Guide: Bland din egen kropsolie

29.05.11
Olie

Olie

Jeg går ekstremt sjældent ind for at blande sin egen kosmetik, men lige i tilfældet kropsolie er det så nemt, sikkert og billigt, og resultatet bliver det samme som dem, du kan købe dyrt hos kosmetikfirmaerne, at det er helt oplagt. For ingredienserne i en krops- eller ansigtolie er nemlig kort og godt olie. Og dem kan du lige så godt finde i dit køkkenskab eller i supermarkedet.

Samtidig får du oven i købet den fordel, at du kan sikre dig, at de er 100 procent kontrolleret økologiske, og du kan undgå parfume, og hvad du ellers ønsker at undgå af tilsætningsstoffer. For slet ikke at tale om prisen. Og så undgår du en olie, hvor den første ingrediens på listen er standard vegetabilsk olie uden nogle sjove ting i. For det er det i alle de kropsolier, jeg har set, simpelthen fordi den type olie er billig.

Olie er nemlig groft sagt olie, hvad enten du finder den til 4.000 kroner literen hos et kosmetikfirma eller til 20 kroner literen i Fakta. Og med denne guide får du indblik i, hvilke olier du skal vælge i Fakta for at få de bedste egenskaber fra madolierne. Og selvom du måske ikke kan finde hverken argan eller acai olie i supermarkedet, så er en antioxidant en antioxidant hvad enten den kommer fra olivenolie eller acai. Der er ikke forskel på antioxidanter, og der er ikke nogen, der er bedre end andre, selvom koncentrationen selvfølgelig er højere i visse olier. Jeg har dog lige set ren arganolie i en helsekostbutik, hvis du vil tilsætte det også.

Kig gerne selv bag på din kropsolie og se, hvilke ingredienser der er i. Du vil ofte selv kunne købe disse olier.

Olivenolie
Olivenolie er ikke bare en stjerne i madlavning, men også indenfor hudpleje. Du finder den også som ingrediens i rigtig mange cremer. Det har et højt indhold af fedtsyrer, er rigtig godt mod tør hud og et naturligt indhold af squalene, som er en antioxidant og kan gøre mange gode ting for huden. Det er rigt på antixodanter i det hele taget og har vist i studier, at det kan reducere inflammation.

Problemet ved at smøre sig ind i olivenolie er at duften selvfølgelig er meget markant. Så bland den med andre olier for at undgå at dufte af salat.

Vindruekerneolie
Denne meget billige olie, som du køber i litermål på de billige rækker i supermarkedet er faktisk rigt på antioxidanter og har gode fugtgivende egenskaber. Det er en af de billigste og effektive måder at skaffe sig antioxidanter på. Vindruekerneolie har også vist at kunne stimulere collagen-produktionen og elastinen, så der er faktisk anti-age effekter at hente her.

Mandelolie
Mandelolie har været kendt længe som hudmiddel, og det er rigtig godt til at beskytte huden med. Det er en af den store gruppe af ingredienser, der kan efterligne hudens egen struktur og genopbygge hudens tabte fugtindhold. Jojoba olie kan det samme som mandelolie, men det kan du ikke købe i supermarkedet.

Kokosolie
Kokosolie har vi skrevet om før til hårpleje, men det er mindst lige så godt for huden. Det er godt mod tør hud, og det har et rygte for at være godt mod alskens hudlidelser blandt andet keratosis pilaris (hvilket der dog ikke er dokumentation for, men mange har positive erfaringer). Problemet med kokosolie er, at det har en fast konsistens ved rumtemperatur, så det lader sig ikke lige blande til en lækker flydende olie, men det smelte ved kontakt med huden, så det er nemt at smøre sig ind i.

Kokosolie dufter meget kraftigt af kokos, så med mindre du er fan af det, så køb den duft- og smagsfrie variant, som mange butikker sælger.

Derudover er alle olier gode fedtstoffer, som er gode for huden. Skal de så være koldpressede eller af en særlig kvalitet? Lige så fanatisk som jeg er med at købe en dyr olivenolie af en god kvalitet til min madlavning, kan jeg ikke finde nogen dokumentation for, at en type olie skulle være bedre for huden end en anden. Heller ikke de koldpressede. Så gå du bare efter de billige eller dem, du alligevel har i skabet.

I forhold til, hvad man kan blande dem i, så faldt jeg den anden dag i IKEA over en ny serie med et sæt flasker til 69 kroner, som jeg gerne ville have stående med en lækker olie i på mit badeværelsesbord. Men en patentflaske fra isenkræmmeren kan selvfølgelig også gå.

Har du fået lyst til at blande din egen olie?

IKEA Yngaren
IKEA Yngaren
Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
36 kommentarer
Jeanette

Hej tak for denne super interessante guide. Så ja jeg vil mægtig gerne lave min egen ansigtsolie. Og vil høre, om I kan guide mig i denne forbindelse. Jeg er helt vild med matas´: “plaisir face oil” , fordi den absorberes hurtigt af huden og den giver en god teint. Ifølge instruks skulle olien indholde følgende olier/fedt: jojoba , raps, macadamia og shea butter. Men jeg kan ikke se blandingsforholdet. Har I en ide om dette? Og har I en ide, om det er muligt at bruge andre olier som fx mandel. oliven, avocado, kokos og argan for at lave et produkt som minder om “plaisir face oil”? Mange tak på forhånd . og venlige hilsner jeanette

Katja Moikjær

Kære Jeanette
Du kan gå ud fra, at den ingrediens, der står først, er der mest i af. Og det, der står sidst er der mindst af.
Når det så er sagt, så er det ikke altid noget, man selv kan genskabe præcist. I plaisirs tilfælde er shea butter for eksempel et fast fedtstof. Og at opnå den rigtige konsistens er det som de dygtige kemikere kan.
Men du kan sagtens bruge de samme olier på dit ansigt.
Kh. Katja

Line

jeg kan ikke finde det sted hvor der står hvordan man laver sin egen olie kan kun se der står hvorfor de er gode at lave?

Katja Moikjær

Vi har heller ikke skrevet mere. Der er ikke andet.

olga

du kan SAGTENS købe JOJOBAOLIE bare kig i helsekosten i stedet de er rimeligt prismæssigt og du kan genrelt finde en del fede olier hvis du leder lidt 🙂
fx argan, jojoba, avocado, shea (urtekram bodybutter neutral) for ikke at nævne alle de dyrere olier man kan købe online 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *