I år træder nye europæiske regler om A-vitamin i hudpleje i kraft. De nye regler lægger en begrænsning på, hvor meget retinol, retinyl acetate og retinyl palmitate, der må være i din hudpleje. Grænsen har indtil nu været på 1 procent retinol, og den bliver nu sænket til 0,3 procent.
Årsagen er ikke din sarte hud, men derimod resten af din krop. De europæiske lovgivere er bekymrede for, hvor meget A-vitamin din krop optager fra din hudpleje. De nye regler handler altså ikke om risikoen for irritation på huden, men derimod om de potentielle risici ved samlet set at få for meget A-vitamin i kroppen. Fremover skal der derfor også stå en advarsel på alle cremer med retinol, retinyl acetate og retinyl palmitate: “Indeholder vitamin A. Overvej dit daglige indtag før brug”. Baggrunden er, at cirka 5 procent af befolkningen i forvejen får for meget A-vitamin.
Følgende stoffer er omfattet af lovgivningen:
- Retinol
- Retinyl acetate
- Retinyl palmitate
Det er altså A-vitamin (retinol) og A-vitamin esterne, der er omfattet af de nye regler. Det er de “gamle” a-vitamin-stoffer på markedet, som vi har kendt i mange år.
Følgende stoffer er ikke omfattet:
- Hydroxypinacolone retinoate (granactiv retinoid)
- Retinal/retinaldehyd
- Retinyl retinoate
- Oleyl adapalenate
Fælles for alle de stoffer, der ikke er omfattet af de nye regler, er at de er nyere retinoider. Det er moderne stoffer, der typisk er mere effektive. Det er ikke nødvendigvis et dårlig bytte. Læs mere om hvilke produkter der indeholder hvilken type retinoid i vores guide her.
Eller bare fortsæt med retinol
Gode gamle retinol har mange ting kørende for sig. Antallet af studier, der dokumenterer dens effekt slår alle de andre typer A-vitamin med længder, simpelthen fordi den er så gammel og udbredt. Og selv i en lavere koncentration virker den stadig. Især hvis producenten gør sig ekstra umage med deres formler. Her er for eksempel et studie hvor man har fundet at 0,3% virker lige så godt som 0,5% med et forbedret system.
I første omgang bliver det forbudt at sende nye produkter på markedet med over 0,3 % retinol fra 1. november 2025. Vi skal helt frem til 1. november 2027 før eksisterende produkter med højere koncentrationer af retinol skal fjernes fra hylderne.
I bemærkningerne til lovteksten fra EU-kommisionen står der blandt andet:
“Herudover bør længere overgangsperioder tillades for at sikre, at kosmetiske produkter, der indeholder
Retinol, Retinyl Acetate og Retinyl Palmitate, overholder kravene, da der ikke er umiddelbare sundhedsmæssige
betænkeligheder forbundet med disse stoffer, idet de anvendte koncentrationer i de kosmetiske produkter, der på
nuværende tidspunkt er på markedet, ikke overskrider de niveauer, VKF vurderer sikre…”
Man kan jo spørge sig selv, hvorfor det så overhovedet er nødvendigt med lovforslaget til at starte med? Hvorfor udskifte den mest velkendte, billige og gennemafprøvede hudplejeingrediens på markedet med nyere, dyrere og mere uafprøvede ingredienser, fordi 5 procent af befolkningen indtager for meget A-vitamin gennem kost og kosttilskud? Jeg er ofte meget tilfreds med europæisk lovgivning, men lige her har jeg svært ved at se logikken. Heller ikke selvom vi måske kan sælge mere granactive retinoid.
Tak for fin gennemgang. Har det nogen betydning for jeres a.vitamin produkter?