De bedste og værste solcremer ifølge TÆNK

21.06.11
Matas sollotion
Matas sollotion
Testvinderen

TÆNK har testet solcremer igen, denne gang med faktor 15 og 20, og de har alt det udstyr en Pudderdåse kun kan drømme om. Når vi tester solcremer, gør vi det ved at prøve dem på og ved at læse ingredienslisten, men TÆNK har topmoderne laboratorieudstyr, hvor de kan lave laboratoriemålinger af, præcis hvor godt en solcreme beskytter. Det vil jeg også have…

De måler, hvor effektiv solcremen beskytter mod UVB stråler, hvor effektiv den beskytter mod UVA stråler, og hvor vandfast den er. UVA strålerne måler de ved at smøre den på testpersoner og udsætte dem for lys, UVA beskyttelsen måler de ved in vitro analyser (altså laboratorie undersøgelser, som ikke er på mennesker) og vandfastheden måler de ved igen at smøre den på testpersoner, oversprøjte dem med vand og derefter måle på dem. Alt sammen under yderst kontrollerede forhold. Sådan et laboratorium ønsker jeg mig.

Det eneste, jeg undrer mig over, er de udvalgte solcremer. Det er en noget pudsig samling, hvor nogle af de mest solgte mærker som Vichy, La Roche-Posay osv. slet ikke er med, men ifølge TÆNK handler det om, at det er en vanvittig dyr undersøgelse at lave, og at den derfor bliver lavet i et europæisk samarbejde. Derfor har TÆNK kun begrænset indflydelse på, hvilke mærker der bliver udvalgt, og derfor har de kun selv valgt få af mærkerne såsom Matas og Derma.

Vindere og tabere
Resultaterne er nedslående. 6 ud af 17 solcremer dumper, og kun 3 solcremer kan anbefales. Blandt andet får ACO Moisturizing Sun Lotion fra apoteket en væsentlig lavere UVB faktor end de 15, den lover. Den indeholder reelt kun 11. Juhldahls Sol Lotion fra Matas giver hverken tilstrækkelig UVA eller UVB beskyttelse (jeg sagde det jo!) og dumper også.

Tænk kan derimod anbefale:
Testvinderen Matas Sollotion uden parfume
Den billigste Ombra Suncare Solspray fra Aldi
Derma Sun Sollotion fra supermarkederne

Læs hele testen af faktor 15 og 20 solcremer her på TÆNKs hjemmeside (kræver login)

Vi har i øvrigt slet ikke prøvet nogle af de testede solcremer selv,  selvom vi ikke har bestilt andet end at teste solcremer hele foråret, hvilket bare siger noget om, hvor mange solcremer der er på det danske marked.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
37 kommentarer
Sarah-Louise

Hej! Jeg forstår ikke P20’s ikke bliver nævnt – den har vi brugt i mange år og også prøvet de andre. Den føles bare rar at have på 🙂
http://www.p20.dk/solcreme/ . Tak for spændende indlæg.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *