En guide til EGF: Genmodificeret byg og e.coli-bakterier

Bioeffect
28.09.20

Bioeffect

EGF – Epidermal Growth Factor er et protein, der stimulerer væksten af nye hudceller. Det findes i vores krop, og det kan tilføres på huden, hvor det kan stimulere dannelsen af nye hudceller udefra.

Det lyder for godt til at være sandt, men det er det faktisk ikke. Udover at mindske rynker og forbedre huden, kan EGF for eksempel bruges til at behandle sår på diabetikeres fødder.

EGF virker. Men man skal holde tungen lige i munden. Det er et af de mest komplicerede og uigennemskuelige emner indenfor hudpleje, og oplysningerne er sparsomme. Det vælter ind med produkter, der kalder sig “EGF”, og som indeholder en peptid med en eller anden ny og ukendt tal-bogstavkombination. Og hvem ved, hvad det reelt dækker over? Jeg gør ikke.

Hvis du vil have Epidermal Growth Factor, skal du lede efter en ingrediens, der hedder SH-Oligopeptide-1 på ingredienslisten. I dette serum er der for eksempel ikke Epidermal Growth Factor, men I stedet en helt anden vækstfaktor. Virker det? Muligvis, men det er ikke EGF.

Både de koreanske og de kinesiske myndigheder er da også i gang med at ryde op i EGF-markedet. I Korea har myndighederne i juli i år ryddet ud i markedsføringen af EGF-produkter. Og i Kina må man slet ikke bruge ordet “EGF” længere.

Dyr, plante, menneske eller coli-bakterie
Epidermal Growth Factor i europæisk hudpleje er altid en genmodificeret vækstfaktor, der har fået manipuleret sine gener til at ligne et menneskeligt Epidermal Growth Factor.

Hvis du rejser en tur til USA, så kan du få ægte menneskelige EGF-celler som for eksempel SkinMedia , der er ulovlige i EU. De indeholder nemlig Human Fibroblast Conditioned Media. Også kendt som “the penis facial” eller “foreskin facial”. Der bliver EGF dyrket ved hjælp af celler, der stammer fra for eksempel en moderkage, forhud efter en omskæring eller et andet menneskeligt væv.

I EU genmodificerer man i stedet planter eller bakterier til at ligne de menneskelige celler.

Genmodificeret SH Oligopeptide-1
SH Oligopeptide-1 er producerer ved at genmodificere en E.coli bakterie til at ligne den menneskelige EGF. Selvom det kan lyde helt absurd at bruge E.Coli til noget som helst i sin hudpleje, så er det helt normalt at bruge E.Coli til genmodificering. E.Coli bruges også i insulinproduktion, fordi den er effektiv og gror godt. Men jeg har endnu til gode at se en hudplejeproducent reklamere med at de bruger E.Coli i deres produktion. Det har nok ikke helt samme folkelige appel som pæne blomster.

Hvis der står noget andet foran som for eksempel Potato SH Oligopeptide-1 eller Rice SH-Oligopeptide-1, viser det, at den i stedet er lavet på kartoffel eller ris. Og så kan der selvfølgelig stå Barley SH-Oligopeptide-1, som på Bioeffect.

Der er en sand pærevælling af oligopeptider med andre numre og bogstaver, men det dækker overt alt muligt andet. Oligopeptide-1 (altså uden SH eller RH foran) er igen et helt tredje stof der virker sårhelende, og det er tilladt i Kina, mens SH-oligopeptide-1 er forbudt i Kina. (Kilde)

Er produkter med EGF sikkert?
Bioeffect skriver:
Due to the general cellular activating properties of EGF we recommend that people who have, or have had, a medical history of skin diseases or other diseases that could potentially affect the skin, should consult their physician before using any “active” skin care product.

Jeg tvivler på, at ret mange danske læger ved ret meget om lige præcis hudplejeprodukter med EGF, hvilket altid er problemet med “spørg din læge”-anbefalinger.

Ifølge organisationen Oncology Training International kan EGF IKKE give cancer, men derimod få ALLE typer celler til at gro hurtigere, og derfor bør ingen med eksisterende kræft i huden bruge produkter med EGF.

Den billige fra Korea: Klairs Midnight Blue
Midnight Blue Calming Cream er et af de utallige koreanske produkter, som man bliver lidt overrasket over indeholder EGF. Jeg havde brugt den længe, men opdagede det faktisk først for nylig. Den reklamerer jo ikke ligefrem med det, og som med mange andre K-Beauty produkter er der bare en lille smule i nederst op ingredienslisten.

Midnight Blue Activating Drop indeholder en højere koncentration af SH-Oligopeptid-1, men den har jeg ikke prøvet. Midnight Blue Calming Cream er en behagelig beroligende fugtigheds-creme med en lille smule SH-Oligopeptid-1, som jeg får en pæn og beroliget hud af at bruge.

Midnight Blue indeholder den E.coli baserede SH-Oligopeptid-1 samt en række andre peptider og vækstfaktorer, som det vil føre alt for vidt at komme ind på nu.

Det dyre og veldokumenterede valg: Bio Effect
Islandske Bioeffect har modificeret byg til at danne et EGF, der ligner det humane EGF. Det dyrker Bioeffect selv i deres drivhuse på island, der i sig selv er en fantastisk historie. Du kan kende deres særlige ingrediens som “ BARLEY SH-OLIGOPEPTIDE-1” på ingredienslisten

BioEffect er dyrt, men veldokumenteret og transparent. Vi ved, hvad den indeholder og hvor den er produceret. Og den virker overbevisende. Jeg har selv fået markant forandret hud af den og har set det samme ske for andre.

Virker de andre EGF? Sikkert. Men hvis du 1) gerne vil vide præcis hvordan din EGF er produceret 2) hvad den stammer fra 3) vil have et EGF, der er en præcis efterligning af human EGF 4) vil have solid dokumentation, så er der ingen andre som BioEffect.

Et studie som dette I Journal of Drugs of Dermatology, er ikke noget andre har i ryggen. Studiet konkluderer at:

Clinical evaluations showed statistically significant improvement in the appearance of fine lines and rhytids, skin texture, pore size, and various dyschromatic conditions apparent within the first month of use, and continuing improvement trends for the duration of the study. The treatment serum was well tolerated with minimal treatment-related complications reported throughout. Efficacy of this novel serum and treatment protocol resulted in meaningful improvements in photodamage and visible signs of aging.

Her kan du købe det
Bioeffect EGF Serum koster cirka 1050 kroner hos blandt andet Magasin eller klinikker. Du kan også købe den online hos for eksempel Beautycos* eller Lookfantastic*.

Klairs Midnight Blue Drops og Calming Cream kan du købe på nettet. På Lookfantastic*. koster de hhv. 236 kroner og 207 kroner.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Helle

Tak for en meget oplysende artikel.

Pernille S

Betyder det, at hvis man har fået fjernet Basocellulært karcinom i ansigtet, så er EGF no-go? Forstadier kan jo udvikle sig til kræft..!

Katja Moikjær

Jeg er bare journalist og blogger, men jeg vil sige nej. EGF er til normal, rask hud. Skriv direkte til BioEffect og spørg dem (Jeg vil gerne høre svaret også). Og læs hvad Caroline Hirons skriver her: https://www.carolinehirons.com/2016/06/bioeffect-egf-serum.html

Astrid

Gælder det også for produkter, der ikke indeholder “rigtigt” EGF? Jeg har netop købt The Inkey list 15% vitamin C and EGF serum, fordi jeg gerne vil prøve C-vitamin (de fleste produkter har for høj koncentration af C-vitamin til at min hud kan tolerere det, og dette produkt havde en lavere koncentration til en nogenlunde pris – det var altså ikke pga. EGF, at jeg købte det). I inci-listen står der Oligopeptide-1 (altså uden SH eller RH foran), så vil det være “sikkert” at bruge i forhold til at undgå vækstfaktorer?

Katja Moikjær

Det er ikke EGF nej. Ikke ud fra hvad jeg ved.

Anne - Sofie A

Meget meget tankevækkende oplysninger. Ja man skal nok ikke sluge alt råt. Tak.

Lotte

Hej
Hvornår i rutinen vil I anbefale at bruge EGF? Jeg bruger sædvanligvis rens-aha serum – anti age creme.
Vh Lotte

Katja Moikjær

Det kommer an på hvilket produkt det er?

Mia

Elsker Bioeffect bruger det hver aften. Nu har jeg så lige købt jeres A vitamin creme 2%. Er det ok at bruge den under bioeffect eller er det bedst at bruge henholdsvis bioeffect og A vitamin hver anden aften? MVH Mia

Helene Randløv

Hej Mia
Hvis du lige giver A-Serum lidt tid, så kan du sikkert sagtens bruge dem sammen.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *