Tirsdagstip: Brug resterne af sommerens solcreme på hænderne.

Myten om æterisk olie

Lavendel er smukt og dufter dejligt, men det indeholder nogle yderst allergifremkaldende duftstoffer. Foto: Thesagehoney.

Hvis jeg hører en salgsassistent mere sige “det er kun naturlig æterisk olie, så det kan du sagtens tåle”, læser en reklame mere hvor der står “fri for syntetisk parfume” eller ser en lovprisning mere af “rene og naturlige duftstoffer”, så skriger jeg… højt…

Der hersker en udbredt myte, at naturlig parfume er bedre end syntetisk. Producenterne gør deres til at udbrede den myte, og jeg har ikke tal på de gange, hvor jeg har hørt stakkels parfumeallergikere og folk med sart hud blive villedt af ekspedienter, der har fortalt dem, at “der kun er naturlige æteriske olier i, det er jo noget helt andet, det reagerer huden ikke på”.

Naturlig parfume er mindst lige så allergifremkaldende som syntetisk
Intet kunne være længere fra sandheden. Æterisk olie er parfume akkurat ligesom kunstig parfume og på alle måder lige så allergifremkaldende. Faktisk er den hyppigste årsag til parfumeallergi en helt naturlig æterisk olie, der hedder Oakmoss (kilde: Astma- og Allergiforbundet).

Derudover kan du være stort set sikker på, at når et produkt indeholder æterisk olie, så indeholder det også et af de 26 særligt allergene parfumestoffer, som EU kræver skal stå særskilt på indholdsdeklarationen. Der skal de stå, fordi det er dem, der hyppigst giver parfumeallergi.

Der kan kunstig parfume også stå, men når vi kigger på produkter, ser vi dem hyppigst optræde i produkter med æteriske olier (og hårprodukter, men det er en anden historie).

Så en gang for alle: Æterisk olie og naturlig parfume er på alle måder lige så skadelig og lige så allergifremkaldende som kunstig parfume. Det dufter godt, men lad være med at tro, at det på nogen måde er bedre eller sundere en kunstig parfume.

Se også Astma- og allergiforbundets side om samme emne.

21 kommentarer

 • Sussie

  SKØNT!!! Så mangler vi bare at folk bliver en smule mere kritiske overfor ord som hypoallergen, allergitestet, dermatologisk testet, naturlig hudpleje mm.
  Kunstigt er ofte godt, vi forlanger jo heller ikke naturlige og økologiske panodil og p-piller, nix for vi vil bare have det skal virke…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Vi er HELT enige Sussie. Hvem pokker vil have en økologisk panodil?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Tak!!! Håber at alle Matas-damer læser dette indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg bliver også helt vild og irriteret, når de ikke vil lade mig se deklarationen og siger, jamen det er jo et helt rent produkt. Og når så deklarationen kommer frem er der macademianøddeolie i og en gratis tur med blå blink til hospitalet indenfor rækkevidde. Hold da op nogle idioter!!!

  Kan vi blive enige om at ord som “kun”, “helt rent” og “økologisk” er hamrende ligegyldige, når folk viser reel interesse for indholdet af et produkt.

  Tak for muligheden for at bande lidt på en helt almindelig tirsdag:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ydrk! Ja for helvede.

   Det lettede også her at skrive indlægget :-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hm – “økologiske panodiler” og “naturlige P-piller” – der er måske et marked dér, hvis man er samvittighedsløs nok :-) Det er lidt ligesom “puder med naturfyld” – jeg har tit tænkt på hvad der er i dem. Kampesten? Grankogler? Hele hønseskeletter?:-D. Eller når det er “naturligt” eller “grønt” eller “naturidentisk” så er det sikkert nok – også kosttilskud. Men hvis de virker, så er det jo fordi de påvirker kroppens kemi og så er det jo ikke helt uskadeligt heller. Godt indlæg, som forhåbentlig rydder nogle misforståelser af vejen (Forøvrigt: skarntyde eller grøn fluesvamp er da også ret “grønne” og “naturlige”, men det bliver de ikke mindre skadelige af. Bare spørg Sokrates og vikingerne :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Arsenik er et naturligt plantestof!

   Pissesundt…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jeg kan jo personligt virkelig godt lide at min medicin er fremstillet under kontrollerede forhold i medicinske laboratorier og er så frygteligt kemiske at de kun indeholder præcis den aktive ingrediens i den effektive mængde og er nøje testet.

   Men det er nok bare mig, der er kedelig…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siri

  Hørt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hørt!
  Hvor er det skønt, at I tager emnet op. Jeg er ved at være lidt træt af den der hellige ‘back to nature’-ting, der praktiseres bevidstløst. Ikke alt fra naturen er godt. Mange naturlige stoffer er giftige! Enhver ved, at der er giftige stoffer i mange planter. Medmindre de renses kemisk er de også giftige at komme på huden.

  Flere af de ‘sunde’ økologiske velduftende produkter er allergibomber med deres indhold af forskellige naturlige duftstoffer. Særlig skal man være varsom med indhold af limonen, som kan give hud- og luftvejsirritation. Et økologisk produkt kan godt indeholde problematiske naturlige stoffer og stadig være et godt produkt rent økologisk set, men et skidt produkt for din hud.

  Limonen findes i næsten alle æteriske olier og i mange økologiske produkter med ‘naturlig parfume’.
  Se listen over æteriske olier og problematiske stoffer her http://www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2008/978-87-7052-742-2/html/bred01.htm

  Gitte K

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Gitte. Vi er HELT enige! Og tak :-) Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • AMEN!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lonnie

  Dejligt at I endnu engang berører dette emne – det kan ikke siges ofte nok! I hvert fald ikk før alle, især ansatte i Matas, har forstået det. ;)
  Har ofte tænkt på, om folk gladeligt vil indtage kokain i uanede mængder, hvis det bare var økologisk?!
  Skal dog siges, at jeg foretrækker at købe økologisk kød og mælk, men det er nu mere af hensyn til miljøet og dyrevelfærden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Lonnie.

   Økologiske fødevarer er noget helt, helt andet. Der er rigtig mange rigtig gode grunde til at købe økologisk mad, og jeg gør det selv. Først og fremmest så er madvarer jo underkastet statslig kontrol i form af det røde Ø-mærke, så når man køber en økologisk mælk, så kan man være sikker på, at den ER økologisk. Enhver idiot kan putte lidt æterisk olie i en creme og kalde den “økologisk”. Der er ingen kontrol, med mindre man benytter sig af nogle af de frivillige mærkningsordninger, som også er af varierende hårdhed.

   Der er jo ingen tvivl om, at økologisk fødevareproduktion er mere miljøvenlig end konventionelt, men der er ingen grund til at gå efter naturlige kosmetikprodukter for at købe miljøvenligt på kosmetik-området. Der er det svanemærket og EU-blomsten, der er den bedste sikkerhed for et miljøvenligt produkt. Og det kan i lige så høj grad gives til et traditionelt “kemisk” produkt.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Og uden økologibølgen havde jeg været meget, meget sulten som multiallergiker, der får astmaanfald af konserveringsstoffer. Så tak, Katja, for at du og en masse andre også køber økologiske fødevarer. Det betyder et massivt større udbud for os, der har brug for det:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Oh ja. Det er sekvfølgelig vigtigt for jer. Hvad er det for konserveringsmidler, du er allergisk overfor?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der er vist ikke nogle, der er ok af de hyppigst brugte. Men erfaringerne er mest med E 250’erne og E 220’erne. Og dem finder man faktisk ikke i økologiske varer (E 250’erne er forbudt i danske økologiske varer), i hvert fald ikke dem jeg kommer hjem med:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Super indlæg :-)
  “Snublede” lige over det da jeg ledte OG læste om økologisk æstetisk lavendelolie. Ville bruge olien i min hjemmelavede Body Butter men nu kom jeg da lige i tvivl.
  Måske skulle jeg helt undlade duft!
  Tænker lidt mere :-)))

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Der er i hvert fald ingen grund til det – andet end for duftens skyld alene :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] et indlæg om i lang tid. De kloge Pudderdåser har også råbt op om emnet flere gange (både HER og HER) hvilket forhåbentlig også har rusket op i nogle fordomme. Fedt er det i hvert […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tirsdagstip: Brug resterne af sommerens solcreme på hænderne.