Kemi – et misforstået fy-ord

25.08.13
Et kemisk æble

Et kemisk æble

Kemi (græsk: chymeia, læren om væsker eller (flydende) metaller) er læren om materiens forvandling, i modsætning til fysik der er læren om energiens forvandling. Kemi er også studiet af de basale atomare byggesten i naturen og hvordan de kan kombineres til at danne stoffer i fast fase, væskefase og gasfase, som former liv og alt andet vi kender. Kemien undersøger molekyler i alle aspekter fra deres dannelse, over deres vekselvirkninger, til den måde hvorpå de går i stykker.

Definition af kemi fra Wikipedia

Vi har ofte en intuitiv forkærlighed for noget der er “naturligt” vs. “kemisk”. Men at skelne mellem om ingredienser er naturlige eller kemiske er i bedste fald misforstået. I værste fald misledende.

Alt er kemi
Alt omkring os består af kemi. Du, jeg, jorden vi går på, maden vi spiser, består af kemi. Kemi er ikke noget, der indikerer, at et stof er skabt i et laboratorie. På billedet kan du se en række antioxidanter, som man kan finde i æbler.

Man kan derimod skelne mellem syntetiske eller naturlige stoffer. Altså om et stof har sin oprindelse i et laboratorie eller i naturen.

Men grænsen er langt fra sort/hvid. Et godt eksempel er solfiltrene cinnamater, som er blevet anprist som naturlige solfiltre, fordi de findes i kanel. Og ja, den samme olie findes i kanel, men før den er blevet til et solfilter, så er der ikke meget kanel tilbage. Og den kan sagtens være fremstillet syntetisk.

Det samme gælder de nye vaskeaktive stoffer fra kokos, som man bruger som alternativ til sulfater. Er de mere “naturlige”, fordi de engang har været i en kokosnød? De har i hvert fald været under grundig behandling i et laboratium i mellemtiden.

Sundt vs. usundt
Det mest meningsløse er, hvis vi begynder at kategorisere de naturlige ingredienser som automatisk sunde og de syntetiske som automatisk usunde. Den hyppigste årsag til parfumeallergi er naturlige æteriske olier, og uden syntetiske filtre er det umuligt at lave en effektiv solcreme. Stryknin er naturligt!

Mit budskab er ikke at naturen er farlig – tværtimod. Blot, at det ikke giver mening at skelne mellem kemi og ikke-kemi. At sige, at et produkt ikke indeholder kemi, er det samme, som at sige, at det ikke eksisterer.

Man bør vælge sine ingredienser ud fra, om de er effektive, deres mulige bivirkninger, hvordan de føles, og deres miljøegenskaber. Om de er naturlige eller syntetiske siger ikke noget om disse ting.

Jeg indånder selv kemi lige nu (hovedsageligt N og O2) og drikker ren kemi til (H2O).

PS. Læs mere om hvordan min gode ven Morten fik 17 ud af 20 danskere overbevist om, at vand skulle forbydes her. Det handler om videnskabsteori, og det er interessant.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
TiW

Rigtig godt indlæg! 🙂
Det sidste link er godt nok spændende, utroligt at der er så mange der er ukritiske så længe man siger nogle flerstavelsesfremmedord – ikke at jeg selv er meget bedre, jeg havde heller ikke luret at det var H2O.

Morten Monrad Pedersen

Det er naturligt, at nogle væsener spiser andre indefra, mens de stadig er levende. Ebola er naturligt, og som du siger, Katja, så er stryknin naturligt. Meget af det, man finder i naturen er udviklet som våben mod andre arter. Hvad der derimod ikke er naturligt er pacemakere, briller og ambulancer.
Dermed naturligvis ikke sagt, at naturligt = dårligt, men derimod, at man tager voldsomt fejl, hvis man tror, at naturligt = godt.
Tak for artiklen Katja, og tak for linket til min bogs hjemmeside.

Semine

Super godt indlæg!:-)
Sommetider undrer det mig, at selv fagpersoner i matas eller på skønhedklinikker, ikke altid har styr på denne ‘basis-viden’.

Sacha

Indlæg som dette gør mig glad.
Der er så mange der ikke har fattet at der er kemi i alt inkl. os selv.

Line

Meget godt at få sat lidt tanker bag ved ordet kemi. Jeg har selv en ret så kemisk uddannelse (farmaceut) og bliver altså så irriteret når folk siger ‘det skal være uden kemi’ eller ‘naturlægemidler er meget bedre’. Vi omgives hele tiden af kemi, både naturligt/ikke naturligt og sund/usundt og ja det er ikke sort og hvidt.
Hilsen Line.

Maja

Fedt indlæg!;)

Mads

Meget vigtig pointe!
Nogle af de aller mest allergifremkaldende stoffer er faktisk 100 % naturlige. Slangegift er også naturligt, men kan ofte være dødbringende! At stille lighedstegn mellem naturlighed og sundhed giver ikke altid mening.
Omvendt kan en creme indeholdende x-antal syntetiske stoffer vel sagtens være noget af det mildeste for miljøet og mest plejende for huden, hvis den fx er svanemærket og/eller mærket af Astma-Allergi Forbundet?

Katja Moikjær

Ja præcis 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *