Probiotika mod akne, rosacea og eksem

07.02.15
Duolac
Duolac probiotika
Foto: Duolac

For et par uger siden fik jeg et spørgsmål, om kosttilskud med probiotika (mælkesyrebakterier) mon kunne hjælpe med akne. Det bragte mig på en temmelig interessant researchopgave. For der er faktisk en del, der tyder på, at probiotika kan virke. Ikke kun mod akne, men også mod andre inflammatoriske hudsygdomme som rosacea og atopisk eksem.

Probiotika – de venlige bakterier
Probiotika, som vi også på dansk kalder for mælkesyrebakterier selvom de absolut intet har med mælk at gøre, er kosttilskud, som indeholder levende mikroorganismer svarende til dem, der lever i vores tarm. Meget forskning i dag tyder på, at den naturlige tarmflora ikke har det så godt længere hos moderne mennesker.

Forskningen i probiotika og dets effekt på kroppen er stadig i sin spæde start. Vi kender til det som et middel mod diarré, men studierne af effekten på andre lidelser er mangelfulde og sparsomme (kilde: Sundhed.dk).

Men American Academy of Dermatology er positive og mener, at det har lovende udsigter for både akne, eksem og rosacea. Dette studie når til samme konklusion og påpeger også, at der mangler yderligere forskning. Probiotika lader til at kunne dæmpe betændelse og inflammation i huden.

AAD henviser til to studier:

  • I et koreansk studie fik 56 akne-patienter en drik hver dag med probiotika, hvilket mindskede udbrud af akne og fedtet hud.
  • Et italiensk studie gav probiotika til halvdelen af en gruppe patienter med akne og rosacea, og dem, der fik probiotika oplevede en bedring i forhold til den anden halvdel.

Et andet interessant felt er eksem. Et helt nyt japansk studie har vist en positiv effekt på børn med atopisk eksem.

Et forsøg værd
Det er kun to små studier og ikke nok til at konkludere noget endeligt på endnu. Men bortset fra skaden på din pengepung er et kosttilskud med probiotika et interessant bud på et supplement til anden behandling mod akne og rosacea. Problemet er bare at vide, hvilket man skal tage.

Der findes en trillion bakterier i vores tarme. Så hvilken er den bedste? Det er også afgørende at indtage sine probiotika på en sådan måde at de når helskindet ned i tarmen uden at gå til grunde i mavesyre og andre forhindringer på vejen.

American Academy of Dermatology anbefaler probiotika i form af lactobacillus og/eller bifidobacterium. Disse to arter er også de absolut mest udbredte og i stort set samtlige kosttilskud med probiotika på det danske marked.

Hvor meget, hvor ofte og præcis hvilket skal man så tage for den optimale effekt? Ja, det er jo lige det, videnskaben ikke har fundet ud af endnu for os.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Trine

Jeg synes det er et interessant studie, og jeg glæder mig voldsomt til at høre mere.
Jeg har dog en enkelt anke, som ikke udelukkende går på probiotika, men generel ikke-medicinal-akne-behandling. Jeg lider af akne, og har gjort det siden jeg var 14 (jeg er i herrens år 2015 27 år). Jeg har af to omgange været på isotretionin-kur, og det får det til at forsvinde. Det kommer som oftest tilbage, men i langt mindre grad. Det er jo sådan, at akne er hormon-baseret, og et produkt af at kroppen producerer for meget testosteron, hvilket også er grunden til at det oftest er mænd der lider af det i voldsom grad. Og jeg taler (desværre) af erfaring, når jeg siger at alt andet end isotretionin-kur og clindoxyl ingen sønderlig gavnlig effekt har. Hvis man derimod kombinerer produkter, kan det virke yderst godt. Jeg bruger i øjeblikket clindoxyl, creme man smører direkte på de udsatte områder, og så tager jeg kosttilskud og kæmpenatlysolie, og det hjælper gevaldigt. Det er faktisk så effektivt at jeg ikke behøver nogen isotretionin-kur.
Jeg kender ikke til rosacea, kun til akne, så jeg ved ikke hvordan det hænger sammen med det.
Det er sådan at isotretionin-kuren er en voldsom A-vitamin kur, som kurerer akne ved at genoprette kroppens egen væske- og fedtbalance, og det er der ikke andet der kan gøre på den måde. Clindoxyl virker ved at hæmme betændelsestilstanden og udtørre de udsatte områder, og er et antibiotikum, hvorfor man helst ikke skal bruge det for lang tid ad gangen.
Jeg synes det er vigtigt hele tiden at undersøge sådanne muligheder, og jeg mener også at det er godt at afprøve forskellige ting, men hvis man er ramt af akne, skal man nok ikke forvente mirakler.
Og nej, jeg er hverken sælger eller læge eller lægemiddelsvidenskabelig uddannet, jeg har bare læst og afprøvet afsindigt mange ting mod akne 🙂

Katja Moikjær

Kære Trine. Tusind tak for dit indlæg. Jeg er helt enig med dig og kan heller ikke understrege nok, hvor vigtig lægebehandlingen er, og hvor mange der har en virkelig god effekt af isotretinoin. Kh. Katja

Sofie Bindslev Jensen

Virkelig spændende inlæg! Jeg kæmper selv med meget olieret hud, og har endnu ikke fundet en ydre behandling der har været 100% tilfredsstillende.
Jeg kan se, at Duolac har lavet noget der hedder derma+, men det kommer kun i pulver/brevform, er der nogen alternativer? Og er der noget I selv kan anbefale.
Rigtig god søndag 🙂

Katja Moikjær

Hej Sofie. Nej desværre. Jeg har ingen grund til at fremhæve et bestemt produkt fremfor et andet. Jeg har også bidt mærke i at Duolac har et produkt, der hedder Derma, men jeg ved ikke nok om produkterne, og der mangler generelt dokumentation for at fremhæve et mærke fremfor et andet. Kh Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *