Tirsdagstip: Gammeldags sæbe har en meget høj ph-værdi

16.07.19

Gammeldags sæbe er kommet på mode igen. Ikke bare til kroppen, men også til håret. Det er dog værd at huske på, hvorfor vi i sin tid gik væk fra at bruge dem.

Faste sæber er både smukke, velduftende og minder os om en svunden tid. De har fået en renæssance til ansigt, krop og hår.

Der findes mange måder at lave fast barsæbe på, men hvis vi taler om ægte sæbe, så laver man dem ved at koge olie med en base.

En klassisk sæbe er derfor også basisk. Meget endda. Den kan sagtens være over 12.

Huden har en ph-værdi på omkring 5,5. Derfor anbefaler vi normalt renseprodukter med en ph-værdi i samme område og gerne lavere. Den naturligt sure ph-værdi er en vigtig del af hudens eget forsvar, og hvis der går kuk i den, kan det forværre en lang række af hudproblemer.

Jeg har selv brugt bar-shampoo til håret produceret efter de fineste gamle foreskrifter. Den har en meget høj ph-værdi og resultatet var da også temmeligt bemærkelsesværdigt på mit fine og glatte hår, der blev øjeblikkeligt kraftigere at se på, men også filtret og tørt.

En høj ph-værdi får hårstrået til at svulme op, og det er ikke nødvendigvis nogen dårlig ting, når man skal sætte et hår som mit. Men efter nogle dages brug, så er håret ganske tørt og påvirket. Det er i hvert fald vigtigt at være opmærksom på denne høje ph-værdi, hvis du bruger gammeldags sæber. Hvad enten du bruger dem til hud og hår.

Du skal også være påpasselig med at få renset håret helt efter brug af en barsæbe. Over tid kan der bygges rester op, som kan resultere i skæleksem i hovedbunden. Tidligere et problem mest kendt fra ældre mænd, der brugte deres håndsæbe til håret. (kilde )

Ikke alle barsæber er fremstillet på denne vis. Supermarkedets hylder er fyldt med mellemting. Du kan også læse denne test af barsæber til håret.

Bare husk at alle vores gode råd om lav ph-værdi til huden også gælder, når du bruger barsæbe. Og jo mere gammeldags en fremstillingsmetode, jo højere ph-værdi har den typisk.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
21 kommentarer
Sigrid

Hej! Jeg er netop begyndt at bruge en shampoobar. Jeg har desværre smidt papiret med ingredienslisten ud, men jeg husker at have tjekket, at der ikke var laurylsulfat i. Mit spørgsmål er, om laurylsulfat kan ‘gemme sig’ under andre ingrediens-navne, og om der er andre sulfater man skal være obs på? Ift. at jeg ikke lige selv har mulighed for at lave en ph-værdi test herhjemme.. er godt klar over, at der er andre ting, der også kan spille ind ift. ph-værdi, men jeg tænker, at så længe jeg undgår de største syndere (førnævnte laurylsulfat eksempelvis), så kan går det nok ikke helt galt.. tak for en fantastisk hudplejeserie og -blog! Mvh

Helene Randløv

Hej Sigrid
Fast sæbe har ofte høj pH-værdi på grund af de forsæbede olier, da denne proces jo netop foregår ved hjælp af stærke baser. Sodium Lauryl Sulfate har flere forskellige navne… dem kan du nemt finde på google 🙂 I min tid som dåse er jeg dog aldrig faldet over brugen af andre navne. Der er dog masser af andre stærke baser, du ofte finder i fast sæbe (også shampoobarer). Hvor er sæben fra? Du kan sikkert finde ingredienslisten på mærkets eget site eller i hvert fald spørge både til både den og pH-værdien der.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *