Formaldehyd, phtalater og toluene – er din neglelak farlig?

23.03.13
Neglelak

Neglelak

Neglelak sælger ofte sig selv på – som så mange andre produkter – på hvad de IKKE indeholder. Markedsføringen baserer sig på vores frygt for kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer.

“3-free” er blevet mantraet – og de tre er formaldehyd, DBP og toulene:

Formaldehyd
Formaldehyd er en gammelkendt ingrediens i primært neglehærdere og underlakker. I modsætning til, hvad mange tror, så er det ikke almindeligt at bruge formaldehyd i neglelak. Vi finder det oftest i neglehærdere, fordi det virker rigtig godt til at styrke negle, der flækker. Men du finder næppe formaldehyd i almindelig neglelak.

Formaldehyd er et meget giftigt stof og at drikke det i større koncentrationer vil slå de fleste ihjel. WHO International Agency for Research on Cancer (IARC) har klassificeret det som muligt kræftfremkaldende, og det er helt sikkert lokalirriterende og allergifremkaldende i selv små mængder direkte på huden. Derfor har EU også fastsat, at der maksimalt må være 0,2% formaldehyd i kosmetiske produkter. Jeg vil hverken tale for eller imod brugen af formaldehyd i neglepleje, men blot påpege følgende, som jeg mener, man skal have med i sine overvejelser:

  • EUs forskere mener, at 0,2 procent er et sikkert niveau, og at man ikke kan optage stoffer gennem neglepladen.
  • Hvis du vil undgå formaldehyd, skal du holde øje med neglehærdere og underlakker – sjældent neglelakker og aldrig overlakker.
  • Pas på hudplejeprodukter uden parabener, de indeholder ofte de gamle formaldehyd fraspaltende konserveringsmidler.
  • Hvis du har negle, der flækker, er der ikke andre produkter, der kan udføre mirakler på samme måde som neglehærdere med formaldehyd.

DBP
DBP står for Dibutyl Phtalate, som er de samme phtalater, som vi har hørt om i legetøj. De er forbudt i EU i neglelak og al anden kosmetik, så du skal udenfor EU, hvis du vil finde en neglelak med DBP.

Toluene
Selvom EU også har tilladt Toluene i neglelak, fordi kommisionen mener, at det ikke kan trænge gennem neglepladen, så er det ikke lykkedes mig at finde mainstream mærker på det danske marked, som bruger toluene stadig. OPI gjorde frem til 2006, og du kan sikkert stadig finde farver lanceret før det, der indeholder Toluene, men blandt andet efter en gammel retssag fra 1994 i Californien har alle større producenter udfaset Toluene.

Så altså – toulene kan du stadig i teorien finde hos enkelte mærker, men ikke nogen navne jeg kan nævne. (Der er dog ikke noget der tyder på, at de giftige effekter af Toluene kan trænge gennem neglen). DBP eller phtalater er forbudt i EU i neglelak og kosmetik. Formaldehyd findes stadig i neglehærdere og underlakker, men bruges ikke i neglelak. Hvis du vil have en neglehærder, der rent faktisk virker, så er det svært at komme udenom formaldehyd.

Er neglelak så harmløst eller farligt? Det ved jeg ikke med sikkerhed, men jeg kan i hvert fald ikke se nogen grund til, at nogen mærker skulle være sundere end andre.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
14 kommentarer
Maria

Hej 🙂
Tak for en fin og meget relevant artikel ! 🙂
Men der er noget jeg kan vil spørge om.
I skriver : ■Pas på hudplejeprodukter uden parabener, de indeholder ofte de gamle formaldehyd fraspaltende konserveringsmidler.
Hvad menes der med det, er det cremer til krop og ansigt?
Håber i kan uddybe lidt da emnet interessere mig.
Mvh.

Pudderdåse Katja

Mangw tak. Og ja, de findes i hudpleje, makeup, hårprodukter osv. Jeg har skrevet mere om det her: https://pudderdaaserne.dk/2012/11/11/konserveringsmidler-parabenefri-men-hvad-er-der-sa-i-stedet/
Kh. Katja

Josefine

Jeg elsker at man på Pudderdåserne kan få nogle mega gode facts om det sunde og usunde i kosmetik 🙂 der er ikke mangle bloggeren der ved så meget på dét område som jer. Stor ros 😀

Pernille

Så det er også lidt hysterisk hvis man ikke vil lade sit barn få lidt lyserød neglelak på i ny og næ? Med mindre det er af æstetiske årsager.

Amarilla Mirilo

Det har jeg aldrig tænkt over. Godt med lidt info om hvad neglelakke egentlig indeholder…

Pudderdåse Katja

Tak Amarilla 🙂

Helle

Vil det sige jeg med god samvittighed kan bruge lidt neglelak selvom jeg er gravid ?
Men så er der selvfølgelig acetonen til når det skal af, det er vel stadig skadeligt… Eller har I et tip ?

Pudderdåse Katja

Acetone har ingen effekt på dit foster. Det udtørrer din hud og kan irritere den, men det er ikke giftigt for dit barn. Din krop indeholder for øvrigt i sig selv naturligt højere niveauer af acetone, når du er gravid.

Kristina K

Tak for det interessante og desvaerre for mig relevante indlaeg. Hvordan staar det til med base coats, top coats og negleforstaerkerer? Er dem der findes på det danske marked også generelt uden DBP, formaldehyd og toulene? Jeg mener at I flere gange har naevnt f.eks Seche Vite, men jeg mener at have laeste at der er nogle af det stoffer i den???
På forhånd tak for svar:)

Lone

Jeg er total forvirret – jeg kan se I er vilde med Chanel neglelakker, det var jeg også selv, indtil jeg fandt ud af at den indeholder et hormonforstyrrende stof. Det gør alle Chanels lakker?! Men I anbefaler den stadig?

Helene Randløv

Hej Lone
Er det de nye eller de gamle lakker, der indeholder noget hormonforstyrrende, og hvad er det i øvrigt? Jeg har ikke kigget på en lak fra Chanel i evigheder…
Kh. Helene

Hilde Annie Wikan

“0,2%formaldehyd er ok ” HJELP, hvor finner jeg indholdsfortegnelsen hos Trind (Nail Repair Natural ) ???

Birgitte

Hej
Jeg kan ikke tåle Formalin – kommes det i neglelak eller hvor bruges der Formalin
??

Helene Randløv

Hej Birgitte
Formalin er en opløsning af formaldehyd, det findes mig bekendt i ganske få neglelakker (oftest neglehærdere)… hvis det stadig gør det? Du skal kigge på ingredienserne, for at være sikker. Og du skal være opmærksom på, at formaldehyd også kan hedde methanal.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *