Hvorfor kokosolie ikke er solcreme

06.07.15
Nivea Tanning Oil Spray

Nivea Tanning Oil Spray

Internettet er fyldt med virkelig dårlige råd uden ret meget hold i virkeligheden. Et af dem er rådet om at bruge kokosolie som solcreme.

Idéen om at bruge planteolier som for eksempel kokosolie eller olivenolie i stedet for solcreme stammer fra blandt andet undersøgelser som denne, der i øvrigt er lavet med et helt andet formål. Og ja, både kokosolie og olivenolie har en naturlig spf. Men slet, slet, SLET ikke nok.

SPF solfaktor af planteolier
kilde

Kokosolie og olivenolie topper listen af undersøgte olier i tidsskriftet Pharmacognosy Research med en SPF 7 og er på den måde blevet fremhævet på nettet som et “naturligt” alternativ til solcreme.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler solcreme med minimum SPF15, og det er heldigvis stort set umuligt i dag at købe solcreme med mindre faktor. At bruge kokosolie som solcreme svarer sådan cirka til den Nivea sololie, jeg kan huske, vi smurte os ind i, dengang jeg i 1995 var på Kos, og vi skulle være helt sikre på at blive ekstra godt stegt i solen.

Der er en grund til, at de fleste firmaer ikke sælger den slags sololier længere. Og når de gør som Nivea i dette tilfælde, så er det under navne som “deep tanning spray” og angivelse af “low protection”.  En faktor 7 er ikke nok, hvis du vil beskyttes mod hudkræft mm. Og derudover giver kokosolie og olivenolie ingen UVA beskyttelse.

Formålet med undersøgelsen ovenfor af planteoliers SPF har da heller ikke været at fremhæve olierne som et alternativ til solcreme, men derimod hvordan man som producent kan måle SPF i olierne og udnytte denne værdi SAMMEN med de godkendte solfiltre til at booste SPF-faktoren i solcremer.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
17 kommentarer
Katinka Frederikkes Blog

Åh nej, den er ikke helt god. Jeg har ligefrem læst mødre der anbefaler andre mødre i onlinemødregrupper at bruge kokosolie på deres små vuggestuebørn, for at spare på kemien.. Det er VIRKELIG et dårligt råd.

Helene Randløv

Det er et RIGTIG skidt råd 🙁
Kh. Helene

maria

kan man evt. ikke blande produkterne, så man tager solcreme på først og så olie bagefter (måske et lidt dumt spørgsmål?)

Katja Moikjær

Du skal altid bruge solcreme øverst. Du må gerne bruge kokosolie nederst og derpå solcreme.

M

Jeg kunne godt tænke mig at vide, om solcreme virkelig altid er nødvendigt?
Jeg bliver sjældent rød både fordi min hud nemt danner melanin, og fordi jeg altid bygger “barrieren” op ved gradvist at opholde mig ude i solen – jeg går ALDRIG ud i stegende sol i et par timer med bleg vinterhud fx.
Er det så stadig nødvendigt med solcreme, når man nu kender sin huds grænser?

Katja Moikjær

Det kommer an på, hvad dit mål er og hvad du definerer som “nødvendigt”? Der er heller ikke enighed om det, og jeg kan ikke give dig det endelige svar.
Hvis du vil beskytte dig mod hudkræft og modermærkekræft er det altafgørende at undgå solskoldninger i enhver form. Her er solscreme ikke det eneste saliggørende, der handler det også om de andre meget gode råd, du nævner.
Igen er der stor forskel på, hvor du befinder dig henne i verden. Skal du på stranden, på havet eller sydpå skal du nok lige genoverveje.
Men jeg har ikke det ultimative svar her. Det altafgørende er, at du ikke bliver rød!
Hvis dit ærinde er at forebygge rynker eller du for eksempel har problemer med melasma, så er det noget helt andet. Så er ethvert tegn på bruning af huden et problem.

Trine K

Hej
Jeg har lige et spørgsmål vedr. solcreme.
Er netop vendt hjem fra ferie i Italien. Jeg havde købt levevis solcreme faktor 30, da denne vandt bedst i test. Vi brugte alle 6 denne solcreme, og var kun i solen i 3 timer og blev alle meget meget røde. Selvom vi smurte os flere gange fordi vi svedte og badede i havet, mistænker vi den ikke var vandfast, selvom det står på flasken.
Jeg følte mig nødsaget til at købe Nivea solcreme, selvom den ifølge samme test dumpede på indhold af hormonforstyrrende stoffer.
Så hvad er bedst – en solcreme som åbenbart ikke virker, men som er svanemærket og fri for diverse skidt, eller en med forstyrrende ingredienser men som beskytter godt? Vi brugte i øvrigt Nivea resten af ferien og blev ikke røde, da den bar meget vandfast. http://jyllands-posten.dk/livsstil/forbrug/ECE7761656/Billig-solcreme-er-bedst-i-test/
Håber I har tid til at svare 🙂

Helene Randløv

Hej Trine
Måske var det meget godt, at min computer løb tør for strøm midt i det, der var endt som en laaaaang opsang til TÆNK i stedet for et egentlig svar til dig. Men altså….Den forbandede test har allerede nu resulteret i helt åndssvagt mange solskoldninger denne sommer. Og det gør mig simpelthen RASENDE, derfor skal du vide, at min frembrusende facon ikke er henvendt til dig personligt. TÆNK er bare min ligtorn!
Først og fremmest vil jeg sige, at jeg er rigtig ked af, at I blev forbrændt. Det er både smertefuldt og træls at bruge tid og energi på. Men jeg er rigtig glad for, at du skriver og spørger…
Du spørger, om det virkelig kan være nødvendigt, at man skal vælge “gift” for at være beskyttet. Nej, det er det ikke! Først og fremmest kalder TÆNK til stadighed de forlængst frikendte parabener for hormonforstyrrende… Det er bare dumt! Dernæst dømmer de Octinoxate/octyl methoxycinnamate/ethylhexyl methoxycinnamate, som er mistænkt og altså IKKE dokumenteret hormonforstyrrende for ude. I fald man alligevel vil undgå det, er det ikke så vanskeligt at finde solcremer uden. Men i mine øjne kan ingen af ovenstående grunde forklare din og familiens oplevelse i Italien.
Når man køber solcreme, skal man huske at tænke over, hvad tallet betyder. SPF 30 betyder, at du kan være i solen 30 gange længere, end du kan, hvis du ikke har SPF på. På en Italiensk strand med et UV-indeks der er tårnhøjt (faktisk mindst dobbelt så højt som i DK), vil det sandsynligvis kun være et par minutter. Det betyder altså, at selv solcremen giver op efter en time til halvanden i solen trods gentagne indsmøringer.
Nu ved jeg naturligvis ikke, hvornår på dagen strandbesøget faldt, men mellem 11-15 bør man slet ikke opholde sig i solen, der er virkelig en god grund til at holde siesta… om ikke andet så for hudens skyld. I fald børn og andre barnlige sjæle (ja, det er mig selv, jeg taler om!) ikke kan holde sig fra stranden, er SPF 50, parasol(ler) og eventuel soltøj en nødvendighed. Personligt giver jeg ikke meget for vandfasthed… fordi jeg tumler, svømmer, spiller bold/frisbee og tosser så meget rundt i vandet, at en resistens er helt væk efter højst et kvarter. Gentagne indsmøringer er altså alfa og omega. Når det er sagt, er der naturligvis nogle cremer, der bliver længere på huden end andre.
Jeg håber, at det er tilstrækkeligt svar på dit spørgsmål, ellers skal jeg nok love at prøve på at være lidt mindre sur og lidt mere pædagogisk.
Kh. Helene

Trine K

Mange tak for svar 🙂

Helene Randløv

Hej Trine
Håber du kunne bruge det, trods mit sure opstød :-*
Kh. Helene

Pernille alfrida

Hej 🙂 Nu faldt jeg over dette indlæg… Hvordan skal jeg forholde mig til det, ud fra jeres viden og meninger? TAK for en fantastisk blog med fantastiske indlæg <3

Katja Moikjær

Hun har blandet “tiosol” med kokosolie. Tiosol består af Titanium dioxid i nanoform. Altså et standard bredspektret solfilter som findes i rigtig mange solcremer. Der er et intet naturligt ved det og det bliver ikke mere naturligt af at blive blandet op i kokosolie 😉
Det, der er helt sort, er at tiosol er en blanding af titanium dioxid og aluminium. Almindelig solcreme indeholder IKKE aluminium, og det troede jeg ellers, at helse-øko-branchen forsagede?
Kh. Katja

Line

Hej. Ved godt det her opslag er fra sidste år, men jeg tænkte på om det måske virkede, at tage solcreme på også bagefter kokosolie? 🙂

Katja Moikjær

Nej! Kokosolien vil i så tilfælde fjerne solcremen.

Alex

Så med andre ord er Kokosolie en rigtig fin solcreme hvis man ønsker en 7.5 faktor og man gerne vil have noget at smøre på huden som man også være proppe I munden.

Helene Randløv

Bruger du 40 ml så i teorien ja.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *