Guide til øjenvippeserum – prostaglandiner, bimatoprost og peptider

22.01.18
Øjenvippeserum

Øjenvippeserum

Siden Latisse blev godkendt i USA som lægemiddel til at få øjenvipper til at vokse, behøver ingen længere finde sig i at være født med kortere øjenvipper, end de ønsker sig.

Latisse er den originale, receptpligtige version, som vi ikke har herhjemme. Den indeholder bimatoprost. Bimatoprost er et almindeligt lægemiddel mod forhøjet tryk i øjet, som havde den bivirkning, at den fik øjenvipperne til at vokse kraftigt. Dette fik producenten bag til at udvikle en version til øjenvipperne – Latisse.

Latisse er ikke godkendt i Danmark, men i stedet har vi en masse andre øjenvippeserum, som er kosmetik. De indeholder ikke bimatoprost – det må de ikke, det er jo et lægemiddel – men derimod en lang række andre stoffer. Vi har set nærmere på indholdet i de mest udbredte vippeserum, hvilken dokumentation der ligger bag, og så slutter vi af med en historie om noget ubehageligt, som nordmændende har fundet i et par vippeserum.

Prostaglandiner
Bimatoprost er en prostaglandin. Prostaglandiner er en meget stor gruppe af signalstoffer, der har en masse funktioner. Forskellige prostaglandiner udfører en lang række opgaver i kroppen lige fra at stimulere vækst til at sætte fødsler i gang og regulere hormoner. Listen er meget lang og der findes rigtig mange.

Nogle af disse prostaglandiner kan man bruge til at stimulere øjenvipperne med. Bimatoprost er en af dem, men da den ikke er godkendt til formålet i Danmark og kun kan købes på recept i USA, så ser vi selvfølgelig bort fra den.

Der findes flere prostaglandiner, som kosmetikindustrien bruger i deres øjenvippeserum. Problemet er, at vi ved ekstremt lidt om, hvordan de virker, og hvilke der virker bedst.

Og tilbage i 2011 blev de en masse øjenvippeserum pludselig refomuleret, fordi de amerikanske myndigheder forbød det dengang mest udbredte prostaglandin til formålet.

Det, vi ved, stammer primært fra ikke-publicerede studier, fra producenterne selv.

Myndighederne i både Danmark og resten af EU er da også travlt beskæftiget med at finde ud af, hvilket ben de skal stå på. I Sverige er myndighederne gået aggressivt til værks. I Danmark og Tyskland venter man afventende på at EU skal tage stilling.

Vi har så vidt jeg ved ikke set nogle alvorlige bivirkninger af produkter såsom M2 eller Revitalash endnu, så der trædes vande. Og imens sælger de som vand i Sahara, for de virker! Bimatoprost kan have alvorlige bivirkninger, men ifølge producenterne af de kosmetiske prostaglandiner, så har disse ikke samme bivirkninger. De tygger vist stadig på den i EU’s videnskabelige komité, og jeg ved ikke andet.

Du kan godt gå ud fra som en hovedregel, at produkter med prostaglandin virker mere effektivt og koster mere end dem uden.

M2 Eyelash Activating Serum – norbimatoprost
M2 Eyelash Activating Serum indeholder som den eneste prostaglandinet norbimatoprost eller MDN, som det også hedder.

Effekten ligger meget tæt op af Latisse, men – ifølge producenten selv – uden de alvorlige bivirkninger, som Latisse kan give. Du kan forvente lokal irritation og rødme.

Du kan forvente, at dine vipper vokser bliver cirka 50% kraftigere og længere. Effekten begynder efter 6-8 uger.

Revitalash og Sanzi Beauty – Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamide
En anden type prostaglandin er Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamide. Igen er der ingen, der rent faktisk har gjort sig den ulejlighed at studere og publicere effekten. I både Revitalash og Sanzi Beauty er prostaglandinen kombineret med andre aktive ingredienser.

Sanzi Beauty bruger arginine samt to peptider Myristoyl Hexapeptide-16 og Myristoyl Pentapeptide-17, der alle er velkendte øjenvippe-serum ingredienser, der ofte også bruges i nogle af de prostaglandin-fri serum, som vi skriver om nedenfor.

Revitalash bruger to andre peptider og andre aktiver, som vi ved mindre om, men som bør have cirka samme effekt.

Myristoyl Pentapeptide-17
Myristoyl Pentapeptide-17 er et af de absolut mest udbredte peptider i lash serum. Både i kombination med en prostaglandin eller som hovedingrediens i sig selv. Der findes andre myristoyl pentapeptider med andre numre bagerst i stedet for 17, men de virker på cirka samme måde. De er alle lavet af det samme firma, og deres egne studier viser, at man kan regne med cirka 25% længere vipper.

Det er altså en meget mindre dramatisk effekt end med et prostaglandin som M2 ovenfor. Til gengæld er både pris og lokalirritation mindre.

Både Gosh, Rodial, Jan Marini og Rapidlash bruger Myristoyl i deres prostaglandin-fri øjenvippeserum. Enten alene eller i kombination med andre ingredienser.

Arginine
En anden populær ingrediens er aminosyren arginine. Arginine er et af de mest seriøse bud, vi har på et middel til at få håret til at vokse på hovedet, og det er derfor nærliggende at bruge det til vipperne også. Der er dog det vigtige forbehold, at vi ingen studier har af en effekt på øjenvipperne og at der er stor forskel på hårene på hoved og øjenvipper.

Du kan finde arginine i Lashfood og i Shiseido Full Lash Serum. Begge produkter kombinerer arginine med flere planteekstrakter, som vi ved endnu mindre om.

Swiss Lashes
Swiss Clinic har deres eget vippeserum, hvori den primære ingrediens er Redensyl. Redensyl er en meget omtalt ny ingrediens mod hårtab på hovedet. Virker den så i et øjenvippeserum? Det har vi ingen viden om overhovedet.

Ifølge Swiss Clinic selv så kan Redensyl få vipperne til at vokse med 214 % på 10 dage. De tal lyder helt absurde og alene det gør, at jeg bliver ekstra skeptisk.

Jeg tror simpelthen ikke på, at Redensyl kan få øjenvipperne til at vokse med 214% på 10 dage. I dette studie af Redensyl har man målt effekten af Redensyl på androgent hårtab på hovedet (altså når mænd taber håret på issen). Her voksede der 214% flere nye hår efter 10 dage sammenlignet med de ubehandlede områder. Det virker nærliggende at tro, at Swiss Clinic har sammenblandet disse resultater.

Redensyl kan måske nok ligne et lovende middel til hårtab på hovedet, men som i tilfældet med arginin har vi ingen viden om, hvordan stoffet virker på vipperne. Der er stor forskel på hårtab på issen og på at få øjenvipper til at gro. Den anden vej rundt har man heller ikke haft succes med at bruge Latisse mod hårtab på hovedet – man har selvfølgelig forsøgt.

Måske virker Redensyl på vipperne, måske gør det ikke? Jeg ved det ikke. Vi har ingen publicerede studier eller uafhængige kilder til information om det.

Kan man stole på ingredienslisterne?
I Norge kom iGlow og Aphro Celina for nylig i modvind, da et program på norsk TV2 fandt små mængder af et prostaglandin, der hedder kloprostenol. Kloprostenol er et prostanglandin, der bruges som abortmiddel til dyr. Læs historien på TV2 her og læs iGlow’s efterfølgende svar til programmet Helsekontrollen her.

Det er ekstremt små mængder kloprostenol, som der er fundet i de to serum, og ifølge iGlow selv har de norske myndigheder erklæret, at iGlow stadig er sikkert at bruge. Intet af dette har dog kunnet bremse op for en ganske heftig Facebook-storm.

Vores egne erfaringer
Vi har ikke selv testet alle serum, men vi har gennem tiden afprøvet nogle af dem. Dog er ingen af os trofaste brugere af øjenvippeserum, og vi har derfor valgt at fokusere på indhold i stedet for vores temmelig spredte personlige erfaringer. Helene og jeg har begge haft rigtig gode resultater med M2 Beauté, men forvent irriterede øjne. Helene har prøvet den nye Revitalash. Den virker afgjort, men irriterede Helenes sarte øjne mere end M2. Sansi Beauty virker også, men med mindre irritation. Gosh vippeserum uden bimatoprost kun med peptider er et godt bud på en billig serum. Den virker – men ikke så godt som dem med bimatoprost.

Og så vil vi bare helt vildt gerne høre jeres erfaringer også? Hvad har virket for jer? Hvad har ikke virket? Og hvilke bivirkninger har I oplevet?

Her kan du købe det (reklamelinks)

M2 Beauté Lashes koster 990 kroner for 5 ml. i blandt andet Matas. Du kan se en liste over officielle forhandlere af M2 her.

Revitalash koster fra 359 kroner for 1 ml. hos blandt andet Coop.dk eller på Nicehair, der også sælger M2.

Sanzi Beauty koster 590 kroner for 5 ml. på Sanzi Beautys egen webshop.

Gosh Growth Serum koster 229 kroner på Gosh’ webshop.

Matas forhandler både Lashfood og Shiseido Full Lash Serum. Du kan også købe Swiss Clinic hos Matas og på Swissclinic.dk.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
134 kommentarer
Kathrissen

Jeg har brugt M2 Beautés vippeserum over flere omgange og været yderst tilfreds med resultatet. Jeg har ret sarte øjne grundet atopisk dermatitis omkring øjenområdet, men har ikke oplevet en forværring i forbindelse med brugen. Derudover synes jeg heller ikke at jeg har oplevet rødmen eller anden irritation udover den svien som de selv fortæller kan komme straks efter opførsel.

Kristinr

Jeg brugte M2 i en periode med virkelig, virkelig fint resultat og fuldstændig uden irritation eller andre bivirkninger. Er pt. i gang med Revitalash, som ikke har lige så stor effekt som M2 havde hos mig; med Revitalash er det som om vipperne på højre øje vokser markant mere end dem på venstre øje, og jeg oplever også lidt irritation på venstre øje. På begge øjne oplever jeg desuden med Revitalash, at vipperne vokser ujævnt; altså at visse vipper bliver meget lange mens andre slet ikke vokser. Jeg er ret nysgerrig på erfaringer om Gosh-produktet, da det jo er dejligt billigt ift. andre.

Louise

Jeg har brugt Gosh, og jeg må desværre skuffe i forhold til resultatet. Jeg så stort set ingen forandring. Jeg har også selv brugt M2 med meget bedre effekt.

Camilla

Jeg har erfaringer med lilash, Nanolash og M2 beauté vippeserummer.
M2 er alt for aktiv så om sige, det svier og bliver rødt ved påføringsstedet.
Nanolash er super effektiv til en overkommelig pris og det samme med lilash.

Jeanette h

Hvad med Hairplus fra Tolure?
Den har jeg prøvet og har haft ret fin succes med. MEN jeg aner intet om ingredienser – og nu bliver jeg da en anelse nervøs. For det er jo ikke lutter gode sager, der måske findes i de serummer så.

Camilla

Jeg har altid haft problemer med mine vipper. De var korte og svækkede så jeg tabte dem relativt nemt. Dermed havde jeg også huller, hvor der simpelthen manglede vipper. Kort sagt kunne en mascara ikke give den store effekt. Efter en af jeres anmeldelser købte jeg Revitalash. Meget hurtigt kunne jeg se en forskel på mine vipper. Idag med 3 måneders brug (dog langt fra hverdag), har jeg længere, fyldigere og stærkere vipper. Jeg har samtidig “hooded eyes”, så førhen kunne man ikke se mine vipper. Dét kan jeg love for, at man kan nu! Det har været en af de bedre investeringer for mit vedkommende.

Camilla

Jeg har kun prøvet den revitalash som engang fuldte med goodiebox. Den virker fint og jeg har aldrig haft nogen irritationer. Mit indtryk er at den virker så længe man bruger den. Allerede én dag uden at bruge den og så var vipperne som før. Om de ligefrem bliver længere ved jeg ikke. Men det ser i hvert fald sådan ud, når man bruger den. Jeg blev lidt skuffetover at effekten forsvandt SÅ hurtigt.

Pernille

Har prøvet iglow med ret flot resultat – dog knapt så flot da jeg begyndte at se sløret/dobbelt….ikke så rart. Holdt pause et par måneder, prøvede igen, og sløret syn tilbage med det samme.

Anne

M2 har virket hos mig, jeg har meget sarte øjne, men har overraskende nok godt kunnet holde ud at bruge den.
Jeg holdt med at bruge den fordi jeg blev gravid. Nu ammer jeg og tør stadig ikke begynde igen. Jeg overvejer dog den fra Gosh, så længe jeg stadig ammer, er den mon sikker at bruge tænker i?

Helene Randløv

Hej Anne
Tillykke 🙂
Ja, den tænker jeg er helt sikker!
Kh. Helene

Camilla

Jeg har brugt m2 et par gange. Og jeg har fået den vildeste effekt.. Men dog synes jeg, at for hver gang jeg køber en ny, bliver mine vipper ikke så lange som forrig gang? Hmm.. revitalash har jeg prøvet en enkelt gang, og det gider jeg ikke at bruge penge på igen 🙂

Malene

Har l (eller nogle af jer andre læsere) prøvet ren amerikansk olie (castor oil)? Jeg har læst flere artikler om at det kan have en forlængende effekt på vipper og bryn… Er selv i gang med at afprøve det 🙂

Anne de Haas

Det virker kun ved at pleje, men giver ikke rigtig noget i forhold til længde og tykkelse.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *