Repost: Appelsinhud – kampen uden ende

19.06.14

appelsin

Det er bikinisæson, og appelsinhud eller cellulite er igen på dagsordenen. Jeg vil derfor benytte lejligheden til at genudgive dette ældre indlæg.

Den opmærksomme læser vil lægge mærke til, at du ikke kan finde anmeldelser af produkter mod cellulite eller særlige kure her på bloggen. Og det er ikke fordi, der er mangel på dem. De virker bare ikke.

Det lidt deprimerende gode råd herfra er nemlig, at appelsinhud er en helt normal del af en kvindes kropsbygning, og der er generelt ikke noget at gøre. Selv velmenende råd om kost og motion hjælper minimalt.

Appelsinhud handler grundlæggende om måden kvinders fedt, muskler og hud er bygget op på. Den er grundlæggende anderledes end mænd, og mænd får derfor meget sjældnere appelsinhud end kvinder. Appelsinhud er da også så normalt hos kvinder, at dermatologien taler om det som en normaltilstand og ikke som en lidelse på nogen måde overhovedet.

Hvad er appelsinhud?
Under vores hud ligger et lag bindevæv, der holder vores fedtvæv på plads. Hos kvinder er det af forskellige årsager ujævnt, hvilket gør at helt normalt fedtvæv nedenunder buler ud. Det er altså ikke fedtet, der er den umiddelbare årsag til appelsinhud. Tværtimod får et solidt lag fedt (kan I huske den scene i Sex & The City?) huden til at se lækker og glat ud.

Det er derimod strukturen i det overliggende bindevæv og hud der får buler af det underliggende fedt til at titte frem. Der er forskellige forklaringer på dette. En er at mænds bindevæv ligger som et net henover fedtet, mens kvinders består af lodrette strukturer. Mænds bindevæv er altså bare bedre indrettet til at holde pænt fast på det hele.

En effektiv behandling mod appelsinhud skulle altså ikke rette sig mod fedtet, men på en eller anden måde udjævne kvinders ustabile bindevævs- og hudstrukturer. Hvilket næppe er muligt. At fjerne noget af fedtet (fx. ved en slankekur eller fedtsugning) vil derfor heller ikke virker. Det næste lag fedt vil bare poppe frem i stedet.

Et studie i Journal of Drugs in Dermatology udført af bla. en dermatolog fra Harvard har sammenlignet de eksisterende studier, der findes af de behandlingsmuligheder, der findes af appelsinhud. Og der er stadig ikke nogen rigtig god behandlingsmulighed. For at opsummere resultaterne:

Ultralyd
Ultralyd behandling af appelsinhud er stadig så nyt at der ikke findes ordentlige data.

Fedtsugning
Fedtsugning er rigtig godt til at fjerne de dybe fedtlag, men cellulite skyldes strukturerne i de ydre fedtlag.

Cremer
Koffein, aminophyllin, triethanolamin og lignende stoffer er dem, vi typisk ser i anti cellulite cremer. Der er rent faktisk (omend få) studier, der dokumenterer deres effekt på fedtlaget. Der er vist en mindskning i omkreds ved at groft sagt får fedtvævet til at skrumpe. Lignende effekt har retinol som er på recept. Der er dog to problemer. Dels er studierne meget få og mangelfulde. Dels er de resultater, de viser meget små. Der er altså ikke nødvendigvis tale om et resultat, som får alvor vil gøre en synlig forskel, der er indsatsen og pengene værd. Det, de i virkeligheden gør, er at skabe en midlertidig effekt i form af en mindre hævelse af huden, mens du bruger den, så appelsinhuden ser mindsket ud. Den midlertidige effekt forsvinder selvfølgelig i det øjeblik, du stopper med cremen.

Massage, maskiner og varmebehandling
Der findes en lang række massagebehandlinger og varmebehandlinger. En af de mest kendte er Endermologi. Jeg har kigget på to uafhængige studier på Pubmed af Endermologi, og begge konkluderer, at der er ikke er nogen signifikant effekt på appelsinhud af Endermologi. Det ene konkluderer dog interessant nok, at der er en effekt på test-personernes omkreds (spørgsmålet er selvfølgelig også hvor længe den holder). Men der er ikke lavet uafhængige videnskabelige studier, der dokumenterer en effekt. Der er lavet en del af firmaet selv til gengæld…

Det, der også generelt gælder for alle behandlinger og cremer, er, at alle de studier, jeg kan finde, der viser en mindre effekt af noget, kun viser effekten før og lige efter en række behandlinger. Der er intet, der viser en effekt på lang sigt. Så det kan blive rigtig mange penge for resultater, du kun har glæde af lige nu og her. Hvis det er godt nok for dig, så skal jeg ikke tale dig fra det. Du skal bare vide, hvad du betaler for.

Det, der nemlig typisk vil ske under en behandling mod appelsinhud, er at din hud og fedtvæv på en eller anden måde vil få så mange tæv, at der bliver skabt en lokalirritation eller hævelse, som vil få det øvrige væv til at hæve op og dermed “skjule” appelsinhuden midlertidigt. Det gælder forskellige former for maskiner, massage, sugekopper osv. Efter noget tid vil den hævelse selvfølgelig forsvinde igen.

Kost og motion
Lad os lige slå en ting fast: At cellulite skyldes affaldsstoffer, som nogle gerne vil have dig til at tro, er noget gedigent vås! Som sagt er cellulite en helt naturlig tilstand som op mod 90 procent af alle kvinder har i et eller andet omfang, og det skyldes den måde, som kvinders bindevæv er bygget op på.

Og så er der det gode gamle råd om træning og sund kost. Det er selvfølgelig altid et godt råd og ja for dælen, det skal vi. Men det er ikke et quick fix for cellulite af to årsager. For det første så kan man ikke punkttabe sig. Det vil sige, at når du træner, spiser sundt og taber dig, så taber du fedt jævnt fordelt over hele kroppen generelt. Og desværre ikke lige der, hvor du gerne vil i dette tilfælde, som er de ydre fedtlag på for eksempel låret. Så der kan være rigtig mange kilo igen til at bekæmpe lige præcis den bulede venstre lårballe.

Og for det andet så skyldes dit problem slet ikke fedtet. Men derimod det bindevæv, der omgiver det.

Dernæst så har – vi gentager lige – 90 procent af alle kvinder cellulite. Også de tynde, de slanke, supermodellerne, dem alle.

Slankekure og for lavt BMI kan gøre appelsinhud værre
Et engelsk studie viste, at overvægtige kvinder med appelsinhud havde gavn af at tabe sig. Udover de andre åbenlyse fordele, så blev deres appelsinhud også generelt pænere. MEN jo lavere BMI, kvinderne i undersøgelsen startede ud med, jo større risiko var der for, at deres appelsinhud faktisk blev værre af diæt og vægttab. I gruppen af undersøgte kvinder oplevede 17, at deres appelsinhud blev bedre, mens 9 fandt, at den blev værre. Med en klar sammenhæng til, hvorvidt de var overvægtige eller ej.

Forskerne fandt at vægttabet hos de overvægtige mindskede bulernes størrelse. Men bulerne blev som sådan ved med at være der.

Men hvad skal vi så gøre?
Det bedste bud er helt klart at spise sundt, dyrke motion og passe godt på din hud, fordi det generelt forbedrer din krops og din huds udseende og dit velbefindende.

Motion kan muligvis forbedre appelsinhud, fordi det generelt styrker bindevævet og cirkulationen i kroppen.

Tørbørstning er også populært – det ‘virker’ fordi det generelt gør huden pænere. Men det fjerner altså ikke en eneste bule appelsinhud.

Så kampen er tabt på forhånd. Beklager! Se i stedet på smukke Scarlett Johansson og glæd dig over, at de heldige asener uden appelsinhud hører til undtagelsen – ikke reglen.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Selma

Hej skønne dåser!
Tak for et fedt indlæg (igen). Det første jeg har lyst til at skrive er, at jeg faktisk ikke synes at det er et deprimerende fact at appelsinhud er almindeligt del hos langt de fleste kvinder. Det synes jeg bare er dejligt at høre, så er jeg ikke den eneste og når det er SÅ normalt jamen så er de bare sådan det er :). Den anden ting, som I også er inde på, er at jeg personligt oplever at min appelsinhud på lårene bliver pænere jo mere jeg løber og træner. Det forsvinder aldrig helt men mine lår bliver klart pænere jo større og fastere mine lårmuskler bliver.
Tak for en skøn blog, som jeg læser dagligt.

LunaBærmonster

Tak for endnu et dejligt og realistisk indlæg.
Jeg er dog lidt nysgerrig på, om I (eller jeres læsere?) har erfaring med sugekopper? Jeg har set det en del steder, men vil helst ikke bruge penge på det, hvis det er lige så udueligt som alt det andet.
Gudskelov er appelsinhud ikke farligt, selvom jeg nok hellere ville være foruden. 🙂

Sine

Hvad med BioOlie, har hørt mange sige at det skulle hjælpe ?

Victoria Weaver

Åh Appelsinhud.. En typisk kvinde problem, som så endlig bliver sat lidt mere lys på takket vær dig!
Godt indlæg, det meget tankevækkende.
Mvh. Victoria W.
http://victoriaweaver.bloggersdelight.dk

LMO

Dårlige nyheder på en dårlig dag…. Ej jeg er så heldig at være født med appelsinhud( selv da mine ben var tynde, lange og slanke) Men jeg syntes altså det hjælper og jeg (tror) jeg kan se at mit forsvinder eller formindsker sig en del når jeg virkelig går al ind med squats og løb.. 🙂 Er der andre der kender det?

Selma

Ja, som jeg også skrev ovenfor så ser jeg altså tydelige resultater i de perioder hvor jeg er rigtig flittig med løb. Men her snakker vi også en hel del km. Måske 50 km løb om ugen i en del tid. Men helt sikkert jo stærkere benmuskler jo mindre synlig appelsinhud.

LMO

Men appelsin hud er og bliver en ”pain in the ass”, er desværre ”født med dårlig hud” 🙂

Fru Striib

JA – skudhullerne forsvinde jo længere du kommer ind i din uafhængighed af løb – jeg siger det bare. Har oplevet det på egen krop. Basta bum.

Fru Striib

Afhængighed – sorry

Karen

Jamen , så forstår jeg bedre at min appelsinhud blev tydeligt reduceret da jeg fik en masse sessioner med rolfing – det er netop bindevævsmassage. Jeg har altid undret mig over hvorfor det blev bedre af lige netop den form for massage, men nu giver det mening.
Jeg fik 10 gange for to år iden og min appelsinhud er stadig formindsket i forhold til før behandlingerne. (som jeg i øvrigt udført fik af helt andre årsager)

Katja Moikjær

Det er interessant at det holder ved så længe efter?

randi

Jeg er enig i jeres indlæg, men jeg tror massage og lymfedrænagøvelser kan gøre en forskel. Prøv at lægge mærke til hvor kold huden er på lårene, hvor man har appelsinhud. Det skyldes dårligt blodomløb

Anette Kristine Poulsen

Gode ord! We like.

Ditte

Nej nej nej, den hjemmeside med Scarlett I har linket til er jo helt forfærdelig… Jeg troede lige at det var en blog der var all in for “alle har appelsinhud og det er ok” men så er det bare body-shaming en masse. Fik det helt dårligt, og håber ingen lader sig påvirke af sådan noget! Jeg er glad for at være vokset op med en mor, der har gjort alt for, at jeg skal have det godt med mig selv – jeg har accepteret mit appelsinhud, og det synes jeg alle andre piger også skal gøre. Livet er for kort til ikke at tage shorts på, hvis det er varmt og alt dét der…

Helene Randløv

Nemlig!!!!
Kh. Helene

randi

Jeg prøver virklig at være voksen og moden og leve i pagt med min appelsinhud. Men for fanden vhor ville jeg ønske man kunne komme af med det. Det ser bare ikke særligt pænt ud i bikini.

randi

Hej
Hvad siger I til Ninka Bernadette Mauritsons metode med fulvic acid i drikke vandet, påsmurt og bagefter tæv til de appelsinramte områder. Hun taler om at det skyldes calcificering. Her er et link og hun begynder at tale om det 1.10 http://www.kernesundfamilie.dk/bloggen/article/video-optagelse-af-mit-detox-event/

Katja Moikjær

Lige så meget noget vås som alt det andet. Appelsinhud har simpelthen ikke noget med kalk at gøre. Men ja, at tæve de ramte områder får dem til at hæve op midlertidigt, hvilket kan skjule det så længe hævelsen varer.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *