

Hej med jer
Jeg er ret ny i det her creme- land. Men jeg er nået til midt 30erne og kan nu se, jeg begynder at få rynker.
Jeg fik anbefalet at få en recept fra lægen til noget a-vitamin creme af en kosmetolog.
Så læste jeg jeres artikel og er nu i vildrede om det i håndkøb er lige så “godt” som det uden recept.
Jeg ringede til en af de butikker i har linket til. Her fik jeg at vide at dem på recept og dem i håndkøb virker forskelligt.
Dem på recept er imod acne og dem
I håndkøb er mod rynker (groft sagt) er det korrekt.
Håber at høre fra jer og tusind tak for en god artikel.
Tusind tak for det rigtig gode spørgsmål. Svaret er et både-og. Men det handler nok mere om, hvad reglerne siger man må skrive på sine cremer, end om hvad cremerne egentlig kan.
A-vitamin på recept består af retinoider. I Danmark findes der pt. tretinoin på recept og adapalen på recept. Tretinoin virker faktisk både på akne og rynker – men det præparat, der findes på det danske marked er et kombinationspræparat med et antibiotika i. Jeg tror ikke, du får nogen læge til at udskrive det mod rynker. I det hele taget har vi ikke medicin på recept mod for eksempel rynker, som ikke er sygdomme. Et andet eksempel er lægemidlet Latisse til forlængelse af øjenvipper, som heller ikke findes herhjemme. Der er sikkert mange gode grunde til at lægemiddelstyrelsen ikke vil røre ved retinoider mod rynker – men det er bestemt ikke fordi det ikke virker, for det gør det. I USA kan du derimod få A-vitaminet tazarotene på recept mod rynker.
På den ande side har vi så A-vitamin på kosmetikhylderne. Her sælges A-vitamin som en kur mod rynker – men til gengæld ikke mod akne (forhåbentlig…). Og det skyldes igen en regel, nemlig at man ikke må markedsføre kosmetik som en kur mod sygdomme. Og akne er en sygdom. Man må gerne skrive på sin A-vitamin creme i uklare vendinger, at den hjælper på “urenheder”, men ingen kosmetikprodukter må tage ordet “akne” i sin mund. For akne er en sygdom, og er derfor forbeholdt lægemidler. Der holder myndighederne heldigvis øje med os. På præcis samme måde som vi ikke må sælge en kur mod influenza, underlivsbetændelse, kræft eller andre sygdomme. Det er forbeholdt lægemidlerne (og enkelte andre produktkategorier som for eksempel “medicinsk udstyr”).
Må ikke sælge hudpleje til akne
Kig på et produkt som Basiron for eksempel. Det er et håndkøbslægemiddel mod akne. Derfor må de skrive, at de virker på bumser, uren hud og akne. Det er der faktisk ingen andre på hylderne i hverken Matas, Magasin eller på apoteket, der må.
Betyder det så, at A-vitamin i kosmetik ikke kan virke på akne? Nej, selvfølgelig ikke. Men ordet “akne” må man ikke tage i sin mund eller pen, når man markedsfører almindelig hudpleje. Kun hvis man sælger godkendte lægemidler.
Og ja, jeg kan finde enkelte studier af ikke-receptpligte former for A-vitamin på akne. De kan bestemt virke. Men sammenlignet med studierne af de receptpligtige former, så blegner de selvfølgelig i sammenligning.
Hey, adapalen, ved jeg indeholder retinol der modvirker acne og rynker. Men er der også antibiotika i den? Grunden til jeg spørger er at jeg har en på recept mod acne, men da jeg ikke har acne bruger jeg den ikke, men jeg overvejer et tyndt lag et par gange om ugen for at forebygge rynker. Jeg tænker bare hvor meget er det medicin man helst ikke skal have mere af end nødvendigt og hvor meget er det ligesom en creme fra Matas men bare i en højere styrke (og dermed recept)? 😀 Hilsen fra
Mia
Hej Mia
Du kan læse mere om Adapalen her: https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/315523#a000.
Dit sidste spørgsmål forstår jeg desværre ikke.
Kh. Helene