Miller Harris Scherzo og Tender: Sammensmeltning af stor kunst

31.10.18
Miller Harris Scherzo og Tender: Sammensmeltning af stor kunst
Miller Harris Scherzo og Tender: Sammensmeltning af stor kunst
Bare et udpluk af noterne i Scherzo og Tender

Annonce for Miller Harris

Store læseoplevelser brænder sig fast i sjælen. Det kan være en passage, der er så smukt beskrevet, at den rent billedligt transporterer dig til en have i Sydfrankrig. Her fornemmer du stemningen, hører lydene og ser farverne, mens du både smager og dufter med.

”When this died away on the summer air, she walked on, between kaleidoscopic peonies massed in pink clouds, black and brown tulips and fragile mauve-stemmed roses, transparent like sugar flowers in a confectioner’s window – until, as if the scherzo of colour could reach no further intensity, it broke off suddenly in mid-air.”

Tender is the Night af F. Scott Fitzgerald rummer denne og mange lignende beskrivelser. Der er stor smerte, lidenskab, håb, kærlighed og masser af kontraster.
De to dufte Scherzo og Tender er perfekte eksempler på, hvordan stor kunst kan inspirere verden.

Fortolkning
For at få alle nuancerne med har jeg holdt mig til originalsproget. Det gælder både denne passage og de følgende, der er trykt på bagsiden af æskerne. Forskellene på Scherzo og Tender vidner om, hvor stor indflydelse det, vi selv har med, har på vores fortolkning af verden. Mathieu Nardin og Bertrand Duchaufour har oversat den samme passage fra bogen til hver deres duft. Og de to dufte er så forskellige som dag og nat. Begge dufte har mange og helt forskellige elementer fra passagen med. Mens Scherzo er legende, lidt uskyldig og sød, er Tender sensuel, tung og kompleks. De markante kontraster går igen i hele bogen. Der blandt andet handler om ungdom og alderdom, sammenfald og modsætninger, lys og mørke.

ScherzoMiller Harris Scherzo og Tender: Sammensmeltning af stor kunst

Duften udfordrer spændingspunktet mellem ungdom og modenhed. Alle stadier mellem forelskelse og kærlighed bliver udforsket. Scherzo ændrer karakter over tid. Til en start er duften næsten rå og kantet, den bløder op med en klar intensitet og styrke. De mere insisterende noter rummer en delikat og næsten sart sødme. Efter afsløringen af den indre styrke, er det en næsten legende duft. Tag ikke fejl, der er stadig masser af karisma og ben i næsen.

”You’re the only girl I’ve seen for a while that actually did look like something blooming”

Friske søde appelsiner, skarp harpiks og en hel buket af friske  gyldne og hvide blomster udgør den lyse og kølige åbning. Mørkerøde roser sniger sig ind, mens træ og røgelse holder fast i intensiteten. En frugtig sødme og fed vanilje fuldender oplevelsen af samtlige nuancer.
Duften er som en malerpalette, hvor farverne flyder sammen, overvældende men uendelig smuk.

TenderMiller Harris Scherzo og Tender: Sammensmeltning af stor kunst
Umiddelbart er Tender alt andet end blid… Det er en duft, der spiller på kontrasterne. Den er som store følelser, der overmander dig og lige der, når du er mest sårbar, kan man se dit sande jeg. Tender forener så mange aspekter af lys og mørke, at du kan genkende begge dele.

”I ask you to remember. Somewhere inside me there will always be the person I am tonight.”

Det er så drømmende, så rigtigt og så fint på en og samme tid. Bertrand Duchaufour formår at tæmme de mange noter og gøre det til noget, man næsten ikke kan slippe.
Den åbner med en næsten bitter grøn hyacint. En kæmpe buket af sorte tulipaner springer ud, mens en næsten kvalmende rose forbereder dig på de dragende skygger af rosa peber, rig safran, blødt læder, forførende røgelse, sensuel moskus og en næsten jordet patchouli.

Inspireret
Først for et par år siden kom jeg rigtig i gang med at læse skønlitteratur igen efter alt for mange års pause. F. Scott Fitzgerald er jo en klassiker, så den blev slugt i mine spæde teenageår ligesom et hav af andre bøger. Lanceringen af Scherzo og Tender inspirerede mig til at genlæse bogen, som jeg egentlig ikke huskede som noget særligt. Alligevel var der nogle meget genkendelige passager. Én af dem står skrevet bagpå æsken til Tender. Hele historien omkring tilblivelsen af Scherzo og Tender er så fin. I mine øjne har begge parfumører formået at ramme kompleksiteten, modsætningerne og stemningen i passagen. Samtidig har de formået at få kunsten til at leve videre.

Kunne du have lyst til at opleve, hvordan Tender is the Night gør sig som dufte? Scherzo og Tender er begge eau de parfum, og du finder dem online hos Nord Brands, der selvfølgelig også oplyser nærmeste forhandler. Husk at du altid kan købe prøvestørrelser af Miller Harris’ dufte. Det er sådan en fin mulighed for at prøve duftene på egen hud, inden du kaster dig ud i en hel flakon. Både Scherzo og Tender finder du i henholdsvis 2 ml., 50 ml. og 100 ml.

Er du blevet nysgerrig på mærket, anmeldte jeg i september de tre Forage dufte, der blev lanceret i foråret.

Annonce for Miller Harris skrevet i samarbejde med Nord Brands.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *