Bumser – sådan slipper du af med dem

21.05.10

De fleste af os kan huske dem fra vores teenageår. De små røde djævle, der kunne ødelægge enhver lejlighed, når de poppede frem. Og det værste er, når man runder de 25 synes man, det burde være væk, men nej. Akne og bumser hos voksne er meget almindeligt og er en daglig plage for mange. Men fortvivl ikke. For der er flere effektive kure.
 
Virkningsløse produkter
Hvis du er plaget af bumser, har du sikkert prøvet rigtigt mange forskellige kosmetiske produkter. Og du har sikkert også opdaget, at langt de fleste overhovedet ikke virker. Hudpleje er en jungle for bumseplagede, og langt de fleste producenter af hudpleje svigter, når det kommer til at lave en effektiv kur.
 
Få stoffer med dokumenteret effekt
Der findes ganske få stoffer, der har en dokumenteret effekt mod akne. Hold dig til dem og spring over produkter, der lover mirakler med ingredienser, de selv har fundet på. Typisk en meget sjælden plante fra et eksotisk land? Det virker ikke.
En anden ting, der er vigtig at huske er, at du skal gå efter produkter, der bliver på huden. En ansigtvask for eksempel har minimal effekt på akne, du vasker den jo af med det samme. De gode produkter er dem, man smører på huden og lader sidde, så stofferne har tid til at virke.
De stoffer, du kan købe i håndkøb, der virker er:
Salicylsyre
Salicylsyre er en meget mild kemisk peeling, der virker godt mod milde tilfælde af bumser. Salicylsyre er i årevis blevet brugt af hudlæger mod bumser, da det både eksfolierer huden og har en mindre antiinflammatorisk virkning. Bliver desværre ofte brugt i produkter, der er fyldt med alkohol, hvilket kan udtørre huden og er virkningsløst mod bumser.
Anbefalede produkter:
MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery Complex (indeholder både salicylsyre og AHA
Paulas Choice har flere produkter med salicylsyre (også kaldet BHA)
AHA / Glycolsyre
Glycolsyre og andre AHA kan ligesom salicylsyre eksfoliere huden og kan fremme udviklingen af nye, raske hudceller. Det er effektivt mod mildere former for akne.
Anbefalede produkter:
MD Formulations har mange produkter med Glycol Syre
Peter Thomas Roth har også mange
Avene Cleanance K (indeholder både salicylsyre og AHA) – kan købes på apoteket
La Roche-Prosay Biomedic Conditioning Cream  – kan købes på apoteket
Basiron
Hvis AHA eller Salicylsyre ikke er nok, kan du supplere med Basiron, som du kan købe i håndkøb på apoteket. Det er et håndkøbslægemiddel som indeholder benzoylperoxid, som virker mod de bakterier, der skaber bumserne.
Receptpligtige lægemidler
Hvis du er plaget af akne, så tøv ikke med at gå til lægen. Der findes mange effektive midler på recept, for eksempel tretinoider, antibiotika mm.
Du behøver IKKE fugtighedscreme
En af de største misforståelser er, at alle hudtyper behøver ekstra fugt i form af en fugtighedscreme. Salgspersonalet ved kosmetikskranken vil utroligt gerne sælge dig en fugtighedscreme specielt til fedtet hud. Lad være med at falde for det. Fugtighedscreme tilfører huden fedt, og hvis din hud er fedtet har den ikke behov for det. Hvis du har fedtet hud, men ikke kan leve uden en fugtighedscreme, så vælg en der er let og ikke blokerer porrerne. Du kan for eksempel nøjes med at bruge den på de dele af dit ansigt, der ikke er fedtet.
Stædige små sataner
Akne varierer meget fra person til person, og det der virker varierer lige så meget. Fortvivl derfor ikke hvis denne behandling ikke virker. Hvis dette ikke virker er dit næste skridt at opsøge din læge. Han kan udskrive receptpligtige midler, hvis dine bumser er særligt stædige. Og husk at have tålmodighed. En bums’s levetid er cirka 4-6 uger, så det kan tage lige så lang tid, før du kan mærke en effekt.
Mythbusting
Bumser:
-kommer ikke fordi du spiser usundt
-kommer ikke af dårlig hygiejne
-forsvinder ikke i solen
-KAN til gengæld komme af at bruge de forkerte hudpleje produkter
-er styret af dine hormoner
Kilder: cosmeticscop.com, britishskinfoundation.org.uk, acne.org, aad.org, netdoktor.dk

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
16 kommentarer
Tina

Så skal vi lige tilføje lillesøsterens erfaringer: Basiron virker skide effektivt, men tilgengæld bleger det også alt hvad det kommer i nærheden af: hår, håndklæder, tøj osv.. Moderen måtte tvinge mig til at stoppe.

Susan

jeg har problemer med tør hud der “drysser” hvis ikke den får creme, det er en slags allergisk tør hud jeg har mener lægen, men kan ikke se nogle allergier i blodprøverne såe han kan ikke hjælpe mig.
Jeg har god gavn af en creme/shampoo/produkter med tee tree oil i, det stoper mit “drys” og samtidigt har jeg også bemærket min hud virker renere af det (for selvom jeg har tør hud kan jeg skam sagtens finde ud af at få bumser!). Der er vist noget med tee-tree oil virker bakteriedræbende ikke? burde det ikke på “listen”?

Julia

Det kunne ikke være mere forkert. Der er ingen logik i at påstå at kosten intet har at gøre med huden – hvis du fylder dig med junk og aldrig spiser grønt eller drikker vand – hvordan kan du så forvente at din hud vil stråle? Huden er et organ, og hvis man uheldigvis er mere overfølsom for hvad man putter i sin krop, ja så vil det også komme til udtryk gennem huden.
At man ikke skal give uren hud fugt, er ligeledes direkte forkert. Mange mennesker døjer med fedtet hud og tror fejlagtigt at den har brug for endnu skrappere og mere udtørrende produkter, men huden bliver blot værre af dette, fordi det beskyttende fugtlag bliver fjernet, og huden i stedet overproducerer sebum, hvilket i sidste ende fører til kronisk fedtet hud. Så det er altså vigtigt IKKE at bruge udtørrende produkter mod dårlig hud, den skal i stedet have masser af fugt. Hvis huden er meget fedtet kan diverse koldpressede olier med fordel benyttes, for de vil være med til at genoprette den ødelagte fugtbalance. Alle disse håndkøbs-produkter man i dag kan få mod acne virker kun for en kortvarig periode – efter et stykke tid vil den urene hud vende tilbage, fordi det jo netop er tegn på en grundlæggende ubalance i kroppen. Man bliver altså nødt til at arbejde målrettet med hele kroppen og kosten, før der kan forekomme en bedring. Og denne bedring vil aldrig komme over natten – det tager flere måneder før huden har vænnet sig til omvæltningerne.

Pudderdåse Katja

Susan jo Tea Tree Oil har vist den slags evner. Men det er vist ikke så godt dokumenteret endnu. Jeg kigger lige på det.
Julia, jeg kunne aldrig DRØMME om at sige, at man skulle udtørre huden. Det er jo netop derfor jeg fraråder al brug af alkohol, som jo oftest er den ingrediens, der udtørrer huden. Men derudover: Alle videnskabelige undersøgelser har vist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem kosten og acne. Acne er hormonelt og ikke styret af kopsten (med mindre man har PCO som mig, men det er en helt anden historie). Fugt i produkter er fedt. Og at smøre olie på fedtet hud vil jeg stært fraråde med mindre man vil have mere fedtet hud. Olie = fedt. Og der er bestemt ingen grund til at effekten af basiron, salicylsyre eller lignende skulle aftage. Det er der bestemt ingen evidens for at sige. Tværtimod er de meget effektive.
Uren hud har ikke noget med ubalance at gøre. I det hele taget giver det i mine øjne ikke mening at tale om, at kroppen skal opnå en eller anden form for højere balance. Uren hud skyldes hormoner og bakterier, og det har ikke noget med nogle balance at gøre.

Sussie

Er den artikel kopieret fra Paula Begoun?
Det med fugt er fedt passer jo ikke.
Det er da en lidt kedelig artikel, da der både findes bumser, akne, fedtet hud med bumser, tør hud med akne osv, og disse kræver forskellg behandling.
Jeg tror virkelig i har glemt at læse teksten denne gang, for der er da godt nok noget galt her.
Jeps bumser/akne er hormonelt og stressrelateret, men at en hud nu slet ikke skal have fugt er da en gang fis.

Thilde82

Hej til jer, faldt lige over denne artikel, og studsede noget over jeres fedt/fugt forklaring. Via blandt andet Hilde Christinas blog har jeg lært at man kan have fugtfattig hud, og at svaret til det ikke er at tilføje fedtet creme, det vil blot føre til flere urenheder. Svaret er i stedet en fugtrig creme. Fedt og fugt er dermed ikke det samme. Kan I evt prøve at uddybe jeres mening om dette? For nu er jeg da ellers ved at blive lidt forvirret.
På forhånd tak!

Pudderdåse Helene

Hej Thilde
Det kan jeg da godt forstå. Vi kan af gode grunde ikke redegøre for, hvad andre skriver på deres blog. Et hurtigt kig på Hilde Christinas blog gjorde det klart for mig, at vi har meget modsatrettede holdninger til det meste. Hvis hendes råd virker for dig, så synes jeg da, at du skal holde dig til dem. Du skal ikke lave om på noget, der virker.
Kh. Helene

Pudderdåse Katja

Hej Thilde
Som Helene siger.
Tør hud er tør hud. Men jeg vil gerne uddybe lidt, for der findes flere måder en fugtighedscreme kan virke på. Jeg så denne meget pædagogiske infographic den anden dag på Futurederm: http://www.futurederm.com/Media/Default/wp-content/uploads/2013/08/3-moisturizing-methods-and-how-they-work-could-be-like-trading-cards.jpg
Kh. Katja

Sussie

Paula begoun er heller ikke en pålidelig kilde, da det jo er en forretning. Hun giver jo alle hendes egne produkter mange stjerner og anbefalinger, så selvfølgelig vil hendes altid stå som de bedste.

Pudderdåse Katja

Men åbenbart pålidelig nok til at blive brugt i LA Times, NY Times, USA Today osv. 🙂

Emilie

Jeg er 19 år og har lidt af acne siden jeg var 12. Basiron (og andre cremer der påstår at fjerne acne), sundere kost, mere søvn, øget vandindtag osv. virker ikke!
Clindoxyl (creme) og tetralysal (pille) har været det eneste der har fungeret for mig i de 7 år jeg har lidt af hudsygdommen. Jeres tips fungerer garanteret fint for folk med et par bumser – men for os med acne må der tages stærkere midler i brug.

Pudderdåse Katja

Tak for dit indlæg Emilie. Jeg er helt enig, ved alvorlig akne skal man til lægen og have de receptpligtige midler. Jeg er glad for, at du har fundet noget der virker.

Manja

Lige ift. det med kost:
Det er ikke det der gør, at du får dem, men den forkerte kost kan for nogle fremprovokere udbruddene. Det er i hvert fald hvad jeg selv (og nogle jeg kender) har erfaret. Hvis jeg spiser f.eks. chips, får for meget mælke-ting eller for meget sukker = det kan ses på huden.
Så det kan altså være en god idé også at tænke over hvad man propper i munden 😀 Men det er ikke det der får det til at forsvinde.

Anna

Jeg har lidt af acne de sidste fem år og har fået medicin to gange for det. Jeg har så valgt medicinen fra her det sidste års tid da jeg gerne vil se hvad der sker med min hud uden, og da jeg ikke er særlig vild med at tage piller dagligt.
Jeg oplever at jeg kan spise sundt osv også får jeg meget uren hud også kan jeg leve usundt også sker der ikke så meget med min hud. Det er tydeligt at jeg får mange udbrud når jeg har min menstruation så det er helt klart en hormonel ting. Det er der forhåbentligt heller ingen der er i tvivl om når det gælder acne og ikke bare bumser.
I forhold til det med at bruge fugtighedscreme, tror jeg det er fornuftigt at bruge en der ikke er alt for fedtende og passer til acne hud men helt at undvære tror jeg er dumt da jeg kunne forstille mig at hvis man helt undlader cremen, prøver kroppen at kompensere for den manglende creme og derved sætter fedtproduktionen op. Jeg vil i hvert fald ikke undvære!

Helene Randløv

Hej Anna
Fugtighedscremen kan man overveje at undgå, hvis huden er fedtet. Det bliver den på ingen måde mere fedtet af 🙂 Huden er jo netop i ubalance, siden den danner for meget talg… Det er bestemt ikke hverken tegn på fedt- eller fugtmangel. Selvom det er en meget sejlivet myte! En god behandlende fugtcreme er derimod en god idé, min egen skinnende T-zone er blevet normaliseret ved brug af en salicylsyreholdig creme.
Kh. Helene

Jeanette

Kære dåser. Har i nogen viden om hvad der virker bedst på akne-ar? Jeg er klar over at cremer nok ikke er det der hjælper, men håber i har en indsigt i hvilke behandlinger der virker bedst.
Mvh

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *