Fem kedelige facts om skønhedsbranchen som du bør kende

30.08.11

Skønheds- og modebranchen er spændende, men den er også på mange punkter pilrådden. Her er fem kedelige facts, vi har lært om skønhedsbranchen de sidste par år, og som du som forbruger også bør kende.

1. De produkter, der står på de fine looks fra branchen, at de har brugt i for eksempel modeshows, looks, magasinerne og andet, passer ikke i mange tilfælde. Ofte er der i for eksempel et modeshow brugt en række andre produkter end dem, der står, for at få det til at se rigtigt ud.
Sponsoren af for eksempel et stort modeshow show har betalt for at få sine produkter nævnt, men makeupartisterne bruger deres egne favoritprodukter, som er fra helt andre firmaer, og så efterrationaliserer man med sponsorens produkter og ser, hvad der mon kan bruges til at lave et lignende look, når man skal lave pressemeddelelsen til skønhedsbloggerne og skønhedsredaktørerne.
Det betyder, at du skal være rigtig meget på vagt, når du ser et billede i bladene og tænker, at DEN læbestift vil du også have. For i mange tilfælde er det ikke den læbestift, der står, der er brugt. Så hold øjnene godt åbne, inden du bruger dine sur optjente penge.
2. 50 % af skønhedsstoffet i modebladene er kopieret fra pressemeddelelserne. Vi kan genkende ordlyden, vi læser også pressemeddelelserne, og i alt for mange tilfælde ryger teksterne direkte i, uden at have været udsat for selvstændig stillingtagen af det personale, der er ansat på bladene. Vi kan genkende pressemeddelelserne, ord for ord, lovprisning for lovprisning, reklametekst for reklametekst.

3. Branchen er spækket med gratis arbejdskraft udført af unge piger. Vil du for eksempel være skønhedsassistent på et stort modeblad? Så er det et halvt års fuldtidsarbejde uden løn.

4. Nej skønhedsredaktører prøver ikke selv altid de produkter, de skriver om.

5. Vil du være synlig på en blog med tusindvis af læsere? Så send et gratis produkt, få gratis omtale og spar tusindvis af annoncekroner. På mode, livstils og skønhedsblogs er det blevet meget nemt at få relativt gratis og ukritisk omtale for PR bureauerne. Alt hvad de behøver at gøre er at sende gratis produkter ud, og så er der gratis og positiv omtale til gengæld. Bloggerne bliver mere og mere bevidste om deres eget værd og deres egen uafhængighed, men der er stadig meget rigtig dygtig PR og mange sultne bloggere derude.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
12 kommentarer
Lis T

Jeg vidste det egentlig godt, men rart at få genopfrisket 🙂

Shila

Se det vidste jeg godt. Dette er derfor også en af grundene til, at jeg meget sjældent køber diverse dameblade mere.
Det er derfor godt, at vi har pudderdåserne, der kan give os deres kritiske og ærlige mening, som man så kan være enig eller uenig med.
Synes helt klart vi forbrugere skal være meget mere kritiske over for det, vi får serveret gennem diverse reklamer – både de åbenlyse og skjulte. Men reklamebranchen er helt klart blevet meget kloge.

Conni Nørskov

Jeg klapper i mine små, buttede hænder! Ææælsker kritisk journalistik, der kan finde ud af at kalde en spade for.. en spade! Det er galt nok, at skønhedsbranchen på mange områder prøver at bilde os en masse løgne ind, men jeg kan da blive virkelig harm i kammen over, at man åbenbart mener, arbejdskraft er et gratis tag-selv-bord. Og det, uanset vi snakker skribenter, assistenter eller modellerne inden for modebranchen. Den faglige stolthed må kunne ligge på et mikroskopisk sted, når man så åbenlyst nasser sig til arbejdskraften, i stedet for at betale prisen for varen. For slet ikke at tale om respekten for de mennesker, man lader arbejde gratis for sig? Den må jo være ikke-eksisterende, og i takt dermed må selvrespekten vel ligeledes have enormt ringe vilkår. Æv, æv for disse nassere 🙁

Julie

Selv de deciderede skønhedsmagasiner som Go Beauty og andre, er ikke andet end reklametekster… Jeg blev så skuffet første gang jeg købte et!!!
Synes det er så flabet at tage 60 kr. for et antal urealistiske fotos og tekster der er copy-pastet direkte fra producenternes materiale!

Christina B

Nej det kommer desværre ikke som den store overraskelse noget af det.. Godt vi har en masse gode skønhedsblogs rundt omkring i blog-land 🙂 Christina – http://www.theimpressionista.com

Pudderdåse Katja

Tak Christina 🙂

Rikke.V

Hørt!!!!

Anne

Det er derfor vi er så glade for pudderdåserne 😀

Pudderdåse Katja

Tak 😀

Pudderdåse Katja

Hvor er I gode allesammen! Tak for jeres kommentarer.

Guapizimo

Nr. 2 har jeg også oplevet for ikke så længe siden i et stort dansk modemagasin, jeg forventer altså lidt mere af et magasin end at de bare kopiere de pressemeddelelser og lign. de modtager.

Liselotte

Det er derfor vi har brug for jer:-)
På min egen blog fortæller jeg om de ting, som jeg kan bruge på trods af, at jeg er helt utroligt allergisk overfor alt fra parfume, over nikkel til nødde- og mandelolie. Men det er jo også helt uden sponsor, det er mine egne indkøbte produkter, som jeg har brugt og gjort erfaringer med. Forhåbentligt kan det hjælpe en anden allergiker derude.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *