Myten om æterisk olie

13.09.11

Lavendel er smukt og dufter dejligt, men det indeholder nogle yderst allergifremkaldende duftstoffer. Foto: Thesagehoney.

Hvis jeg hører en salgsassistent mere sige “det er kun naturlig æterisk olie, så det kan du sagtens tåle”, læser en reklame mere hvor der står “fri for syntetisk parfume” eller ser en lovprisning mere af “rene og naturlige duftstoffer”, så skriger jeg… højt…

Der hersker en udbredt myte, at naturlig parfume er bedre end syntetisk. Producenterne gør deres til at udbrede den myte, og jeg har ikke tal på de gange, hvor jeg har hørt stakkels parfumeallergikere og folk med sart hud blive villedt af ekspedienter, der har fortalt dem, at “der kun er naturlige æteriske olier i, det er jo noget helt andet, det reagerer huden ikke på”.

Naturlig parfume er mindst lige så allergifremkaldende som syntetisk
Intet kunne være længere fra sandheden. Æterisk olie er parfume akkurat ligesom kunstig parfume og på alle måder lige så allergifremkaldende. Faktisk er den hyppigste årsag til parfumeallergi en helt naturlig æterisk olie, der hedder Oakmoss (kilde: Astma- og Allergiforbundet).

Derudover kan du være stort set sikker på, at når et produkt indeholder æterisk olie, så indeholder det også et af de 26 særligt allergene parfumestoffer, som EU kræver skal stå særskilt på indholdsdeklarationen. Der skal de stå, fordi det er dem, der hyppigst giver parfumeallergi.

Der kan kunstig parfume også stå, men når vi kigger på produkter, ser vi dem hyppigst optræde i produkter med æteriske olier (og hårprodukter, men det er en anden historie).

Så en gang for alle: Æterisk olie og naturlig parfume er på alle måder lige så skadelig og lige så allergifremkaldende som kunstig parfume. Det dufter godt, men lad være med at tro, at det på nogen måde er bedre eller sundere en kunstig parfume.

Se også Astma- og allergiforbundets side om samme emne.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
21 kommentarer
Sussie

SKØNT!!! Så mangler vi bare at folk bliver en smule mere kritiske overfor ord som hypoallergen, allergitestet, dermatologisk testet, naturlig hudpleje mm.
Kunstigt er ofte godt, vi forlanger jo heller ikke naturlige og økologiske panodil og p-piller, nix for vi vil bare have det skal virke…

Pudderdåse Katja

Vi er HELT enige Sussie. Hvem pokker vil have en økologisk panodil?

Julie

Tak!!! Håber at alle Matas-damer læser dette indlæg!

Pudderdåse Katja

Tak 🙂

Liselotte

Jeg bliver også helt vild og irriteret, når de ikke vil lade mig se deklarationen og siger, jamen det er jo et helt rent produkt. Og når så deklarationen kommer frem er der macademianøddeolie i og en gratis tur med blå blink til hospitalet indenfor rækkevidde. Hold da op nogle idioter!!!
Kan vi blive enige om at ord som “kun”, “helt rent” og “økologisk” er hamrende ligegyldige, når folk viser reel interesse for indholdet af et produkt.
Tak for muligheden for at bande lidt på en helt almindelig tirsdag:-)

Pudderdåse Katja

Ydrk! Ja for helvede.
Det lettede også her at skrive indlægget 😀

Anne

Hm – “økologiske panodiler” og “naturlige P-piller” – der er måske et marked dér, hvis man er samvittighedsløs nok 🙂 Det er lidt ligesom “puder med naturfyld” – jeg har tit tænkt på hvad der er i dem. Kampesten? Grankogler? Hele hønseskeletter?:-D. Eller når det er “naturligt” eller “grønt” eller “naturidentisk” så er det sikkert nok – også kosttilskud. Men hvis de virker, så er det jo fordi de påvirker kroppens kemi og så er det jo ikke helt uskadeligt heller. Godt indlæg, som forhåbentlig rydder nogle misforståelser af vejen (Forøvrigt: skarntyde eller grøn fluesvamp er da også ret “grønne” og “naturlige”, men det bliver de ikke mindre skadelige af. Bare spørg Sokrates og vikingerne 🙂

Pudderdåse Katja

Arsenik er et naturligt plantestof!
Pissesundt…

Pudderdåse Katja

Jeg kan jo personligt virkelig godt lide at min medicin er fremstillet under kontrollerede forhold i medicinske laboratorier og er så frygteligt kemiske at de kun indeholder præcis den aktive ingrediens i den effektive mængde og er nøje testet.
Men det er nok bare mig, der er kedelig…

Gitte K

Hørt!
Hvor er det skønt, at I tager emnet op. Jeg er ved at være lidt træt af den der hellige ‘back to nature’-ting, der praktiseres bevidstløst. Ikke alt fra naturen er godt. Mange naturlige stoffer er giftige! Enhver ved, at der er giftige stoffer i mange planter. Medmindre de renses kemisk er de også giftige at komme på huden.
Flere af de ‘sunde’ økologiske velduftende produkter er allergibomber med deres indhold af forskellige naturlige duftstoffer. Særlig skal man være varsom med indhold af limonen, som kan give hud- og luftvejsirritation. Et økologisk produkt kan godt indeholde problematiske naturlige stoffer og stadig være et godt produkt rent økologisk set, men et skidt produkt for din hud.
Limonen findes i næsten alle æteriske olier og i mange økologiske produkter med ‘naturlig parfume’.
Se listen over æteriske olier og problematiske stoffer her http://www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2008/978-87-7052-742-2/html/bred01.htm
Gitte K

Pudderdåse Katja

Hej Gitte. Vi er HELT enige! Og tak 🙂 Kh. Katja

Lonnie

Dejligt at I endnu engang berører dette emne – det kan ikke siges ofte nok! I hvert fald ikk før alle, især ansatte i Matas, har forstået det. 😉
Har ofte tænkt på, om folk gladeligt vil indtage kokain i uanede mængder, hvis det bare var økologisk?!
Skal dog siges, at jeg foretrækker at købe økologisk kød og mælk, men det er nu mere af hensyn til miljøet og dyrevelfærden.

Pudderdåse Katja

Hej Lonnie.
Økologiske fødevarer er noget helt, helt andet. Der er rigtig mange rigtig gode grunde til at købe økologisk mad, og jeg gør det selv. Først og fremmest så er madvarer jo underkastet statslig kontrol i form af det røde Ø-mærke, så når man køber en økologisk mælk, så kan man være sikker på, at den ER økologisk. Enhver idiot kan putte lidt æterisk olie i en creme og kalde den “økologisk”. Der er ingen kontrol, med mindre man benytter sig af nogle af de frivillige mærkningsordninger, som også er af varierende hårdhed.
Der er jo ingen tvivl om, at økologisk fødevareproduktion er mere miljøvenlig end konventionelt, men der er ingen grund til at gå efter naturlige kosmetikprodukter for at købe miljøvenligt på kosmetik-området. Der er det svanemærket og EU-blomsten, der er den bedste sikkerhed for et miljøvenligt produkt. Og det kan i lige så høj grad gives til et traditionelt “kemisk” produkt.
Kh. Katja

Liselotte

Og uden økologibølgen havde jeg været meget, meget sulten som multiallergiker, der får astmaanfald af konserveringsstoffer. Så tak, Katja, for at du og en masse andre også køber økologiske fødevarer. Det betyder et massivt større udbud for os, der har brug for det:-)

Pudderdåse Katja

Oh ja. Det er sekvfølgelig vigtigt for jer. Hvad er det for konserveringsmidler, du er allergisk overfor?

Liselotte

Der er vist ikke nogle, der er ok af de hyppigst brugte. Men erfaringerne er mest med E 250’erne og E 220’erne. Og dem finder man faktisk ikke i økologiske varer (E 250’erne er forbudt i danske økologiske varer), i hvert fald ikke dem jeg kommer hjem med:-)

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *