Konkurrence: Vind gavesæt fra Origins

Tiosol – er hjemmerørt solcreme bedre?

Tiosol

Flere steder på nettet kan man læse anbefalinger om at blande sin egen “naturlige” og hjemmelavede solcreme ved at bruge Tiosol fra Urtegaarden. Men bliver en solcreme bedre eller sundere ved, at man selv har blandet solfilter og creme sammen derhjemme? I kan vel næsten godt regne ud allerede nu, hvad jeg mener…

Lad os starte med at se lidt nærmere på, hvad Tiosol indeholder. Tiosol indeholder:

Capryllic/Capric Triglyceride, Titanium Dioxide, Aluminia, Polyhydroxystearic Acid

Capryllic/Capric Triglyceride er et fortykningsmiddel og en emulgator, hvis funktion er at holde produktet sammen og give det dets konsistens.

Polyhydroxystearic Acid er en polymer (plastik). Dens funktion er at holde sammen på de øvrige ingredienser, så de holder sig stabile.

Så er der hovedpersonen Titanium Dioxide, hvilket selvfølgelig er solfiltret. Urtegården skriver selv, at det er en meget “finkornet titandioxid”. Der er altså tale om et helt almindeligt solfilter – titanium dioxide, som man finder i utallige andre solcremer.

Og så er der en lidt pudsig ingrediens. Aluminia – aluminiumoxid. Altså en af disse aluminiumforbindelser, som der er så meget diskussion om i deodoranter. Det finder man normalt ikke i almindelige solcremer, men når man blander det med titanium dioxid får man nogle lidt ændrede produktegenskaber, der åbenbart er brugbare i denne sammenhæng.

Så hvad får man så ud af at blande Tiosol med en tilfældig creme? Man får en creme med et standard Titanium Dioxid solfilter. Det er helt fint! Det er der ikke det fjerneste galt med overhovedet. Men man kan også spare sig selv besværet og købe en af dem, der er blandet i en praktisk tube i forvejen. Indholdet er det samme.

Og så undrer jeg mig bare lidt over, at den samme målgruppe, som gerne vil undgå aluminium i deodorant, tilsætter det i deres solcreme. Hvilket i øvrigt ikke skal ligge Urtegaarden til last. De bruger (heldigvis) alun-krystaller i deres opskrifter på hjemmelavede deodoranter.

Solcremer med fysisk filter
Fysisk solfilter som titanium dioxid har primært den fordel, at den ikke svier i øjnene eller på anden vis generer meget sart hud. Derfor er jeg også storforbruger, da jeg har ekstremt sarte øjne, der stort set ikke kan tåle andre solfiltre. De løber i vand med det samme, der kommer anden slags solcreme i nærheden af dem. Derfor bruger jeg mineralsk filter til hverdag, herunder:

Til Urtegårdens fordel taler den forholdsvis lave pris. Der er en mangel på gode billige mineralske solcremer herhjemme til os med sarte øjne. Jeg har desværre endnu ikke prøvet dem, men Avène har to mineralske solcremer i deres sortiment, blot ikke i Danmark.

Man kan dog købe dem billigt fra Tyskland på Apo-rot.dk

Er der mon nogen af jer, der har prøvet dem fra Avène og kan sige noget om, hvordan konsistensen er?

Og lad mig så lige slå helt fast – der er absolut intet galt med Urtegårdens Tiosol solfilter. Men der er heller ikke noget galt med de mange andre mineralske solcremer derude, der bruger præcis de samme ingredienser.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

10 kommentarer

 • Dejligt indlæg :)
  Hvis man skal være lidt negativ ved brugen af kun Titanium Dioxide som beskyttelse, må det være at Titanium Dioxide er lidt svag som uva beskyttelse alene og derfor godt kunne bruge en hjælpende hånd fra et andet solfilter.

  Jeg er helt enig i at der er mangel på fysiske solcremer her hjemme, Beaute pacifique har vist lavet et forsøg med en blandning af fysisk og kemisk filter i deres nye solcreme. Jeg har dog ikke prøvet den da jeg selv bruger denne her fra (http://www.iherb.com/Alba-Botanica-Natural-Very-Emollient-Sunscreen-Fragrance-Free-SPF-30-4-oz-113-g/15939#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=alba%20botanica%20spf%2030&rc=72&sr=null&ic=12) Alba Botanica, som udover kun at indeholde fysisk filter i form af Titanium Dioxide og zinc oxide, nok også er det tætteste man kommer på en naturlig solcreme, hvis nogle går op i det.
  Den er også billig 60 kr for 118 ml, dog er den nok bedst til os med tør kikse hud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise S

  Jeg købte for nogle år siden en af Avénes mineralsolcreme på en sommerferie i Rom. Det var en ansigtssolcreme, og den gjorde sådan set sit job: at sikre min sarte næsehud med sin spf50. Men (!) konsistensen var tyk, man blev meget fedtet og – værst af alt – nærmest blåhvid af den. Så den får ikke den store anbefaling med herfra, desværre. Jeg sværger i stedet til La Roche-Possays Fluid til ansigtet :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Jeg mener at solcremen fra Andrea Rudolph er sådan en der ikke svier i øjnene :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Hvad blev der er dokumentationen virker alle disse cremer på både UVA og UVB stråler og både de lange og korte UVA stråler ? Begge dele er vigtigt !

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Dorte. Heldigvis beskytter de fysiske filtre både mod lange og korte UVA stråler. Og du har ret. Det er MEGET vigtigt. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hannemor

  Ifølge Urtegaardens egne opplysninger er det aktive stoffet i Tiosol et “naturlige mineral titandioxid på ikke-nano form”. Se lenken http://www.urtegaarden.dk/tiosol. Ellers den beste solkremen jeg noen sinne har brukt, min egen – basert på 50/50 sink- og titaniumoksyd, totalt 20 % av total hjemmelaget kremmengde ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Allie

  I udbreder jer om ting, i tydeligvis ikke har forstand på!! At “meget finkornet” nødvendigvis betyder “nano”, er noget vrøvl, og Urtegaardens tiosol indeholder faktisk ikke nano. Derudover er det også noget vrøvl hævde, at fordi Urtegaarden bruger alun-krystaller i deres opskrifter på hjemmelavede deodoranter, er de aluminiumfri – alun er aluminiumsulfat, så der er masser af aluminium i deodoranterne. Lad være med at skrive om ting, I ikke har forstand på og tydeligvis ikke har researchet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Allie
   Tak for din kommentar til dette indlæg af ældre dato.
   Det er tydeligvis en skrivefejl fra Katjas side, at meget finkornet betyder nano, for der er bestemt ikke noget galt med hendes viden på dette område. I øvrigt er dette blevet ændret på Urtegaardens site, så der nu står, at det er ikke-nano form.
   Til din kritik af teksten om hjemmelavede deodoranter, skinner det igennem at du ikke er fast læser og derfor ikke har sat dig ind i vores holdninger. Katja skriver netop:”Hvilket i øvrigt ikke skal ligge Urtegaarden til last. De bruger (heldigvis) alun-krystaller i deres opskrifter på hjemmelavede deodoranter.”
   Hvis du har lyst til at læse om vores holdning, kan du finde den her: Myten om Aluminium.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej hej :)

  Jeg faldt lige over artiklen her, da jeg eksperimenterer med at lave min egen solcreme.
  Kan I fortælle mig, hvad forskellen er mellem titanium dioxide og zinkoxid, som vel begge er solbeskyttende?

  Glæder mig til at høre fra jer.
  Marie Duhn

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Marie Terese
   Jeg forstår ikke helt, hvad du mener? Forskellen er at det ene er et naturligt mineral (forekommer dog i forskellige former), det andet er en forbindelse mellem mineralet zink og luftarten ilt. Zinkoxid beskytter bedre mod UVA end titaniumdioxid gør, begge har beskytter godt mod UVB.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Konkurrence: Vind gavesæt fra Origins