Guide: Bland din egen kropsolie

29.05.11
Olie

Olie

Jeg går ekstremt sjældent ind for at blande sin egen kosmetik, men lige i tilfældet kropsolie er det så nemt, sikkert og billigt, og resultatet bliver det samme som dem, du kan købe dyrt hos kosmetikfirmaerne, at det er helt oplagt. For ingredienserne i en krops- eller ansigtolie er nemlig kort og godt olie. Og dem kan du lige så godt finde i dit køkkenskab eller i supermarkedet.

Samtidig får du oven i købet den fordel, at du kan sikre dig, at de er 100 procent kontrolleret økologiske, og du kan undgå parfume, og hvad du ellers ønsker at undgå af tilsætningsstoffer. For slet ikke at tale om prisen. Og så undgår du en olie, hvor den første ingrediens på listen er standard vegetabilsk olie uden nogle sjove ting i. For det er det i alle de kropsolier, jeg har set, simpelthen fordi den type olie er billig.

Olie er nemlig groft sagt olie, hvad enten du finder den til 4.000 kroner literen hos et kosmetikfirma eller til 20 kroner literen i Fakta. Og med denne guide får du indblik i, hvilke olier du skal vælge i Fakta for at få de bedste egenskaber fra madolierne. Og selvom du måske ikke kan finde hverken argan eller acai olie i supermarkedet, så er en antioxidant en antioxidant hvad enten den kommer fra olivenolie eller acai. Der er ikke forskel på antioxidanter, og der er ikke nogen, der er bedre end andre, selvom koncentrationen selvfølgelig er højere i visse olier. Jeg har dog lige set ren arganolie i en helsekostbutik, hvis du vil tilsætte det også.

Kig gerne selv bag på din kropsolie og se, hvilke ingredienser der er i. Du vil ofte selv kunne købe disse olier.

Olivenolie
Olivenolie er ikke bare en stjerne i madlavning, men også indenfor hudpleje. Du finder den også som ingrediens i rigtig mange cremer. Det har et højt indhold af fedtsyrer, er rigtig godt mod tør hud og et naturligt indhold af squalene, som er en antioxidant og kan gøre mange gode ting for huden. Det er rigt på antixodanter i det hele taget og har vist i studier, at det kan reducere inflammation.

Problemet ved at smøre sig ind i olivenolie er at duften selvfølgelig er meget markant. Så bland den med andre olier for at undgå at dufte af salat.

Vindruekerneolie
Denne meget billige olie, som du køber i litermål på de billige rækker i supermarkedet er faktisk rigt på antioxidanter og har gode fugtgivende egenskaber. Det er en af de billigste og effektive måder at skaffe sig antioxidanter på. Vindruekerneolie har også vist at kunne stimulere collagen-produktionen og elastinen, så der er faktisk anti-age effekter at hente her.

Mandelolie
Mandelolie har været kendt længe som hudmiddel, og det er rigtig godt til at beskytte huden med. Det er en af den store gruppe af ingredienser, der kan efterligne hudens egen struktur og genopbygge hudens tabte fugtindhold. Jojoba olie kan det samme som mandelolie, men det kan du ikke købe i supermarkedet.

Kokosolie
Kokosolie har vi skrevet om før til hårpleje, men det er mindst lige så godt for huden. Det er godt mod tør hud, og det har et rygte for at være godt mod alskens hudlidelser blandt andet keratosis pilaris (hvilket der dog ikke er dokumentation for, men mange har positive erfaringer). Problemet med kokosolie er, at det har en fast konsistens ved rumtemperatur, så det lader sig ikke lige blande til en lækker flydende olie, men det smelte ved kontakt med huden, så det er nemt at smøre sig ind i.

Kokosolie dufter meget kraftigt af kokos, så med mindre du er fan af det, så køb den duft- og smagsfrie variant, som mange butikker sælger.

Derudover er alle olier gode fedtstoffer, som er gode for huden. Skal de så være koldpressede eller af en særlig kvalitet? Lige så fanatisk som jeg er med at købe en dyr olivenolie af en god kvalitet til min madlavning, kan jeg ikke finde nogen dokumentation for, at en type olie skulle være bedre for huden end en anden. Heller ikke de koldpressede. Så gå du bare efter de billige eller dem, du alligevel har i skabet.

I forhold til, hvad man kan blande dem i, så faldt jeg den anden dag i IKEA over en ny serie med et sæt flasker til 69 kroner, som jeg gerne ville have stående med en lækker olie i på mit badeværelsesbord. Men en patentflaske fra isenkræmmeren kan selvfølgelig også gå.

Har du fået lyst til at blande din egen olie?

IKEA Yngaren
IKEA Yngaren
Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
36 kommentarer
Maria

Jeg skal helt sikkert prøve at blande selv. Meget gerne i noget lignende de fine glasflasker, du anbefaler.
Tak for inspirationen.

Pudderdåse Katja

Selvtak Maria. 🙂

Lykke

Ja, jeg har fået lyst til at blande min egen olie men jeg har brug for lidt vejledning i at anvende det tror jeg…
Måske er jeg alene om det, men jeg har aldrig rigtig kunnet se fidusen i kropsolie. Det er da noget fedtet stads, endda selvom man bruger det som massageolie.
Da jeg ved, der er mange der bruger olie til kroppen kunne jeg godt tænke mig at høre hvordan? Er det noget med at bruge det efter badet i stedet for lotion? Eller kun hvis man har meget tør hud nogle stedet? Og hvad med neglebånd, er olie noget der dur til det?
På forhånd mange tak for hjælpen:)

Pudderdåse Katja

Ja det er dælme fedtet, det har du ret i! Jeg bruger det selv lige efter badet. Ellers synes jeg det er alt for fedtet. Neglebånd er det også rigtig godt til.
Kh. Katja

Lykke

Mon ikke jeg skal rode mig ud at prøve det af. Og nu hvor jeg kan blande selv, er det jo heller ikke et synderligt bekosteligt forsøg:)

Rakul Petersen

Nu har jeg lige siddet og læst stort set alle kommentarene, jeg har ikke helt forstået hvad I blander olien(olivenplie) med for at få lugten til at forsvinde?
Tusind tak 🙂

Helene Randløv

Hej Rakul
Det handler om at få “fortyndet” duften med andre vegetabilske olier eller vælge en æteriskolie, der kan maskere den markante duft fra olivenolien.
Kh. Helene

Julie

Jeg har både prøvet en del færdige kropsolier og jeg har også prøvet at blande selv. Man kan virkelig slet ikke mærke forskel, så hvis man elsker olier er det, som du også skriver, oplagt at blande selv.
Jeg har dog ret tør hud og rene vegetabilske olier er slet ikke nok. den eneste kropsolie jeg har prøvet der virkede var med mineralsk olie i, men det kan man jo også få som babyolie og blande i sin hjemmeblanding.
Det undre mig egentlig, for olier bliver altid anbefalet til tør hud, men en fed creme er altså meget bedre efter min mening…
Er der andre der har samme erfaring?

Lea

Det er ikke helt rigtigt når, forhandlere af kropsolier skriver at de er “fugtgivende”. Olie er ikke fugt, hvis det var tilfældet ville det have samme effekt som vand på tør hud, altså ingen. Når vi har tør hud er det fordi vand/fugt fordamper fra kroppens celler. Det har huden et forsvar mod, nemlig fedt. Det vil sige at hudens egen fedtbarriere, mindsker denne fordampning og derved holder på vandet/fugten. Når vi går i bad og vasker os med sæbe (som er fedtopløseligt), vasker vi denne fedtbarriere væk. Huden retter selv op på dette, men ikke hurtigt nok. Og det er her olien kommer ind i billedet! Den styrker nemlig hudens eget system og skaber en ny barriere, så vi alligevel kan holde på fugten efter vi har vasket os.
Opsummering: olie er ikke fugtgivende i sig selv, men hjælper til at holde på den fugt vi allerede har. Kort og godt, drik masser af vand=fugtgivende og smør dig ind i olie efter badet=holder på fugten!

mette

Okay der blev jeg lige det klogere. Det vidste jeg nemlig ikke.

Marie

Hvilke olier kan i anbefale til hårpleje i stedet for hårkur/-maske udover kokosolie? Kan mandelolie f.eks. bruges? Det har jo en lækker neutral duft, i forhold til kokosolien, som jeg ikke er så vild med..
Jeg plejer at bruge babyolie i badet, hvilket også fungere rigtig godt. Har brugt Neutrals, som kan købes i Matas og en del supermarkeder; den koster ingenting og er rigtig lækker 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Marie!
Ved du, at man kan købe kokosolie helt uden duft?
Jeg bliver dårlig af kokoslugten, så jeg kan med 100% garanti love dig, at den jeg har og bruger ikke lugter af kokos. Jeg er dog ikke i nærheden af den lige nu, men jeg vil gerne skrive hvad den hedder senere, hvis du er interesseret.
Om mandelolie virker, har jeg ikke nået at tjekke, men jeg skal nok kigge på det 🙂
Både oliven og palmeolie skulle have nogenlunde samme effekt som kokosolien.
Jeg har også et godt forhold til olie, Clinique havde engang den bedste kropsolie, uhhhmm og den duftede skønt!
Mvh. Helene

Marie

Du må meget gerne skrive hvad den hedder, for jeg har nemlig samme problem med lugten, men hvis man kan få oliens gode geneskaber og slippe for at lugte af Bounty, ville det jo være skønt! 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Marie!
Den kommer fra Cosmoveda og hedder Øko Ceylon Kokos Olie Premium. På den står der at den ikke har kokos smag.
Håber du finder én, du kan lide 🙂
Mvh. Helene

Marie

Mange tak for hjælpen! Et sidste spørgsmål – ved du hvor man kan købe den og hvor meget den cirka koster? 🙂

Pudderdåse Katja

De har dem i de fleste helsekostbutikker og koster cirka det samme som almindelige kokosolier. 60 kroner er mit gæt men det er et gæt. Og så har du kokosolie til de næste mange år.

Pudderdåse Katja

Hej Marie
Jeg afskyer inderligt duften af kokos, men som Helene skriver kan du i helsekostbutikker købe en uden duft og smag. Dem bruger jeg selv for den stank af kokos kan jeg heller ikke selv med.
Mandel kan ikke bruges, og der er ikke noget optimalt alternativ.
Kh. Katja

Marie

Mange tak for hjælpen begge to! Og for jeres skønne side generelt, opdagede den for en uges tid siden, og den har allerede været til stor hjælp 🙂

Pudderdåse Katja

Tak for de pæne ord Marie 🙂

Maria

Hej
Måske det var muligt at få et blandingsforhold på en god olie?

henrik Boysen

hvis man har købt en dyr olie i en smart flaske, så gem da den fine flaske.

henrik Boysen

lille tip.
i superbrugsen kan man købe sådan nogle små 200 ml flasker med tidsel, advokado og andre olier, de er pæne og lystætte, og så er de gode at hælde af, de koster ca 20 kr med indhold.

Katja Andersen

Jeg bruger argan olie olie – den fedter ikke og er rigtig god. Ren argan olie kan købes hos http://www.billigarganolie.dk for 79 kr. for 100 ml.

Pudderdåse Katja

Fedter den ikke? Hvor meget bruger du?

Pudderdåse Helene

Arganolie er bare lækker!
Jeg er også fan <3
Kh. Helene

jan

ja,køb den ved billigarganolie.dk,meget bedre end kokosolie,mandeloile osv.

Et lille tip om kokosolie

[…] er et godt og billigt alternativ til diverse neglebåndsolier og -treatments. Den er super til tør hud, til håret og hvis du er til stenalderkost er kokosolie jo også et hit. Men medmindre du bor i […]

Annette

Hej,
Tak for et fint indlæg.
Jeg har tidligere kastet mig ud i kokosolie, men stoppede igen. Jeg er fan af duften af kokos, som jeg så fint emmer af til at starte med. Men efter en time eller to ændrer lugten sig, og jeg er derfor holdt op med at bruge Det.
For et par dage siden kom en veninde forbi. Hun udsendte en mildest talt kraftig ubehagelig duft, og det viste sig, at hun havde smurt sig ind i kokosolie om morgenen.
Jeg kom i tanke om, hvad der nok er årsag til lugtforandringen: olien bliver vel harsk på den varme hud af at være i kontakt med ilt en hel dag.
Er der noget her,man kan stille op for ikke at skulle gå og lugte af harsk olie en time efter indsmøring?
-Vh.

Helene Randløv

Hej Annette
Når jeg blander olie selv, hælder jeg altid E-vitamin i, det forhindrer den hurtige harskning.
Kh. Helene

Anne

Hvor får man e vitamin fra til at tilsætte?
Og hvis man vil tilsætte lidt duft kan man så bruge æteriske olier?

Helene Randløv

Det kan du blandt andet købe fra Urtegården 🙂
Ja, husk at æteriske olier er meget koncentrerede, less is more…
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *