Sundhedsstyrelsen er kommet med nye anbefalinger til solcreme.
For at beskytte os bedst mod solens stråler, anbefales det nu, at solcreme bør være med mindst faktor 30, skriver styrelsen i de nyeste anbefalinger.
Den gamle anbefaling på mindst SPF15 ændres nu, fordi de færreste bruger nok solcreme, og den reelle beskyttelsesfaktor bliver derved langt lavere end den, der står på emballagen, forklarer Sundhedsstyrelsen.
Og det er altså ikke for sjov. Danmark har aktuelt verdens næststørste forekomst af modermærkekræft – kun overgået af Australien.
Anbefalingen kommer fra Solgruppen, der består af repræsentanter fra Dansk Dermatologisk Selskab, Danmarks Meteorologiske Institut, Kræftens Bekæmpelse, Sikkerhedsstyrelsen, Miljø- og Ligestillingsministeriet, Videncenter for Hudkræft og Sundhedsstyrelsen.
De officielle solråd
1. Skygge
Du kan undgå meget af solens uv-stråling, hvis du søger skygge når solen er stærkest mellem kl. 12 og 15.
2. Solhat og tøj
Dæk bar hud til med tøj. Brug en bredskygget solhat, der dækker hoved og øre, og som skygger for ansigt og nakke. Brug solbriller.
3. Solcreme
De steder på kroppen, som ikke er dækket af tøj, bør smøres med solcreme. Brug solcreme med mindst faktor 30. Der smøres med rigelige mængder, en god tommelfingerregel er, at bruge én håndfuld solcreme til én krop.
Her er et par andre gode råd:
Dobbeltpåsmøring – er du i tvivl om du får nok solcreme på? Så smør på to gange i træk. Det er et virkelig godt råd til og kan også bruges hvis du gerne vil kombinere to forskellige slags solbeskyttelse.
Lad være med at smide din solcreme ud fra sidste år. Hvis solcremer opbevares ved stuetemperatur, er holdbarheden typisk to til tre år i uåbnet tilstand og typisk 12 måneder efter åbning. Men hvis du har så meget solcreme til overs, så har du ikke brugt nok! En flaske med 200 ml solcreme rækker altså kun til at to voksne og et barn kan smøre sig ind to gange.
PS. Sundhedsstyrelsens advarsel mod solarium er også blevet skærpet, men det behøver vi ikke fortælle jer, vel?
Mener I at man bør bruge bruge solcreme faktor 30 hele året rundt på dage hvor man kommer ud?
Hej Ida
Nu skriver du “I”… men jeg vil ikke ret gerne svare på Katjas vegne. Så jeg nøjes med at svare for mig. Jeg mener, at man skal bruge minimum SPF 30 hele året rundt, uanset om man kommer ud eller ej. De fleste mennesker opholder sig jo i rum med vinduer, der ikke beskytter mod UVA-strålerne. UVA-strålerne står for de skader, der giver hyperpigmentering, rynker, RNA-skader og desværre også cancer.
Det er ikke kun forbrændingerne, der giver skader.
Kh. Helene
Kunne det tænkes at i lavet en faktor 50 i jeres serie også? 🙏
Hej Anette
Desværre er det ikke helt så enkelt lige at bikse sådan en sammen… ellers havde vi haft en for længst 😉
Kh. Helene
Efter veloverstået kemo er mit hår et par lysegrå milimeter lige nu. Hovedbunden havde jeg tænkt mig at beskytte med jeres sololie, men vil den gule farve misfarve min nye og højt værdsatte hårpragt, har I mon nogen erfaring med det? Elsker jeres produkter!
Kære Mette
Det er ikke helt utænkeligt, da filtrene jo er megagule… men det er alle de kemiske filtre. De farver simpelthen alt, der er lyst. Dog vil jeg mene, at du kan komme det gule til livs med en silvershampoo.
Kh. Helene