Tirsdagstip: Brug dine øjenskygger

08.12.15
Marc Jacobs The Free Spirit (224) Style Eye-Con No. 20
Marc Jacobs The Free Spirit (224) Style Eye-Con No. 20
Marc Jacobs The Free Spirit (224) Style Eye-Con No. 20

Forleden nat kunne jeg ikke sove, derfor stod jeg op og skrev en rask lille anmeldelse af en øjenskygge palette (desværre har jeg i dag opdaget, at den allerede er udsolgt, æv!). Det fik mig til at tænke på, hvor mange jeg egentlig kender, der virkelig døjer med at få brugt de mere skæve nuancer i deres paletter. Og det er faktisk uanset, om det er en palette med tre eller femogtredive øjenskygger. Det synes jeg naturligvis er vildt ærgerligt, når nu det netop kan være den ene skæve farve, der er skubbet til at komme ud af en gammel makeuprutine.

Tekstur og finish
Det gjorde kun lidt ondt at skrive finish… men jeg kan simpelthen ikke komme i tanke om et ord, der dækker over helt det samme på dansk.
Nu ved jeg af gode grunde ikke, hvad det er, der får dig til at svede, når det kommer til farver. Det er i hvert fald ret så sjældent, at jeg møder ligesindede lige på det punkt. Uden at vide det, vil jeg alligevel vove mig ud i en lille guide til, hvordan du kan få brugt nogle af de farver, der oftest er urørt i de paletter, jeg har fået lov at kigge i.
Det er selvfølgelig væsentligt, om en øjenskygge er cremet eller ej, cremeøjenskygger skal anvendes anderledes. Og da de alligevel sjældent er inkluderet i en palette, har jeg taget udgangspunkt i helt almindelige pudderskygger.

Mørke nuancer: Om det er grøn, brun, lilla eller sort er ligegyldigt, helt generelt er mange nervøse ved de mørke og især velpigmenterede øjenskygger. Det er selvfølgelig en rigtig god idé at have styr på, hvor kraftig farven er, så du kan justere mængden af øjenskygge på penslen, inden du nærmer dig øjnene.
Er det matte nuancer er de oftest geniale til at definere globelinjen, og har du en skråpensel kan du bruge øjenskyggerne som eyeliner langs vippekanten, uanset hvilken finish de har.

Duo chrome nuancer: De driller mange og ender desværre med at ligge ubrugte hen, fordi de bliver for mærkelige alene. Når der kommer nye kollektioner, er det altid duo chrome skyggerne, jeg selv går efter. For jeg er vild med at lege og elsker simpelthen effekten af en øjenskygge, der fremstår som to vidt forskellige nuancer på grund af en anden farve perlemor. Prøv de forskellige duo chrome øjenskygger oven på en sort eyeliner, og leg derefter med de to nuancer, så du kan udnytte begge nuancer i dine looks. Miks og match de øjenskygger der læner sig op af de forskellige farver.

Lyse nuancer: Uanset hvilken finish de lyse øjenskygger har, kan de bruges som highlighter. Det er fint at variere dine looks med en mat highlighter under brynet og måske en med masser af perlemor i øjenkrogen. Og så skal du naturligvis ikke lade dig begrænse af, at det hedder en øjenskygge, hvis du nu synes, at den pågældende highlighter gør sig bedst på kinderne, er det naturligvis der, den skal bruges. De lyse nuancer af de matte øjenskygger er ofte gode som base, det kan både gøre resultatet mere holdbart og gøre udtoningen af de forskellige farver MEGET lettere. Vælg en nuance, der matcher din hudtone, der passer til det øvrige look, eller måske en kontrast farve til at peppe looket lidt op.

Mat finish: Som nævnt herover er det fint at definere globelinjen med de matte øjenskygger. Men generelt er jeg virkelig vild med de mange muligheder, de matte nuancer giver. Det er altid godt at bruge mere end en finish, fordi de naturligvis komplementerer og fremhæver hinanden. Det kan godt blive lidt fladt og kedeligt, hvis alle øjenskyggerne er helt matte. Du kan også bruge de matte øjenskygger til at tone looket ned, hvis der er for meget perlemor eller glitter.

Perlemorsfinish: Måske undgår du øjenskygger med perlemor, fordi du har hørt eller læst, at perlemor fremhæver de fine linjer. Du kan sagtens bruge øjenskygger med perlemor, du skal naturligvis bare være opmærksom på, at du ikke får spredt glitter ud over det hele, for der er ingen tvivl om at glitter jo fanger lyset.
Hvis du har mange linjer omkring øjnene, kan det være en idé at afgrænse området med en mat øjenskygge og derefter bruge perlemor som blikfang midt på øjenlåget.

Glitterfinish: Præcis glitter skrev jeg om for nylig. Fordi de kan være en udfordring at bruge og især at få til at blive, hvor man lagde dem. Det er heldigvis blevet meget mere almindeligt med meget glitrede øjenskygger, for de kan virkelig gøre hverdagen til en fest. Og det er trods alt meget lettere at bruge øjenskygger med glitter, end det er at bruge rigtig glitter. Sørg altid for at bruge en god primer, der er lidt klistret, så det fine glitter har noget at gribe fat i.

Klare farver: Går du i panik, når du ser en turkis eller græsgrøn øjenskygge? Så er tricket at bruge de klare farver til små detaljer, indtil du er blevet tryg ved at se dem. Det kan være ganske lidt i en lav trekant fra vippekanten op til midt på øjenlåget. Eller måske helt tonet ud, som en detalje i inderste øjenkrog. Og den helt klassiske version som eyeliner langs vippekanten under øjet.

Dette indlæg er ikke ment som en facitliste eller et endegyldigt svar på, hvordan man bruger de forskellige farver, nuancer og finishes. Det er tænkt som ideer til at komme i gang med at bruge nogle af de øjenskygger, som du med garanti har liggende. Dem du kigger på og tænker:” Wauw! Den er PÆN” for så alligevel at vælge de farver, du plejer at bruge.
Hvis det er noget helt andet, der samler støv i din makeuppung eller i dine paletter, så spørg endelig! Så tilføjer jeg det gerne <3

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Johanne Kristensen

Skønt indlæg! 🙂
Selvom jeg udemærket ved, hvor og hvordan jeg kan bruge alle de spændende farver, ender jeg desværre altid med de brune nuancer. Og det er da lidt kedeligt i længden – især når man har alt for mange farvestrålende paletter liggende 😉

Helene Randløv

Tak Johanne.
Sådan er det vist for en del… Mange af mine veninder har det i hvert fald også sådan.
Kh. Helene

Else

Et andet trick er, at hvis man er typen der er lidt forsigtig-ræd for de klare farver så kan man altid dæmpe dem med en grå eller brun skygge og på den måde vænne sig til lidt kulør. Altså gå half in (og blive bekendt og tryg nok ved farven så man senere måske tør gå all in)

Helene Randløv

Hej Else
Altså lægge den brune eller grå skygge ovenpå?
Kh. Helene

Else

Det kan man sagtens – jeg kan også finde på at dyppe (duppe?) penslen i begge farver og blande lidt sammen på håndryggen før det lægges på øjenlåget (eller hvor jeg nu vil have farven).

Line

Super god pointe. Selvom jeg absolut må eje alle de fancy-pancy farver, er det tit dem der ender med at forblive stort set urørt. Øvelse i at bryde vanen, gør dog mester 😀

Anne Katrine

Skønt indlæg 🙂 Men jeg er simpelthen nødt til at spørge, hvad duo chrome nuancer dækker over? Det er for teknisk til, at jeg forstår det 😉

Cendie

Jeg kan altså ikke stå for glimmerskygger men alle i samme nuancer…..så det var godt med en rystetur med pudderkvasten. Faldt over et marineblåt look på dejlige mørke Sandra Bullock og det skal altså testes!

Cendie

Forresten ved jeg at i dragkredse bruger man lidt glidecreme til løs glitter. Det tørrer lidt op og holder det på plads

HeLene

Jeg har det også sådan, mon jeg mest synes det er sjovt at købe glade skygger og så bruge de brune… Men tak for tipsene, jeg kommer at bruge dem (og skyggerne forhåbentlig!) Glædelig jul! 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *