Kosmetikbranchen er globalt teamwork

03.04.25

Ja, vi laver selv dansk hud- og hårpleje. Det bliver produceret på en fabrik i Lynge. Men det er også global kosmetik. Ingen moderne cremer, shampooer eller læbestifter kan produceres uden hjælp fra leverandører i hele vejen.

For at lave en shampoo eller en flydende sæbe skal vi bruge vaskeaktive stoffer. De bliver ofte produceret på en fabrik i Tyskland, men råvarerne kommer typisk fra Asien i form af kokos- eller palmeolie. Tyskerne laver også konserveringsmidler, de er så praktiske.

Hele verden producerer olie alt efter klima. I Europa laver vi for eksempel raps-, solsikke- og olivenolie, mens Afrika producerer shea, baobab og arganolie. Amerika laver soja, jojoba, carnauba og candelilla.

Planteekstrakter kommer fra hele verden afhængigt af klimaet. I mange tilfælde behandles de færdigt på en fabrik et helt andet sted, end der hvor de er dyrket.

Solfiltre produceres i høj grad i Asien, men firmaerne bag er baseret i Europa.

De bedste og mest avancerede aktiver som for eksempel peptider kommer blandt andet fra Spanien, Asien og USA.

Det her er et meget, meget overfladisk overblik, men I forstår måske min pointe?

Specialiserede danske råvareproducenter

I Danmark findes der også små råvareproducenter. Der er en producent af et pileekstrakt og af kaffeekstrakt. Den første bliver mig bekendt produceret fra start i Danmark. Den sidste tør jeg godt love har startet sit liv under helt andre himmelstrøg. Men det er højt specialiserede producenter, der laver nogle helt særlige ingredienser.

Og så skal vores creme også puttes ned i noget. Der er rigtig gode emballageproducenter i Danmark. Men hvis det skal være billigt, så kommer det fra Kina. Og selve rå-plastikken kan jo komme et helt andet sted fra. Og så skal vi også trykke en label, der skal have både papir og trykfarve.

Min pointe her er: Moderne kosmetik er et globalt stykke arbejde. Hvis nogen tror, at et enkelt land kan alt det der selv, så bliver de skuffede. Det kommer aldrig til at ske.

Tilbage til dyrefedt og plantefarve

Alternativt skal vi tilbage til fortidens makeupingredienser. Bland selv dyrefedt eller bivoks med rød farve for at lave læbestift og rouge. Skift din moderne pudder ud med kridt eller kalkpulver.

Men selv 1700-tallets mest populære og dødsensfarlige kosmetikprodukt blyhvidt var importeret hele vejen fra Venedig og blev solgt på danske apoteker. Dybt fascinerende historie. https://videnskab.dk/kultur-samfund/antikkens-beautyboks-var-fyldt-med-kemi/

Sidespor – det er jo ikke tungmetaller i kosmetik, jeg skulle tale om, men derimod årsagen til at vi handler med hinanden. Og den er ret enkel. Der er ingen moderne produkter, der kan skabes uden hjælp fra mange forskellige dygtige mennesker i hele verden.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *