Tirsdagstip: Sig nej tak til ekspedienten

06.12.11
Yves Rocher produkt prøver

I går havde jeg en meget lang og underholdende samtale med en rigtig skøn kvinde. Vi talte om det med, at man allernådigst får lov til at prøve et produkt i en butik og helst ikke meget mere end ét. Hvis du ytrer ønske om at prøve flere produkter, når du nu er i gang, bliver du oftest mødt af dybe suk, rullende øjne eller et MEGET træt blik.
Der er selvfølgelig undtagelser, men desværre er der rigtig mange, som opgiver at få en prøve med hjem. Du føler, at du skal belønne sælgeren med et køb, og så står du der med et produkt, som du ikke helt ved, hvordan du skal bruge eller værre endnu et produkt du slet ikke kan tåle.
Produktet havner på hylden med alle de andre produkter, som du har købt i et øjebliks svaghed. Eller det du købte, fordi du så gerne ville tro på den unge ekspedient, som lovede dig hud som en baby.
Hold fast på din ret til en ordentlig prøve og mød de opgivende suk og blikke med et smil. Lad være med at føle, at du SKAL købe et eller andet, fordi sælgeren er sød og smilende og investerer noget af sin tid i dig. Du fortjener at have mulighed for at prøve produkterne, inden du beslutter dig for et eventuelt køb. Hvis du alligevel køber produktet så få det plomberet, på den måde kan du uden dårlig samvittighed fortryde dit køb.

Billedekilde: Yves Rocher, som i øvrigt ikke har andet med indlægget at gøre, end billedet af produktprøver.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
12 kommentarer
Caroline, Makeupedia

Jeg er lige kommet hjem fra en lille tur til London og har igen blevet mer rigere på flere rigtige dårlige erfaringer af lige så dårligere saelgere fra nogle af butikkerne jeg besøgte.
F e k s insisterede jeg på at få med en prøve med hjem af en ny mineralfoundation fra Westfield Shopping Centre— men saelgeren vilje sig slet ikk høre på mig og blev meget sur selvom jeg spurgte flere gange (hun var meget påståelig at jeg skulle købe direkte).
En anden hos MAC på Gatwick Airport var helt utrolig dårlig. Da jeg spurgte hende om én ting, tog det nogen tid før hun endelig vendte sig mod mig — og bare stirrede på mig uden at sige noget.
Da jeg troede at konversationen endelig var færdig — påpegede hun for tredje gang (!) at jeg udtalt produktets navn forkert (som jeg kun nævnt en enkelt gang i mit første spørgsmål). Jeg lavede en stor fejl at fortsætte samtalen fra starten.

Annette

Synes faktisk mest at det er i Matas at jeg oplever det problem. I Magasin, Illum, Esthetique og lign. har jeg aldrig oplevet at jeg ikke måtte få en prøve. Flere gange har de selv tilbudt mig det. Som sagt kun i Matas, men de har jo generelt heller ikke høj service. Og hvis jeg skal kigge på produkter jeg ikke kender, går jeg aldrig i Matas. Vil gerne kunne læse bag på et produkt, uden at der står en ekspedient og tripper.
Min kosmetolog, fortalte om det gamle sted hun arbejdede. Der krævede chefen at hvis en kunde havde fået en ansigtsbehandling, så skulle kunden også købe et produkt med hjem. Så hun SKULLE prakke kunden et eller andet på. Det havde hun det simpelthen så dårligt med.

hellyeah

Jeg kunne ikke være meree enig! – det er pisse irreterende at SKULLE føle sig nødt til at købe et produkt med hjem bare fordi man åbenbart ikke kan tillade sig at kigge på det mere end 3 sekunder af gangen før helvedet bryder løs… Ej det går mig altså virkelig på nerverne.
Jeg kan huske engang på en ferie hvor jeg var blevet spurgt 4 gange i et besøg i en butik om ikke den trøje ekspedienten havde i hånden var sød, og om den ikke var noget for mig. Overhovedet ikke med en pris på 250 ca. når noget lignende kunne findes i føtex og lign. til en meget billigere pris.

Julie

Vil lige tilføje, at jeg i dag fik den venligste betjening i Matas på Østerbrogade og fik to store prøver med hjem, hvor der er nok til mange dage 🙂
Hun opfordrede mig nærmest selv til lige at prøve cremerne inden jeg købte dem… fantastisk! Og forleden oplevede jeg det samme i en anden Matas.
Tror de har oppet sig lidt, selvom de stadig er lige så forvirrede, hvad parfumestoffer angår 😉

Maria

Godt indlæg! En problematik som jeg tror mange kunder kender til.
Jeg oplever tit, at det er et problem at få lov til at få en prøve på et produkt med hjem – men jeg synes faktisk også tit jeg oplever, at det er svært overhovedet at spørge til et produkt uden ekspedienten straks prøver at tvinge én til at købe produktet. Jeg rammes nærmest af skyld når jeg så takker nej, og det synes jeg simpelthen ikke kan være rigtigt. Det er med til at gøre min oplevelse dårlig, hvilket er ærgeligt da jeg elsker shopping. Dårlig betjening får mig til at forlade butikken.
Jeg har tidligere arbdejdet i en tøjbutik på en periode på 5 år, og jeg ved, at man indenfor detailhandelen i disse tider har meget fokus på mersalg. Men det er virkelig irriterende, at man nærmest får det dårligt over at afvise ekspedientens vare – især fordi ekspedienten kan reagere fornærmet, næsten som om man som kunde har afvist DEM. Jeg ville generelt ønske der var flere butiksekspedienter derude, som ville betjene deres kunder med et smil istedet for sure miner. Jeg ved selv hvor irriterende kunder kan være, men som butiksekspedient burde man være så professionel, at man vil kunne yde en tilfredsstillende service.
Dette kommer altså fra en tidligere ekspedient.. 🙂 God dag til alle.

Anne N.

Hej I to dygtige bloggere,
Kan I anbefale en god solpudder? Jeg har pt. en fra Nilens Jord, men jeg er ikke 100% tilfreds med den. Jeg vil gerne have en uden for meget glimmer – pris max 300 kr.
Håber I kan hjælpe, da jeg selv er make-up-analfabet!
Ha’ en dejlig aften!!
– Anne

Pudderdåse Helene

Hej Anne!
Mange tak for rosen 😀
Det kommer an på dine egne farver, hvilken farve bronzer du skal vælge. det har jeg skrevet et indlæg om lige her:
https://pudderdaaserne.dk/2011/05/15/guide-sadan-vaelger-du-farve-og-konsistens-til-din-bronzer/
Jeg har også skrevet en guide til, hvordan du kan lægge bronzer her:
https://pudderdaaserne.dk/2011/04/29/guide-sadan-laegger-du-bronzer/
Min seneste Bronzer kærlighed kan du læse om her:
https://pudderdaaserne.dk/2011/10/21/fredagsfavorit-bobbi-brown-illuminating-bronzing-powder-i-farven-antigua/
Skriv endelig igen, hvis du mangler at få noget uddybet 😀
Mvh. Helene

Anne N.

Hej igen,
Tusind tak for dit hurtige og uddybende kommentar!
Jeg havde godt set din seneste bronze kærelighed, men jeg bliver aldrig rigtig hvid, men hurtig brun, så jeg tror ikke den dur til min hud. Til gengæld var der jo masser inspiration til lækre bronzere i det første indlæg, du henviste til, så dem må jeg kigge nærmere på!
Også mange tak for guiden til, hvordan man skal lægge pudderen – det har jeg da gjort helt forkert tidligere, hehe. Nå, jeg må i gang med at øve!
Rigtig god weekend og endnu engang tak!
Mvh. Anne

Pudderdåse Helene

Selv tak Anna!
Jeg håber du finder en bronzer i helt den rigtige farve.
Rigtig god weekend til dig også!
Mvh. Helene

Lotte

Jeg tror at der er rigtig mange forbrugere der har haft en dårlig oplevelse i en butik og det er simpelthen det værste hvis man føler sig presset til at købe et produkt, men jeg synes at du generalisere rigtig meget i det her indlæg også selvom du skriver “der er selvfølgelig undtagelser” så bliver det stadig efterfulgt af et “men” og derefter endnu en negativ sætning.
Jeg arbejder selv for Chanel i en butik som counter manager, og jeg møder tit kvinder der næsten løber skrigende væk fordi jeg begynder at tale med dem om f.eks den øjenskygge de kigger på, samtidig er der heldigvis kvinder som er opmærksomme på at “sælgere”, som du kalder dem, er uddannede folk, ofte kosmetologer, makeup artister eller andet inden for branchen, dvs at vi har en viden omkring netop det som forbrugeren leder efter som hun oftest ikke selv har.
Vi har valgt at arbejde i netop matas, magasin, illum eller andet for at gøre en forskel, fortælle om vores viden og hjælpe kvinder så de kan føle sig smukkere og få det bedre med dem selv, vi er der kun for at hjælpe og vi bliver ikke trænede i at “prakke” folk ekstra produkter på, hvis vi anbefaler et ekstra produkt så er det fordi vi ved at det endten vil arbejde godt sammen med det som kunden i forvejen har besluttet at købe og hun derved vil få endnu bedre resultater ellers er det fordi vi, med vores professionelle baggrund, ved at det vil hjælpe kunden med at få det bedste ud af endten hudpleje, makeup eller parfume alt efter hvilken situation vi står i.
Angående prøver, så er det ikke gratis at lave dem, det koster faktisk penge for de enkelte brands at fremstille dem, derfor er det logisk at man ikke bare kan fylde en pose til hver enkelt kunde og sende hende hjem så hun kan prøve mange forskellige produkter.
Når det er sagt så er jeg enig i at man skal have lov til at prøve en creme inden man køber den, netop fordi man skal være sikker på at man kan tåle den og så man kan få lov til at mærke konsistensen, men det sker desværre ofte at de samme personer kommer flere gange om ugen og beder om 6 forskellige prøver, det koster som sagt de enkelte brands penge at dele de her prøver ud og derfor er vi til tider tilbageholdende med at udlevere mange prøver til samme person,
Jeg synes det er forfærdeligt hvis I har været ude for at de ansatte sukker eller ruller med øjnene når I beder om prøver for sådan skal det selvfølgelig ikke være, det burde altid være en rar oplevelse at handle.
Jeg beklager virkelig den lange kommentar, men jeg blev simpelthen nødt til at sige hele min mening.

Olivia

Det er korrekt at det for de forskellige virksomheder handler om mersalg, plusslag etc. men i høj grad også om god kundeservice.
Man kan selvfølgelig ikke generalisere men “sælgere” eller ekspedienter er der for at hjælpe kunderne ikke for at irriterer.
Hvis en ekspedient siger hej 2 sek efter du er kommet ind ad døren, står lige i nærheden når du kigger på produkter eller uopfordret fortæller dig lidt om det produkt du står med er det ikke for at irriterer men i de fleste tilfælde for at vise de har set dig, de er opmærksomme hvis du skulle for brug for hjælp og at de gerne vil sørger for at du føler dig set.
Nogle mennesker kan godt lide at gå og kigge for sig selv men langt de fleste sætter pris på at få hjælp eller bare vide at ekspedienterne er opmærksomme på dem.
Så måske i stedet for at se det som at de overvåger dig, presser dig til at købe noget eller i det hele taget prøver at være irriterende kunne man tænke ej hvor skønt at der bliver lagt mærke til mig og mine behov som kunde.
Jeg ved godt at der er mange der presser kunderne men der er mindst lige så mange som er der for at hjælpe og for at gøre det til en god oplevelse.
Og hvis de er irriterende så giv dem et smil og sig nej tak. Det er i sidste ende den der er i dårligt humør det går udover. Så hvis de bliver fornærmet over du ikke vil købe et produkt er det dem der misforstår ordet service og dem der får en dårlig dag.
Og med hensyn til prøverne vil jeg give lotte ret.
Det koster penge for leverandørene at lave prøver så det er begrænset hvad butikkerne får tilsendt og det koster også penge for butikkerne selv st lave prøver. Ikke dermed sagt man ikke skal prøve en creme inden man køber den for det SKAL man have lov til.
Men man må også have forståelse for at man ikke kan få prøver af alt.
Der findes nemlig folk (tro det eller ej) der kommer flere gange om ugen og skal have prøver på alt i butikken.
Det her er ikke for at forsvare nogen for der findes både dårlige ekspedienter og dårlige kunder.
Det er måden man håndterer det på det afgøre hvad man tager med sig fra den pågældende situation.
Så smil det kommer man meget længere med.
Fantastisk dag til alle.

Pudderdåse Helene

Hej Lotte og Olivia 😀
Jeg tillader mig at svare jer sammen, da jeres kommentarer minder om hinanden.
Mit indlæg skal ikke læses som et angreb på ekspedienter og sælgere, det er tydeligvis formuleret på en måde, så det kun er det negative aspekt i dynamikken mellem kunden og ekspedienten, jeg får formidlet og det er selvfølgelig beklageligt.
Dette tip er skrevet efter en shoppetur med min veninde, hvor jeg var tilskuer til, hvor ivrige ekspedienterne var for at få hende til at købe både det ene og det andet fuldstændig overflødige produkt. At det er blevet så negativt, er fordi jeg oplevede, hvor overvældet og nærmest hjælpeløs hun var i denne situation.
Min frustration er ikke henvendt til de mange dygtige ekspedienter, som kyndigt og hjælpsomt guider kunden frem til det rigtige køb, men netop til os som kunder. Ekspedienten har jo ikke en jordisk chance for at hjælpe en kunde, som ikke selv ved, hvad h*n vil 🙂 Vi som kunder må også tage ansvar for og deltage aktivt i den proces, det er at finde frem til det rigtige produkt.
Mht. produktprøver forventer jeg ikke, at en butik bare disker op med rejsestørrelser af alle de cremer, jeg gerne vil prøve. I “min” Matas er det heldigvis nogle virkelig søde og meget kreative kvinder. Det betyder at jeg mere end en gang er kommet hjem med små hjemmelavede (prøve) poser med creme til en til to gange eller en vat rondel vædet med toner. Selvfølgelig skal en butik ikke financierer hele kundens hudplejeregime og det er sørgeligt at “nogen” udnytter personalets velvilje på den måde.
Tak for input til jer begge, konstruktiv kritik kan man altid bruge 😀
Mvh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *