Har du lige pludselig fået bumser igen?

07.01.19
Prævention

Prævention

Dette er egentlig et gammelt indlæg, vi har skrevet før, men efter at have haft emnet oppe mindst fem gange den sidste uge i spørgsmål fra læsere på Facebook og Instagram, så tager vi den lige igen.

Har du pludselig fået bumser og forstår ikke hvorfor? Har din hud at opført sig pænt længe, men er den spontant begyndt at bryde ud i urenheder igen?

Så stil dig selv dette ene spørgsmål:

Er der sket noget indenfor det sidste halve år eller måske mere, der har påvirket mine hormoner?

  • Skift/stop/start af prævention
  • Amning eller graviditet
  • Overgangsalder
  • Overvej PCO

Det er mere reglen end undtagelsen, når vi er i kontakt med en læser, der pludselig har fået bumser igen, at der ligger ovenstående forklaring bag. Voksne mennesker udvikler meget sjældent pludselig akne, hvis ikke de har haft det før.

Det er de mandlige kønshormoner – androgenerne – som påvirker hudens produktion af fedt. Hos kvinder svinger de også i løbet af vores cyklus og er højest omkring dag 18-21, altså lige før menstruation. (læs mere her)

P-piller virker mod akne, men kun hvis det er kombinationspræparater. Prævention der kun indeholder progesteron virker ikke på akne. (kilde) Start/stop eller skift mellem disse forskellige typer kan derfor vise sig på huden.

Så oplever du et pludseligt udbrud af bumser, så kan dette måske være forklaringen.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
15 kommentarer
Lise-Lotte

Stress påvirker min hud enormt meget, har jeg erfaret i løbet af de sidste par år. Så det er også værd at overveje, om man måske har lidt for travlt, og det viser sig i form af urenheder eller, som i mit tilfælde, akne. Kroppen er klog, selv om det ikke er den fedeste måde at blive informeret om stress på 🙂

Trine

Jeg har aldrig haft bumser. Eller jo en eller to om måneden, hvis det gik vildt for sig. Men efter min fødsel d. 22.12.18 er min hud gået HELT amok, og jeg har selv tænkt, det var hormoner. Men hvad mon jeg kan gøre ved det? Vente?😳

Katja Moikjær

Ja. Vente. Det går over igen når dine hormoner bliver sig selv igen 🙂 Det er helt sikkert derfor

Katrine

Hej Pudderdåserne
Jeg beundrer meget jeres seriøse arbejde. I VED sgu, hvad I laver 🙂
Jeg er 24 år og har i mange år taget Yasminelle p-piller – hvilket har været super for min hud, Nu er jeg (for min egen sundheds skyld) fået hormonspiral (siden maj), hvilket selvfølgelig har fået en masse bumser frem på skuldre og i ansigtet. Jeg har oliet, men også tør/sart hud. Jeg renser mit ansigt med alt i en fra matas eller facewash fra Kiehls. Jeg bruger et mix af jeres T-zone peeling, Kiehls hydro-plumping-serum, Kiehls ultra facial creme, BASIRON (om natten) Lidt skiftende med kombinationerne, men ikke for meget på en gang.
Mit spørgsmål vedrører egentlig mest brug af consealer. Jeg har brugt antiblemish fra Clinique, men jeg synes den er for tør i det og lægger sig grimt på huden. Vil gerne finde en anden god en uden olie. Har I nogen, I kan anbefale? Evt noget jeg kan ændre omkring min hudplejerutine? Håber på svar!
Tak 🙂

Katja Moikjær

Kære Katrine. Tusind tak, det er pænt af dig 🙂
En af de bedste concealere, jeg kender, er MAC Pro Longwear. Har du prøvet den?
Det der med om der er olie i eller ej.. Det ville jeg måske gå lidt mindre op i. Dem, der måske kalder sig “oliefri” indeholder altid en anden ingrediens, der minder så meget om olie, at det næppe gør nogen forskel. Silikone er for eksempel en typisk ingrediens i “oliefri” produkter, men silikone er på alle måder også en olie. Vælg en concealer der fungerer.
Jeg vil prøve at trøste dig med at det sikkert bliver bedre – det kan tage lang tid for de der hormoner at falde til ro!
Kh. Katja

Signe

Nu forstår jeg hvorfor jeg har fået SÅ uren hud i ansigtet og på ryggen. Har også altid været på p-piller, men siden skift til hormonspiral, har jeg virkelig fået mange urenheder og bumser. Mit spørgsmål er: Hvad kan man gøre ved det??? Jeg bruger jeres T-zone peeling, og niacinamid, og der fungerer nogenlude. Så kan man gøre andet? Selv overvejede jeg frugtsyrebehandlinger… Med hvad er dit/jeres råd? 🙂

Katja Moikjær

Kære Signe. Beklager det langsomme svar. Helt ærligt så er der grænser for hvad du kan gøre. Du kan vente – hvor længe er det siden, du skiftede til hormonspiralen?

Anine

Hej seje pudderdåser
Tak for jer og jeres blog!
Jeg har et spørgsmål til ovenstående: er det normalt med bumser mm op til et halvt år efter fx at få fjernet hormonspiral? Jeg fik min fjernet i september og min hud er først (lidt) i bedring nu. Det påvirker mig meget, men hvis det kan være årsagen, selv så længe efter, er det rart at endelig finde en forklaring.
Venlig hilsen
Anine

Maiken Poulsen

Jeg ved altid hvornår min menstruation er på vej – når den er det, får jeg altid et par bumser!

V

Hej,
Jeg har aldrig rigtig døjet med uren hud, men efter jeg er skiftet fra p-piller til hormonspiral er min hud i stort udbrud. Nu er det 6 måneder siden jeg fik hormonspiralen, og det påvirker mig meget hver dag. Jeg er næsten ude i at få den fjernet hvis ikke det bliver bedre. Hvor lang tid bør man give det ift. at kroppen skal vænne sig til spiralen? 🙂

Katja Moikjær

Det ved jeg desværre ikke. Tal med din læge – men det forsvinder jo ikke nødvendigvis.

Aishah

Jeg har aldrig, og jeg mener aldrig haft uren hud, men har de sidste 3 uger fået seriøs uren hud i T zonen. Renser ansigt hver dag som jeg plejer og bruger hverken Foundation eller pudder/cremer i ansigtet.
Det har en negativ oplevelse i min personlighed da jeg i forvejen ikke er super glad for mit udseende.
Jeg er 39, og ikke på vej i overgangsalder endnu. Ret øv faktisk da jeg bare vil have det til at forsvinde igen

Helene Randløv

Hej Aishah
Stress påvirker både hormonerne og huden. Er det lægen, der siger, at du ikke er på vej i overgangsalderen? Det kan man desværre sagtens være tidligere end de fleste tror. Kvinders hormonspejl ændres netop fra 38-års alderen.
Selvom den ikke kan gøre hverken fra eller til i forhold til hormonerne, kan T-Zone Peeling gøre noget ved bumsene: https://pudderdaaserne.dk/2020/02/04/tirsdagstip-lidt-om-skaegpest-en-kur-mod-bumser-og-maaske-endda-pd/
Kh. Helene

Anne Hansen

Hej Pudderdåserne. Jeg har længe skrevet om Beauty også. Jeg har ikke skiftet prævention eller andet, som I skriver om, men kæmper stadig med urenheder. Derudover er jeg slem til at pille i huden. Har I et godt forslag? Håber du/I også vil kigge på min side. Tak. Kh. Anne

Helene Randløv

Hej Anne
Selvom du ikke har skiftet prævention, kan der godt være bøvl med hormonerne. Hvor længe har det stået på?
Der er ikke andet at sige til pilleriet, end at du skal vænne dig af med det! Det ødelægger huden og du får ar.
Er det produktforslag, du gerne vil have?
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *