Kræft i huden er gennem de sidste 30 år blevet mere end 3-doblet for mænd og mere end 4-doblet for kvinder. Hver dag får fem danskere konstateret kræft i huden, hvilket dækker over både hudkræft og modermærkekræft. (Tal fra Kræftens Bekæmpelse)
Der er EN årsag: Soldyrkning. Enten i form af solarium eller solen.
Alligevel er der stadig en udpræget modvilje mod at beskytte sig mod solen i store dele af befolkningen, og myter om solcreme trives i allerbedste velgående på nettet.
Traditionelle maskuline normer og modvilje mod solcreme
Et amerikansk studie har fundet en sammenhæng mellem gammeldags idealer om maskulinitet og mytedannelser om, at solcreme er skadelig, og at en brun kulør beskytter mod solens stråler.
Det er vel ikke ligefrem en ulogisk sammenhæng.
Undersøgelsen viste, at mænd, der ikke bruger solcreme, og som tror på, at en solbrun hud beskytter mod solens skadelige stråler, har en høj sandsynlighed for at bekende sig til traditionelle maskuline normer. Læs mere i den oprindelige undersøgelse.
En dansk undersøgelse fra P20 viste at mænd er generelt dårlige end kvinder til at bruge solcreme. Til gengæld er kvinder langt mere tilbøjelige til at solbade. (Se JP)
Kræft i huden og andre kønsforskelle
Køn spiller en rolle, når det handler om kræft i huden. Dobbelt så mange mænd som kvinder dør af modermærkekræft. (kilde)
Der er også forskel på, hvor mænd og kvinder får hudkræft og modermærkekræft, fordi vi går klædt forskelligt i sommervarmen. Mænd er mere udsat på overkroppen, mens kvinder hyppigere får kræft i huden på benene end mænd.
Udgivet første gang 7. juli 2019. Genudgivet 8. november 2024.