Guide til kollagenpeptid pulver og andre kosttilskud

Kollagen pulver og kapsler
02.09.24
Kollagen pulver og kapsler

Pulver med kollagenpeptider har været i mediernes søgelys. Og efter vores indlæg i sidste uge, hvor vi prøvede vi at samle op på, hvad der egentlig er op og ned, så lovede jeg at forsøge at se på, hvad der så er forskellen på de mange forskellige kollagentilskud derude.

Hvor vi fandt en dokumentation bag effekten af hydrolyseret kollagen fra kvæg, så bliver billedet til gengæld meget mere mudret, så når vi skal til at sammenligne de mange forskellige andre typer produkter på markedet. Så alt hvad jeg siger herfra, skal du tage med et meget stort forbehold for at her vil vi gerne have meget flere data. Især flere studier, der sammenligner effekten af de forskellige typer.

En lille note inden vi går i gang. I dette indlæg interesserer jeg mig udelukkende for indholdet baseret på ingredienslisten. Jeg medtager ingen personlige erfaringer, det ville slet ikke give nogen mening i denne sammenhæng, når vi taler om så mange produkter. De fleste af dem har jeg ikke engang prøvet, så hvis de smager dårligt (hvad mange gør), så ved jeg det ikke.

Hydrolyseret kollagen fra kvæg

Alt hvad vi skrev i dette indlæg handler om hydrolyseret kollagen fra kvæg. Vi har studier, der viser en effekt på rynker og på hudens elasticitet.

Vi har også et enkelt studie, der viser en effekt på appelsinhud for især normalvægtige kvinder. Effekten er mindre på overvægtige kvinder.

Er alt hydrolyseret kollagen fra kvæg ens? De studier, vi skriver om her, er undersøgelser fra specifikke producenter, primært Verisol. Og hvordan ved man så, hvilken råvareproducent der står bag indholdet i bøtten? Det ved man ikke, hvis ikke slutproducenten oplyser det, og det gør de sjældent. Præcis lige som en cremeproducent stort set aldrig oplyser, hvem der har lavet deres råvarer. Og det er også meget sjældent vigtigt. Gør det nogen forskel i dette tilfælde? Er det ene mærke hydrolyseret kollagen fra kvæg bedre end det andet? Det ved vi ikke. Vi ved bare, at nogle producenter har brugt flere ressourcer på at få deres råvare grundigt undersøgt.

Eksempler på produkter med hydrolyseret kollagen fra kvæg fra Verisol (indeholder reklamelinks*):

Oslo Skin Lab – Daglig dosis på 2,5 gram verisol i portionspakker

Must Essentials Anti Wrinkle Collagen* – Pulver tilsat antiklumpningsmiddel uden andre ingredienser

Matas Striber Kollagen 833 mg+C-vitamin 27 mg* – Tabletter med verisol og C-vitamin

Copenhagen Health* – Pulver blandet med hyaluronsyre

Livol Collagen Powder* 2,5 gram pulver i portionspakker

Hydrolyseret maritimt kollagen

Mængden af forskellige typer af maritimt kollagen er overvældende. Jeg kan finde diverse fisk, vandmænd og skaldyr. Det er helt umuligt at finde data, der sammenligner dem.

Vi ved dog en enkelt ting om maritime kollagenpeptider i fohold til kollagenpeptider fra kvæg fordi Gelita, der producerer Verisol, både producerer en variant fra fisk og en variant fra kvæg. Deres egne data viser, at man kan opnå gode resultater både med hydrolyseret kollagen fra kvæg og fisk, men at der skal 5 gram fisk til at opnå resultater svarende til 2,5 gram kvæg. 

Hvad så med maritimt kollagen fra andre producenter end Verisol? Det ved jeg ikke. Jeg kan ikke finde mere end det. Igen – send mig flere data, hvis du har.

Betyder det at man opnår præcis samme resultat med 5 gram fisk som med 2,5 gram kvæg? Det ved vi ikke, de data har vi ikke.

Producenter af marine kollagen påstår ofte, at deres kollagen er bedre, fordi kollagen fra fisk er lettere at optage af kroppen. Det er også sandt – men her taler vi om kollagen. Og ikke om kollagenpeptider. Altså hele kollagenmolekylet. Gælder det samme når vi taler om de små kollagenpeptider? Det har jeg ingen data på. Det ville måske være en mere relevant oplysning, hvis vi skulle sammenligne bone broth fra hhv. fisk og kvæg?

Eksempler på produkter med hydrolyseret maritimt kollagen (indeholder reklamelinks*):

Matas striber Kollagenpulver + C vitamin 80 mg* – Verisol maritimt kollagen med C-Vitamin

New Nordic Collagen & Hyaluronsyre Beauty Powder* – maritimt kollagen blandet med hyaluronsyre og acerola

Vild Nord  – indeholder maritim kollagen fra Sea Garden

Bone broth

God gammeldags suppe kogt på ben har et højt indhold af kollagen. Så det har virket oplagt – omend en anelse besværligt – at bruge det som et kollagentilskud.

Men du skal her huske på, hvad vi skrev i sidste uge, nemlig at det kollagenpulver, du kan købe, slet ikke indeholder kollagen, men i stedet kollagen, der er nedbrudt til små stykker peptid. Og det er de peptider, som har en effekt. Ikke det store kollagenmolekyle.

Drikker du suppe, så skal din krop altså selv stå for arbejdet med at nedbryde kollagenmolekylet til de rigtige peptider. Og kan det så lade sig gøre?

Jeg fandt et enkelt studie fra 2018, der har sammenlignet effekten af at indtage bone broth med kollagenpulver og konkluderer, at suppen ikke er et godt alternativ.

Æggeskalsmembranpulver og meget andet

Jep, der findes også hydrolyseret kollagen fra æggeskaller. Jeg kan finde meget få studier på deres effekt på huden, og der virker ikke af en overbevisende kvalitet. Betyder det at det ikke virker? Nej, det kan man ikke sige. Det betyder bare, at det ikke er blevet undersøgt ordentligt endnu. Og det samme er mit svar til alle de andre typer kollagen, du kan finde derude.

En note om Imedeen

Imedeen er også værd at nævne i denne sammenhæng, men Imedeens forskellige produkter indeholder så mange forskellige ingredienser, at det bliver lidt som at sammenligne æbler og pærer. Deres maritime kompleks er også angivet som “fiskeekstrakt” på ingredienslisten, så hvad det konkret dækker over, ved vi ikke. Men Imedeens første studie fra 1991 angiver det som “specielle proteinfraktioner”, og det lugter jo lidt af… maritim kollagen. Imedeens seneste studie fra 2016 viser, at Imedeen forbedrer udseendet af solskadet hud.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Tina

Kæreste Jer.
Det blev jeg slet ikke klogere på 🙁
Den industri er så skrøbelig og svær at regne med.

Jeg har ikke noget imod at give penge for produkter som virker, og man ved ikke om det virker.

Helene Randløv

Hej Tina
Hvis du har prøvet kollagen som kosttilskud, finder du hurtigt ud af om det virker eller ej. Det er i hvert fald min erfaring efter at have testet utallige af dem.

Kh. Helene

Katja Moikjær

Kære Tina
Har du læst det første indlæg her? Det der jeg beskæftiger mig med det spørgsmål: https://pudderdaaserne.dk/2024/08/29/dette-skal-du-vide-om-kollagenpeptid-pulver/
Kh. Katja

Helene

Hej,
Jeg er i slut tyverne og vil gerne prøve kollagenpulver. Men hvornår er det bedst at starte? Jeg har indtil videre kun lidt fine linjer omkring øjnene, skal jeg så vente eller vil det give mening at starte så det virker forebyggende på rynker m.m.?

Mvh
Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *