Torsdags top ti: Sommerdufte 2024

Torsdags top ti: Sommerdufte 2024
11.07.24
Torsdags top ti: Sommerdufte 2024

Det er atter blevet sommer, skybrud, hedebølge, lyn og torden, med andre ord masser af omskiftelighed. Duftene har en del fællesnævnere, som du kan læse mere om herunder. Der er et særligt mærke, som, jeg til min kæmpestore glæde opdagede, er kommet til Danmark. Det er allerede et varmt og inderligt forhold, jeg har til mange af duftene derfra. Det bliver rigtig godt at kunne dele det med dig uden, at det kræver en udenlandsrejse at dufte til det. Sådan en duft er der dog én af…
I takt med at flere får øjnene op for spændende dufte, kommer der heldigvis flere spændende mærker til landet. Allerede nu bugner både Crime Passionnel, Illum, Magasin og Matas med dejlige dufte. Desværre er der mange af dem, der kun findes online. Det bliver lynhurtigt en kostbar fornøjelse, hvis du køber de dyrere mærker, uden at dufte til dem først.

Sommerdufte 2024

Det er en helt anden tyngde, der indtil videre har præget de dufte jeg har været draget af denne sommer. Måske hænger det sammen med letheden af forårsduftene. Der er masser af frugtighed, heftige blomsternoter, spændende krydderier og en hel del vanilje. Som nævnt ovenfor er der et nyt mærke med… ikke nyt i verden, men helt nyt i Danmark. Og så er der, den tarvelige duft, som man ikke kan få i Danmark. Duften er simpelthen så fin, at jeg ikke kunne lade være med at dele den. Tro det eller lad være, faktisk prøver jeg at holde mig til dufte, de fleste kan få fat i.
Det er heldigvis også blevet lettere i takt med at udvalget af mærker er blevet større. Det virker næsten som om butikkerne konkurrerer om at have flest mulige mærker… men jeg klager ikke!

Tekst markeret med * indeholder reklamelinks

1. Astrophil & Stella Love is Lost Extrait de Parfum

Love is Lost var med i kufferten til Stockholm i januar, hvor jeg brugte prøven op. Det hører virkelig til sjældenhederne, at jeg tager så meget duft på… helt for mig selv. Det blev starten på en glæde ved en speciel og egentlig tung og lidt gammeldags duft.
Det er en åbning af intens neroli og bergamotte, hvorefter hjertet folder sig ud med bulgarsk rose, jasmin og rosengeranium. Det er vanilje, rav og en kølig krydret almindelig slåenlav i bunden. Det er en opulent komposition, hvor samtlige noter smelter sammen og nærmest danser ind og ud mellem hinanden. Duften rummer både en skrøbelig elegance og en næsten vulgær og overvældende modenhed. Det matcher duftens historie om, at blomster visner og dør for bare at springe ud igen. Ligesom man kan sige, det er tilfældet med kærligheden og livet…

2. D’Orsay E.Q. Sur Tes Lèvres Eau de Parfum

Denne duft er intet mindre end berusende, og jeg har noget, der minder om afhængighed af den. Den minder om… alle mulige dufte uden at kunne sætte navn på, men på den mest elegante måde. Det er sådan en MSBB (my skin but better) duft, der dufter rent, pudret og vanvittigt sexet. Det er på ingen måde en kraftig duft, faktisk kan man nærmest bade i den uden at genere andre. Til gengæld holder den længe… Den åbner med rosenpeber og ambrette. I min næse er der også en note af pelargonie, den der peberagtige grønne duft. I hjertet finder du en silkeblød iris og i baggrunden en sart jasmin. Cashmeran og ambermor, der begge er kunstigt fremstillede noter, der dufter af henholdsvis træ og ambra. Udover det er der en skovbundsagtig patchouli, der giver denne her dybe krydrede afslutning.

3. Casamorati Dolce Amalfi Eau de Parfum*

Denne duft er jeg blevet mere eller mindre afhængig af og det er faktisk lidt sjovt… Da jeg duftede til den første gang, kiggede jeg noget mistroisk på Sebastian, der arbejder i Illum. Den åbner mildest talt anderledes… men efter et øjeblik på huden er den virkelig skøn. Det er en kombinationen af en heftig dosis nellike, røgelse og kardemomme. Derefter vælter kvæde, et supersaftigt æble, et strejf af safran og en kanelagtig tolu balsam krydderierne af banen. I bunden er den varm og krydret med vanilje, tonkabønne, rav, moskus og en lidt rå cedertræsnote. Den dufter lidt af de der gule pakker Juicy Gum tyggegummi, jeg tyggede på som barn. Måske er det derfor, jeg holder så meget af den. Den er både krydret, tilpas sød, med en krydret dybde, med andre ord rammer den plet på mange punkter.

4. Donna Karan Cashmere Collection Cashmere & Tiare Flower Eau de Parfum*

Da jeg faldt over den kollektion, denne duft er en del af på Instagram første gang… Var jeg lige ved at besvime af glæde. Den faste læser af mine indlæg om dufte, husker måske min besættelse af at finde en særlig duft. Det drejer sig om en erstatning af Dior Cruise Collection Escale Aux Marquises, som jeg ELSKEDE! Det er den, der åbenbarede min kærlighed til tiaréblomst, der er en type gardenia. Den er der desværre ikke helt, men den dufter nu virkelig skønt. Endnu har den fået lov til at stå alene, men jeg skal lige prøve at kombinere den med lidt varme.
Den åbner med bergamotte og citron og et hjerte helt fyldt op af tiaréblomster. Det er dog især den ret så tørre vetiver og den afrundede trænote i bunden, der skiller sig ud.

5. Liquides Imaginaires Blanche Bête Eau de Parfum

Forventningerne til Blanche Bête var så høje, at det ikke var lutter kærlighed, da jeg endelig duftede til den. Heldigvis har jeg efterhånden lært at værdsætte kunsten uden at være voldsomt begejstret fra start. Derfor har jeg gennem flere måneder duftet til den og prøvet den på huden. Det blev til en del prøver, før vi pludselig en dag, var det helt rigtige match. Blanche Bête er del af kollektionen Les Eaux de Peau, hvorfor det ikke overrasker, at man skal lidt tættere på. Den er på en gang sart og stadig virkelig potent. Blanche Bête åbner med krydret, varm og sød mælk. Hjertet er en intens men æterisk buket af tuberose, jasmin og en syntetisk akkord af hvide blomster. I bunden er det vanilje, tonkabønne, kakao og en fin varme fra moskus, der runder af.

6. Roos & Roos Nymphessence Eau de Parfum*

Da jeg opdagede, at Nymphessence var udsolgt i den dejlige butik FabLab, hvor jeg selv købte den, blev jeg trist. Skuffelsen og dernæst glæden, jeg oplevede, da duften var på lager i Magasin, er svær at beskrive. Roos & Roos er et virkelig skønt mærke, som jeg virkelig vil anbefale, at du kigger nærmere på. Der er virkelig kraftige dufte, helt sarte og fine dufte og alt derimellem.
Nymphessence er en varm og frugtig duft af hvide blomster, med andre ord fuldstændig perfekt til sommer. Det var i eftersommeren sidste år, jeg købte den, og mens jeg var i Stockholm, brugte jeg den hver dag. Det er en frugtig åbning med pære, mandarin og bergamotte. Dernæst er det den fineste buket af magnolie, fresia og orangeblomster. I bunden er det træ, en ren og sæbet moskus og varme fra en ravnote.

7. Parfums de Marly Meliora Eau de Parfum*

Helt let og sommerlig er Meliora, den minder mig om lyse sommernætter til havefester som ung. Eller måske nok mest cykelturene hjem fra de fester. Når alt er stille, dagen gryer, og man kan dufte buske, træer og blomster fra haverne. Fuglene fløjter, tankene og kjolen er lette, og der er vind i håret. Det er sådan en magisk ren duft, der både er feminin og ung. Den åbner med solmodne bær og grønne blade, min næse fanger både blandt andet solbær, hindbær og syrlige ribs. Hjertet rummer en sæbet liljekonval, en syrlig og let bitter ylang ylang og en helt let rose… som rosenvand. Den runder af med moskus og vanilje i bunden. Den har sådan en let petrichoragtig let jordet note, som jeg ikke helt kan identificere, men som løfter duften. Det er den perfekte natteduft…

8. Guirlain Aqua Allegoria Forte Bosca Vanilla Eau de Parfum*

Det er særligt én note, der gør at Forte Bosca Vanilla skiller sig ud fra vaniljeduftene i min samling. Duften er lidt som en frisk men stadig varm brise med en duft af vanilje. Det er svært helt at sætte ord på uden at nævne den anderledes note, der er eukalyptus. Aqua Allegoria Forte Bosca Vanilla er ikke nogen kraftig duft, men den er virkelig skøn. Den åbner med bergamotte og eucalyptus, der altså mere tilføjer en lethed til duften. I hjertet er der noter af sol og sommer… lidt hav, en brise, solcreme og varm hud. Der er også et strejf af en let krydret evighedsblomst. I bunden er det i følge beskrivelsen vanilje, drivtømmer og moskus. Der er altså dømt sol og sommer både i sindet og omkring dig, når du bærer denne duft.

9. Tom Ford Bitter Peach Eau de Parfum*

Tom Fords dufte holder jeg meget af, men priserne er stukket helt af, og kvaliteten matcher sjældent. Når jeg alligevel har taget en af duftene med her, er det fordi, de af og til er på tilbud. Det er værd at holde øje med. En anden grund er, at denne duft er SÅ kraftig, at jeg kan dufte et eneste spray hele dagen.
Det er nok ikke verdens største overraskelse, at Bitter Peach dufter af fersken. Særlig bitter, synes jeg dog ikke, at duften er. Du kan læse mere om noterne i ”Torsdags top ti: Ferskenfarvede til foråret”, hvor den selvfølgelig var med. Den skifter virkelig karakter afhængigt af sæsonen, for eksempel oplever jeg den som meget mere frugtig om vinteren. Derimod er det rom og patchouli, der træder mest frem om sommeren, så den er anvendelig året rundt.

10. Stephane Humbert Lucas Lady White Snake Eau de Parfum

Nogen gange overrasker min næse mig… På papiret var denne duft lige noget for mig, i den virkelige verden krævede den tid. Kaprifolie er en havefavorit hos mig, der minder om min barndom. Kompositionen af Lady White Snake er så intens, at den skal dosseres med den letteste hånd. Ellers er det noget helt andet end skønne blomster, man dufter af… Den åbner med den mest intense orangeblomst nogensinde… den er så tør, så den næsten kradser i halsen. Noten er blandet med en let brise af kaprifolie og mandarin. I hjertet er en næsten dyrisk kombination af tuberose og jasmin akkompagneret af en helt sart magnolie. I bunden er der en syntetisk lædernote, en lettere og syntetisk moskus og rav. Duften er altså ekstremt potent, men rummer stadig den sarthed alle de hvide blomster signalerer.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *