Pudderdåsernes guide til spa og skønhedsbehandlinger

03.10.11

Der er næppe noget dejlige sted at ligge og slappe af end Den Blå Lagune på Island. Billedet her er fra min bryllupsrejse og mange år gammelt. Kan I finde mig?

Vi har ikke skrevet ret meget om spa og skønhedsbehandlinger herinde. Faktisk har vi slet ikke skrevet om spas endnu, og af skønhedsbehandlinger har vi kun skrevet om dem, man får foretaget med en kanyle.

Og det er der en meget god grund til. Der er nemlig god grund til at være skeptisk og varsom med sine penge på det store grå marked, der er spas og skønhedsbehandlinger.

Vand er godt – i begrænsede mængder
Først og fremmest kan vi jo kun allesammen være enige om, at en dag i et spa med masser af vand, brus og bobler er skønt for sjælen. Men er det nu også godt for kroppen?

Der er faktisk på ingen måde belæg for, at det skulle være fysisk sundt at ligge og blive opløst i vand i længere tid. Faktisk tværtimod. Huden har ikke godt af store mængder vand. Et dagligt og hurtigt brusebad er det bedste for vores hud, lange bade er ikke godt for huden. For meget vand udtørrer den.

Det er jo ikke det samme som, at man ikke skal gå i spa. For det er helt sikkert sundt for sindet at ligge der og flyde, stresse ned og komme væk fra hverdagen. Så gør for guds skyld det, men tro ikke, du gør noget godt for din hud, ved at ligge og bløde den op i vand en hel dag.

Skønhedsbehandlinger – skidt og kanel
Jeg har – indrømmet – en meget skeptisk holdning til det kolossale marked for skønhedsbehandlinger, der er.  Hold nu op, hvor findes der mange behandlinger derude, der sikkert føles rart, men som på ingen måde har nogen effekt.

Generelt er jeg ikke fan af ansigtsbehandlinger, og det er ikke noget, jeg bruger selv. Fordi det vigtigste, du kan bruge penge på din hud på, er det, du putter på hver dag. De produkter, behandlere bruger, er (med undtagelse af syre produkter) som regel de samme, som du selv køber. Det vil sige en fugtmaske eller creme lagt på af en behandler er den samme creme, som du selv kan købe og lægge på. Og hvis du selv køber den, kan du oven i købet træffe et ofte mere kvalificeret valg.

På en klinik er du ofte henvist til et eller meget få mærker, og jeg har endnu ikke mødt et hudplejemærke, der kan dække alle behov.

Det, der har reel betydning for din hud, er den daglige pleje, du giver derhjemme, og de produkter, du bruger HVER dag. At få smurt nogle produkter på hver 3. uge gør ikke nogen videre forskel.

Kemiske peelinger
Den eneste – og meget vigtige – undtagelse fra dette er kemiske peelinger, som man kan få foretaget på en klinik med højere koncentrationer, end man bør kaste sig ud i derhjemme. Det kan have en meget god effekt på huden. Peeling med glycolsyre (også kalde frugtsyre eller AHA), lactic acid, salicylsyre eller lignende i højere koncentrationer er et rigtig godt supplement, der kan afhjælpe misfarvninger, urenheder, store porer, fine linjer mm.

Derudover kan jeg også kun anbefale at gå til en professionel klinik og få hjælp til at tøjle vildtvoksne øjenbryn, voksning af andet uønsket hår osv. Min liste til do’s and dont’s på spas og skønhedssaloner, hvis du vil bruge dine penge fornuftigt, er:

Don’t

 • Ansigtsbehandlinger generelt
 • Behandlinger med æteriske olier på huden
 • Overdreven brug af lange bade (men tag da for guds skyld gerne en dag en gang i mellem for sindsfredens skyld, det gør jeg!)
 • Fodbehandlinger hvis du har problemer med huden på dine fødder – de klares bedst hos en statsutoriseret fodterapeut

Do

 • Kemisk peeling (men sørg for at finde en, der er kvalificeret)
 • Øjenbryn
 • Øjenvipper
 • Voks
 • Massage
 • Alt med dit hår – en dygtig frisør er guld værd for dit hår.
 • Hjælp til at lægge makeup – en vejledning af en kyndig makeupartist i at lægge makeup er nogle af de bedste penge, jeg har givet ud i tidernes løb.

Og så vil jeg sige: Gør da endelig alle mine don’ts, hvis det giver dig en behagelig følelse af velvære og afstresning. For det kan man ikke sætte en pris på. Men vær bevidst om, at det er det, du får ud af det og ikke en reel hudplejemæssig gevinst. Det skal man nu heller ikke kimse af.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
13 kommentarer
Denise

Var en tur til Island for præcis et år siden (sjovt at tænke på at det er helt præcist et år siden i dag) sammen med min klasse. Der var vi også en tur i den blå lagune. Nøøj hvor er det fedt. Det er vildt afslappende og så hyggeligt 🙂 Os der var lidt seje, smuttede også en tur i havet en af de følgende dage. Det var koldt, men en fed følelse 🙂 Blev lidt forkølet af det, men det skulle jo lige prøves. For selvom jeg virkelig gerne vil tilbage, er det jo ikke sikkert det sker inden for de kommende år 😀
Hilsen Denise

Pudderdåse Katja

Det er SÅ skønt et land. Var der på bryllupsrejse i 2007, og jeg drømmer meget om at komme tilbage. Men det er et DYRT land at rejse i desværre. Men jeg skal nok komme tilbage. En eller anden dag 🙂

Lisa

Lille supplement: En god måde at kende forskel på en god og dårlig kosmetolog er, om hun bruger voks til at rette bryn. Det er ikke kun sjusk. Mine øjenomgivelser kan i hvert fald ikke klare det. Har én gang fået revet hud af over det ene øje, med efterfølgende sår. Money well spent? Think not…

Pudderdåse Katja

Uuuuaaaauuuuuwwwww…..Det lyder ikke rart. Jeg har prøvet threading. DET er nice. Og jeg skriver snart om det 🙂

Sussie

Nu har jeg lige en kommentar ang ansigtsbehandlinger.. De kan faktisk være en meget god investering, da man får tjekket og analyseret huden, samt vejledning i hudpleje. Mange piger ved ikke HVOR grundigt huden faktisk skal renses før den er helt ren, især når man bruger mineralmakeup.
Mange aner heller ikke hvordan og hvor ofte huden skal peeles, og især dem med tør hud klasker bare store mængder creme på, for at ende med et ekstra lag døde hudceller der får huden til at virke ru og skællende.
Ang bryn og voks, så er voks den bedste måde at få styr på brynene fremfor kun en pincet, og det er ikke sjusk, der er bare forskel på vokstypen, og de nyeste hiver intet hud af overhovedet, da huden bliver beskyttet med olie under voksen…

Pudderdåse Katja

Tak Sussie. Jeg kender slet ikke til voksning, så jeg tror på dig 🙂 Man kan helt sikkert få god vejledning, det tvivler jeg slet ikke på 🙂 Tak for dine kloge ord.

Sussie

Endnu en kommentar..
Rigtig mange mennesker har ingen anelse om hvordan hudorme opstår eller behandles, og det kan den søde pige i Matas desværre sjældent svare på, da det kræver en ordentlig gennemgang af rutiner. Tit og ofte får man smidt et produkt i hånden som kan “kurere” dem, men er man ikke en der gider den store hudpleje morgen og aften, så hjælper det altså ikke. Der kan en hudslibning være helt fantastisk, sammen med et meget koncentreret produkt, og ikke bare et standard til kombineret hud som kan købes i Bilka, Matas, Føtex.

Sofie

Hej:)
Jeg vil lige høre om I har nogen erfaring og/eller holdning til Schrammeck behandlinger?
En kosmetolog jeg har været hos mener at det er det eneste der vil kunne kurere min hormonelle urene hud (som jeg har døjet med i over i ca. 6 år nu).
Mvh Sofie

Pudderdåse Katja

Jeg kender den slet ikke. Men generelt behandles uren hud (især hvis den skyldes hormoner) efter min mening bedst hos lægen. Har du snakket med din læge om det? Evt. om at få en henvisning til en dermatolog?
Kh. Katja

Sofie

Det er en form for meget dybdegående peeling, hvor man efter sigende skulle komme så langt ned at urenhederne fjernes. Måske synes jeg det lyder lidt for godt til at være sandt (og så koster det også mindst 6000 kr)
Jeg har en tid hos en hudlæge i november men er bare bange for at det bliver noget antibiotika hun foreslår. Det har jeg prøvet engang før uden den store effekt.
Mvh Sofie

Pudderdåse Katja

Det må du jo bare fortælle dermatologen, at det ikke virkede. Der findes flere andre midler. Primært tretinoin (både som piller og gele) og retinoider som creme. Held og lykke! Lad mig høre, hvordan det går. Jeg ville klart satse på hudlægens midler.
Kh. Katja

Mette Straa

Åhhhh Island! Jeg har været så heldig at min bror har boet der oppe i et år. Nåede at besøge 3 gange – jeg elsker Island!
Jeg sad i den Blå Lagune i -7 grader og snestorm! Fantastisk 😀

Pudderdåse Katja

Aaaah det lyder fedt!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *