Tirsdagstip: Stå fast på din ret til hjælp og behandling

Lægekostume
30.03.21
Lægekostume
Lægekostume
Foto: funidelia.dk

Heldigvis ved jeg, at der er masser af virkelig dygtige læger derude. Det trøster mig, når jeg mange gange hver eneste uge bliver virkelig forarget over en læge. Mange af de fortællinger, jeg hører fra frustrerede læsere, må unægteligt omhandle den samme uduelige læge. Må der være en særlig plads i helvede til de læger, der reducerer patienternes bøn om hjælp til skabagtigt pjat. Som om det ikke er sårbart nok at erkende, at man i det hele taget behøver hjælp. Når problemet, man har, endda er til frit skue lige midt i ansigtet, påvirker det jo ikke kun det berørte område, men også psyken.
Det er ikke sjældent, at det kræver temmelig meget overtalelse fra mig at få en læser ned til den læge igen. Overvej om det er tid til et lægeskift. Eller skru bissen på og slå i bordet fra starten.

Det vokser du nok fra…
Uanset hvad du foretager dig, så arbejder din hud. Huden er trods alt dit største organ. Det skal vi altid huske, når vi lader os affærdige af fagpersonale. Ja, det er desværre din privatpraktiserende læge og endda nogle dermatologer, jeg hentyder til. Topfrustrerede læsere i indbakken, beretter om beskeder i stil med: ”det vokser du nok fra”. Følelsen af at blive reduceret til en bumset teenager, uanset hvor gammel man er, er aldeles modbydelig. Og jeg finder det simpelthen afskyeligt, at nogle læger ikke tager deres opgave alvorligt.
Der er slet ingen tvivl om, at rigtig mange af hudens lidelser er vanskelige og meget tidskrævende at behandle. Alligevel er det simpelthen ikke i orden at feje udfordringer af som værende bagateller, fordi behandlingen i nogle tilfælde også er tid.

Velforberedt
Er din læge i kategori med ovenstående, eller mere den opgivende type? Måske er det tid til at bede om en henvisning til en dermatolog. Alle de dermatologer, jeg har mødt gennem livet, har helt vanvittigt travlt. Derfor skal du være velforberedt, når du møder op og eventuelt sørge for at få en opfølgende tid med det samme.
Når jeg skriver velforberedt, er det altså ikke overdreven selvdiagnostisering, jeg mener. Det handler om at skrive ned og ikke mindst spørge undervejs i konsultationen. Siger lægen for eksempel, at du skal bruge en creme uden olie, så er det vigtigt at få et par forslag til, hvilken creme det så kunne være.
Uanset om det er rosacea, akne, pigmentforandringer, perioral dermatit eller noget helt femte, du henvender dig med, er der ofte flere mulige behandlinger. Også selvom ikke alle behandlingerne er lige ønskværdige, er de trods alt tilgængelige.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Malene

Jeg fik først lov til at få henvisning til dermatologen som 30årig, får min akne!
Det eneste lægen ville give mig var ppiller, som i stedet gjorde mig rigtig rigtig syg. Da jeg endelig kom til dermatoligen var hendes kommentar “du bliver rigtig glad for at være kommet her!”. Og jeg har for første gang i 17 år gået uden foundation udenfor min dør. Jeg er lykkelig!
Tilgengæld har min læge taget mig meget alvorligt på alle andre tidspunkter, så den har været så svær.

Helene Randløv

Hej Malene
ÆV, at det var så sent… men det er godt at høre, at det er blevet løst!

Kh. Helene

Vibeke

En klog veninde sagde, da jeg brokkede mig over min daværende praktiserende læge, “se at få skiftet læge NU. Hvis/når du bliver syg, har du hverken overskud til at kæmpe, eller til at skifte læge.”
Og hvor fik hun dog ret! Jeg fik heldigvis skiftet læge i tide.

Jeg bliver SÅ harm, når jeg læser om læger, der ikke tager deres patienter alvorligt. Det er ikke rimeligt, at man skal kæmpe for at få hjælp, slet ikke når man er syg, uanset hvad man fejler.
Jeg har desværre været førstehåndsvidende til min mors kamp med enkelte læger ifm. kronisk sygdom, og jeg er derfor ualmindeligt taknemmelig over min nuværende læge, der tager mig seriøst, og ikke er bange for at sige, at hun gerne lige vil have mig forbi en hudlæge, fordi de er bedre opdateret på bla. rosacea, som jeg lider af.

God påske til jer!

Helene Randløv

Det er så rigtigt Vibeke. Jeg håber så meget, at det trods alt er et fåtal af læger.

KH. Helene

Cendie

Har en veninde der siden Jul, har døjet med kraftige smerter i underlivet efter en gynækologisk undersøgelse i Roskilde. Hendes egen læge slog det hen, som vandcyster der selv skulle briste og undersøgte det ikke på trods af gentagne henvendelser. Gynækologen ville ikke undersøge hende igen. Det viser sig, at hun har en massiv blodansamling og en beskadiget æggeleder, som nu skal fjernes – det hele er opstået som følge af en rutine fertilitet undersøgelse med kontrastvæske. Jeg har meget svært ved at tage lægestanden alvorligt pt!

Helene Randløv

Kære Cendie
Desværre har jeg selv oplevelser i bagagen, som jeg helst ville have været foruden. Det er så trist, når man møder en mur af professionelle, der ikke tager én seriøst. Rigtig god bedring til din veninde <3 <3 <3
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *