Glem hårkuren – sådan ødelægger du dit hår

13.09.18
Slid på håret

Slid på håret

Er dit hår slidt og ødelagt, selvom du bruger litervis af hårkur, hårolie og kokosolie? Så er det måske tid til at se nærmere på, hvad det er du gør, der ødelægger håret. For at hjælpe et ødelagt og slidt hår handler mere om at se på, hvad det er du gør, der ødelægger det. Gode plejeprodukter er fine, men der er grænser for, hvilke mirakler de kan udføre, hvis du fortsætter med at gøre alt det, der ødelægger håret.

Varmestyling
Alle former for varmestyling ødelægger håret. Punktum. Og jo varmere, jo værre bliver det. Starter du hver morgen med at køre et glattejern gennem håret, så ender du med ødelagte spidser, og det er fuldstændig ligegyldigt, hvor godt dit glattejern er.

Det bedste, du kan gøre for dit hår, er at trappe ud af at et eventuelt glattejernsmisbrug. Det er svært, jeg ved det. Jeg prøver selv at gemme mit glattejern til særlige lejligheder. L’Oréal Steampod er et bedre og blidere alternativ, der bruger damp sammen med varme. Læs mere om den her.

Selv føntørreren slider på håret, men den skiller jeg mig nu ikke af med. Det bedste råd her er at skrue ned for varmen. De dyreste modeller kan i dag blæse håret tørt på rekordtid, men jo mere varme de bruger, og jo hurtigere de tørrer dit hår, jo mere slider de på håret. Skru ned! Jeg bruger selv min Dyson på de laveste indstillinger, og det gør en forskel. Hvis jeg skruer op for den, så kan jeg se forskel på mit hår efter kort tid – og det er ikke på den gode måde.

Mekanisk slid
Spørg dig selv: Hvilke former for fysisk/mekanisk slid udsætter du dit hår for i løbet af dagen? Hvilke genstande kommer dit hår i kontakt med netop der, hvor det knækker? Der er mange muligheder alt efter dine vaner og din livsstil, men her får I den liste, jeg selv har, som har givet mit hår problemer:

Brillestangen – jeg er ved at forsøge at lade mit stakkels pandehår vokse langt, men der sker et eller andet lige omkring ørerne, hvor det fanges i brillestangen. Der knækker det bare nemmere. Lige det kan jeg så ikke gøre noget ved – briller er trods alt vigtigere end håret.

Min hovedpude – jeg har både migræne og nakkespændinger og jeg sover med skiftende hovedpuder af forskellige materialer. Især en bestemt af dem – en meget hårdt formet memoryfoam-pude fik mit hår til at filtre helt enormt.

Andre klassikere er tørklæder, kraver på vinterfrakker og selvfølgelig hårelastikker og anden hårpynt.

Skift børsten ud med en kam
Hårbørster kan slide enormt på håret. En bredtakket kam kan være et bedre valg, der slider mindre på håret. Pas især på med, hvad du reder håret med mens det er vådt. Hår er meget skrøbeligt når det er vådt. Brug kun en bredtandet kam i vådt hår og vær generelt meget forsigtig med, hvad du udsætter dit hår for, når det er vådt.

Udtørrende stylingprodukter
Er dit hår en tør høstak, så prøv at se på dine stylingprodukter. Hvor mange af dem er alkoholbaserede? Hvor mange af dem er aerosolprodukter (skum og spray)? Bruger du saltvandsspray? Bruger du tørshampoo? Alle disse typer produkter udtørrer håret. Det er det, de er designet til. Og jo mere du bruger, jo tørrere hår ender du ud med.

Jeg er selv tørshampoo-misbruger, men jeg forsøger udelukkende at bruge det i mine hårrødder og på den måde spare spidserne. Til gengæld har jeg luget ud i saltvandsspray og alkoholbaserede stylingprodukter til hverdagsbrug for at spare mit i forvejen alt for tørre hår.

(Og hvis dit hår ikke er spor tørt men derimod fint og slasket, så skal du til gengæld bare bruge løs! Så er det netop volumenskum og saltvandsspray, der kan give dit hår den tørre struktur, det mangler)

Shampoo og balsam med for høj ph-værdi
Okay, jeg indrømmer det – vi har fået ph på hjernen. Men det er sindsygt vigtigt! Vidste I, at håret faktisk har en lavere ph end huden? Vi burde faktisk bruge shampoo med en endnu lavere ph-værdi end vores håndsæbe? Men det gør vi ikke, ofte tværtimod.

En basisk shampoo (høj ph) vil øge friktionen mellem hårstråene og på sigt kunne ødelægge hårstrå. Denne viden om ph-værdien bruger shampooproducenter faktisk når de skal lave volumenshampoo. Hvis man øger ph-værdien, så kan man få skællaget på hårstrået til at hæve sig og dermed få fint hår til at føles lidt kraftigere. (kilde)

Men på samme måde vil dette hævede skællag bidrage til ødelæggelse og udtørring af hårstrået. Og det er interessant viden. Især når vi ved at hårstrået har en ph-værdi på 3,67. Hvis vi tager med i det regnestykke, at vand alene har en ph-værdi på 7, så bør vi have en shampoo med en ph-værdi på UNDER 3,67 for at neutralisere den effekt som vandet i sig selv har. Problemet er, at det ikke findes. Jeg har i hvert fald ikke fundet det. Tværtimod er der en tendens til at milde, sulfatfrie shampooer skruer lidt op for ph-værdien for at få det til at skumme mere.

Hvis man skal lave shampoo, der har en tyktflydende konsistens og som også skummer lidt, så kræver det nemlig en højere ph-værdi. Prøv at tænke på intimvask. De har en lav ph-værdi. Tyndtflydende og ikke-skummende. Ikke ligefrem det, vi forventer af vores shampoo, vel?

Vi har ikke testet alle shampooers ph-værdi (endnu…), men Matas er så venlige at skrive ph-værdier bag på alle deres stribede produkter (TAK for det). Hvis du vil teste min teori og billigt endda, så prøv Matas Granatæble Shampoo. Den har en meget lav ph-værdi på 4,3, som godt nok ikke er så lav, som vi ønsker os, men stadig er markant lavere end de andre shampooer, jeg har stående.

At slutte af med en balsam med en meget lav ph-værdi kan også hjælpe. Den laveste jeg fandt var Matas Havtorn Balsam på 3,5. Vi er endnu kun i starten af vores research på emnet ph-værdi og hår, så I kan hjælpe her. Produkterne er billige – prøv det af og fortæl os, hvad I synes.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Matas Granatæble Shampoo koster 25 kroner for 250 ml på Matas.dk.
Matas Havtorn Balsam kan jeg kun finde i 500 ml. Den er så på tilbud lige nu, men ellers koster den 45 kroner for 500 ml. på Matas.dk.
L’Oréal Steampod kan du blandt andet købe her hos Nicehair.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
24 kommentarer
Anne

Efter at have læst dette indlæg kontaktede jeg Biosilk og spurgte ind til hvad pH værdien var i deres Silk Therapy shampoo og conditioner, da jeg har brugt disse produkter i mange mange år.
Her er svaret jeg fik:
The pH in the Bio Silk Therapy Shampoo is between 3.0-3.6. The Conditioner’s pH is 5.2-5.8.
We continuously monitor the pH in every product, every single time a new batch is made.
Så shampooen er i hvert fald godkendt! 🙂
Tak for jeres fantastiske råd og vejledning!

Katja Moikjær

Tusind tak! Det var meget brugbart. Den shampoo lyder meget spændende. Den vil jeg prøve

Wicki

Hvordan har i det med hele Natron og vinegar vask metoden? Jeg brugte det i periode, men det tog for meget tid at blande osv. så kom lidt fra det igen.

Katja Moikjær

Jeg synes ikke at natron hører hjemme i kosmetik. At bruge en så kraftig base smadrer både hud og hårs naturlige ph-værdi fuldkommen. Men derudover ved jeg ikke meget om det.

Camilla

Kan man mon vaske sit hår med intimsæbe? 🤔

Helene Randløv

Prøv!

Camilla

Det vil jeg gøre så 😄 Har lige endnu et spørgsmål: Hvis man (jeg) nemt får tør og irriteret hovedbund, hvad er så vigtigst at undgå? Sulfater eller en lidt for høj pH værdi? Bruger pt Purely shampoo 0 og min hovedbund bliver stadig tør og kløende 😕

Helene Randløv

Hov… du har aldrig fået svar… Er der styr på det? Og er du sikker på, at hovedbunden er tør? Det er ikke skælsvamp? Sørg for at føntørrer håret grundigt efter hver vask.

christa

1 Køb en skumdispenser
2 Fyld den 1/4 med Dr Bronner castile soap i
3 Fyld den 1/4 med æblecider eddike
4 Fyld den 1/4 med vand
5 Tilsæt 1-2 tsk argan olie for at mindske udtørring

Helene Randløv

Hvad er det en opskrift på?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *