Når serum, creme eller makeup får huden til at fnulre

19.02.17
Bearnaise
Bearnaise
Sovsen skiller i hvert fald ikke ovre hos Gane og Gaffel, men de har været så søde at låne mig billedet.

Kender du det, at man har smurt en let gelé-agtig serum på huden, og når man så vil smøre en fed creme ovenpå, så resulterer det i fnuller i hele ansigtet?

Problemet kan på mange måde sammenlignes med, når bearnaisesovsen skiller. Bare lige for at slå fast – det er IKKE hud, du kan mærke, der ruller af ansigtet i små flager. Det er simpelthen to produkter, der ikke vil blandes og som skaber den uheldige kombination. På samme måde som når du prøver at blande olie og eddike til en dressing.

Jeg ville ønske, jeg kunne opstille nogle nemme huskeregler for, hvilke produkter der kan blandes, og hvilke der ikke går sammen, men det kan jeg ikke. Det er mere kompliceret end som så.

Cremer, gel’er og emulsioner
Hvis alle produkter bare var enten vand, silikone eller olie, så var der absolut ingen problemer. Du kan godt smøre olie oven på vand eller silikone i ansigtet uden at det fnuldrer. Men ingen af disse tre ting tilfredsstiller vores behov for lækre konsistenser, og derfor har kemikerne opfundet emulsionerne. Emulsionerne gør det muligt at blande olie med vand til en creme. Lidt ligesom når vi tilsætter sennep og honning til olie-eddike dressingen og den så hænger sammen. På den måde kan man lave en creme eller en lotion, som bare er en tyndtflydende creme.

Man kan også lave en gel, som er væske tilsat en form for stivelse – fuldkommen ligesom når du laver en gelé derhjemme med husblas eller melatin.

Når du smører en creme eller gel på huden, så ser alt måske fint ud ved første øjekast. Men når du efterfølgende smører en anden creme eller en foundation på, så ødelægger du balancen, og bearnaisesovsen skiller.

Hvilke produkter går godt sammen?
Ja, det er umuligt at svare på. Forhåbentligt tænker producenterne over, at man skal kunne kombinere deres produkter med andet.

Risikoen er ofte størst ved de meget lette gelékonsistenser, der også er mere skrøbelige og lettere går i stykker på huden. Hvis man ikke bruger andet bagefter, så opdager man det måske aldrig, og så er det fuldkommen lige gyldigt.

For mig og min tørre hud er det et problem – det første jeg har lyst til at gøre efter at have brugt et meget tørt og let serum er at smørre mit ansigt ind i den fedeste creme, jeg kan finde. Og kombinationen af en let gelé og derpå en fed creme eller olie giver høj risiko for fnuller.

Hvad kan man gøre?
Hvis du oplever dette, så er mit bedste råd før du køber en ny serum, som du gerne vil bruge lag på lag med anden creme at prøve dem sammen før du køber. Prøv at blande dem på hånden og se, hvad der sker – eller få en prøve med hjem.

Hvis du har en kombination af produkt, der gør det, så er det svært at ændre på. Det kan hjælpe at vente længere på at produktet er tørret helt ind, før du smører noget nyt på. Kombinationen kan være afgørende, så måske hjælper det at skifte det ene produkt ud.

Det sidste produkt, der har fnulret på mig, er Origins nye Plantscription Powerful Lifting Concentrate, der er et superspændende serum, der bare ikke vil have nogle af mine fede cremer eller olier ovenpå. Hvad med jer? Kender du selv problemet?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
39 kommentarer
En Annen Anne

Tak for indlægget! Jeg synes, jeg oplever det med bare én creme, men det er måske et andet fænomen? Jeg oplever det mest som en slags eksfoliering. Det sker fx Matas Natur body butter.

Anette w

Dengang jeg brugte Ole Henriksens produkter fnulrede alt hvad jeg smurte i ansigtet. Og så selv om jeg brugte hans cremer uden at anvende serum først.
Jeg har også oplevet, at La Roche Posay’s produkter fnulrer.
Men for tiden har jeg ingen problemer. Har brugt forskellige serum-mærker og Pudderdåsernes Anti Age creme, Pudderdåsernes Alt i en creme og Beaute Pacifique Super Booster 3 uden fnuller.

Maja

Nu spørger jeg måske dumt, men påvirker det virkningen af produkterne, at det fnuldrer, eller er det kun et problem fordi det er irriterende?

Katja Moikjær

Ja det gør det. De trækkes jo af huden.

Lisbeth

Det kender jeg desværre også. Jeg har gennem tiden fået en hel del Ole Henriksen produkter og stort set alle cremerne har den effekt på min hud. Især omkring tindinger og mund. Det eneste der med en smule held har afværget det, er når jeg bruger en smule ren hybenkerneolie oven på cremerne.

L

Hej Pudderdåserne
Tak for en fantastisk blog! Jeg har et spørgsmål omkring noget hårpleje produkter, i får det lige her 🙂 Ved i om man kan købe mærket Ouai kan købes i DK? Og hvis ikke man kan, kender i nogle alternativer? Jeg tænker på produkterne Wave textured spray og Wave texturizing hairspray.

Helene Randløv

Hej L
Om det er i DK er jeg i tvivl om… men jeg ved, at du kan købe Ouai hos Cultbeauty: https://www.cultbeauty.co.uk/search?q=Ouai
Kh. Heleme

Michelle

Man kan købe Ouai hos net-a-porter 🙂

Katrine

Tak for et godt indlæg, Katja!
Jeg er så glad for jeres AHA serum, men jeg vil lige høre, om det er ok at bruge et vitamin c serum ovenpå? PT bruger jeg lings. Jeg vil gerne have de gode effekter af begge produkter nemlig 🙂
Tusind tak på forhånd.

Katja Moikjær

Ja, det kan du tro

Jette Møhl

Nuxe serum kombineret med Nuxe natcreme gør det samme. Undrede mig virkelig over hvad det skyldtes, men dette er altså forklaringen.

Helene Randløv

Hej Jette
Hvilken en serie er det fra Nuxe?
Kh. Helene

Michelle

Jeg har en aftenrutine der hedder Buffet, Retinoid 2% samt Rose hip seed oil fra The Ordinary og slutter af med en Ole Henriksen fugtighedscreme. Det fnulrer også helt vildt.

Louise

Aha, så forstår jeg pludselig mine fnuller-problemer. Jeg bruger mange af de vandbaserede sera fra the ordinary og så jeres T-zone peling. Skal jeres på først eller sidst? Her tænker jeg på effekt og ikke så meget på fnuller 😉

Katja Moikjær

Altid syre først, så T-zone Peeling nederst og så de andre ovenpå. Lige meget hvad du kombinerer T-zone peelingen med (næsten)

Lisa Thestrup

Jeg oplever netop dette med fnullerxind imellem, og nu tænkte jeg at jeg lige ville hoogle det og fandt så Jeres indlæg. Og detctrødtermig da lidt, for jeg troede at jeg til tider havde ekstremt meget dødt hud!! MEN når jeg oplever det bruger jeg kun ét produkt, så altså det er ikke fordi jeg blander 2 ting … Er det så bare min hudtype de cremer reagerer sådan på?

Katja Moikjær

Jeg har også et par cremer i skabet, der kan klare det helt selv. Hvilke gør det hos dig?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *