Matas Special Ansigtsgelé vs. Pudderdåserne T-zone Peeling

Tirsdagstip: Pas på den sarte hud

Foto: Clinique

Foto: Clinique

I tidens løb har vi fået temmelig mange spørgsmål om sart hud, rødmende hud og Rosacea. Der er efterhånden flere retninger at gå, når det gælder de ovennævnte udfordringer, og det afhænger selvfølgelig også af, hvor hårdt angrebet huden er. Hvis du bare er den mindste smule i tvivl om, hvad tilstanden skyldes, så skal du gå til læge frem for at læse her. Der er mange forskellige reaktioner og tilstande, der både kan give rødme og sart hud, og det er naturligvis vigtigt at finde årsagen frem for at behandle noget, man ikke helt ved, hvad er.

Hold øje
Da jeg selv blev opmærksom på, at jeg til dels selv forårsagede rødmen, skyndte jeg mig at gøre noget ved det. Herunder har jeg derfor skrevet samtlige af de ting, jeg kunne komme i tanke om. Hvis du oplever andre udløsende faktorer, så skriv dem endelig i kommentarfeltet herunder, så jeg kan få dem tilføjet.

 • Alkohol: Oftest er det vin eller store mængder af alkohol, der kan give reaktioner. Drikker jeg for eksempel kraftige rødvine, kan jeg næsten altid være sikker på, at kinderne begynder at blusse.
 • Kulde: Blæst og kulde er sjældent en ven, sørg for at beskytte huden mod begge dele. Du skal også være opmærksom på, at vandet i cremen skal have lidt tid til at fordampe, inden du gør udenfor.
 • Mad: Krydret, surt, stærkt og meget varmt mad er helt almindelige syndere, når det kommer til røde kinder. Men du skal også være opmærksom på lagrede oste, chokolade, lakrids, nødder og røgede (især kunstigt) produkter. Igen kan mængden være en vigtig faktor.
 • Parfume: Der er mange parfumestoffer, som er ret voldsomme ved huden, og det kan derfor være en god idé at gå efter uparfumerede produkter.
 • Pleje: Gode og milde produkter kan gøre en stor forskel. Du skal især holde øje med parfume, alkohol og så er det vigtigt at kigge rutinerne efter i sømmene. Kan det være et eller flere af dine produkter, der giver dig reaktionen? Selvom mineralpudder foundation er et glimrende valg for nogen, så er det en af de ting, min hud hurtigt reagerer på. Det er ikke så meget ingredienserne i de forskellige foundations, men nærmere den måde jeg lægger det. Efter en uge med en stor blød kabukipensel er min hud tør, skællende og helt rød.
 • Sol: Har du sart hud, har du ingen undskyldninger! Du skal til at vænne dig til at have en solcreme med dig. Den skal nemlig bruges flittigt og du skal bruge rigeligt af den. Selvom du ikke har sart hud, skal huden selvfølgelig beskyttes alligevel, så du lettere kan udsætte solskaderne.
 • Vand: Selvom vi ikke kan leve uden at drikke det, så er vand på huden ikke særlig godt. Lange varme bade kan for alvor skade huden, og skaden kan være svær at rette op igen. Undgå det meget varme vand og sørg for at badet bliver så kort som muligt. Hvis din hud er RIGTIG sart, kan det være en god idé at smøre en ren olie på, inden du går i bad. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at du altid bruger blide renseprodukter.
 • Varme: Huden er heller ikke spor glad for varme. Se bare hvordan din hud reagerer på den tørre varme på kontoret eller i bilen. Sørg for at give huden et beskyttende lag creme, så fugten i huden ikke fordamper, når du opholder dig i tørre omgivelser.

Du skal naturligvis ikke undvære stærk mad, ost og vin for evigt, men det kan være en rigtig god idé at blive opmærksom på, om du reagerer på en eller flere af de ovennævnte ting. Og tage de nødvendige forholdsregler, i hvert fald hvis du er træt af en rød og blussende hud.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk - Feelunique - Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

30 kommentarer

 • Anne Katrine

  Har faktisk for nyligt set en videnskabelig artikel vedrørende om alkohol denat er irriterende over for huden. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18569160
  ifølge dem som fandt de frem til at det ikke er irriterende. Jeg tror dog stadigvæk at det kan være udtørrende, men nu behøver man sig dog ikke at bekymre sig om om ens japanske solcreme er dårlig for huden.
  Hvad mener i om det? jeg synes personligt at det er rart at have en mindre ting at bekymre sig om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anne Katrine
   Tak for linket, min hud fortæller mig med ret voldsom rødme, at den i hvert fald ikke kan lide alkohol. Det glæder mig naturligvis, at andre kan bruge det uden bekymring.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine Jensen

  Ah godt timet, jeg har selv siddet og researchet lidt omkring rosacea og ingredienser man skal holde udkig efter! Jeg har faktisk et spørgsmål jeg ikke selv kan finde svaret på – På Paulas Choices hjemmeside bliver essentielle olier ofte nævnt som værende skidt for sensitiv hud. Det forstår jeg dog ikke helt eftersom en google søgning på “essential oils rosacea” blot giver en masse hjemmesider med forskellige essentielle olier der er gode til rosacea – heriblandt jojoba. Har I nogen holdning til om essentielle olier generelt er irriterende, eller er det langt fra så sort/hvidt som at ALLE olier er dårlige? Jeg tænker i hvert fald at det må handle meget om den individuelle olie og derfor er det lidt meget at skære alle over en kam.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Tine
   Når du skriver essentielle olie, går jeg ud fra, at vi taler om æterisk olie?
   Desværre har jeg lidt samme oplevelse som dig, når jeg har søgt på forbindelsen mellem vegetabilske olier og Rosacea, så jeg tør ikke rigtig udtale mig. Der er nogen der mener, at alle olier bør udelukkes, og så er der dem der mener, at der er nogle olier, der er okay… Da jeg ikke selv lider af rosacea, kan jeg ikke selv teste.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine Jensen

   Doh, ikke essentielle olier nej, haha, det hedder jo “essential oils” på engelsk, havde ikke tænkt over at det ikke lige var det samme på dansk. Men ja, æterisk olie. Og fair nok, så må jeg prøve lidt på mig selv ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Tine
   Taler vi om æteriske olier, er det en anden snak, parfume punktet var stukket af på vej over på bloggen… jeg har tilføjet det nu :-*
   Parfume bør du undgå, det er i hvert fald min holdning og oplevelse. Det jeg svarede på i min forrige kommentar, var som jeg skrev vegetabilske olier som for eksempel jojoba olie.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine Jensen

   .. Jeg ved ikke hvor du fik parfume fra, jeg har ikke nævnt parfume. Dét er jeg nemlig godt klar over, man skal undgå :) Eller er det fordi du tænker på olier som lavendel olie der ofte bruges som parfume? Fordi det er dér, jeg er i tvivl – en del vegetabilske/essentielle/æteriske olier som lavendel olie bruges jo som perfume men har samtidig andre gode egenskaber. Men det er nok noget, jeg skal læse nogle videnskabelige artikler om i stedet – for det bliver hurtigt meget indviklet, haha.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Tine
   Æterisk olie er parfume. Det er der ingen diskussion om. Det er noget man kan eller ikke kan tåle. Om parfume er naturlig eller kunstig spiller ingen rolle.
   Æterisk olie bliver af og til nævnt som essentiel olie. Det er en misforstået oversættelse fra engelsk, hvor æterisk olie hedder essential oil. På dansk bliver de så forvekslet på grund af de essentielle fedtsyrer… så er forvirringen fuldstændig.

   Vegetabilsk olie har ikke noget med parfume at gøre, med mindre det er blevet tilsat efterfølgende.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann

  Jeg har rosacea, og for mig er der flere ting der har gjort en så stor forskel, at min hud faktisk er stoppet med at rødme:

  1) daglig brug af azelainsyre 20%. Det er desværre ikke noget man kan få i håndkøb, men noget lægen kan udskrive (både mod let acne og roscea). Jeg tænkte i mange år, at min hud ikke var “slem nok” til at gå til hudlægen, men nu ville jeg ønske jeg havde gjort det lang tid før.

  2) mine rosaceaudbrud (hvor min hud pludselig blev rød og brændende varm) er stoppet ved hjælp af Paulas Choice Clinical redness relief to gange dagligt. Den er fantastisk til at berolige huden.

  3) jeg bruger en 2% bha hver dag. Den hjælper ikke kun mod rosacea men også mod acne.

  4) Jeg bruger solcreme – hver dag året rundt. Før synes jeg den brune farve jeg fik skjulte rødmen, men efter lang tids solcremebrug forsvinder en god del af rødmen så den ikke længere skal “skjules”. Sol og rosaceahud er bare ikke en god kombi!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Mange tak for at bekræfte mig i mine tanker! Hvor er det bare dejligt, at du har fået rødmen under kontrol.
   Mange tak for at dele dine erfaringer :-*

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Hej Ann
   Jeg har også rosacea og har jo næsten den samme rutine som dig. Dog bruger jeg for tiden cremen Metronidazol som har taget den værste hævelse. Men den gør samtidig huden ret sart og udsat, synes jeg, og den må maks bruges i fire måneder – som snart er ved at være gået for mig. Har du prøvet den og kan sammenligne med azelainsyre? :)
   Ellers kan jeg også anbefale Redness relief fra Paulas Choice, den virker beroligende, og solcreme med fysisk filter fra samme mærke har også fungeret for mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Anna,
   Jeg har også kigget på metronidazol, men har ikke prøvet det desværre… Men jeg ved at azelainsyre i hvert fald kan bruges et år, så det er jo meget godt :) godt at høre du også kan bruge redness relief, jeg synes den er helt genial mod rødme og irritation. Hvis du mangler en god fugtighedscreme har Cerave pm været rigtig god for mig. Den har ingen parfume og 4% niacinamid :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Tak for svaret tilbage. OK, ja det ville være godt at have noget andet der kunne holde det nede når metronidazol-perioden snart er ovre, jeg er ikke helt klar på antibiotikabehandling (med mindre det er absolut nødvendigt). Jeg har også nogle fødevareintolerancer der i høj grad spiller ind på hvordan min hud opfører sig. Det er kringlet at blive klog på.
   Metronidazol har ellers fungeret ret godt – men primært i forhold til at dæmpe hævelse, hvis du skal prøve noget andet på et tidspunkt :)
   Cerave, det mærke har jeg hørt om et par gange efterhånden, og det lyder da som en creme der passer lige til den sarte hud. Hvor køber du det henne? synes ikke jeg kan finde mærket på de hjemmesider jeg plejer at handle fra..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Ja, det er rigtig svært at vide, hvad der får det til at blive slemt… Jeg har heldigvis ikke hævelser, men bare “anfald” med brandvarm hud, rødme og så nogle sprængte blodkar rundt omkring. Tror egentlig den aller største forskel for mig var at begynde at bruge solcreme og i det hele taget ikke behandle huden hårdt med kradse renseprodukter etc.
   Jeg plejer at købe cerave pm på amazon.co.uk. Kan virkelig anbefale den creme, det er noget af det bedste jeg er stødt på i mange år. Man skal bare sørge for at finde en handlende hvor produktet er “fulfilled by amazon”, så det bliver sendt fra England og ikke USA (det kan ende med at blive en ubehagelig overraskelse med told)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Er forresten også begyndt at tage niacinamid (b3) som kosttilskud mod rosacea. Prøv at google det – der er nogle hudlæger der også peger på det som en mulig løsning! Man skal bare sørge for at få niacinamid og ikke niacin – der desværre skaber endnu mere rødme, og det er jo ikke det vi er ude efter :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Det er så fedt at I kan dele erfaringer! MAnge tak for det :-*

   Vil du linke direkte til en forhandler på Amazon.co.uk, jeg kan ikke finde en der sender til DK.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Helene,
   Denne forhandler handler produkter “fulfilled by amazon” og sender fra EU til Danmark: http://www.amazon.co.uk/CeraVe-Facial-Moisturizing-Lotion-PM-3-oz/dp/B00365DABC/ref=aag_m_pw_dp?ie=UTF8&m=AY8D84WKM9J85

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Tusind tak :-*

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Hej igen Ann
   Tak for dine råd, jeg fik bestilt Cerave cremen og synes bestemt også at den er god. I mellemtiden gav min hudlæge mig en stærk a-vitamin creme da han mente den ville virke bedre end azalainsyre. Men jeg har også en tendens til øget talgproduktion (som han kaldte det), så det skulle den forhåbentlig hjælpe med.
   Jeg kiggede mine vitaminpiller igennem og fandt at der er niacin i multivitaminen men niaciamid i et stærkt b-kompleks jeg købte. Men det er ret stærkt, så det tager jeg kun en gang imellem. Har du købt ren niaciamid som kosttilskud? Nu vi er ved b-vitaminer, så læste jeg at b5-vitamin (pantotensyre) var effektivt i forhold til mange hudlidelser og er noget de fleste mangler. Det skulle derudover være så godt som umuligt at få for meget af. Der er selvfølgelig mange kosttilskud og vitaminer der bliver hyldet, men b5-vitamin dukkede op mange gange da jeg søgte rundt..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anna
   Mange tak for dine erfaringer <3

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Mange kigger tit underligt på mig når jeg siger jeg kun går i bad hver anden eller tredje dag. Men jeg har altid gjort det, så min hud er “vant” til det. Jeg bliver ikke ildelugtende eller fedtet på anden- eller tredjedagen. Det er først noget der kommer på fjerde- eller femtedagen. Små børn bader man ikke for tit for at beskytte deres naturlige fedtlag og jeg valgte bare at holde fast i den rutine i takt med jeg blev ældre og på opfordring af en hudlæge. Jeg har nemlig altid bøvlet med diverse eksemer. Dem mærker jeg klart mest til i perioder med bade oftere end hver anden dag. Så mit råd er at der skrues ned for de daglige bade til fx kun på dage med træning. Jeg træner ca tre gange om ugen, så det passer ret fint med at bade hver anden/tredje dag :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

   Jeg kan kun bakke dig op Lærke :) jeg har ekstrem tør hud, så for mig er det en virkelig dårlig ide, at gå i bad hver dag, og min hudlæge har også frarådet det. Man hverken lugter eller er ulækker på nogen måde, når man renser hud, bruger deo og vasker sig de steder der skal vaskes hver dag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Det er trods alt også de færreste, der undlader at skifte tøj og undertøj, hvor eventuel sved og lugt kan hænge rigtig godt fast. Et bad eller to mindre gør ikke den store forskel for hygiejnen i mine øjne. Jeg glæder mig over, at jeg kan spare endnu mere på vandet, end jeg gør i forvejen :-P

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Lige præcis Lærke, det har vi skrevet om op til flere gange.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej Ann.
  Det lyder til du har fået ret godt styr på din rosacea :) Jeg vil derfor høre hvad du bruger af solcreme og rens? Evt andre produkter?
  Mit er helt i udbrud lige nu med rødme og lidt knopper. Skal derfor have købt lidt nye produkter.
  Mvh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Anne,

   Rens: La Roche Posay toleraine dermo-cleanser, som jeg renser af med vand. Meget mild og kan købes på apoteket – og den udtørrer overhovedet ikke huden.

   Ellers synes jeg du skal prøve Paulas Choice clinical redness relief. Den har virkelig sat en stopper for mine rosacea udbrud med varme og rødme.

   Solcreme er svær, jeg leder stadig efter den perfekte… Lige nu bruger jeg Biore watery essence, der dog indeholder meget alkohol, men tilgengæld slet ikke kan mærkes på huden når den er tør. Håber jeg kan udskifte den med a-dermas nye solcreme.

   Men det aller bedste råd jeg kan give dig, er at få en henvisning til hudlægen! Rosacea er jo desværre kronisk, så hvis du kunne få udskrevet et godt produkt mod knopperne, så et det jo det hele værd :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej kære pudderdåser
  Jeg har fået udskrevet en a-vitamin creme (Isotrex) af hudlægen, men jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg skal bruge den, og har fået lidt blandede råd på apoteket. Så nu ville jeg høre med jer.
  Min hud har tendens til at blive rød og er meget solfølsom (rosacea) og derudover har jeg tydelige porer der gør at min hud skinner særligt på næsen. Jeg får lidt bumser både på panden og kinder i ny og næ. Mit spørgsmål er om cremen, der er alkoholbaseret, kan bruges i hele ansigtet? selvfølgelig et tyndt lag og godt med solbeskyttelse bagefter, ja jeg prøver helt at undgå sol i ansigtet.. eller om den kun skal bruges de allerværste steder, det vil sige i t-zonen? hvis man overhovedet kan sige noget generelt om det..
  Cremen er meget udtørrende, men det er vel en del af den måde den virker på, tænker jeg. Da min hud er sart samtidig med at være fedtet, vil jeg gerne bruge en plejende creme om dagen. Om aftenen bruger jeg kun Isotrex der ikke må blandes med andre cremer for at virke. Vil det virke “imod” Isotrex-cremen at anvende fx jeres ansigtsolie om dagen? Eller skal det hellere være en oliefri creme?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Hej!
  Er der nogen der kan hjælpe med hvilken make-up de bruger? Har nemlig selv lige fået konstateret rosacea så er meget ny i det her! Men super fedt at kunne læse alle jeres kommentar :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Katrine
   Det er i hvert fald bedst at undgå mineralpudder, ikke fordi det er mere skadeligt end andet, mest fordi påførings metoden er uhensigtsmæssig, når huden er sart og rødmende.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Hej Katrine :)
   Jeg bruger i øjeblikket en mineralsk solcreme fra Clinique og så en kompakt foundation fra Avene der også har mineralske solfiltre i. Og det er det. Jeg prøver at holde det simpelt, det er min erfaring at det fungerer bedst.
   Hvad har din hudlæge sat dig i gang med af behandling?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Matas Special Ansigtsgelé vs. Pudderdåserne T-zone Peeling