Dåseposten: Er A-vitamin på recept til akne og A-vitamin på håndkøb mod rynker?

10.02.19
Renova var i 1995 den første creme med tretinoin mod rynker på det amerikanske marked.

Hej med jer
Jeg er ret ny i det her creme- land. Men jeg er nået til midt 30erne og kan nu se, jeg begynder at få rynker.
Jeg fik anbefalet at få en recept fra lægen til noget a-vitamin creme af en kosmetolog.
Så læste jeg jeres artikel og er nu i vildrede om det i håndkøb er lige så “godt” som det uden recept.
Jeg ringede til en af de butikker i har linket til. Her fik jeg at vide at dem på recept og dem i håndkøb virker forskelligt.
Dem på recept er imod acne og dem
I håndkøb er mod rynker (groft sagt) er det korrekt.
Håber at høre fra jer og tusind tak for en god artikel.

Tusind tak for det rigtig gode spørgsmål. Svaret er et både-og. Men det handler nok mere om, hvad reglerne siger man må skrive på sine cremer, end om hvad cremerne egentlig kan.

A-vitamin på recept består af retinoider. I Danmark findes der pt. tretinoin på recept og adapalen på recept. Tretinoin virker faktisk både på akne og rynker – men det præparat, der findes på det danske marked er et kombinationspræparat med et antibiotika i. Jeg tror ikke, du får nogen læge til at udskrive det mod rynker. I det hele taget har vi ikke medicin på recept mod for eksempel rynker, som ikke er sygdomme. Et andet eksempel er lægemidlet Latisse til forlængelse af øjenvipper, som heller ikke findes herhjemme. Der er sikkert mange gode grunde til at lægemiddelstyrelsen ikke vil røre ved retinoider mod rynker – men det er bestemt ikke fordi det ikke virker, for det gør det. I USA kan du derimod få A-vitaminet tazarotene på recept mod rynker.

På den ande side har vi så A-vitamin på kosmetikhylderne. Her sælges A-vitamin som en kur mod rynker – men til gengæld ikke mod akne (forhåbentlig…). Og det skyldes igen en regel, nemlig at man ikke må markedsføre kosmetik som en kur mod sygdomme. Og akne er en sygdom. Man må gerne skrive på sin A-vitamin creme i uklare vendinger, at den hjælper på “urenheder”, men ingen kosmetikprodukter må tage ordet “akne” i sin mund. For akne er en sygdom, og er derfor forbeholdt lægemidler. Der holder myndighederne heldigvis øje med os. På præcis samme måde som vi ikke må sælge en kur mod influenza, underlivsbetændelse, kræft eller andre sygdomme. Det er forbeholdt lægemidlerne (og enkelte andre produktkategorier som for eksempel “medicinsk udstyr”).

Må ikke sælge hudpleje til akne
Kig på et produkt som Basiron for eksempel. Det er et håndkøbslægemiddel mod akne. Derfor må de skrive, at de virker på bumser, uren hud og akne. Det er der faktisk ingen andre på hylderne i hverken Matas, Magasin eller på apoteket, der må.

Betyder det så, at A-vitamin i kosmetik ikke kan virke på akne? Nej, selvfølgelig ikke. Men ordet “akne” må man ikke tage i sin mund eller pen, når man markedsfører almindelig hudpleje. Kun hvis man sælger godkendte lægemidler.

Og ja, jeg kan finde enkelte studier af ikke-receptpligte former for A-vitamin på akne. De kan bestemt virke. Men sammenlignet med studierne af de receptpligtige former, så blegner de selvfølgelig i sammenligning.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
24 kommentarer
Line

Der er jo altså også Redap, som er ren adapalen.
Mvh. farmakonomen 🙂

Katja Moikjær

Ja, men virker det på rynker? Jeg kan i hvert fald ikke rigtig finde noget om det.

Katrine

Læs evt. denne: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
Der beskrives adapalen også… Den HAR nok en virkning på rynker.

Katja Moikjær

Tusind tak!

Katrine

Ja, jeg tror, at min rynkede acnehud får en tur adapalen næste gang… Jeg vender tilbage med update.

Christine

I Danmark kan du ofte få en hudlæge til at udskrive recept på magistrelt fremstillet tretinoin. Alle læger må udskrive det, men det er oftest kun hudlæger der gør det. Og det er så ikke på sygesikringens regning, men en privat konsultation, men så er der mange der udskriver det mod rynker.
Vh Christine

Katja Moikjær

Tak for svar. Det er interessant.

Sasha

Undskyld jeg skriver så sent efter du har kommenteret, men må jeg spørge hvad det betyder?

Sasha

Betyder det at man på egen regning kan få fremstillet en creme/gel KUN med tretinoin uden antibiotika?

Helene Randløv

Det betyder, at du hos hudlægen kan få en recept på et produkt, der bliver blandet på apoteket. Men at det er udenom sygesikringen, hvorfor du selv skal betale både konsultation og produkt (altså uden tilskud).

Elisabeth

Hej pudderdåser. Jeg har et spørgsmål omkring tidlige tegn på rynker i kombination med hud med tendens til acne. Jeg har i mange år kæmpet med acne og har i flere omgange været i behandling hos en hudlæge. Jeg har efterhånden fået bugt med min acne, ved hjælp af en kombination af produkter (har været igennem utallige). Pt bruger jeg Matas rensemousse e-vitamin og aloe vera hver morgen og aften, om morgen bruger jeg bagefter jeres t-zone peeling, efterfulgt af La roche posay effaclar h creme, om aftenen bruger jeg blot basiron 5% efterfølgende. Jeg er 28 år og synes efterhånden jeg kan ane, at der er rynker på vej, derfor vil jeg gerne bruge noget mod det. Har I et godt bud på, hvad dette skulle være og hvor i min rutine det ville passe ind?

Katja Moikjær

Kære Elisabeth. Hvor er det fantastisk, at du har fundet noget der hjælper.
Jeg synes du skal overveje enten et produkt med A-vitamin eller med Matrixyl 3000. Der er flere muligheder, men hvis du vil have fra os, så se på enten antiage ansigtscreme eller vores A-Serum.

Grete

Kære Puddredåser,
Interessent og oplysningsrig, som altid 😊 men jeg har en afklarende spørgsmål.
I skriver at man må ikke skrive på kosmetikprodukter at det virker mod akne, men må man bruge ordet “akne” i navne? Jeg synes jeg har set en del produkter, hvor ordet indgår i produktnavnet, det seneste i min hukommelse “Akne Serum” fra Ecooking.
Mvh.

Katja Moikjær

Kære Grete. Du har helt ret. Dem har jeg også set et par stykker af, og det undrer også mig. Kh. Katja

Louise

Nu når I selv er ved emnet; kan man anvende jeres a vitamin serums mod “urenheder”? 😉😄 Blev for et år siden ordineret Differin gennem lægen, men det gør ikke mirakler, og udtørringen/barriere nedbrydningen af huden er lidt en pest/kolera situation. Så så jeg jeres 0,5% a vitamin serum, hvor I har anvendt en mildere a vitamin og tænkte jo straks at det var et forsøg værd? Mvh

Katja Moikjær

Kære Louise. Det er desværre ikke ret godt undersøgt. Netop denne form for A-vitamin findes der kun to studier af på akne, og kvaliteten af undersøgelserne er sgu ikke ret gode – for nu at sige det som det er: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Hydroxypinacolone+Retinoate De har begge undersøgt effekten af granactive retinoid sammen med to andre ingredienser, og så aner vi jo ikke, hvilke af de tre ingredienser der har haft hvilken effekt.
Men jeg synes stadig det er et forsøg værd. Og vi vil helt vildt gerne høre, hvordan det går, hvis du forsøger 🙂

Louise Almgren Olsen

Tusind tak for et udbyddende svar 😊👌 Må jo forsøge mig ad og se hvad det gør 🙂

Julie

Hej med jer. Jeg er storforbruger af jeres produkter, så tusinde tak! Jeg har længe (faktisk on/off i flere år) forsøgt mig med jeres t-zone peeling, men min hud tåler den meget dårligt. I sommerhalvåret går det an en enkelt gang om ugen. Men nu bliver den tør, rød, irriteret, det føles som om, at det ødelægger barrieren i min hud. Min hud er pludselig modtagelig for inflammation – på samme måde tåler jeg kun jeres alt i en salve i meget begrænsede mængder. Utroligt irriterende! Men jeg har problemer med hudorme, som t-zone fikser dog med tilhørende bivirkninger. Jeg får sjældent deciderede bumser.
Har købt både jeres niacinamid og a-serum. Men nu tør jeg alligevel ikke kaste mig ud i det, før jeg lige får jeres råd med. Så hvad gør jeg?

Sara

Hej!
Tak for en fantastisk blog. Jeg har lært så utroligt meget om hudpleje gennem jeres side, og søger altid vejledning her. I er guld værd. 🙂
Jeg er en 20 årig kvinde som siden de første teenageår har døjet med acne. Jeg har tidligere været på accutane, hvilket hjalp på min cystisk acne. Jeg er dog, desværre, aldrig sluppet helt af med uren hud. Pt. bruger jeg Paulas Choice Clear Regular Strength 2% BHA Exfoliant samt basiron. Jeg bruger produkterne skiftevis, altså hver anden dag. Har gjort dette i en lille måned nu, hvor jeg stadig oplever udbrud – men venter spændt på om der kommer nogle resultater. Jeg har nu købt en niacinamid fra the ordinary samt jeres a-serum 2%. Ville det være noget problem at bruge niacinamid samt jeres a-serum på de dage, hvor jeg også bruger BHA? Jeg synes det er lidt af en jungle når det kommer til hvad der må bruges samtidig/sammen, og hvad der ikke må..
Det skal siges at jeg har lidt sart hud: tendens til rødme samt karsprængninger især på næsen. Derfor bruger jeg BHA og basiron skiftevis. Det virker til at min hud kan tåle det – ud over at det klør engang i mellem…måske det er min hud der lige skal vænne sig til produkterne?
En lang smøre…håber i kan finde tid til at svare. Tak <3
Mvh. Sara

Katja Moikjær

Kære Sara. På lang sigt må du gerne bruge dem – MEN jeg synes det er for tidligt. Jeg synes du skal vente lidt endnu.
Jeg synes faktisk hellere du skal bruge BHA og Basiron hver dag. Og gerne 2 gange om dagen. Er der nogen særlig grund til at du ikke gør det?
Jeg ville bestemt trappe op i BHA og Basiron. Og når du bruger dem dagligt og har gjort det længe og din hud er tilfreds med det, så kan du LANGSOMT starte på de andre to.
Kh. Katja

Sara

Ahh okay! Jeg har simpelthen bare været bange for om det var for hårdt ved med hud, men det er måske bare min overforsigtighed. Men så vil jeg bestemt prøve at trappe op, og se om det mon hjælper.
Og er det mon rigtigt nok, at jeg skal bruge solcreme hver dag, når jeg anvender disse produkter?
Tusind, tusind tak for svar!
Knus

Sabina

Var selv helt i chok da jeg dukkede op i Bahne og de havde produkter fra ecooking med påskriften bla acne serum og en creme der var ideel mod acne😳 er selv udlært materialist og har været i branchen 8 år og der blev vi godt informeret om at vi ikke på nogen måde måtte rode os ud i hudsygdomme, at det var lægens bord.

Katja Moikjær

Det overraskede også mig meget. Det er nok heller ikke helt i overensstemmelse med reglerne.

Mia

Du siger den tretinoin man får hos lægen er tilføjet antibiotika, er det for at det hjælper på Acne? Har det nogen konsekvenser at bruge det, når der er antibiotika i? Hjælper det stadig på rynker også?
Jeg er 35 og døjer stadig med uren hud, så overvejer at se om jeg kan skifte til dette produkt, hvis det også hjælper lidt med rynker, så jeg ikke behøver rode med så mange produkter.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *