Altså en masse planteolier, fyldstoffer og plejestoffer, som er tilsat ekstra.

Et godt eksempel på sidstnævnte er Tints of Nature. De kalder sig selv naturlig, og der er ganske rigtigt en masse planteolier i, men den basiske ingrediens er ethanolamine (som virker på fuldstændig samme måde som ammoniak og faktisk bliver fremstillet ved hjælp af ammoniak, selvom de skriver det modsatte… pffft!), produktet indeholder hydrogen peroxid og standard farvestoffer. Derudover indeholder det så også en masse planteolier, men de aktive ingredienser, der farver dit hår, er fuldstændig de samme som i konventionelle hårfarver. Og dette vil jeg vædde min venstre fod på gør sig gældende ved alle andre ‘naturlige’ hårfarve, der er i stand til at ændre din hårfarve permanent.

Tyske Oekotest.de nåede frem til samme resultat for nylig i en kæmpe test af naturlige hårfarve, hvor 18 produkter var gode plantefarver af øverste type, men hvor 16 viste sig at være standard hårfarve med almindelige kemikalier, selvom de kaldte sig naturlige.

Hvis det kan ændre permanent på din hårfarve er det et kemikalie
Pointen er, at hvis det kan ændre din hårfarve permanent, så indeholder det konventionelle kemikalier. Der findes ikke nogen teknologi endnu, der kan ændre fundamentalt på din hårfarve uden at bruge disse problematiske kemikalier, desværre. Og hvis et produkt påstår andet, så er det løgn. De plantefarver, der findes på markedet, som ikke indeholder disse kemikalier, kan give dig en anden hårfarve, men med de begrænsninger som en toningsfarve nu engang har.

Kilder: Blandt andet det tyske forbrugermagasin Oekotest.de, TÆNK m.fl.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
47 kommentarer
Sidsel/Modeogmyter

Spændende og oplysende artikel.

Pudderdåse Katja

Tak Sidsel!

Stinna

øv! Så alle os, der betaler i dyre domme for at få farvet hår ved en øko frisør, kan næsten ligeså godt få det gjort billigere et andet sted? Hvor ville jeg ønske, at mit hår var en anden farve end leverpostej :-)! Hvad gør i selv?

Pudderdåse Katja

Ja afgjort det samme. Og ikke kun næsten 😉 Med mindre selvfølgelig vi snakker de rene plantefarver af samme type som Henna, Logona osv.
Jeg får det farvet ved en traditionel frisør. Så længe der ikke er tale om de rene plantefarver (og du kan jo se på min hårfarve om du synes, den ligner en skyllefarve :p ) så synes jeg, det grænser til fup og fiduser og har ikke lyst til at støtte det. Jeg vil i hvert fald slet ikke betale mere for det.

Bodil

Hejsa. Leverpostejfarvet. Ja, den kender jeg.Prøv at bruge de rent plantebaserede. Jeg selv er mest glad for Sante hårfarve. Der er jo ikke så mange nuancer at vælge imellem når det er plantebaserede. Men jeg selv blander to. Og det kan man fint. Det er absolut fordelen ved plantebaserede farve er at du ikke ser farvet ud. Men får, selv i leverpostejhår, et spil af nuancer. Det værste er nok at indfarvning er et mudderbad og skyldning som et opgravet badeværelse. Men det giver et flot resultat og meget naturligt.

Anja

Glæder mig til det igen bliver moderne at være naturligt grå <_< Godt jeg snart har en alder hvor det ser naturligt ud og alderssvarende at være gråhåret
Ikke om jeg fatter "de unge piger" der farver deres hår gråt, fordi det er…. øøøhhhh…. smart???

Pudderdåse Helene

Hej Anja!
Det jeg synes er så fedt ved gråt hår er den grove stuktur. Mit eget hår bliver sandsynligvis ikke gråt, så jeg er lidt misundelig. Der er så mange muligheder med gråt hår, så jeg synes det er lidt ærgerligt at farve det. Selvfølgelig forstår jeg godt at det er lidt træls, når man slet ikke kan identificere sig med den grånende manke. Frisørerne skulle gøre lidt mere ud af at vise kvinder mulighederne med det grå hår.
Mvh. Helene

Bodil

Hvor gammel er det liiiiige du ikke er? Det er bestemt de færreste der får et pænt gråt hår. Og det er bestemt ikke nemt at holde et gråt hår pænt.

Helene Randløv

Hej Bodil
Jeg ved ikke, hvor jeg skriver noget om alder? Ingen af mine forældre har fået rigtig gråt hår, så det er der en ret stor chance for, at jeg heller ikke gør, i hvert fald er der ingen grå hår i udsigt foreløbig.
Så er jeg åbenbart heldig at kende alle dem, som har virkelig smukt gråt hår! Faktisk kender jeg ikke nogen med gråt hår, som ikke har pænt hår.
Der står heller ingen steder, at det er nemt at passe og holde et gråt hår.
Kh. Helene

Trine Nielsen

Tints of nature indeholder en form af det hormonforstyrrende stof resorcinol – dog i form af 2-methylresorcinol. Ligger I inde med nogen viden om hvor nemt methylgruppen fraspaltes, og stoffet derved er det samme som resorcinol?

Pudderdåse Helene

Hej Trine
Jeg var lige nødt til at have fat i en kemiker, da jeg ikke har den fornødne viden om dette stof. Jeg henvendte mig til Ole Olsen fra Purely Professional, som svarede følgende:
“Resorcinol, som anvendes i forskellige kosmetiksammenhænge, er pt. under mistanke for at være hormonforstyrrende.
Metyl resorcinol er et meget beslægtet stof, som under normale forhold ikke omdannes til resorcinol ved at fraspalte en metylgruppe.
Hvorvidt der i toksikologisk sammenhæng er den store forskel på de to stoffer, er jeg meget usikker på, således forbyder grøn salon alle stoffer, hvori navnet resorcinol indgår.”
Jeg håber, at det besvarer dit spørgsmål 😀
Mvh. Helene

Lise

Faldt lige over denne, og vil forsøge mig med en kommentar og et spørgsmål, selvom det er en gammel artikel.
Jeg har fra naturens side et voldsomt hår. Det er overdrevet tykt og kan næsten tåle det meste. Jeg har farvet det lyst i ca 10 år uden problemer, 1-2 gange pr. måned. Dog kun farve, ikke bleget det, er der forskel? Har hørt at blegning går ud på at spalte håret? Har dog kunne klare mig med almindelig farve, for at opnå mit lange lyse havfrue hår.
Da alle skrækhistorierne om hårfarve kom frem, ville jeg prøve at finde et alternativ, og faldt over tints of nature. Jeg prøvede den mest lyse, uden gule undertoner, hvilket er vigtigt for mig. Jeg synes den var behagelig at anvende, duften føltes mindre giftig end alm. hårfarve, og der var ingen svige i hovedbunden. Farven var ok. Men det var intet mirakel, og gjorde det kun en gang, da jeg ikke synes det gjorde nogen forskel på mit hår. Desuden er den lidt pebret, når man skal bruge to pakker. Plejede at kunne finde fine lyse farver i matas eller føtex på tilbud til 60-70 kr.
jeg er altid blevet kritiseret af frisører for at farve mit hår selv, Det burde jeg da ikke det ødelægger håret, men de har altid måtte konkludere at mit hår var stærkt, tykt og sundt til trods for at jeg altid har brugt hjemmefarve. Er der forskel på frisørfarve og hjemmefarve?
Sidste spørgsmål:
Hvor farligt er hårfarve?
Jeg har farvet mit hår tilbage i min egen farve, da jeg gerne vil lave en baby.
Det er sikkert et dumt spørgsmål, men jeg bør ikke farve hår som gravid/prøver at blive gravid vel?
Har set mange steder på nettet at folk mener de kan farve hår hos frisøren som gravid, da de ikke er lige så farligt. Det tror jeg ikke rigtig på.
Det blev langt.
Tak for en god hjemmeside
Lise

Pudderdåse Katja

Kære Lise
Det bliver lige et kort svar 🙂
Der er ingen forskel på produkter til hjemme- og frisørbrug. Farven er den samme. Den store forskel ligger i den gode frisørs evne til at vælge den rette farve og teknik. Men dit hår bliver hverken mere eller mindre slidt af den grund.
Det farlige i hårfarve er i risikoen for en allergisk reaktion, og den er relativt høj ved hårfarvning. Men der er ikke nogen særlig risiko for gravide. Og slet ikke for dit foster.
Kh. Katja

Lise

Tak for det hurtige svar:-)
Dejligt med lidt opklaring

Mette Edinger

Fantastisk artikel…. Er meget imponeret over jeres faglige viden og jeres veldokumenterede indlæg, hvor det, I skriver om, er gennemtestet og gennemprøvet… Nyder virkelig at læse en blog, hvor niveauet er så højt…

Katja Moikjær

Tusind tak Mette. Det er jeg glad for

Tanja

Hej,
Jeg har lige læst indlægget om hårfarve og den tilhørende debat. God Læsning! – Jeg har i mange år farvet mit hår, men fik i maj konstateret kræft. Siden har jeg ikke farvet håret og har egentlig besluttet mig for helt at stoppe. Når det er sagt, så har jeg efterhånden en rigtig “pæn” udgroning, som bestemt ikke får mig til at se mere frisk ud. Jeg har besøgt helsekost forretningerne og Helsam i min by, og forsøgt at finde et svar på, om jeg overhovedet kan farve håret uden at være bekymret for påvirkning. Jeg må være ærlig at sige, at jeg bliver tvivlende, da forretningerne kan have en vis interesse i at sælge deres produkter. Jeg købte Tints of Nature i maj, som stadig står på hylden herhjemme. Efter at have læst om produktet, så er jeg da glad for, jeg ikke fik det brugt. Det er vigtigt for mig, ikke at tage unødige chancer og at jeg kan have fuld fortrolighed til produktet. Er der et produkt i kan anbefale? Det er fuldstændig lige gyldig med holdbarhed – det skal bare være helt rent og naturlig. Glæder mig til at høre jeres mening.

Katja Moikjær

Hej Tanja
Alle hårfarver uden undtagelse indebærer en risiko for allergi. Hvis det kan ændre farven på dit hår, kan det også få din hovedbund til at reagere – punktum.
TÆNK foretog denne test sidste år: http://taenk.dk/test/haarfarver/taenk-anbefaler/41032 og når frem til en anbefaling af Goldwell Elumen og Sante naturfarver, der begge virker anderledes end de almindelige hårfarver.
I forhold til dit spørgsmål synes jeg dog det er vigtigt at understrege, at hårfarvning indebærer en risiko for allergiske reaktioner. Det er IKKE dokumenteret, at der skulle være nogen sammenhæng mellem hårfarvning og kræft. Jeg ved godt, at det er blevet påstået, men den sammenhæng er ikke etableret.
Men jeg forstår udemærket trangen til at fjerne alt usundt, og hårfarvning er bestemt ikke sundt for noget. Personligt ville jeg starte med at prøve en plantebaseret skyllefarve som for eksempel Sante. Til gengæld går man så på kompromis med udvalget af farver og holdbarheden.
Kh. Katja

Bodil

Hejsa, i forhold til kræft kan du roligt farve håret med fx. mærket Henna eller mit favoritmærke Sante. Det er rene plantefarver som du i princippet kan spise. Bagdelen ved disse naturlige farver er at de skal sidde i gerne 1 time og tenderer til at svine meget. Men resultatet bliver smukt og holdbart. Kan man få allergi? Ja, det kan man i forhold til alt. Men er det sandsynligt? Nej. Så prøv med de 100& plantebaserede farver. De er så absolut harmløse.

Katja Moikjær

Der er ingen hårfarver, der giver kræft. Det behøver vi heldigvis ikke bekymre os om.

Lars

Er helt enig i din vurdering. Har selv prøvet Tints of Nature og den er bemærkelsesværdig fordi der absolut ingen lugt har og den sidder rigtig godt. Det er dog acceptabelt hvis effekten på drikkevandet og hovedbunden er lige så katastrofal som “almindelig” kemikalie baseret ammoniak hårfarve.
Har du kendskab til teorien bag Goldwells Elumen farver. De er baseret på magnetisme og mineraler – ikke kemi og virker fantastisk?
http://www.beautycos.dk/goldwell/goldwell-elumen-harfarver/

Katja Moikjær

Elumen virker ganske rigtigt helt uden ammoniak, og hvilket er meget interessant.
Jeg har ikke selv prøvet den, men TÆNK har lavet en meget fin test: http://taenk.dk/test/haarfarver/goldwell-elumen-high-performance-haircolor
Det er et problem, at den også farver hovedbunden samtidig.

Rikke Andersen

Tak for det her indlæg, faldt over det i min søgen på en naturlig hårfarve, som jeg nu kan se måske er forgæves… Øv, øv, øv 🙁 Jeg er bange for, at jeg ikke kan tåle hårfarve, synes i hvert fald, at det sviger helt vildt… Det ser jeg som et meget dårligt tegn, og er bange for, at jeg måske er ved at udvikle allergi.
Jeg vil bare så gerne have mit hår farvet… :/
Ved I, om der er nogle farve-nuancer, som er “sundere” end andre?
Er det fx sundere at vælge sådan en “medium brun” som den her: http://www.ren-velvaereshop.dk/haarpleje-202/oekologisk-haarfarve-428/tints-of-nature-haarfarve-4n-medium-brown-120ml-1979.html
end en mørkere brun som den her: http://www.ren-velvaereshop.dk/haarpleje-202/oekologisk-haarfarve-428/tints-of-nature-haarfarve-4m-medium-maghony-brown-120ml-1978.html
Kan godt læse, at rød med henna måske er en mulighed, men ønsker mig ikke rødt hår… Bare lidt mere power i den almindelige leverpostejsfarvede.

Helene Randløv

Hej Rikke
Jeg ville bestemt lade være med at farve håret og blive rigtig glad for foie gras farvedehårpragt. Ellers ville jeg prøve Ingredién Shot-a-Lot Color Bomb Tratment eller de nye Maria Nila Colour Palett Colour Refresh. Det kan være løsningen, men altså… jeg tror, din hovedbund har bedre af, at du lader være.
Kh. Helene

Christine Nederlund

Hvis det svier i hovedbunden er den måske for ren, når du farver. Jeg vasker ikke hår en uge før frisørbesøg, hvor jeg bliver afbleget/blonderet i en time uden gener.

Bodil

Der findes flere plantebaserede hårfarver som holder permanent. Og der med ikke kan sammenlignes med toningsfarve. Som mister farve efterhånden. Og det du skriver om henna passer heller ikke. Henna er en traditionel farve; men de andre farver er lige så “rigtige”. Blot er plantesammensætningen anderledes. Du skriver meget rigtigt. Men kunne du ikke lige læse dine oplysninger igennem og redigere. Så dine følgere får en god information og andre valgmuligheder.

Katja Moikjær

Kære Bodil. Jo, det passer bestemt. Hvis du har kilder på det modsatte, så må du meget gerne sende dem til mig. Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *