Tirsdagstip: Pas på proteinerne i hårpleje

28.05.19
Lørdagslook: ProVoke
Lørdagslook: ProVoke
Et ekstremt tilfælde af høstakhår…

Det er egentlig meget lidt, der bliver skrevet og forsket i hår. Det er især frustrerende, når man har fint og sparsomt hår. De fleste tests bliver udført på hår, som en del af os skandinaver misunder… Det er nemlig oftest brasilianere og indere, der lægger hår til, når effekten af styling og behandlinger bliver testet. Nu er der jo procentuelt temmelig få skandinaver, så man forstår jo godt, at vi ikke ligefrem bliver prioriteret på verdensmarkedet. Heldigvis har vi jo nogle skønne skandinaviske producenter, der er værd at overveje, når man vælger hårpleje.

Uvidenskabeligt
Dette tirsdagstip er temmelig atypisk og nok lidt kontroversielt. Det er atypisk, fordi jeg ikke har den fjerneste opbakning fra videnskabelige kilder nok nærmere tværtimod. Eller i hvert fald er der et hav af hårplejeproducenter, der siger det modsatte. Derfor er det ”prøv… og fejl”-metoden jeg i årevis har praktiseret på mit eget og veninders hår.
Det startede for nogle år siden, da proteiner i hårpleje blev MEGET moderne. I dag er der utroligt mange hårprodukter med en eller anden form for protein (kig efter ordet hydrolized på ingredienslisten).
Både mine veninder og jeg oplevede, hvordan vores hår trods adskillige gode og plejende hårprodukter blev mere og mere træls og slidt. Selvfølgelig eksperimenterede jeg med mit eget hår til en start. Efter flere forsøg begyndte jeg at anbefale mine veninder at undgå proteiner i hårpleje. Og nu skriver jeg det altså her…

For meget af det gode
Mange gisper efter vejret, når man siger, at formaldehyd er godt i neglehærder… men det er det altså. Det virker virkelig godt, i hvert fald i en periode. Og sådan er det også med protein i hårprodukter. Der er slet ingen tvivl om at et hærget hår har godt af proteinerne, som du kan finde i både shampoo, pleje, kure og styling. Et hærget hår behøver opbyggende produkter, der kan gå ind og styrke hårstrået indefra. Udfordringen er, at denne type produkter er vanvittigt effektive. Det lyder sikkert lidt fjollet, at det er en udfordring… men udfordringen ligger i, at håret simpelthen får for meget af det gode.

Klassisk høstak
Hvornår ved man, at håret har fået nok? Det kan jeg ikke sige noget om. Det afhænger helt af udgangspunktet. Hvis dit hår er tørt og træt, selvom du har plejet det efter alle kunstens regler med gode proteinrige produkter, skal du måske overveje at skifte produkterne ud. Så kan du bruge din gode og plejende kur en gang i mellem, mens du bruger de proteinfri produkter resten af tiden. På den måde kan du undgå, at håret bliver tørt og sprødt. Det var i hvert fald sådan, jeg fik blødt hår igen. Og jeg er helt overbevist om, at det er derfor, mit hår ikke knækker i nakken, som det ellers blev ved med.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
11 kommentarer
Henriette

Hej Pudderdåser – blot en kommentar ang. proteiner i hårplejeprodukter. Jeg har krøller (type 2b – jvf. Curly girl method) og jeg har haft god gavn af proteinkur i mit håt, idet det lukkede hårstrået,dæmpede kruset i og fik mine krøller til at se bedre ud. Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til igennem årene, kan krøllet hår have god gavn af protein. Tak for en god hjemmeside, som jeg jævnligt tjekker ind på 🙂 vh henriette

Helene Randløv

Hej Henriette
Da krøllet hår generelt er tørt hår, tvivler jeg på, at det er en god idé kun at bruge produkter med protein.
Kh. Helene

Stine

Helene, jeg bliver nødt til at spørge: Hvad er det med formaldehyd er godt i neglehærder – i en periode? Jeg bruger og har brugt Nailtiques neglehærder i årevis. Jeg er ret ligeglad med at der er formaldehyd i, men er det derfor at mine negle er så tørre og “flager”? Knus

Helene Randløv

Hej Stine
Hvis der er formaldehyd i Nailtiques neglehærder, så er svaret sandsynligvis ja. Neglene bliver netop rigtigt tørre i længden.
Kh. Helene

Pia

Det kunne være godt hvis i skrev hvilken protein hår produkt i har testet af. Der er nemlig stor forskel på har produkter. Det er også meget væsentligt Hvad man puttet i håret af kemi altså permanent farve og afblegning. Jeg kan på ingen måde anbefale at man fx afbleget selv ( hjemme) eller farver. Hilsen en frisør 😊

Helene Randløv

Hej Pia
Det drejer sig om rigtig mange forskellige produkter og typer af protein i øvrigt er der tale om gode og dyre frisørmærker. Vi kunne da ikke drømme om at anbefale affarvning til hjemmebrug.
Hvor læser du det?
Kh. Helene

Simone

Hvad er det for en læbestift, du har på på billedet? Det er da den smukkeste farve jeg længe har set, så flot til dig 🙂

Helene Randløv

Hej Simone
Billedet er fra et gammelt lørdagslook: https://pudderdaaserne.dk/2016/09/03/loerdagslook-provoke/
Kh. Helene

Simone

Tak for svar!

Henriette

Hvilke shampoo og balsam bruger du så nu? 🙂
– mvh Henriette

Helene Randløv

Hej Henriette
Min favorit shampoo er fra Purely Professional, balsammen varierer meget. Matas har blandt andet Argan uden Protein 🙂
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *