Tirsdagstip: Få pletterne tjekket

Tirsdagstip: Få pletterne tjekket
07.03.23
Tirsdagstip: Få pletterne tjekket

I efteråret var Katja og jeg til et pressemøde, hvor der blandt andet var en hudlæge til stede. Hun havde sit eget lille værelse midt i det hele, hvor vi kunne få pletterne tjekket. Det gør jeg nu også der hjemme, men der er jo nogen steder, der lidt svære at se selv. Og så er der bare mærker, som godt kan se lidt spøjse ud. Det er trods alt bedst at være sikker, så hun nærstuderede flere af mine mærker med lup. Hun viste mig også, hvorfor der ikke var grund til bekymring. Hun havde desværre ikke så mange besøgende. Måske var de øvrige gæster lidt mere generte end Katja og jeg? Derfor fik hun og jeg os en god snak om diagnosticering og tiltag på området og selvfølgelig mit yndlingsemne SPF. Tirsdagstip: Få pletterne tjekket er inspireret af den snak.

En træls besked

For nogle år siden var der sådan et fint tiltag med åben klinik en dag om året. Det er der desværre ikke længere. Der er ingen tvivl om at hudlægerne i forvejen har vanvittigt travlt. Derfor endte den ene dag med at øge ventetiden betragteligt, da der ofte er brug for en opfølgende undersøgelser. Nu er det altså udelukkende dit eget ansvar at få bestilt den tid hos din privat praktiserende læge. Går du og er lidt i tvivl om, den voksende plet på armen er værd at ulejlige lægen med? Svaret er ja! Se nu bare og kom afsted! Det kan godt være at beskeden ikke ligefrem er rar at få. Beskeden er dog langt værre, hvis du venter! Derfor er der slet ingen tvivl om, at du skal sørge for at få pletterne tjekket.

Få pletterne tjekket

Det er ikke muntert at holde øje med pletter, man går og er lidt nervøs for. Derfor er det langt bedre at få det undersøgt og frygten manet i jorden. Hvis du er sådan en som mig, er der virkelig noget at holde øje med. På den ene arm alene har jeg mere end halvfjerds modermærker. Min stakkels mand må stå model til at tjekke slimhinder, og andre steder jeg ikke lige kan se godt selv. Hvis du ikke har en, der kan tjekke for dig, er det endnu vigtigere med den tid hos lægen. Det er muligvis grænseoverskridende at spørge en veninde. Spørg dig selv, om du ville gøre det for hende? Selvfølgelig kender jeg ikke dit svar, men jeg kender mit…

Pletternes ABCDE

Det værste, der kan ske, er selvfølgelig, at der er en udvikling og måske cancer i pletterne. Derfor er det så vanvittig vigtigt at holde øje ikke mindst på sigt. Så du opdager eventuel udvikling, farveskift, ændringer i størrelse eller afgrænsning. Måske har du før læst den ret trælse ABCDE, der er en tjekliste for udviklingen af de ondartede modermærker.
ABCDE står for:

  • Asymmetri: Almindelige modermærker er ofte symmetriske, hvor den ene side ligner den anden.
  • Border (grænse): Ondartede modermærker er ofte uregelmæssige eller uskarpe i afgrænsningen/kanten til den øvrige hud.
  • Colour (farve): Mærkerne kan have mange forskellige farver, dog har de ofte en blank overflade.
  • Diameter: Ofte måler mærkerne mere end fem millimeter i diameter.
  • Evolution (udvikling): Det er almindeligt, at modermærker med cancer i bliver større over tid.

Oplever du en af ovenstående forandringer, skal du til lægen i en fart!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *