Tirsdagstip: Lad duften komme til sin ret

13.12.16
Lad duften komme til sin ret

Lad duften komme til sin ret

Det er altid sjovt at skrive tirsdagstips om duft, fordi det faktisk er en samtale om netop dette emne, der i bloggens spæde begyndelse satte gang i denne type indlæg. Dengang var det en forespørgsel på facebook, der fik mig til at tænke over alt den sære viden, man igennem tiden tilegner sig af den ene eller den anden årsag. Al den viden, som man sjældent får delt, er jo i virkeligheden en guldgrube af informationer om alt muligt mellem himmel og jord. Og helt ærlig vi har da alle sammen brug for et tip om det ene eller det andet en gang i mellem. Om ikke andet så er det sundt at ryste posen og gøre tingene anderledes eller i det mindste få de forskellige muligheder ridset op… så kan man jo heldigvis selv springe ud i det, hvis man trænger til forandring.

Sæson
Der er åbenbart sæson for dufte… Det anede jeg ikke, men nu har jeg efterhånden hørt flere venner og bekendte nævne det, og så må der jo være noget om snakken? Dufte betyder lige meget for mig hele året, om end jeg nok vælger lidt anderledes i de varmere måneder, end jeg gør, når vejret bliver koldere. Derfor tænkte jeg, at det var på tide at genopfriske ”reglerne” for dufte. Reglen er selvfølgelig primært, at der ikke er nogen regler, MEN der er afgjort hensigtsmæssige måder at benytte sig af duft, og så er der de knap så hensigtsmæssige måder…

Gengangerne
Mange af de tips jeg skriver, har jeg skrevet før, måske var de formuleret anderledes, eller også er de inspireret af de tips, jeg selv har læst og hørt i tidens løb. De fire første tips er nogle af de tips, der selvfølgelig skal med, men du har med garanti hørt dem før. Du får dem alligevel, for selvom det er gengangere, så ser jeg for eksempel stadig kvinder gnide håndleddene sammen, når de tester dufte…

  • En duft er oftest bygget op af top noter, hjerte noter og bund noter. Det er der selvfølgelig en grund til. Kunstneren eller næsen bag duften har skabt duften sådan for at fange vores interesse og derefter fastholde den. Derfor er det bare en rigtig dårlig idé at ødelægge rækkefølgen af de noter, og det er præcis det, du gør, når du står der og gnider håndleddene sammen. En duft skal have tid til at sætte sig og blive et med dig og din duft.
  • I virkeligheden er håndleddene ikke et særlig optimalt sted til din duft. Hvis du er den eneste, der skal have glæde af duften, så er det fint. Ellers skulle du overveje at benytte dig af kroppens egen måde at distribuere duft. Det gør du ved at bruge pulspunkterne for eksempel bag ørene, i knæhaserne og i albueleddet. Dufte bliver yderligere aktiveret af din kropsvarme, og derfor er de led, der folder ekstra gode. Hvis du ikke tåler de dyre dråber på huden, kan du med fordel spraye lidt duft i håret, men det kræver at håret er rent, for et fedtet hår gør intet godt for din duft.
  • Tør hud holder ikke særlig godt på duften, ligesom varm hud kan brænde duften af i løbet af et øjeblik. Derfor er det en rigtig god idé at overveje koncentrationen af duften, og hvilket underlag du tager duft på. En bodylotion eller en olie virker som en primer for din duft, den beskytter simpelthen duften mod at fordampe på den tørre hud. Jo mere fedtet jo bedre er det faktisk. Forskellen er med garanti større, end du forestiller dig. Lidt creme eller olie kan virkelig gøre hele forskellen for holdbarheden af din duft.
  • Pletter fra parfumestoffer og æteriske olier kan være næsten umulige at fjerne. Det er ikke sikkert, at de er tydelige fra starten, men hvis du altid tager duft på efter den hvide skjorte, så kan der komme skjolder, der hvor duften rammer stoffet.
  • De fleste producenter gør et særligt nummer ud af flakonen, men det betyder desværre ikke, at den er beregnet til at stå fremme. Din duft er ikke glad for temperaturskift og lys, hvorfor dit badeværelse er en langsom dræber, når det kommer til dufte. Opbevar dine dufte et mørkt sted med nogenlunde konstant temperatur. Mine står for eksempel i et skab i soveværelset.

Hvor mange af ovennævnte synder gør du dig skyldig i?

For meget af det gode
Det er rædselsfuldt, når det sker, men ind i mellem er man bare lidt mere gavmild med duften, end man plejer og burde være… For nylig skete det for mig, Katja og jeg skulle til et vigtigt møde, og jeg hørmede simpelthen af parfume… til mit forsvar skal siges, at jeg havde ligget i sengen med en heftig forkølelse i flere dage og kunne stadig ikke dufte noget som helst. Hvis du er så uheldig, at få for meget duft på, så er der et par tips, der er rigtig gode at kende.

  • Vask med en fugtig vaskeklud eller en babyserviet på de berørte steder. Dette tip kræver at du er temmelig hurtig.
  • Brug uparfumeret lotion eller olie, der hvor du tog duft på. Det fordeler duften, så det ikke længere er så intenst.
  • Og hvis den er helt gal kan du tørre huden over med en serviet eller vat med alkohol på. Det er ikke rart, men det er det eneste, der øjeblikkeligt fortynder duften.

Selvom du selvfølgelig bruger en duft, du er glad for, og som, du synes, er vildt lækker, så vil alle andre den dag rynke på næsen af dig. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, hvor meget duft du egentlig tager på.
Et sidste tip i samme boldgade er at være opmærksom på, hvad alle dine andre produkter dufter af. Harmonerer duften på din shampoo med den duft, du måske sprayer i håret? Hvad med din body lotion, shower gel og alt det andet? Vi bruger unægtelig en hel del produkter, der kan have indflydelse på, hvilken duft vi præsenterer vores omgivelser for.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Anne

Hej med jer! I får lige et apropos-ingenting spørgsmål, men kan det passe at tarte nu sender til Danmark? Se linket her:
https://tartecosmetics.com/international

Helene Randløv

Hej Anne
Ja, det ser sådan ud :-*
Du skal dog være opmærksom på Tolden.
Kh. Helene

Nata

lige et helt andet spørgsmål. 😀
har i nogen erfaring eller tanker om mærket ecooking?
de har blandt andet en frugtsyrepeeling nemlig – med følgende ingredienser
Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Lactic Acid**, Cucumis Sativus Fruit*, Aqua,
Potassium Hydroxide, Squalane*, Polysorbate 60, Gluconolactone**,
Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer,
Sodium Dehydroacetate**, Salicylic Acid**, Glycolic Acid**, Sodium
Benzoate*, Potassium Sorbate*, Citric Acid*
Noget i tænker er “dårligt”? 🙂

Katja Moikjær

Jeg har ikke prøvet noget af det desværre.
Lactic acis og gluconolactone er AHA og højt nok oppe på ingredienslisten til at burde kunne have en effekt her. Så det afhænger af ph-værdi. Jeg har desværre ikke testet.
Salicylsyre og glykolsyre står så langt nede her, at jeg tvivler på at der er ret meget i.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *